Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   212 / 507
(#) durkonorbi válasza Dzsos hozzászólására (») Ápr 21, 2010 /

Dzsos, Erbe:

Értem, köszi szépen a tanácsokat, akkor megnézek egy bicajboltot is ..
(#) dobo válasza durkonorbi hozzászólására (») Ápr 22, 2010 /

Amikor tekered a bicajt mint állat a teljes testsujodat kibirja a lánc.
De valóban vannak komolyabb láncok ha kell.
Pl:Targonca,kombájn stb.
Egyszer beált egy csapágy a kombájnban és a láncon keresztül lefolytotta a 200 lovas mocit szóval nem piskóta láncok is vannak.
(#) durkonorbi válasza dobo hozzászólására (») Ápr 22, 2010 /

Hát, nálam nincs ekkora teljesítmény... sőt, szerintem hamarabb szakadna szét az egész szélkerék, mint semhogy a lánc adná meg magát...
(#) Barret válasza durkonorbi hozzászólására (») Ápr 22, 2010 /

Jó megoldás a lánc,kicsi a vesztesége,de kenni kell állandóan!
És nem szabad nagy fordulaton alkalmazni,mert hangos.
A bordásszíj(keresztben) nem igényel kenést,és teljesen hangtalan.Cserében picit rosszabb a hatásfoka.Nem kell megijedni tőle,mert jelentéktelen a vesztesége.
Én a szíjat preferálom,mert nem kell karbantartani.
Enyémen is az van,eddig még bírja...
Pedig csak 10 mm széles! Lassan fél éve megy hiba nélkül. 1:4,3 áttétel.
(#) durkonorbi válasza Barret hozzászólására (») Ápr 22, 2010 /

És sima szíjad van vagy bordás? Illetve ha megkérdezhetem miből operáltad ki?
(#) sziriusz válasza fonix2 hozzászólására (») Ápr 22, 2010 /

Az elképzeléseiddel az a legnagyobb gondom, hogy nincs mihez viszonyítani, pl. a Tesla értéket. Mert írod, hogy hányszoros nyereséget adhat néhány dolog. Na de a kiindulás, hogy nincs vas benne, és a a mágneses indukciótól nagyban függ a feszültség. Ha a tekercsekre ható indukció egy vasmagos generátorhoz képest leesik ötödére vagy tizedére, akkor hiába a sok jó ötlet. Ezek egy része meg érvényes vasmagos generátorra is, pl. a több keskenyebb mágnes. Itt már meg lehet nézni konkrétan, hogy van-e nyereség. Meg ha a vas nem kényszeríti az erővonalakat egy adott pályára, akkor terheléshor a tekercs "kifújja magából" az erővonalakat. Nagyon eső jellegű lesz a feszültség, mint a hegesztő trafóban.
A Tesla értéket lehet mérni, na de ahhoz nincs müszerem, meg mégnesem se.
(#) sziriusz válasza mokuli hozzászólására (») Ápr 22, 2010 /

Üdv Mokuli!
Nekem nagyon tetszett a generátorod, aminek a képeit a 632295-ös hozzászólásodba fel is tetted a fórumra. Én ehhez a stílushoz csináltam egy programot is. ( Bár lehet hogy a kivitelezést másképp gondoltam)
Érdekelne a generátorod adata, mert azt nem tudtam mindet összeszedni:
A mágnesek száma:
A mágnesek mérete:
A légrés nagysága: 12 mm
A tekercsek száma:
A menetszám: 80
A drót vastagság: 1,3 mm
A légrés nagysága, ahol még ragadt:
Köszi a választ előre is.
(#) Barret válasza durkonorbi hozzászólására (») Ápr 23, 2010 /

Nekem keresztben bordázott szíjam van,egy elektromos roller meghajtószíja volt,és a nagyobbik szíjtárcsa is onnat van. A kisebbiket meg valami nagy dög fénymásolóból szedtem ki,és passzol a szíjhoz.
(#) durkonorbi válasza Barret hozzászólására (») Ápr 23, 2010 /

Ok, pont ma megyek A3-as őskori fénymásolót nézni - a helyi szaki hozott valami felszámolásból, hátha jó lesz ....
(#) Barret válasza durkonorbi hozzászólására (») Ápr 23, 2010 /

Én biztos találnék benne sok jó dolgot!
Többekközt televan léptetőmotorokkal,és különféle áttételekkel
(#) fonix2 válasza sziriusz hozzászólására (») Ápr 23, 2010 /

A gondom nekem is az, hogy nincs mihez viszonyítani, ezért kísérletezem, és a gyakorlatban nem egyszerű kivitelezni otthonik körülmények között a Z tekercselést.

A mágnesek kicsit erősebbek a szokásosnál, mivel N48-as ( nem N35 ) , és fele széles. Ha ledobom egy vastag rézlemezre, akkor az utolsó pár mm-nél "lebegni" kezd... és lassan ereszkedik le, nem koppan, ennyire erős... Ha e fölött el akarom húzni, komoly erőfeszítés kell...

Most pár napig keveset érek rá folytatni a teszteket. De a tárcsára (átm 50 cm) felraktam a mágneseket ferdén.

A régi tekercsekkel (más átmérőhöz készültek ) csináltam egy próbát.

Videó - teszt 2.

Közben készítem a terelő-tartó részt a szélkerékhez, mert a hinta kell a lányaimnak, itt a tavasz...

A csatolt képen a mágneses tér látható a fólián 5 mm távolságban...

HPIM4641.JPG

(#) erbe válasza fonix2 hozzászólására (») Ápr 23, 2010 /

"a gyakorlatban nem egyszerű kivitelezni otthoni körülmények között a Z tekercselést."
Mi szükséged van a Z tekercselésre?
Egyáltalán mi értelme gondolkodás nélkül másolni néhány külföldi amatőr próbálkozásait?
Pl. ezt: Fagenerátor ???
Ez vasat szór a tekercsbe, de nincs vastest, ami körbevigye az erővonalakat: Porvasmagos fagenerátor
(#) Barret válasza erbe hozzászólására (») Ápr 24, 2010 / 1

Nem értem mi a baj a fagenerátorral!
Könnyű vele dolgozni,és olcsóbb mint ugyan ezt vasból megcsinálni...
És lehet hogy a srác közelebb áll az asztalos szakmához,mint a vasashoz.Sokan mindent fából építenek,még vaskarikát is!
Ha valóban hozza azt a teljesítményt,akkor inkább dícséretet érdemel
(#) lehar válasza erbe hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /

Mit kell ezen csodálkozni?.Mindenki abbol ,,,föz,,, amije van.Egy kis változatosság mindig jól jön,még a kajában is.A lényeg hogy jol müködjön.
(#) gulyi88 válasza erbe hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /

Agyam eldobom, konstrukció szempontból jól néznek ki, de villamosgép szempontból egy halom réz és mágnestemető :no: , pedig lehetett volna ebből a szempontból is jó. De így ezektől még a HP is jobb.
Ekkora méretekkel (több)KW nagyságrendű generátort kelett volna építeni (és úgy hogy minimális a "ragadása", amitől itt annyian paráztok).

én sajnálom hogy sokan nem látják ezeket az alapvető hiányosságokat.
Alapvető pl: hol/hogyan záródik a fluxus, milyen mágneses "ellenállású" úton, és milyen hosszan teszi ezt az egyes szakaszokon (levegő-vas)?
(#) lehar válasza gulyi88 hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /

Pedig most az egyszer, ez éppen vasmagos,igaz,valamilyen ragasztoval kevert vasporos,de talán igy még jobb is,mivel igy nem keletkeznek örvény áramok a magban,tehát joval kisebb a vasmag vesztesége is.
(#) gulyi88 válasza lehar hozzászólására (») Ápr 24, 2010 / 1

ötletnek jó, de mi van a mágnesek alatt (eddigiekből kiindulva csak fa), és mi van a tekercsek mögött, csak fa, tehát az erővonalak jó sokat vannak a fában/levegőben!
Ezek pedig nagy mágneses ellenállású anyagok.

Az más kérdés, hogy ha HP nél alkalmazták volna ezt a vastrutyit, trükközött tekercsszám és pólusszám mellett, akkor nagyonvalószinű, hogy nagyonjó eledményeket kaptak volna.
(feltéve, hogy a mágnesek mökött VAS lemez/gyűrű van).

az erővonalak önmagukba záródnak! Tehát egy zárt görbén mennek, ezért egy teljes egész görbén kell nézni az anyagokat amin átmennek, szóval ezeknél nem elég csak a tekercsbe vasat tenni, HP nál elég, mert a mágnesek mögött vas zárja az utat.
(#) gulyi88 válasza gulyi88 hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /

A vastrutyit megfelelő irányú mágneses térben kellene ki/megszárítani (nemtudom, hogy így csinálták-e).
Megfelelő irány az, ami üzem közben is igénybeveszi, tehát tekercs síkra merőleges (az midegy, hogy ÉD vagy DÉ).
A hatás hasonló mint a hengerelt trafólemez, a hengerelés irányában jobban mágnesezhető, kisebb a vesztesége, mint a hengerelési irányra merőlegesen.

Igen,ezt a ,,,vastrutyi,,, magot érdemes lenne kiprobálni,HP.-nél.A legközelebbi generátoromnál ki is fogom.De szerintem,éppen a második,szembe levö mágnestárcsa potlására alkalmazta ezt a vaspor magot.ÉD?vagyDÉ?,ez nem számit,mivel ugy is váltakozo polaritásu mágneses térben van(a telercsekben)tehát minnél kisebb hiszterezise kell legyen.
(#) fonix2 válasza erbe hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /

Kedves Erbe!

A Z tekercsélést azért szeretném kipróbálni, mert:

- a felhasznált réz egy fázist vizsgálva 1/4 arányban kevesebb Tesla megoldásához képest (nem teljes a kör a tekercsnél) így az ohmos ellenállás 1/4 arányban szintén csökken
- mindig dolgozik az összes mégnes két oldala (60 mágneses tér metszi valamelyik ágat egyszerre), ha ugyanennyi mágnest vastárcsára rakok, akkor csak majdnem 15 mágnes metszi a tekercseket (a háromfázisos módszerénél vannak mágnesek, amik pont a tekercsek közepén, üresjáratban vannak)
- azzal, hogy 15 helyett 30 mágneset nagyobb átmérőre raktam, nőtt a kerületi sebességem, igazából ez volt a döntő szempont... a VAWT-m van hogy 8-at fordul percenként, de a nyomatáka azért elég nagy, hogy energiát termeljen (4 méter átmérő, 1.25 méter magas terelők).
- a jóval nagyobb átmérő következtében, két mágnes közötti távolság nő. Hagyományosan a mágnes szélességét kellene növelni, az viszont az árát megnégyszerezné a konstrukciónak, a fluxussűrüséget meg csökkentené, fele olyan széles ugyanolyan tulajdonságú (erősségű) mágnes fluxussűrűsége nagyobb. A generált feszültség pedig összefügg a fluxussűrűséggel, de ezt Te jobban tudod nálam
- a vékonyabb mágnes azonban kihat a tekercs alakjára, ennél az átmérőnél ezzel a mágnesszámmal a tekercsek belseje, az üres rész 4 cm lenne, ide jönne a műgyanta, ha hagyományos háromfázisú megoldást használénék, e helyett inkább rezet rakok ide, mert ára kb. annyi mint a műgyantáé, a tekercsek pedig maradnak kb. 1 cm szélesek, és nem fél centisek, ez a másik döntő szempont
- ez persze azt eredményezi, hogy mindig lesz (kétoldalas elrendezésnél) hat pihenő "ág", valamnit egy ami 100% ban dolgozik, és 1 amibe belekezd a mágnes a ferde felhelyezés miatt
- ennek alapján, ugyanazt az egymást fedő szinusz hullámformát kapom, mintha 3 fázisú rendszerem lenne, csak sokkal sűrübben vannak a színusz jelek ugyanazon fordulaton
- ráadásul egy rendszer máshogy terhelhető folyamatosan mint szakaszosan, így a réz elvileg nagyobb ampert is elbírhat, vagy vékonyabb is elég lesz belőle, mivel 6 ág mindig pihen. és csak másfél dolgozik egyszerre.

A próbákhoz donomid jöhetne még szóba, de szerintebb az drágább mint az OSB lap, és megmunkálni is nehezebb lenne.
Te miből építenéd a kísérleti darabjaid, ha van ötleted szívesen veszem.
Mert mint írtam ez egy kísérlet, és persze ebből adódóan nem kötelező, hogy minden úgy fog működni, ahogy kitaláltam.

Ezeket az ötleteket eddig máshol nem nagyon láttam, megnéztem ugyan sok megoldást, visszamentem egészen Tesláig - generátor (motor) ügyben, amikor is a háromfázisú generátort Budapesten felrajzolta a homokba a barátjának.
Nemrég a másik fórumon más is belekezdett hasonlóba, remélem sikerrel jár.

De ha van működő generátor megoldásod 8-60/perc fordulatú, megelégszem 800 Wattos körülivel, szívesen várom, még ha vasmagos is, de ne legyen drágább 30 ezer Ft-nál, a hatásfoka meg legyen 90-98% körüli...

(#) fonix2 válasza gulyi88 hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /

Bár régen úgy tanultuk, hogy vannak mágneses erővonalak, minden ellenkező híresztelés ellenére nincsenek.
Amit annak látunk, az csak "mérési hiba". A mágneses erőtérbe helyezett vaspor ugyanis mágneses lesz, mivel vasból van, és e miatt vonzzák és taszítják egymást, lényegében a sok kis mágnes egymásra hatása az amit mágneses erővonalaknak hiszel. Persze megszokásból használjuk, még a kifejezést, meg ez a durva mérés is ad egyfajta eredményt, de erővonal az nincs, csak erőtér...

Ha megnézel egy korszerűbb mérést (fóliával), akkor ez rögtön ki is derül, lásd egy előző csatolt képemen...

Kicsit hasonló a dolog, mint a kólás üvegnél, még mindig kólás üveg, pedig már régen műanyagból van...

Másik tévhit!

A mágnes nem lesz erősebb attól, ha vastárcsára rakod, csak az egyik oldal erejét elvezeted némi veszteséggel a másik mágneshez, így az ereje ahhoz hozzáadódik. Attól sem lesz erősebb a mágnes, ha két vastárcsán egymással szembe fordítod őket, csak az erőteret egy keskenyebb sávra kényszeríted, nagyobb lesz a flusussűsége. Azaz két tárcsán 15 szemben lévő mágnes ereje közel egyenlő 30 mágnes két oldalával, csak az előzőnek van egy elhanyagolható vas-levegő vesztesége...

Az energiamegmaradás törvénye elég makacs törvény.
(#) gulyi88 válasza fonix2 hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /

Egy szóval se mondtam, nem is gondoltam ,hogy a vastól erőseb lenne a mágnes.
Sejtem én hogy nem konkrét erővonalakról van szó.
Inkább a tér minden pontján értelmezhető térerősségvektor lehet a valóság.
De inkább maradjunk az erővonalas modellnél, talán egyszerűbb (sikerül) belátni a VAS és nemvas hatásait.
(#) gulyi88 válasza lehar hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /

Ha nem trükközöl a geometrián, akkor "ragadni" fog és végképp elveszed a lelkes utánépítők kedvét a vasas dolgoktól..
Tehát, ahogy erbe is leírta már, úgy kell csinálni!
(#) sziriusz válasza gulyi88 hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /

Nem gondoltam eddig, hogy valakit érdekel a vasporos generátor. Itt van róla infó:
poured stator, googléval keresni, és fordítani, vagy:
Bővebben: Link
Megnézem már egyszer, hogy lehet-e olyan vasport kapni, amit a nagyanyáink használtak a sparhelt pucolására. Az mágnesezhető?
A mágnesek bemérése itt is kivitelezhető, és így méretezhető a generátor.
(#) sziriusz hozzászólása Ápr 24, 2010 /

Ez is egy jól bevált generátor:
Bővebben: Link

Mivel a közeljövöben egy ujabb szgenerátor épitésébe fogok,és tényleg ki szeretném probálni a vasporos magot a tekercsekben,amiben elég sok lehetöséget látok,probálj meg tervezni, egy ilyen tekercstömb elrendezését a következö adatokra : 18 pár(36db.),egyenként 50x20x20 mm-es neodim mágnes a tárcsákon,generátor névleges teljesitmény 1,5 Kwatt,csucs teljesitmény kb.2 Kwatt,48 voltos rendszer.Ha nem jön össze,nem nagy gond,majd kicserélem a tekercstömböt légmagosra.Egyébként azért is szeretném ezt a változatot kiprobálni,mert régebben én is vasmagossal(nem vasporosmaggal) probálkoztam,de a ,,,,ragadás,,, és egyébb okok miatt, elpártoltam a vasmagosaktol.A vaspor beszerzése nem nagy gond, elég egy,csomagolopapirba,vagy vastagabb nejlon foliába csomagolt jó nagy mágnessel a köszörük körül ,,,tapogatni,,, a csomagolt mágnes összeszedi számunkra a szükséges mennyiségü vasport.Ki is válogatja.
(#) erbe válasza fonix2 hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /

Belső átmérő 21 cm, törzshossz 28 cm, 48 horony.
3 db-ra szeretném majd elvágni, darabonként 200 fordulatnál ~2 KW.
60 fordulatnál kb. tudja a 800 wattot, a hatásfok megvan. A huzal bolti áron ~21000.-.

allo4.JPG

(#) erbe válasza lehar hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /

"A vaspor beszerzése nem nagy gond, elég ...egy jó nagy mágnessel a köszörük körül ,,,tapogatni,,,"
Honnan tudod, hogy az a vaspor könnyen átmágnesezhető trafólemez vagy dinamólemez és nem valami keménymágneses acél?
(#) Barret válasza lehar hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Lenyúltad a takarítási módszeremet
(#) lehar válasza erbe hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Onnan,hogy van egy nagy mühely a közelemben,ahol épületvasakat dolgoznak fel,azokat furják,faragják,köszörülik,egész nap.Van ott két jó nagy köszörüjük,onnan fogom összeszedni,nem az esztergakés köszörü alol.
Következő: »»   212 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem