Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
BD249-250 biztos, hogy nem fogja bírni a +-60V-ot.
Köszönöm.
Kipróbáltam azt, hogy számitógépre csatlakoztattam az erősitőt, és a Winamp-ban levettem a hangerőt, kb 20%ra és akkor nem fulladt meg, kisebb jelet kapott és birta maximumon. Miért lehet ez?
Köszönöm a helyzetjelentést!
Mai nap viszont minden úgy működik ahogy kell és nincs az az alapzaj sem, mint ahogy az elmúlt 8 évben. ![]() Nagyon nem értek a témához, ezért elnézést a sületlen kérdésért! Az említett vezérlő IC-ben lévő program is el tud romolni egyik napról a másikra vagy épp megjavul? Készülék belsejében sem volt még soha matatva. Lehet, hogy takarítani azért nem ártott volna a belsejében. Viszont arra már rájöttem, ha jobban figyelek vagyis pont a kezelő gombok közepét nyomom akkor azt kapcsolja, amit választok, de ha egy kicsit is jobbra vagy balra nyomódik a gomb akkor jön az említett téves kapcsolás. Távirányítóról kapcsolva, nincs is gond, minden funkció gomb helyesen működik. Az erősítő minden funkciója tökéletes, ha épp nem hallatja a zajt. Ezért nem értem azt a belső kábel el csúszásos hibát, mert nincs mozgatva a készülék. Neten ennél a típusnál csak a DSP kártyán lévő 720IC meghibásodásról találtam infót, de talán nem ez a baja az én készülékemnek. Mindegy, köszönöm szépen! Visszatér a jelenség akkor elviszem a szervizbe! Igazából csak annyit szerettem volna megtudni, hogy nagyon nagy baj van vagy csak kisebb javításra kell számítanom.
Mert túlvezérled az erősítőt.
![]()
Az most pontosan mit is jelent?
Üdv mindenkinek!
Egy kezdő kérdéssel fordulok hozzátok. Mellékeltem két képet és megkérek valakit, hogy mondja el miben különböznek a bekeretezett részek és melyik miért előnyösebb. Vannak halvány elképzeléseim, de erősítők terén nem érzem magam otthon még. Köszönöm előre is.
Azt, hogy a végtranyók +-60v-nál elszállnak. Sőt már +-50V-ot se nagyon bírják már.. az is necces lenne már nekik.
Üdv mindenkinek!
Egy-két nappal ezelőtt feltettem egy kérdést, csak sajnos nem kaptam választ. Ezért gondoltam megkérdem újra, hátha most tud valaki segíteni. A mellékelt kapcsolásban lévő TO3-as tokozású végtranyókat szeretném leváltani TO264-re, a könnyebb szerelhetőség miatt. Az lenne a kérdésem, ha az MJ15003/15004-et például 2sc5200/2sa1943 párosra cserélném, ezek elviselnék-e a teljes kivezérlést? A választ előre is köszönöm
Erre a kérdésre én is megköszönném a választ
Ami azt illeti bele lehet tenni , de azt tudni illik hogy a legjobb hő átadása a TO3 -nak van ! A TO264 az kissebb felülettel rendelkezik , ezért lehet a hő átadás már ennél az erősítőnél karcsú lessz . De lehet trükközni esetleg , PL -ul ha nem 3 hanem 4 -4 tranzisztor teszel be akkor az egy darabra jutó áram , meg a hő jobban szét oszlik . Vagy még lehet olyan megoldás is hogy egy szuper halk ventilátort beiktatsz és így intenzivabb hűtést kapsz . Itt ugy sem zavaró a ventilátor keltette zaj , egy PA erősítőnél ,meg ekkora teljesítménynél nem csinál semmit . Én nem cserélném le semmi féleképp a TO3-as tranzisztorokat semmi másra! PA -nál azért kell gondolni a jövőre is meddig birja a folyamatos igénybevételt stb... Ja és azért az esetlegesen + egy - két furat ami gondot okoz a felszerelésnél ami kell a TO3-nak ,azért nem érdemes itt ebben az esetben probálkozni mert többe fog kerülni a kisérlet mint ha egyből a TO3 lett volna beépitve.
![]()
Nagy mázlista a haverod, mert a BD249-nek nagyon nem egézséges a 100V-os táp.
Valami jobb fajtát kifogott. Ilyet én is vennék Ne menj feljebb a táppal, mert igy is "reszkir" üzem
Természetesen igen, ha kapsz belőle eredetit. Eddig csak hamissal találkoztam, azzal füstölni fog.
Sziasztok!
Ahogy körülnéztem itt a fórumokon a D osztályú TDA85XX sorozattal nem foglalkoztok egyáltalán. Ez miért van? Pedig le lett töltve az adatlapja többnek is és szerintem nem olyan rosszak ezek. Amit hiányoltam, hogy eddig senki sem csinált nyákot neki vagy nem tette közkinccsé.
Érdekes dolog, hogy pont akkor pukkant el a tranzisztor, amikor váltott a discman. Nem lehet, hogy akkor olyan jel jött ki belőle (DC, vagy tüske), amit nem tolerált a végfok? Becsatoló kondi gondolom van a kapcsolásban. Hővezető pasztát viszont még tesztekre is kenj, mert egyébként nagyon rossz lesz a hőkontaktus! Lehet, meg kellene nézni szkóppal mit csinál a discman zeneváltáskor.
