Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   510 / 2499
(#) petemazi válasza gleccser16 hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
Nézd meg a meghajtókat első sorban, és meg kéne nézni, hogy jó-e az NE5534. Igazából ha az NE után minden jól működik, akkor az IC nullára húzná a kimenetet.
(#) gleccser16 válasza petemazi hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
Rendben megnézem. Csak azt nem értem hogy miért melegszik fel annyira az irfp240, mikor 100ohm-al védem?
Ez az első diszkrét elemekből felépített erősítőm. Sok stk meg tda után kicsit szokatlan. De remélem sikerrel járok. Köszönöm a válaszod.
(#) david224 válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
Igen alps igazad volt! Még keresgélek hátha találok valahol!
(#) peter1995 válasza szamóca hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
Majd megpróbálok
(#) petemazi válasza gleccser16 hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
Igazából nem a tápágakba kéne az az ellenállás, hanem sorosan kell kötni a primerbe egy 60w-os izzót. Már leírtam párszor, hogy mennyit tud spórolni.
Tápfeszek szimmetriája milyen?
(#) gleccser16 válasza petemazi hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
Fél volt eltérés van köztük (+-57V) 20000µF pufferrel. Egy 320VA-es toroidról megy. Eredetileg egy Stk4122II 2x120w-os végfokhoz csináltattam, de 2 ic halál után feladtam. A vf2-őt pedig egyszerűnek és sokak szerint jó végfoknak találtam. +-60-ra pedig tökéletes. Ezt az izzós dolgot kipróbálom.
(#) water válasza gleccser16 hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
A -8V nagyon nem jó, maximum 10-20mV lehetne a kimeneten. Mielőtt bármit csinálsz nézz át alaposan újra mindent és mérj ! Nézd át a rajzot a nyákot stb. Én úgy szoktam hogy kimérek mindent, még a passzív elemeket is beültetés előtt, és amit lehet azt még beültetés után is. Viccelt már meg ellenállás a beforrasztás után. Ha minden rendben van ennek a kapcsolásnak elsőre indulnia kell!
(#) gleccser16 válasza water hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
A tápágakban lévő 100ohm-os ellenállások nem okozhatják ezt a problémát? Beültetés előtt én is kimértem mindent. Ellenállások, félvezetők,kondik.
(#) zitzaki hozzászólása Ápr 10, 2010 /
 
Sziasztok!
Az lenne az én kérdésem hogy ha két 8 ohmos 300wattos hangszórót párhuzamosan kötök akkor a teljesítmény a duplája lesz az impedancia meg 4 ohm.
Ez így jól van
(#) sound.man válasza zitzaki hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
Ezt jól megbeszélted magaddal.
(#) dj-mike válasza gleccser16 hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
Elképzelhető, hogy a műveleti erősítőd nem ok a vf2-ben.
Tegyél be egy másikat.
(#) water válasza gleccser16 hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
A tápba nem ajánlatos rakni semmit, 100 ohmot meg pláne nem. Ha nincs áramkorlátos tápod (miért nem csinálsz?) tegyél 100W-os izzót a primer körbe vagy indítsd alacsonyabb feszről. Csináltam már úgy is hogy pici puffer, 1A-es bizti és egy pillanatra adtam csak neki tápot. Ha gond van felvillan a bizti -> hibakeresés. Az IC pedig áramkorlátos (nem tud tönkremenni) ha a tápja egyébként rendben van.
Efféle dolgokhoz kell csinálni a trafó után egy sima +/- áteresztőtranyós tápot áramkorláttal, párszáz forintból megvan. Sokkal jobb mint utána a gondosan összerakott végfokot újból szétszedni, javítani.
(#) korgs2 hozzászólása Ápr 10, 2010 /
 
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy apt100 as hálózati trafóval egy kb 2x50Wos ic-s erősítőt. Szeretnék kérni viszonylag egyszerű kapcsolást olcsóbb ic felhasználásával..A fő problémám egyébként az,hogy a tdaxyz ick 25v köröli feszültéget szeretnek. Lehet hogy inkább valami stabilizátort kéne építenem hozzá?
(#) Mellon_ hozzászólása Ápr 10, 2010 /
 
Üdv

Szeretném a segítségeteket kérni.
A mellékelt kapcsolást az interneten találtam és meg szeretném építeni. Szimulációs programban már megépítettem és működött is, de szeretném a véleményeteket is kikérni h szerintetek működhet e?
A válaszotokat előre is köszönöm!
(#) Tomy27 hozzászólása Ápr 10, 2010 /
 
Üdv mindenkinek.

Van a fiókban egy régebbről megmaradt STK 461 végfok IC aminek az egyik oldala rossz.Viszont van egy aktív 5.1-es szub.És arra gondoltam hogy abban kicserélném a subwoofer TDA végfokát erre az STK -ra.Mert ugyis ki van vezetve szubvégfok vezetékei, mert jelenleg is egy nagyobb mély ládát hajt, viszont néha nagyobb mélyeknél fuldokol a kicsike .De sajnos nincs hozzá nyákrajzom ezért ha valakinek lenne azt megköszönném ha feltenné.
(#) Alkotó válasza Mellon_ hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
Szép nagy fába vágod a fejszédet. (Csak akkor fogj neki, ha egyaránt felkészültnek érzed magad az erősítő, a táp, a hűtés, a huzalozás, és az érintésvédelem területén is. Fokozottan szükség lesz ezekre az ismeretekre)
(#) hapro válasza Mellon_ hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
R18-R19 és a BD139 bázisa közé nem kéne egy trimmer poti? Ezt úgy igazából én is kérdem a hozzáértőktől...
(#) Alkotó válasza hapro hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
Vagy trimmer, vagy az ellenállások cserélgetése. Talán azért nincs trimmer, mert az ellenállás sokkal stabilabb, csak kicsit macerásabb beállítani vele.
Viszont engem ettől jobban aggaszt, hogy mi történik ha véletlenül gond van a kimeneten (pl. rövidzár, vagy csak túlterhelés). Ilyen drága fetekből elég kínos legyilkolni egy-két garnitúrát.
(#) Mellon_ válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
Az építéssel nincs semmi gondom mert építettem már hasonló erősítőt ( ez előtt például egy 800w-osat ), engem csak az érdekelne h a hozzáértők szerint ez a kapcsolás így ahogy van működőképes e és hogy érdemes e megcsinálni?
(#) petemazi válasza Tomy27 hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
Akkor inkább puffer kéne bele, ha lefullad.
(#) Alkotó válasza Mellon_ hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
Ha én akarnék egy 700W-os erősítőt csinálni (brrrr... eszembe nem jutna soha), akkor mindenképpen olyat keresnék, amiben komolyan megoldották a kimeneti túlterhelés védelmet, komoly hőkompenzálásra képes a kapcsolás, és terveztek hozzá kimeneti egyenfeszültség figyelőt, mert a hangszórók sokkal drágábbak mint az erősítők nagy többsége.
És még mindig ott vannak a kivitelezésben rejlő gondok. Teljesen biztos vagyok benne, hogy ebben a minőségi kategóriában lényegesen olcsóbb készen venni valamit, mint csinálni. (60-80000 körül már 2x1200W-ot adnak, és abban jóval több fet "ügyeskedik" a cél érdekében)
mod.: Nem fetes, bocsi! Ebben tranzisztorok vannak. Viszont ekkora teljesítményhez 3pár tranyó még akkor is vicces, ha azok 250W-osak maximum.
(#) hapro válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
Hol van ennyiért 2X1200-es végfok? Én még használtban sem találtam ennyiért, pedig vagy 20 találatot végig néztem.
(#) sound.man válasza hapro hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
T-amp ta 2400... Viszont az olyan is...
(#) hapro válasza sound.man hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
Ez tényleg jóval olcsóbb mint az összes többi, érdekes ilyet nem találtam, csak a 150-200 ezres kategóriát.
És mi baj a T-amp-al?
(#) sound.man válasza hapro hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
Az, hogy kínai... Trafó felülgerjesztett benne és ha a képek között keresel akkor megtalálod a belsejét... Számold meg hány végtranyó van a bordán... Nem kell sokáig számolnod abba segítek. Viszont kettőnek hagytak még helyet... azt beleteszed akkor aránylag stabil lesz.
(#) Alkotó válasza hapro hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
Holnap utánanézek pontosan, ma már alszok.
Pár hete vett ilyet az egyik discós cimborám a subokhoz (már ilyen is van külön a buliban, darabonként 3db 50cm-es hangszóróvál, reflex dobozban, cikcakkban elrendezve), majd rákérdezek pontosan milyen típus amit vett.
(#) Mellon_ válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /
 
Üdv
Az eredeti kapcsolásban benne vannak az általad hiányolt védelmek, én a szimulációban csak az egyszerűség kedvéért hagytam ki, meghát a kimeneti fesz elleni védelem nem tartozik az erősítő alapkapcsolása közé.

Viszont az alapvető kérdésemre még most sem kaptam választ
(#) peter1995 válasza hapro hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /
 
Galaxi diszkós bolt.Ott van sok minden.
(#) Abukodonozo hozzászólása Ápr 11, 2010 /
 
Újabb kérdés...

Itt-ott keresgélve, egy Csabai Dániel-féle, ''A hangfelvétel gyakorlata'' című könyvben találtam egy, szintén igen egyszerű, A-osztályos erősítő rajzot. A C1 tudom, hogy az egyenfeszültség leválasztására szolgál, az R3 meg a bázisnyitó ellenállás. A kérdésem az, hogy R2-C2 tagnak mi a feladata ebben a kapcsolásban (a könyvben nem találtam rá magyarázatot), illetve, hogy az R1 ellenállás mire jó? Lehetséges, hogy egyszerűen a bemeneti ellenállás beállítására?

Kösz a segítségért, előre is! :pardon1:

rajz.JPG
    
(#) Imi65 válasza Abukodonozo hozzászólására (») Ápr 11, 2010 / 6
 
Az R1 ellenállás feszültségosztót képez R3-mal. A közös pontja egy adott feszültségre áll be (az osztó árama 10x-ese a bázisáramnak). Ehhez képest az emitter egy nyitófeszültségnyivel kevesebbre. Ebből, és a választott R2 segítségével meghatározhatjuk a tranzisztor kollektoráramát, mely ezek után nem változik a hőmérséklet változásának hatására, magyarul: Nem engedi "megfutni" a tranzisztort. A C2 ezt az ellenállást hidegíti, ezáltal megszünteti a negatív visszacsatolást.
Következő: »»   510 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem