Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Már linkeltem volna, ez az. Ha kettős shottky van két fettel akkor tud ventit és dc offot is akár.
Üdv mindenkinek!
Nekem volna egy olyan hogy van egy pc tápom ami 200W-os, és abból szeretnék valami labortápszerűséget kihozni ha lehet? Vagy mondjuk egy akkutöltőt csinálni belőle. Mit szóltok hozzá, megoldható volna? A segitséget előre is köszönöm!
Hello!
Nem kell két Schottky, elég csak két Fet. A második Fet-et az első Gate ellenállásának kettéosztási pontjáról táplálva. üdv! proli007
Idézet: „Csak a megmelegedett vizet megint csak elég nehéz lehűteni, nehéz a folyadék hőtágulását kezelni, és a keringetés megint csak általában motort igényel, ami megint csak zajt jelent.” Csak annyit mondok, hogy gyakorlatban mindhárom "probléma" könnyen kezelhető, illetve annyira kicsik, hogy észre sem vehető. - az elszállított "meleg" vizet, általában nagy(obb) hőleadóval hűthetjük. - kicsi hőmérséklet-változás, és a kevés hűtőközeg miatt a hőtágulás jelentéktelen, szinte mérhetetlen. - ha a szivattyú lenne a leghangosabb a gépben..., de nagyon nem az
Nekem valahogy ez eddig kimaradt. Ki fogom próbálni.
Ha jól értem a ventillátort direktben jó így hajtani, mert a fordulat lassúról indul, majd gyorsul a melegedésre, illetve egy jelfogó kell a védelmi részhez, ami bármit kapcsolhat?
Kettős schottkym volt. Meg le kellene vetkőzni a mechanikus gondolkodásom...
Hello!
Igen lehet a ventit közvetlen működtetni, a karakterisztikát a 330kohm-os visszacsatolás "laposítja" el. Azzal a kitétellel, hogy a venti csak egy feszültség felett indul el, de ha már forog, ez alatt is tud járni. (De a szállított levegő tapasztalataim szerint amúgy sem arányos a fordulattal-feszültséggel) Persze 3-4 alkatrésztől nem lehet csodákat várni, ez tipikusan a puding esete. Csak egyszerű, mint egy faék.. üdv! proli007
Hello!
Erre nem is gondoltam, de teljesen ésszerű.. üdv! proli007
Gondolom 500 négyzetcentiméter kevés 4db tranyónak vagy hővédelemmel és néhány jó ventivel nem lesz gond ilyen kisebb hűtőbordával sem? Esetleg pakolhatok rá néhány plusz elemet még a hűtőbordára, de szerintem 700-800 négyzetcentiméter fölé nem tudnék menni. Ráadásul mivel dupla tápot készítek így a hely is elég kevés. Tudsz esetleg valami jó megoldást erre a hűtőborda problémára vagy az az 1000 négyzetcentiméter arra vonatkozik, hogy akkora hűtőbordához már nem nagyon kell venti? (Igazából azért akarom ezt a hűtőborda témát megfelelően megoldani, mert szinte ezen múlik a táp mérete, a trafó szerencsére elég kicsi méreteiben így max. 10cm lenne a táp magassága)
Azért nem kell túlzásokba esni szerintem a borda méretekkel, ha ventis hűtést alkalmaztok. Vegyük példának a P4 es procik hűtését. Azok között volt ami közel 100W ot fűtött, és mekkora borda is volt rajta ? Tehát egy ventivel megtámogatott borda elég hatékony tud lenni, igaz zajos is.
Készül a PIC-es panelmérőm programja, lassan készen is lesz.
Bővebben: Link Javaslatokat kérek; mit írjon ki a panelmérő túlcsordulás esetén? A gyakorlatban igazából nem fordulhat majd elő túlcsordulás, a program megírásakor viszont nekem erre az elméleti eshetőségre is fel kell készítenem a PIC-et. ICL7107 egyest szokott kiírni a legnagyobb helyértékű digitre, némely multiméterek pedig " OL "-t írnak ki (OverLoad rövidítése). Ez utóbbi nem tetszik mert angol és nem magyar szó. Esetleg más ötlet?
Pár képet / kapcs rajzot közzétehetnél a készülő műről.
Túlcsorduláskor lehetne valami piktogramm pl felfelé mutató nyíl, stb.
Felfelé mutató nyilat nem lehet kiírni mert hétszegmenses LED kijelzői vannak a panelmérőnek.
Fényképet egyenlőre nem mutatok mert az áramkör még össze sincs forrasztva teljesen, egyenlőre a programot írom a PIC-re ami pár napon belül készen is lesz.
7 szegmens esetén is lehetne valami jel, pl a felső 3 segmenst bekapcsolni minden digiten. Vagy csak a legfelsőket. Esetleg animálni : legalsó - középső - felső vízszintes szegmens.
Mondom, hétszegmensesek a kijelzők!
Nekem teszik a felső szegmensek kigyújtása.
Szerintem alkalmazz 2x 16 karakteres LCD-t, oka hogy olcsó, egyszerűbb, panel mérete kisebb, több infót kiírhatsz vele, fogyasztása kisebb. Vagy dupla táp esetén 1x40 es kijelző, esetleg bar graph funkció de nem tudom mennyire gyors az A/D. Pár gomb kellene rá. Esetleg hőmérségletmérés. Lényeg hogy sokoldalú lehet, a dil tokos relét ki tudod váltani mással is. Ha kell küldök hamlint, van vagy kettő porosodik csak.
Esetleg "T" betűk villoghatnának, vagy futhatnának. T mint túlcsordult
További kérdések 1. Az új honlapodon nincs fent a HE-n is publikált, versenyben is indított kapcsolóüzemű labortápegységed.Miért? 2. Fent említett labortápba bele lehet e majd faragni a PIC-es panelmétert. ( most vagyok benne az építésben, de lehet hogy ezt megvárnám. 3. Hajlandó leszel e arra, hogy felprogramozott PIC-et eladj, átadj, felprogramozz...stb. (ahhoz nem értek, és jelenleg nincs is nagyon arra időm, hogy a programozást elsajátítsam, programozót építsek stb.)
Hát szerintem "kis" t lehet...
|_ |_ ez olyan, nem??
Ez a feladat szépsége! Pl.:
__ ol Ezt ki lehet íratni 4db 7szegmensessel... Az O betű csak azért van ott mert különben összecsúszik a hozzászólásban...
Tényleg a kis "t" is jó.És akkor esetleg villoghat mintegy figyelmeztetés.
Hát egyébként a műszereken az alsó 3 szegmens az alulcsordulás, a felső a túlcsordulás jelzés, pl. mérlegeken.
kb így: _ | | felső jelzés |_| alsó jelzés szokott lenni.
Ezt úgy szeretem!
Ennek a panelmérőnek a kitalálásánál a két legelső kritérium ami megfogalmazódott bennem: 1.- Hétszegmenses LED kijelzői legyenek 2.- PIC vezérelje És akkor jön valaki és meg akar győzni arról hogy inkább LCD-vel csináljam. Ráadásul úgy hogy már majdnem készen van. Remélem nem bántottalak meg! A hamlin relét köszönöm, de kicsi az esélye hogy olyan típusú amilyen nekem kell (5V-os és morzés). Idézet: „1. Az új honlapodon nincs fent a HE-n is publikált, versenyben is indított kapcsolóüzemű labortápegységed.Miért?” Mert azt a cikket még nem másoltam át. Ez a leghosszabb, eltart egy darabig az átírása az új motorra. Idézet: „2. Fent említett labortápba bele lehet e majd faragni a PIC-es panelmétert. ( most vagyok benne az építésben, de lehet hogy ezt megvárnám.” A versenyen indított labortápomat nem szándékozom ilyen irányba fejleszteni, viszont ennek a tápnak az utódja, az "SMPS Labortáp III."-nak PIC-es panelmérője (és vezérlése) lesz! (Szintén LED kijelzőkkel.) Idézet: „3. Hajlandó leszel e arra, hogy felprogramozott PIC-et eladj, átadj, felprogramozz...stb. (ahhoz nem értek, és jelenleg nincs is nagyon arra időm, hogy a programozást elsajátítsam, programozót építsek stb.)” Igen sőt, gondolkodom rajta hogy ezt a panelmérőt üres nyákkal de beforrasztott és beégetett PIC-kel árulom majd. Borzasztóan sok pénzem elment már a fejlesztésekbe, végre lehetne belőle egy kis hasznom is. Nem sok, csak éppen annyi hogy a befektetett pénz visszajöjjön. A mikrovezérlőkben az a jó hogy bekapcsolom a kódvédelmet és onnantól nem lehet lemásolni az áramkörömet, legfeljebb ha újraírja valaki a programot.
Hello!
Magyarul "HE721C05" üdv! proli007
Az SMPS labortáp III majd hőfokot is ki fog írni, az pont jó mert C-betűt és fok szimbólumot is lehet csinálni.
Idézet: „2. Fent említett labortápba bele lehet e majd faragni a PIC-es panelmétert.” Jut eszembe, a "Labortápegység II."-hez viszont ez a most szóban forgó panelmérő egy az egyben jó lesz! (De ha nem lenne elég, lesz majd hozzá LCD-s panelmérő is. ) |
Bejelentkezés
Hirdetés |