Bocsi!
Rosszul írtam. Helyesen így hangzik. Ahogy körülnéztem itt a fórumokon a D osztályú TDA8920 és TDA8950 sorozattal nem foglalkoztok egyáltalán. Ez miért van? Pedig le lett töltve az adatlapja többnek is és szerintem nem olyan rosszak ezek. Amit hiányoltam, hogy eddig senki sem csinált nyákot neki vagy nem tette közkinccsé.
Most jelenleg pufferelés után kap +-47V-ot, a kapcs rajzon pedid 50V szerepel. Szerinted jobb lenne ha kevesebb tápfeszültséget kapna? Vagy jobb lenne ha kicserélném a tranyokat?
Akkor hogy lehet az, hogy BD249c/250c pöfög az RX800-ba +-75V-os táp mellett? Mondjuk számomra érdekes a kapcsolás technikája, mintha sorba és párhuzamosan is lennének kötve végtranyók, egy oldalon 4-4 végtranyó dolgozik.
Hello srácok!
Most olvasgatom itt lono981 hozzászólását, és engem érdekelne, nem feltétlen a TDA sorozatból, hogy egy nagyobb teljesítményű ic mögé bepakolunk még végtranyókat, akkor meddig lehet elmenni teljesítményben? Próbálkoztatok már ilyennel? Esetleg van valakinek jó kapcsolása hozzá?
Igen, írtam is hogy C-s van benne, de sound.man és hangszoros is azt mondja +-50 határ a BD249C/250C párosnak, nem értem miért mondják ezt, amikor a reflexbe +-75V on mennek.
Meg is válaszoltad a kérdésed. 75V : 2= ?
Na igy
Sokszor irtam olvass vissza.
A SOAR görbét meg kell nézni az adatlapon !!! 100V-on 0.2 A -t garantál a gyártó, 25 fokon. A névleges teljesitményt 25V-ig tudja a tranyó 25 fokon. Ez a tipusú ( teknologiájú ) tranyó ilyen. Kialakul a kristályban a forró pont, és csont zárlat A "Powerbase" birja az erősitő üzemet Ehhez nézd hozzá a hőgörbét, és ne csodálkozz, hogy eldurran, vagy nem megbizható Azt is irtam, hogy a katalogus maximális adatait nem illik igénybe venni, olykor elhinni
Bocsáss meg, +-75V nem asszimetrikus táp. Ez 150V.
Azért mondom ezt neked, mert írtad hogy +-50V nál ne adjon a srác többet az erősítőnek, holott ugyanezekkel a tranyókkal a gyári rx +-75V-on pötyög. Akkor miért ne adhatna rá +-60V-ot? Ezt nem értem.
Üdv!
Én sem szívesen cserélem le csak adott a borda, és sajnos nem olyan a kialakítása, hogy a TO3-at rá lehetne tenni. Ezért gondoltam arra, hogy lecserélem a tranyót. A nyákot úgy tervezem, hogy 3 pár véget szeretnék rakni bele. Még az MJL21193/21194 páros fordult meg a fejemben mert ezek már elég masszívnak tűnnek, csak az a probléma, hogy sajnos elég drága. Ha esetleg tudsz, vagy valaki tud masszívabbat ajánlani, azt megköszönném.
Nem belebeszélni akarok, de hangszórós leírta a lényeget. Abszolute jószándékkal írt, szerintem fogadd meg, mert már 30 évvel ezelőtt is ugyanezt mondta.
Meg aztán az is erős érv, hogy kinek hány erősítőjét viszik vissza, vagy dobják el, mert elromlik. Az övéi nem nagyon romlottak el. Idézet: Igen ezt tudom ajánlani ! Ez jó lenne ide , de mérlegelendő az a tény hogy vagy megoldod egy L idom segitségével a TO3 -mas tranzisztorok felszerelését ami az olcsóbb megoldás , vagy megveszed ezekezt a tranzisztorokat majdnem 2X áron . „az MJL21193/21194 páros” ![]()
Bocsánat, nem mondtam, hogy nem fogadom el, azt mondtam nem értem! Nem kérdőjeleztem meg senki hozzáértését, kérdeztem, már ezt sem lehet? De Zoli közbe elmagyarázta, így már értem.
Szerintem maradok az MJL tranyóknál mert itthon sajnos L idomom nincs, a beszerzés a postával együtt meg lehet drágább lenne, mintha megveszem az MJL tranyókat. Még egy olyan kérdésem lenne, hogy a trafó adott és +-68V jön le róla egyenirányítva, és pufferelve. Az menniyre okozna problémát, ha ekkora feszültséget kapna? Én reménykedek hogy 3 pár MJL megbírkózik ezzel a fesszel. Erről mi a véleményed?
Szüken elég 4ohmra
Hát arra én is kivánxsi lennék, mert a kereskedelmi forgalomban nincs erősebb.
A kétcsvaros Sankennek se erősebbek, de sokkal drágábbak. Az igaz visszont, hogy megbizhatóbbak paraméterek tekintetébe. Feltéve ha nem hamisak |
Bejelentkezés
Hirdetés |