Fórum témák
» Több friss téma |
Akkor nem olvastál elég figyelmesen!
Itt a link: Ez biztos, hogy működik! A vasalható panelrajz itt az oldalon megtalálható! üdv.: car1Bővebben: Link
Köszönöm a gyors választ, és megpróbálom megépíteni és beszámolok a fejleményekről.
Csak az 1N4148-as diódát ne forraszd be ami az ic lábaira van biggyesztve.
Ez a dióda egy érdekes kérdés számomra! Ha be van forrasztva kisebb szikrát ad. Ha nem forrasztom be akkor a szikra erős, a tranzisztor és a 9/230-as trafó langyos akkus üzem esetén, viszont hálózatról táplálva a tranzisztor is és a trafó is felforrósodik. Valamit én csinálok rosszul?!
Szerintem jóval nagyobb az adapter kimenő feszültsége mint ami rá van írva ezért melegedhet,az ic-n lévő ellenállásokkal meg egy amper mérővel lehet játszani ,hogy legyen egy normális áram felvétel és a szikránk is meg maradjon,sőt még néha az is számít,hogy az adott trafó ami az inverteren van (9v/230v) a 9 voltos felét,hogy kapcsoljuk a tranyóra,használhat az is,ha ezen kivezetéseket meg cseréljük.
Én ezt a kapcsolást meg építettem csupán kíváncsiságból (9v 3.5W)trafóval,dióda nélkül kb 150-200 ma-t vett fel.
Már miért ne forrassza be?? Az a dióda igenis kell oda! Ha meg tudod magyarázni, akkor elfogadom a véleményed... talán. Mindenesetre le is van írva, hogy mi a szerepe...
Dióda nélkül nagyobb az áramfelvétel, de nagyobb a szikrateljesitmény is. Diódával pedig kisebb a felvett áram, és kisebb szikrateljesitményt ad le a kapcsolás. Ha finoman szeretnénk a kitöltést, ezzel együtt a szikrateljesitményt is változtatni, akkor a diódával is kellene sorba kötni egy potit, 1-2k ohm értékűt. Igy aztán az adott trafóhoz is jobban lehet illeszteni, és az áramfelvételt is kordában lehetne tartani. A poti beállitásától függően a frekvencia is módosul, de ez nem zavaró mértékű szerintem.
Pont múlt héten írtam le, miért van ott a dióda. Az nyugodtan maradhat, és a két ellenállás értékével lehet módosítani a kitöltést, és a frekit is.
A magas/alacsony állapot ideje így alakul: Tm = 0.7 * R1 * C1 Ts = 0.7 * R2 * C1 A kitöltés pedig az ellenállások arányától függ: d%=R1/(R1+R2) Így bármilyen trafóhoz belőhető. Dióda nélkül alapkapcsolásban kb. 50% kitöltéssel jó általában nyáktrafókhoz. Jobb trafóhoz egészen kicsi kitöltés is elég.
levaitamas le írta és mindenki aki ezt megépítette erre panaszkodott és én is ezt tapasztaltam.
Egyszerűen nem értem miért kell olyan dologhoz ragaszkodni amivel rosszabbul működik a rendszer
Tisztába vagyok vele, bár nem olvastam a hozzászólásod. Mindenesetre egy potit könyebb beállitani, mint ellenállásokat cserélgetni. Ha véglegesiteni szeretné az épitő, még mindig lehet egy mérés után megefelelő értékű ellenállást tenni a helyére.
Ez a villanypásztor egy lerágott csont, nemigen lehet minőségi változást elérni hálózati, és eredetileg gyújtótrafók felhasználásával.....
De ha valakinek fáj a feje, nem az a megoldás, hogy levágjuk tőből... A dióda a kitöltési tényezőt szabályozza. A hiánya csupán túlterhelést okoz. Nem illik azt a szegény trafót 50%-os kitöltéssel folyamatosan ráncigálni.
Arra akartam rávilágítani, hogy először meg kéne ismerni egy áramkör működését aztán mérni/beállítani/finomítani-optimalizálni!
Pontosan ezt tapasztaltam. Dióda nélkül közel 50% a kitöltés, vele pedig csak "tűimpulzusok" vannak az IC 3as lábán. Mérni sajnos nem tudom mert a szkópom ehhez nem alkalmas (régi kontakt hibás vacak) csak látom.
