Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanypásztor
 
Témaindító: bernardo, idő: Feb 5, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   55 / 289
(#) car1 válasza csibai hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /
 
Akkor nem olvastál elég figyelmesen!
Itt a link:
Ez biztos, hogy működik!
A vasalható panelrajz itt az oldalon megtalálható!
üdv.:
car1Bővebben: Link
(#) csibai válasza car1 hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /
 
Köszönöm a gyors választ, és megpróbálom megépíteni és beszámolok a fejleményekről.
(#) dizi válasza csibai hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /
 
Csak az 1N4148-as diódát ne forraszd be ami az ic lábaira van biggyesztve.
(#) levaitamas válasza dizi hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /
 
Ez a dióda egy érdekes kérdés számomra! Ha be van forrasztva kisebb szikrát ad. Ha nem forrasztom be akkor a szikra erős, a tranzisztor és a 9/230-as trafó langyos akkus üzem esetén, viszont hálózatról táplálva a tranzisztor is és a trafó is felforrósodik. Valamit én csinálok rosszul?!
(#) dizi válasza levaitamas hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /
 
Szerintem jóval nagyobb az adapter kimenő feszültsége mint ami rá van írva ezért melegedhet,az ic-n lévő ellenállásokkal meg egy amper mérővel lehet játszani ,hogy legyen egy normális áram felvétel és a szikránk is meg maradjon,sőt még néha az is számít,hogy az adott trafó ami az inverteren van (9v/230v) a 9 voltos felét,hogy kapcsoljuk a tranyóra,használhat az is,ha ezen kivezetéseket meg cseréljük.
Én ezt a kapcsolást meg építettem csupán kíváncsiságból (9v 3.5W)trafóval,dióda nélkül kb 150-200 ma-t vett fel.
(#) vicsys válasza dizi hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /
 
Már miért ne forrassza be?? Az a dióda igenis kell oda! Ha meg tudod magyarázni, akkor elfogadom a véleményed... talán. Mindenesetre le is van írva, hogy mi a szerepe...
(#) mex válasza vicsys hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /
 
Dióda nélkül nagyobb az áramfelvétel, de nagyobb a szikrateljesitmény is. Diódával pedig kisebb a felvett áram, és kisebb szikrateljesitményt ad le a kapcsolás. Ha finoman szeretnénk a kitöltést, ezzel együtt a szikrateljesitményt is változtatni, akkor a diódával is kellene sorba kötni egy potit, 1-2k ohm értékűt. Igy aztán az adott trafóhoz is jobban lehet illeszteni, és az áramfelvételt is kordában lehetne tartani. A poti beállitásától függően a frekvencia is módosul, de ez nem zavaró mértékű szerintem.
(#) Cavalier válasza mex hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /
 
Pont múlt héten írtam le, miért van ott a dióda. Az nyugodtan maradhat, és a két ellenállás értékével lehet módosítani a kitöltést, és a frekit is.

A magas/alacsony állapot ideje így alakul:

Tm = 0.7 * R1 * C1
Ts = 0.7 * R2 * C1

A kitöltés pedig az ellenállások arányától függ:

d%=R1/(R1+R2)

Így bármilyen trafóhoz belőhető. Dióda nélkül alapkapcsolásban kb. 50% kitöltéssel jó általában nyáktrafókhoz. Jobb trafóhoz egészen kicsi kitöltés is elég.
(#) dizi válasza vicsys hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /
 
levaitamas le írta és mindenki aki ezt megépítette erre panaszkodott és én is ezt tapasztaltam.
Egyszerűen nem értem miért kell olyan dologhoz ragaszkodni amivel rosszabbul működik a rendszer
(#) mex válasza Cavalier hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /
 
Tisztába vagyok vele, bár nem olvastam a hozzászólásod. Mindenesetre egy potit könyebb beállitani, mint ellenállásokat cserélgetni. Ha véglegesiteni szeretné az épitő, még mindig lehet egy mérés után megefelelő értékű ellenállást tenni a helyére.
Ez a villanypásztor egy lerágott csont, nemigen lehet minőségi változást elérni hálózati, és eredetileg gyújtótrafók felhasználásával.....
(#) vicsys válasza dizi hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /
 
De ha valakinek fáj a feje, nem az a megoldás, hogy levágjuk tőből... A dióda a kitöltési tényezőt szabályozza. A hiánya csupán túlterhelést okoz. Nem illik azt a szegény trafót 50%-os kitöltéssel folyamatosan ráncigálni.
Arra akartam rávilágítani, hogy először meg kéne ismerni egy áramkör működését aztán mérni/beállítani/finomítani-optimalizálni!
(#) levaitamas válasza vicsys hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /
 
Pontosan ezt tapasztaltam. Dióda nélkül közel 50% a kitöltés, vele pedig csak "tűimpulzusok" vannak az IC 3as lábán. Mérni sajnos nem tudom mert a szkópom ehhez nem alkalmas (régi kontakt hibás vacak) csak látom.
(#) simaikrisztian hozzászólása Ápr 15, 2010 /
 
Sziasztok! Szeretnék építeni egy villanypásztort, ami legalább 4-5 km hosszú vezetéket elbír. Lovakhoz, szarvasmarhákhoz kellene. Sajnos a bőség zavarával küzdök, annyira sok minden van itt ebben a topicban. Olyan kellene amit már valaki esetleg megépített, kipróbált. Ja és még egy kérdés: Van egy nagyfesz trafom, ami egy gázolajos kazán égőfejét gyújtotta. A kis tábláján ez áll: Prim.: 220V 1.4A Sec.: 10kV 0.023A 14.1kV ampl.
Na ezt szeretném felhasználni, ha lehet. Üdv. Krisztián
(#) JSRoland hozzászólása Ápr 16, 2010 /
 
Sziasztok.Valaki tudna veterán villanypásztort eladót?pl:EPKT tipust,régi tsz időkből?Hibás is érdekel.Ha nem tudtok,akkor pontos alaprajz is jó.Lényeg,hogy saját részre szeretnék egyet,ha máshogy nem sikerül,akkor építenék egyet,de ahoz kellene a segítségetek.Előre is kösz.
(#) dizi válasza JSRoland hozzászólására (») Ápr 16, 2010 /
 
Már azt hittem villanypásztor múzeumot akarsz nyitni.
(#) meslac válasza JSRoland hozzászólására (») Ápr 16, 2010 /
 
Az EPKT rajzát a hozzászólások elején megtalálod.
(#) JSRoland válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /
 
Köszi,így már ok.Nem akartam zsiga trafós pásztort,és egy ilyen gép volt nálam kölcsönben úgy 3éve,csak a tulaj azóta eladta.Ezek a legmegbízhatóbb készülékek szerintem.Mégegyszer,köszi. :
(#) dizi válasza JSRoland hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /
 
A TR1 és a TR2 adatai vajon mik lehetnek.
(#) Remci válasza dizi hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /
 
(#) JSRoland hozzászólása Ápr 17, 2010 /
 
Sziasztok.Érdeklődöm,van egy vpásztor,12V,zsiga trafós.A kondi szerint kevésnek itéltem az energiát,így betettem egy ennél erősebb,majd legerősebb kondit is,váltókapcsolóval.Tehát,a dobozban most 3kondi van egymás mellett,váltókapcsolóval tudom kapcsolni területtől függően,természetesen csak egyiket egyszerre.Így,500m,2km,5km-t számoltam a három kapcsolás szerint.Jó megoldás ez a szabályozhatóságra?
(#) dizi válasza JSRoland hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /
 
Nem ,mert a kapcsoló érintkezői előbb utóbb össze fognak sülni főleg a legnagyobb kondinál itt zárlatban nagyon magas az áram erősség.
Ha egy kicsit erősebbet akarsz akkor a zsiga trafó helyett tégy inkább 6voltos Trabi trafót 16 mikrós kondival tirisztornak meg valami 16 amperest.
(#) eduard hozzászólása Ápr 17, 2010 /
 
Max. tiszteletem mindenkinek!
Nagyfesz. trafó beszerzésében tudna -e valaki segíteni? (A gk. gyújtó trafótól nagyobb teljesítményű kellene). Előre is köszi!!
(#) JSRoland válasza dizi hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /
 
Gyakorlatilag,elméletben jó lenne,csak a kapcsoló lehet a hiba forrása?Egyébként ezért nem látni a pásztorokon kapcsolós megoldást(kihúzható fokozatállítós fémnyelvet már láttam)?
(#) JSRoland hozzászólása Ápr 17, 2010 /
 
Hello.Fontos kérdés. A TR2-es nagyfeszültségű trafó adatait tudja valaki?Tudom,lehetetlen kérdés de nagyon kellene.(tekercsszám,átmérő,vasmag,fesz,áram,teljesítmény,stb.)
(#) JSRoland válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /
 
Az eredeti kellene,EPKT építéshez,mert az autóé valószínű hogy megsem közelítené.Melyik autót gondoltad?
(#) JSRoland válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /
 
Oké,megpróbálom.Köszi.
(#) JSRoland válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 18, 2010 /
 
Szép darab,gondolom van teljesíténye is bőven...Akkor ezek szerint ez már alkalmas az EPKT-hez,mert azt biztosan tudom hogy a zsigáé kevés...
(#) levaitamas hozzászólása Ápr 18, 2010 /
 
Az inverteres pásztorhoz szeretnék segítséget kérni. Hogyan tudom növelni a szikra nagyságát? Karám nélkül kb 2cm-t gond nélkül áthúz, viszont ha van rajta 150m gyári vezeték akkor csak 2-3mm- üt át.
(#) uli válasza levaitamas hozzászólására (») Ápr 18, 2010 /
 
Szia!
Rakj bele nagyobb/több kondit, és érdemes az 555ösnél potikat alkalmazni, amivel belőheted, hogy a kellő idő alatt a kellő feszültségre töltse a kondikat.
D
(#) levaitamas válasza uli hozzászólására (») Ápr 18, 2010 /
 
Hello! 50 mikros kondi van benne és kb 250V-ra töltődik. Szerintem ez kevés, legalább 350-400V kellene. Az 555-nél lévő R1 változtatásával változik a kitöltés. Ha jól értelmezem a rajzot az R2-C1 tagtól függ a frekvencia.
Következő: »»   55 / 289
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem