Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 7 szegmenses kijelző léptetése
Lapozás: OK   6 / 10
(#) arnd válasza elemerr hozzászólására (») Feb 10, 2009 /

Szia,

A "7 szegmenses LED kijelző"
topicban vázoltam Neked egy elég egyszerű megoldást.
Egy közös anódos 7 szegmenses kijelző, 7db ellenállás, meg egy marék 1N4148-as dióda...
(#) david91 hozzászólása Ápr 19, 2010 /

Sziasztok!

Én csak egy sima léptetőt szeretnék építeni két nyomógombbal 7 szegmenses kijelzőhöz. A problémám az, hogy nem vagyok biztos benne hogy kell összekötni a fel/le számlálót a dekóderrel(meghajtóval). Van ugyebár a számlálónak 4 flip-flop kimenete, ezeket kell rákötni meghajtó 4 BCD bementére? A 74LS193 számlálóban gondolkozom, mint ahogy pbalazs is javasolta a téma elején még jó régen, meghajtónak viszont találtam egy másikat a 4543B-t. A számláló IC-nél, hogy lehet megvalósítani az impulzus adást? Mivel az igazság táblájában láttam, hogy ha lefelé léptetek akkor a felfele léptető bemenetének magas szinten kell lennie, ha felfelé akarok léptetni akkor meg a lefelé léptető bemenetnek kell magas szinten lennie. Ha esetleg tudtok valamilyen más fel/le számláló áramkört akkor írjátok le légyszi. Már az ár miatt is, mert ez nem túl olcsó, gondolom van alsóbb árkategóriában is ilyen, talán a 40-es szériában de én nem találtam.

Üdv. Dávid
(#) pbalazs válasza david91 hozzászólására (») Ápr 20, 2010 /

A számláló Q0...Q3 kimenetét kell a dekóder D0...D3 bemenetére kötni.
A 74193 bináris számláló, azaz 16-ig számol. Neked olyan kell, ami csak 10-ig számol (BCD), így 9 után 0 lesz automatikusan. Ilyen pl. a 74192, vagy a 74190, meg egy pár 40xx, 45xx. Rajtad múlik, hogy melyiket választod.
A 74192-nek van külön órajel bemenet a fel/le irányhoz, azaz ha az 5-ös lábra adsz impulzust, akkor felfelé, ha a 4-es lábra, akkor lefelé számol.
A 74190-nek csak egy lábára (14) kell a léptető impulzusokat adni, és az 5-ös láb dönti el, hogy merre számol.
Az impulzus adás akármilyen nyomógombbal mehet első körben.
(#) david91 válasza pbalazs hozzászólására (») Ápr 21, 2010 /

Először is nagyon köszi, hogy segítettél és reagáltál egyből a hozzászólásomra. De van egy dolog amit nem értek. A két órajel bemenetre kell kötni a két nyomógombot ugyebár. A 74192/74193 adatlapján a funkció táblázatban írják, hogy felfele léptetéshez a felfele léptető bemenetre kell adni az impulzust (alacsony feszültségről magasra emeljük a kapcsolóval), és eközben a lefelé léptető bemeneten magas feszültségnek kell lennie. De ha ezután mondjuk lefelé akarom léptetni akkor a lefele léptető bemenetre adok jelet, és a felfele léptető bemeneten meg magas szintnek kell lennie. Szóval mind a két bemeneten a nyomógomb kapcsoló van, és ezáltal alap esetben ha nincsenek lenyomva akkor mind a két bemenet alacsony szinten van. Amerre akarom léptetni azt megnyomom, de a másiknak akkor már magas szinten kéne lennie, de nincs mert a másik kapcsolót nem nyomom le. Ez most akkor hogy van? Remélem érthetően írtam le, amire gondolok.
(#) _JANI_ válasza david91 hozzászólására (») Ápr 22, 2010 /

Itt van egy alapkapcsolás a 74192-74193-ra. A bemenetei felhúzó ellenállásokon keresztül kap magas szintet s a nyomógomb a GND-re húzza azt. Nem a gomb megnyomáskor, hanem elengedéskor lép a számláló.
( S amikor lépteted valamelyik irányba a számlálót, akkor a másik bemenetet valóban fel kell húzni. Azaz a másik irány nyomógombjának nyitott (alap) helyzetben kell lennie. )
(#) david91 válasza _JANI_ hozzászólására (») Ápr 22, 2010 /

Köszi Jani, örök hála!
(#) geribass válasza szabi83 hozzászólására (») Ápr 30, 2010 /

lefelé legjobb tudomásom szerint nem lehet váltani 2őt... és ha már sokat i váltott be üresbe és ottvan hgy nulla
(#) geribass hozzászólása Ápr 30, 2010 /

Üdv mindenkinek!
Nekem lenne egy olyan gondom hogy nekem is kéne ilyen váltó kijelző, de nekem nincs a gépben potmeter, csak egy üres jelző ami üresben testel. Kérdésem hogyan tudjam megcsinálni hogy ahogy eredetileg volt sw1 1-es testel az üres jelző 0 sw2 2-es és inne számlálna hogy sw2 +1 sw1 -1 és ha testel az üres jelző ugrik vissza nullára! :gumicsirke:

Ha valakinek van megoldása pic nélkül jól jönne mert nagyon kezdő vagyok! :miaz: :help:
(#) attika hozzászólása Máj 3, 2010 /

Sziasztok!
Olyan problémám lenne,hogy vettem egy 2 digites közös anódos 7szegmenses kijelzőt itt az oldalon található voltmérőhöz.DA03-11SRWA.Az adatlapját csatoltam.Az lenne a kérdésem,hogy ezzel a kijelzővel,hogy lehet kiíratni pl azt,hogy 24?.Mivel az adatlapja szerint a 2 szegmens katódjai is össze vannak kötve.Tehát csak ilyeneket tudna elméletileg kijelezni,hogy 11,22,33,stb,vagy lehet csak én vagyok béna,de 1 biztos,hogy a voltmérőhöz nem lesz jó hiába közös anódos.És még 1,hogy a tizedes pontot se lehet ezen bekapcsolni.Lehet vihetem vissza mert semmire nem jó.

Előre is köszi a válaszokat.
(#) lazsi válasza attika hozzászólására (») Máj 3, 2010 /

A katódjai igen, de a két számjegy anódja nem (5 és 10 láb). Multiplexelve kell meghajtani.
Tehát a 24 kijelzéséhez előbb
5 +
3,9,6,7,1 -
utána
10 +
9,8,4,1 -
És ezeket ismételgeted legalább 50-100Hz frekvenciával.
Arra figyelj, hogy a megadott áramot ne lépd túl, mert akkor tönkremegy.
(#) attika válasza lazsi hozzászólására (») Máj 3, 2010 /

Köszi szépen mindenkinek a gyors válasz.Amit szerettem volna meg is tudtam,vagyis már sejtettem az elején is csak azzal nem voltam tisztába,hogy ezt,hogy lehet meghajtani ezért kértem segítséget hozzáértőktől.Végül ami a kérdésem volt az elején sajna ez a kijelző vagy mehet a süllyesztőbe,vagy vissza a boltba mert a feszmérőmhöz sajna nem jó.Még 1 kérdésem lenne ilyen kicsi kijelzőbe létezik olyan aminek 20lába van?.Vagyis mind a 2 digit-nek külön vannak az katódjai?.Mert tetszik,hogy ilyen kicsi,és a piros is jobban tetszik mint a zöld.Meg hát nem utolsó sorban még tudnám is használni a feszmérőhöz .Kocsiba lenne beépítve,és az a másik kicsit csúnyán nézne ki a műszerfal alatt.

Felteszek 2 képet,hogy 1 kicsit érthetőbb legyek.Az 1-s képen látható kijelző mérete lenne nekem jó,és a 2-es képen látható van a feszültségmérőmbe.És a kérdés,hogy lehet e olyan kijelzőt venni ami az 1es méret,de 20lába van,vagyis külön van a 2szegmens katódjai?A 2es képen látható kijelzőbe be lehet kötni a tizedes pontot is az egyesen nem.

Sikerült beszereznem a kijelzőket most már minden ok,igaz,hogy csak smd-be de ugyan olyan kicsi.Viszont lenne itt még 1 kis kérdésem.Ezt az órát szeretném megépíteni,és az lenne a kérdésem,hogy lehetne e az órát meg a feszültségjelzőt 1 ugyanazon kijelzővel használni??.Úgy gondoltam,hogy mind a kettőt rákötném a led kijelzőre és egy kapcsolóval tudnám átkapcsolni az anódját a kijelzőnek, egyszer az órát,egyszer meg a feszmérőt kapcsolnám rá.
(#) _JANI_ válasza attika hozzászólására (») Máj 4, 2010 /

Biztosan megoldható a két multiplex vezérlésű áramkör összefésülése. De nem lesz egyszerű. Mert az anód és katód pontokat is át kell kapcsolni a két áramkör között. Azaz a kijelző leválasztott átkapcsolását kell megvalósítani...
(#) david91 hozzászólása Máj 4, 2010 /

Nos én meg építettem a magam kapcsolását, a sima 7 szegmenses kijelző léptetést. Csak, hogy van egy kis baj. A lefele számlálás az jól működik de a felfelénél nem egyesével lépked, hanem van, hogy kettőt vagy hármat is léptet felfele egy impulzusra. A kapcsoláshoz az előbbiekben említett TTL számláló helyett egy CMOS áramkört választottam a 4029-est. A meghajtó pedig a 4543-as. Így egyszerűbbnek gondoltam. A kapcsolási rajzot csatolom, bár kézzel rajzolt de olvasható (remélem ). Az oka az, hogy az áramkör szimulációs/tervezős programomban nem szerepelnek az utóbb említett IC-k.
Ha tudjátok, vagy sejtitek mi lehet a probléma amiatt nem jól számol az áramkör kérlek írjátok meg!
Köszi, Dávid

Kép 044.jpg

(#) attika válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 4, 2010 /

Akkor én nézhettem valamit félre,mert azt tudom,hogy a feszmérő nem multiplex vezérlésű,de akkor valamit nagyon félrenéztem mert azt hiszem az óra sem az.Én úgy gondoltam ezt,hogy mind a kettőt rákötném a kijelzőre,és mivel mind a kettőnél közös anódos kell így csak az anódját kapcsolgatnám.Így elég lenne 1db 2 áramkörös 3 állású kapcsoló.A kapcsoló közepére menne a kijelző anódja az egyik szélére a feszmérő,a másik szélére az óra.Lehet ez így hülyeség és megvalósíthatatlan.
(#) _JANI_ válasza attika hozzászólására (») Máj 9, 2010 /

Egy - egy kapcsolási rajzzal sok félreértés megelőzhető.
Mivel a feszmérőre is csak utalás volt...
DE AZ ÓRA KIJELZŐJE AZ MULTIPLEX VEZÉRLÉSŰ!!!
De az ICL7107-essel elkészített feszültségmérő kijelzője valóban ne...exált.
(#) attika válasza _JANI_ hozzászólására (») Máj 9, 2010 /

Szia jani.

Közben átnéztem én is az óra kapcsolási rajzát és rájöttem .És arra is kaptam már választ,hogy sajnos nem lehet,vagy nagyon nehéz 1 kijelzővel használni a 2 áramkört.Tehát így maradt az,hogy így nem 1,hanem 2 kijelző lesz a kocsiba,egy az órához,egy meg a feszmérőhöz.Köszi a feszmérős linket,ilyen kicsibe nem láttam még megvalósítva a feszültségmérőt,és még nem is 2oldalas.Tetszik ez a megoldás.lehet,hogy így is megcsinálom.
(#) _JANI_ válasza attika hozzászólására (») Máj 9, 2010 /

Nincs mit! Legalább egy használható feszmérővel segítettem...
(#) attika válasza _JANI_ hozzászólására (») Máj 9, 2010 /

Sőt nem is egyel kettővel is .Most már el se tudom dönteni,hogy melyiket építsem meg.De szerintem ez lesz a nyerő,ezt is azon az oldalon találtam amit te küldtél.Ezt ha smd.ből építem meg akkor még egy gyufás skatulyába is elfér talán .plusz a kijelző.Még 1x
(#) felho24 hozzászólása Máj 15, 2010 /

Sziasztok. Lenne egy olyan kérdésem hogy: gondolom sokan láttátok a predátor című filmet na amikor a lény bekapcsolja az önmegsemmisítőt akkor elkezd villogni a "visszaszámlálás" a kis piros vonalak. Tehát az lenne a kérdés hogy ehhez hasonlót lehetne e csinálni egy 2db 7-vagy 14 szegmenses kijelzőből. De hogy bonyolítsam a dolgot a motorom immobiliser visszajelző izzójára lenne kötve tehát az áramforrás 12V lenne ami ráadásul nem folyamatos. Ha esetleg nem jó helyre írtam akkor bocsánat!
(#) kaqkk válasza attika hozzászólására (») Máj 15, 2010 /

Talán úgy lehetne megoldani az áramkörödet , hogy
épírenél egy pices áramkört egy kijelzővel , és a program lenne úgy megírva hogy az órát jelezné ki alapon és mondjuk egy gombnyomásra átváltana feszmérésre.
Egy picbe két programot összefésülni talán egyszerűbb mint két áramkört egy kijelzőre rákötni , de elvileg optokapukal ez utóbbi is kivitelezhető lehet .
(#) attika válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 15, 2010 /

Sajnos a pic programozáshoz full hülye vagyok az elektronikához megint csak.Kapcsolási rajz alapján össze tudok rakni egy áramkört,de sajnos magamtól még nem mennek a komolyabb kapcsolások.Beégetem a programot a pic-be megtervezem a nyákot is, össze is rakom és ha minden oké a kapcsolásba akkor 99%-ba szokott is működni,de ha valamit alakítani kell rajta akkor sajnos megáll a tudomány.Már letettem arról,hogy egy kijelzőn a 2áramkör.Most találtam ezt mint feszültség mérő,és marad ez mint óra,és 2 külön kijelzővel oldom meg.
Köszönöm a válaszodat,de sajnos magamtól ez így nem megvalósítható,a fórumozókat meg nem akarom ezzel fárasztani,hogy ki tudna nekem 1 kapcsolási rajzot meg hozzá programot írni,meg ez itt nem is arról szól.Lehet az órát is hagyom,mert itt az oldalon található Feledékeny emberek óráját már megépítettem és tökéletesen működik is,kocsiba ideális.
(#) Attila86 válasza felho24 hozzászólására (») Máj 15, 2010 /

Szia!
A legegyszerűbb ha fogsz egy hétszegmenses számláló áramkört és a kijelző szegmenseit össze-vissza kötöd be, ezzel teljesen eltorzítva a kijelzés-képet.
(#) felho24 válasza Attila86 hozzászólására (») Máj 15, 2010 /

Hol találok ilyesmit? Vagy keressek hozzá kapcsit? De az igazi 2db 14 szegmenses lenne. Legalább 2db.
(#) david91 hozzászólása Máj 18, 2010 /

Sziasztok!

Sikerült megoldanom, hogy egyesével lépkedjen a számlálóm felfele és lefele léptetésnél egyaránt, de még mindig nem tökéletes. A probléma az, hogy kihagyja az 1-et és a 7-et. 0-ról 2-re lép egyből és 6-ról pedig 8-ra és visszafele is. Ha találkoztatok már ilyen problémával és/vagy tudjátok mi lehet a hiba akkor jelezzétek nekem.

Köszi
(#) Zoli_bácsi válasza david91 hozzászólására (») Máj 18, 2010 /

Pergésmentesítést kell építeni a nyomógombokhoz. Köss párhuzamosan a nyomógombbal egy 10nF kondit. Próbáld ki ezt így első körben. Ha ez nem lenne elég, akkor még egy 100n mehet mellé. Nekem bejött.
(#) david91 válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Máj 19, 2010 /

Köszi a segítséget, kipróbálom.
(#) david91 válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Máj 19, 2010 /

Nem lett jó Továbbra is kihagyja az 1-et és a 7-et. De csak ezt a kettőt. A többi léptetésnél működik jól.
(#) _JANI_ válasza david91 hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

Bár lehet nem látszik logikusnak, de a 4029-es párhuzamos beírás ( JAM1-4. Azaz a 3. 4. és 12. 13.-as lábak. ) bemeneteit is kösd határozott logikai szintre. PL: GND-re. S a dióda utáni 1K is lecsökkenthető 10-100 ohm -ra vagy akár el is hagyható a kapcsolásból. A 4543-as meghajtónál szerintem minden rendben van.
Ki kellene próbálni a számlálót és a dekódert külön külön. Így kiderülne hogy melyik egység környékén van a gond.
A CMOS IC-k nem szeretik a LEBEGŐ BEMENETEKET!
Ezt teszteléskor is vedd figyelembe! Le vagy felhúzó ellenállásokkal már nem lesznek magukra hagyva a bemenetek. ( 4543-as tesztelése. )
Következő: »»   6 / 10
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem