Fórum témák
» Több friss téma |
Szia,
A "7 szegmenses LED kijelző" topicban vázoltam Neked egy elég egyszerű megoldást. Egy közös anódos 7 szegmenses kijelző, 7db ellenállás, meg egy marék 1N4148-as dióda...
Sziasztok!
Én csak egy sima léptetőt szeretnék építeni két nyomógombbal 7 szegmenses kijelzőhöz. A problémám az, hogy nem vagyok biztos benne hogy kell összekötni a fel/le számlálót a dekóderrel(meghajtóval). Van ugyebár a számlálónak 4 flip-flop kimenete, ezeket kell rákötni meghajtó 4 BCD bementére? A 74LS193 számlálóban gondolkozom, mint ahogy pbalazs is javasolta a téma elején még jó régen, meghajtónak viszont találtam egy másikat a 4543B-t. A számláló IC-nél, hogy lehet megvalósítani az impulzus adást? Mivel az igazság táblájában láttam, hogy ha lefelé léptetek akkor a felfele léptető bemenetének magas szinten kell lennie, ha felfelé akarok léptetni akkor meg a lefelé léptető bemenetnek kell magas szinten lennie. Ha esetleg tudtok valamilyen más fel/le számláló áramkört akkor írjátok le légyszi. Már az ár miatt is, mert ez nem túl olcsó, gondolom van alsóbb árkategóriában is ilyen, talán a 40-es szériában de én nem találtam. Üdv. Dávid
A számláló Q0...Q3 kimenetét kell a dekóder D0...D3 bemenetére kötni.
A 74193 bináris számláló, azaz 16-ig számol. Neked olyan kell, ami csak 10-ig számol (BCD), így 9 után 0 lesz automatikusan. Ilyen pl. a 74192, vagy a 74190, meg egy pár 40xx, 45xx. Rajtad múlik, hogy melyiket választod. A 74192-nek van külön órajel bemenet a fel/le irányhoz, azaz ha az 5-ös lábra adsz impulzust, akkor felfelé, ha a 4-es lábra, akkor lefelé számol. A 74190-nek csak egy lábára (14) kell a léptető impulzusokat adni, és az 5-ös láb dönti el, hogy merre számol. Az impulzus adás akármilyen nyomógombbal mehet első körben.
Először is nagyon köszi, hogy segítettél és reagáltál egyből a hozzászólásomra. De van egy dolog amit nem értek. A két órajel bemenetre kell kötni a két nyomógombot ugyebár. A 74192/74193 adatlapján a funkció táblázatban írják, hogy felfele léptetéshez a felfele léptető bemenetre kell adni az impulzust (alacsony feszültségről magasra emeljük a kapcsolóval), és eközben a lefelé léptető bemeneten magas feszültségnek kell lennie. De ha ezután mondjuk lefelé akarom léptetni akkor a lefele léptető bemenetre adok jelet, és a felfele léptető bemeneten meg magas szintnek kell lennie. Szóval mind a két bemeneten a nyomógomb kapcsoló van, és ezáltal alap esetben ha nincsenek lenyomva akkor mind a két bemenet alacsony szinten van. Amerre akarom léptetni azt megnyomom, de a másiknak akkor már magas szinten kéne lennie, de nincs mert a másik kapcsolót nem nyomom le. Ez most akkor hogy van? Remélem érthetően írtam le, amire gondolok.
Itt van egy alapkapcsolás a 74192-74193-ra. A bemenetei felhúzó ellenállásokon keresztül kap magas szintet s a nyomógomb a GND-re húzza azt. Nem a gomb megnyomáskor, hanem elengedéskor lép a számláló.
![]() ( S amikor lépteted valamelyik irányba a számlálót, akkor a másik bemenetet valóban fel kell húzni. Azaz a másik irány nyomógombjának nyitott (alap) helyzetben kell lennie. )
lefelé legjobb tudomásom szerint nem lehet váltani 2őt... és ha már sokat i váltott be üresbe és ottvan hgy nulla
Üdv mindenkinek!
Nekem lenne egy olyan gondom hogy nekem is kéne ilyen váltó kijelző, de nekem nincs a gépben potmeter, csak egy üres jelző ami üresben testel. Kérdésem hogyan tudjam megcsinálni hogy ahogy eredetileg volt sw1 1-es testel az üres jelző 0 sw2 2-es és inne számlálna hogy sw2 +1 sw1 -1 és ha testel az üres jelző ugrik vissza nullára! :gumicsirke: Ha valakinek van megoldása pic nélkül jól jönne mert nagyon kezdő vagyok! :miaz: :help:
Sziasztok!
Olyan problémám lenne,hogy vettem egy 2 digites közös anódos 7szegmenses kijelzőt itt az oldalon található voltmérőhöz.DA03-11SRWA.Az adatlapját csatoltam.Az lenne a kérdésem,hogy ezzel a kijelzővel,hogy lehet kiíratni pl azt,hogy 24?.Mivel az adatlapja szerint a 2 szegmens katódjai is össze vannak kötve.Tehát csak ilyeneket tudna elméletileg kijelezni,hogy 11,22,33,stb,vagy lehet csak én vagyok béna,de 1 biztos,hogy a voltmérőhöz nem lesz jó hiába közös anódos.És még 1,hogy a tizedes pontot se lehet ezen bekapcsolni.Lehet vihetem vissza mert semmire nem jó. Előre is köszi a válaszokat.
A katódjai igen, de a két számjegy anódja nem (5 és 10 láb). Multiplexelve kell meghajtani.
Tehát a 24 kijelzéséhez előbb 5 + 3,9,6,7,1 - utána 10 + 9,8,4,1 - És ezeket ismételgeted legalább 50-100Hz frekvenciával. Arra figyelj, hogy a megadott áramot ne lépd túl, mert akkor tönkremegy.
Köszi szépen mindenkinek a gyors válasz.Amit szerettem volna meg is tudtam,vagyis már sejtettem az elején is csak azzal nem voltam tisztába,hogy ezt,hogy lehet meghajtani ezért kértem segítséget hozzáértőktől.Végül ami a kérdésem volt az elején sajna ez a kijelző vagy mehet a süllyesztőbe,vagy vissza a boltba mert a feszmérőmhöz sajna nem jó.Még 1 kérdésem lenne ilyen kicsi kijelzőbe létezik olyan aminek 20lába van?.Vagyis mind a 2 digit-nek külön vannak az katódjai?.Mert tetszik,hogy ilyen kicsi,és a piros is jobban tetszik mint a zöld.Meg hát nem utolsó sorban még tudnám is használni a feszmérőhöz
![]()
Felteszek 2 képet,hogy 1 kicsit érthetőbb legyek.Az 1-s képen látható kijelző mérete lenne nekem jó,és a 2-es képen látható van a feszültségmérőmbe.És a kérdés,hogy lehet e olyan kijelzőt venni ami az 1es méret,de 20lába van,vagyis külön van a 2szegmens katódjai?A 2es képen látható kijelzőbe be lehet kötni a tizedes pontot is az egyesen nem.
Sikerült beszereznem a kijelzőket most már minden ok,igaz,hogy csak smd-be de ugyan olyan kicsi.Viszont lenne itt még 1 kis kérdésem.Ezt az órát szeretném megépíteni,és az lenne a kérdésem,hogy lehetne e az órát meg a feszültségjelzőt 1 ugyanazon kijelzővel használni??.Úgy gondoltam,hogy mind a kettőt rákötném a led kijelzőre és egy kapcsolóval tudnám átkapcsolni az anódját a kijelzőnek, egyszer az órát,egyszer meg a feszmérőt kapcsolnám rá.
Biztosan megoldható a két multiplex vezérlésű áramkör összefésülése. De nem lesz egyszerű. Mert az anód és katód pontokat is át kell kapcsolni a két áramkör között. Azaz a kijelző leválasztott átkapcsolását kell megvalósítani...
Nos én meg építettem a magam kapcsolását, a sima 7 szegmenses kijelző léptetést. Csak, hogy van egy kis baj. A lefele számlálás az jól működik de a felfelénél nem egyesével lépked, hanem van, hogy kettőt vagy hármat is léptet felfele egy impulzusra. A kapcsoláshoz az előbbiekben említett TTL számláló helyett egy CMOS áramkört választottam a 4029-est. A meghajtó pedig a 4543-as. Így egyszerűbbnek gondoltam. A kapcsolási rajzot csatolom, bár kézzel rajzolt de olvasható (remélem
![]() Ha tudjátok, vagy sejtitek mi lehet a probléma amiatt nem jól számol az áramkör kérlek írjátok meg! Köszi, Dávid
Akkor én nézhettem valamit félre,mert azt tudom,hogy a feszmérő nem multiplex vezérlésű,de akkor valamit nagyon félrenéztem mert azt hiszem az óra sem az.Én úgy gondoltam ezt,hogy mind a kettőt rákötném a kijelzőre,és mivel mind a kettőnél közös anódos kell így csak az anódját kapcsolgatnám.Így elég lenne 1db 2 áramkörös 3 állású kapcsoló.A kapcsoló közepére menne a kijelző anódja az egyik szélére a feszmérő,a másik szélére az óra.Lehet ez így hülyeség és megvalósíthatatlan.
Egy - egy kapcsolási rajzzal sok félreértés megelőzhető.
Mivel a feszmérőre is csak utalás volt... ![]() DE AZ ÓRA KIJELZŐJE AZ MULTIPLEX VEZÉRLÉSŰ!!! De az ICL7107-essel elkészített feszültségmérő kijelzője valóban ne...exált. ![]()
Szia jani.
Közben átnéztem én is az óra kapcsolási rajzát és rájöttem ![]()
Nincs mit! Legalább egy használható feszmérővel segítettem...
![]() ![]()
Sőt nem is egyel kettővel is
![]() ![]() ![]()
Sziasztok. Lenne egy olyan kérdésem hogy: gondolom sokan láttátok a predátor című filmet na amikor a lény bekapcsolja az önmegsemmisítőt akkor elkezd villogni a "visszaszámlálás" a kis piros vonalak. Tehát az lenne a kérdés hogy ehhez hasonlót lehetne e csinálni egy 2db 7-vagy 14 szegmenses kijelzőből. De hogy bonyolítsam a dolgot a motorom immobiliser visszajelző izzójára lenne kötve tehát az áramforrás 12V lenne ami ráadásul nem folyamatos. Ha esetleg nem jó helyre írtam akkor bocsánat!
Talán úgy lehetne megoldani az áramkörödet , hogy
épírenél egy pices áramkört egy kijelzővel , és a program lenne úgy megírva hogy az órát jelezné ki alapon és mondjuk egy gombnyomásra átváltana feszmérésre. Egy picbe két programot összefésülni talán egyszerűbb mint két áramkört egy kijelzőre rákötni , de elvileg optokapukal ez utóbbi is kivitelezhető lehet .
Sajnos a pic programozáshoz full hülye vagyok az elektronikához megint csak.Kapcsolási rajz alapján össze tudok rakni egy áramkört,de sajnos magamtól még nem mennek a komolyabb kapcsolások.Beégetem a programot a pic-be megtervezem a nyákot is, össze is rakom és ha minden oké a kapcsolásba akkor 99%-ba szokott is működni,de ha valamit alakítani kell rajta akkor sajnos megáll a tudomány.Már letettem arról,hogy egy kijelzőn a 2áramkör.Most találtam ezt mint feszültség mérő,és marad ez mint óra,és 2 külön kijelzővel oldom meg.
Köszönöm a válaszodat,de sajnos magamtól ez így nem megvalósítható,a fórumozókat meg nem akarom ezzel fárasztani,hogy ki tudna nekem 1 kapcsolási rajzot meg hozzá programot írni,meg ez itt nem is arról szól.Lehet az órát is hagyom,mert itt az oldalon található Feledékeny emberek óráját már megépítettem és tökéletesen működik is,kocsiba ideális.
Szia!
A legegyszerűbb ha fogsz egy hétszegmenses számláló áramkört és a kijelző szegmenseit össze-vissza kötöd be, ezzel teljesen eltorzítva a kijelzés-képet. ![]()
Hol találok ilyesmit? Vagy keressek hozzá kapcsit? De az igazi 2db 14 szegmenses lenne. Legalább 2db.
Sziasztok!
Sikerült megoldanom, hogy egyesével lépkedjen a számlálóm felfele és lefele léptetésnél egyaránt, de még mindig nem tökéletes. A probléma az, hogy kihagyja az 1-et és a 7-et. 0-ról 2-re lép egyből és 6-ról pedig 8-ra és visszafele is. Ha találkoztatok már ilyen problémával és/vagy tudjátok mi lehet a hiba akkor jelezzétek nekem. Köszi
Pergésmentesítést kell építeni a nyomógombokhoz. Köss párhuzamosan a nyomógombbal egy 10nF kondit. Próbáld ki ezt így első körben. Ha ez nem lenne elég, akkor még egy 100n mehet mellé. Nekem bejött.
Köszi a segítséget, kipróbálom.
Nem lett jó
![]()
Bár lehet nem látszik logikusnak, de a 4029-es párhuzamos beírás ( JAM1-4. Azaz a 3. 4. és 12. 13.-as lábak. ) bemeneteit is kösd határozott logikai szintre. PL: GND-re. S a dióda utáni 1K is lecsökkenthető 10-100 ohm -ra vagy akár el is hagyható a kapcsolásból. A 4543-as meghajtónál szerintem minden rendben van.
Ki kellene próbálni a számlálót és a dekódert külön külön. Így kiderülne hogy melyik egység környékén van a gond. A CMOS IC-k nem szeretik a LEBEGŐ BEMENETEKET! Ezt teszteléskor is vedd figyelembe! Le vagy felhúzó ellenállásokkal már nem lesznek magukra hagyva a bemenetek. ( 4543-as tesztelése. ) |
Bejelentkezés
Hirdetés |