Sziasztok! Szeretnék építeni egy villanypásztort, ami legalább 4-5 km hosszú vezetéket elbír. Lovakhoz, szarvasmarhákhoz kellene. Sajnos a bőség zavarával küzdök, annyira sok minden van itt ebben a topicban. Olyan kellene amit már valaki esetleg megépített, kipróbált. Ja és még egy kérdés: Van egy nagyfesz trafom, ami egy gázolajos kazán égőfejét gyújtotta. A kis tábláján ez áll: Prim.: 220V 1.4A Sec.: 10kV 0.023A 14.1kV ampl.
Na ezt szeretném felhasználni, ha lehet. Üdv. Krisztián
Sziasztok.Valaki tudna veterán villanypásztort eladót?pl:EPKT tipust,régi tsz időkből?Hibás is érdekel.Ha nem tudtok,akkor pontos alaprajz is jó.Lényeg,hogy saját részre szeretnék egyet,ha máshogy nem sikerül,akkor építenék egyet,de ahoz kellene a segítségetek.Előre is kösz.
Már azt hittem villanypásztor múzeumot akarsz nyitni.
Az EPKT rajzát a hozzászólások elején megtalálod.
Köszi,így már ok.Nem akartam zsiga trafós pásztort,és egy ilyen gép volt nálam kölcsönben úgy 3éve,csak a tulaj azóta eladta.Ezek a legmegbízhatóbb készülékek szerintem.Mégegyszer,köszi. :
A TR1 és a TR2 adatai vajon mik lehetnek.
Sziasztok.Érdeklődöm,van egy vpásztor,12V,zsiga trafós.A kondi szerint kevésnek itéltem az energiát,így betettem egy ennél erősebb,majd legerősebb kondit is,váltókapcsolóval.Tehát,a dobozban most 3kondi van egymás mellett,váltókapcsolóval tudom kapcsolni területtől függően,természetesen csak egyiket egyszerre.Így,500m,2km,5km-t számoltam a három kapcsolás szerint.Jó megoldás ez a szabályozhatóságra?
Nem ,mert a kapcsoló érintkezői előbb utóbb össze fognak sülni főleg a legnagyobb kondinál itt zárlatban nagyon magas az áram erősség.
Ha egy kicsit erősebbet akarsz akkor a zsiga trafó helyett tégy inkább 6voltos Trabi trafót 16 mikrós kondival tirisztornak meg valami 16 amperest.
Max. tiszteletem mindenkinek!
Nagyfesz. trafó beszerzésében tudna -e valaki segíteni? (A gk. gyújtó trafótól nagyobb teljesítményű kellene). Előre is köszi!!
Gyakorlatilag,elméletben jó lenne,csak a kapcsoló lehet a hiba forrása?Egyébként ezért nem látni a pásztorokon kapcsolós megoldást(kihúzható fokozatállítós fémnyelvet már láttam)?
Hello.Fontos kérdés. A TR2-es nagyfeszültségű trafó adatait tudja valaki?Tudom,lehetetlen kérdés de nagyon kellene.(tekercsszám,átmérő,vasmag,fesz,áram,teljesítmény,stb.)
Az eredeti kellene,EPKT építéshez,mert az autóé valószínű hogy megsem közelítené.Melyik autót gondoltad?
Szép darab,gondolom van teljesíténye is bőven...Akkor ezek szerint ez már alkalmas az EPKT-hez,mert azt biztosan tudom hogy a zsigáé kevés...
Az inverteres pásztorhoz szeretnék segítséget kérni. Hogyan tudom növelni a szikra nagyságát? Karám nélkül kb 2cm-t gond nélkül áthúz, viszont ha van rajta 150m gyári vezeték akkor csak 2-3mm- üt át.
Szia!
Rakj bele nagyobb/több kondit, és érdemes az 555ösnél potikat alkalmazni, amivel belőheted, hogy a kellő idő alatt a kellő feszültségre töltse a kondikat. D
Hello! 50 mikros kondi van benne és kb 250V-ra töltődik. Szerintem ez kevés, legalább 350-400V kellene. Az 555-nél lévő R1 változtatásával változik a kitöltés. Ha jól értelmezem a rajzot az R2-C1 tagtól függ a frekvencia.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |