Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   853 / 3994
(#) melcher hozzászólása Ápr 26, 2010 /

Üdv!
Szeretném a két sztereó kimenetes keverőmet, a két sztereó VU mérőmet, és két sztereó erősítőmet összekötni. A kérdésem az hogy köhetem-e a VU mérőt, és az erősítőt egy sztereó kimenetébe a keverőmnek csak úgy, hogy alágaztatom a kimenetet, vagy kell hozzá valami jelerősítő/megosztó áramkör is. Tudom, a kérdés elég kacifántos, ezét mellékeltem a saját készítésű paint-es rajzomat (melynek elkészítése komoly művészi vénát igényelt ) hátha segít.
Előre is köszi a válaszokat.

kérdés.jpg

(#) kadarist válasza melcher hozzászólására (») Ápr 26, 2010 /

Kösd össze nyugodtan. Ha esetleg kevés lenne a magas hang, akkor köss be egy-egy 1kohm-os ellenállást az árnyékolt kábelek középső ereibe, közvetlenül az elágazás után.

splitter.gif

(#) melcher válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 26, 2010 /

Attől féltem, hogy a VU-nak is van vezérlő egysége, ami belekavarhat a jelbe, vagy nagyon gyengíti. De megnyugtató hogy összeköthetem. Köszönöm a gyors választ.
(#) Gatery hozzászólása Ápr 26, 2010 /

Sziasztok!

Valaki el tudná nekem magyarázni hogy ez hogyan működik?

Fénykábel

A kérdések:

Ezt méterre lehet kapni és hozzá egy a képen is látható dugaljat. Én nem látok elektronikát! Hogy oldják meg az áramszabályzást?

Van ilyenből ledes megoldás is. A Led-es megoldás is sorba van kötve, hasonlóan méterre vágatható és csak az hálózati kábel megy hozzá.

Ezt különösen nem értem, mert a ledek nyitófeszültsége eltér és a dióda karakterisztika miatt egy kicsit nagyobb fesz és akkor megemelkedik az áram.

Szóval aki ismeri ezek működését kérem világosítson fel

Előre is köszönöm!
(#) BZoli94 hozzászólása Ápr 26, 2010 /

Sziasztok!
Van egy PC tápom, elvileg AT-s. Kimenetek:
Fekete: 0V
Piros: 5V
Sárga 12V
(Sajnos nekem csak a panel van meg.) Ha az 5 és 12V-ot ,,összerakom", akkor rendesen megkapom a 17et? Most még nincs labortápom, de szeretnék valami ideigleneset csinálni nyárig. Úgy gondoltam, hogy még rákötök egy LM350T-s kapcsolást. Így durván 1V tól 15V-ig változtatható tápot kapnék, amit 3A-rel terhelhetnék, persze megfelelő hűtést biztosítva...?
(#) kadarist válasza BZoli94 hozzászólására (») Ápr 26, 2010 /

Nem! A sárga és a piros között csak 7V-ot találsz.
(#) roland0327 válasza Gatery hozzászólására (») Ápr 26, 2010 /

Hello!
Mellékeltem egy rajzot. Így vannak bekötve vagy ledek vagy ízzók. Ezt onnan tudom, hogy gyakorlaton sokszor volt időnk és egy pár méter ilyet szétboncoltunk. A led helyett izzót akartam de az nem tudom hol van az eagle-ben.

Üdv. Roli.

gj.png

(#) BZoli94 válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 26, 2010 /

Arra gondoltam, hogy ha ,,párhuzamosan" kötném a két feszültséget, akkor összeadódna és lenne 17V. Nem is tudom, hogy gondoltam. Nem lehetne valahogy egyszerűen és nagyszerűen kihozni belőle 17V-ot, vagy minél többet? Az egyszerű azért fontos, mert csak ideiglenes lenne. Lehet, hogy csak pár hét.
(#) kopaszs hozzászólása Ápr 26, 2010 /

csáo 2szer 24v os 35 VA trafó elvihet 2 Ampert?mondjuk nekem csak egyszer 24v kell
(#) kopaszs hozzászólása Ápr 27, 2010 /

Hello bocs az érthetetlen hozzászólásért szóval még egyszer:Van egy trafó ami kétszer 24 voltot tud ezen belül 35va-ás.Nekem ebből csak egyszer 24 volt kell de ez nem gond ezt könnyen megoldom mivel hogy gyárilag már úgy vannak a kivezetései.Én arra lennék kiváncsi hogy ez vajon tudhat-e 2 ampert ebből a két adatból megtudja nekem mondani valaki?
(#) kendre256 válasza kopaszs hozzászólására (») Ápr 27, 2010 /

Nem tud 2 ampert.
A teljesítményéből számolva max. 1,4A jöhetne ki, még ha a tekercsei párhuzamosíthatók lennének is. Ha nem párhuzamosíthatók (mert nincs kivezetve mind a 4 szekunder tekercsvég), akkor egy tekercsről kb. 0,7A vehető le.
(#) kopaszs válasza kendre256 hozzászólására (») Ápr 27, 2010 /

Köszi
(#) lackonagysap hozzászólása Ápr 27, 2010 /

Sziasztok

van egy philips 70 fr es hifim és multkor összerért a kábel azóta nemszól de bekapcsol meg kattan amikor bekapcsolom csak semmi hangot nem adki szédszedtem és semmi nincsen benn lesülve de találtam benne 5 darab kis fekete biztosítékot amit megnéztem sípolós műszerrel és nem zár. Ki lehet cserélni üvegbiztosítékra? Lehet hogy csak ennyi a baja?
válaszokat előre is köszi.
(#) Gatery válasza roland0327 hozzászólására (») Ápr 27, 2010 /

Nagyon köszönöm a választ!

Azért még érdekelne, hogy hogyan oldják meg a méretrevágást.
És az áramkorlátot.
(#) roland0327 válasza Gatery hozzászólására (») Ápr 27, 2010 /

Hello!
Ha letekered és jobban megnézed akkor méterenként van egy kis olló jel a fénykábelon, mindig az ollónál kell elvágni! Az áram korlát az szerintem úgy van, hogy annyi ledet kötnek sorba, hogy pont jó legyen, vagy esetleg egy ellenállást is sorba kötnek ha még kell.

Üdv. Roli.
(#) szcsi hozzászólása Ápr 27, 2010 /

Üdv!
Engem az érdekelne, hogy némely nyákot bevonnak egy fehér műanyagszerű anyaggal (mint a ragasztórúd), így lehetetlenné téve a nyák átnézését, javítását és fixálva az elemeket. Ezt hogy lehet leszedni? Biztos volt már ez a kérdés nem is egyszer, de nem tudom a nevét, így a fórumon keresés eléggé reménytelen. Minden választ előre is köszönök!
(#) Szikra Lacika hozzászólása Ápr 27, 2010 /

Hali!
Kis segítséget kérnék egyenirányítás terén. Találtam hasonló topicot de oda 2007 óta nem írt senki. Ezért itt kérdezném meg. Ha adott egy 2x27V-os trafó és mivel azt olvastam hogy ha 1.41-el szorzom akkor megkapom az egyenirányított feszültséget. Ez nálam 38.07V körül van. Milyen áramkörrel érhetném ezt el? Bocsi hogy ide írtam de még senki nem reagált a másik topicban.

Üdv:Laci
(#) Gatery válasza roland0327 hozzászólására (») Ápr 27, 2010 /

Nagyon köszönöm a hozzászólásod!

És amit írtál pont azt nem értem...
mármint az áramkorlát.
Ok hogy a teljes 10m hosszú fénykábelre kiszámolják a ledek max áramát, de ha te csak egy 1m-es szálat veszel akkor ugye az áram 10x ét kapja...
Én nem tudom, csak kérdezem. Ezek szerint ellenállással oldják meg a végét? Én még ilyet nem láttam.
De akkor az eléggé melegedne nem?
Mondjuk legyen egy 1 méter hosszú fénykábelem ledes. Ami mondjuk 5W/m és 36 led van benne. Ami azt jelenti hogy 21mA-re kell lekorlátozni ami egy 5wattos 11Kohmos ellenálással lehet....az meg azért fűűűűtene rendesen....meg jó nagy is lenne....
(#) BZoli94 hozzászólása Ápr 27, 2010 /

Sziasztok! Most vettem pár 2oldalas NYÁKot. Az 1iket veszem példának: 340X135ös, és mint mondtam 2oldalas, és mennyibe került? 225Ft. Vettem többet is. Mióta elektronikázok csak 1X használtam egy másikfajta panelt, szóval amit máshol vettem... Mert ahol ezt árulják nem volt nyitva, nekem meg kellett... Ekkora panelt nem is láttam még sehol, ezt úgy vagdosom, ahogy akarom. Egyébként a bolt drágább, mint ahova szoktam járni, pl. az LM3914 az durván 100Ft-al drágább, mint a másik boltban. Hogy lehet, hogy ilyen olcsó a NYÁKlemez?
(#) Action2K válasza Szikra Lacika hozzászólására (») Ápr 27, 2010 /

Ez egy lehetséges megoldás.

EI.GIF

(#) moltam válasza Gatery hozzászólására (») Ápr 27, 2010 /

Szerintem nem ellenállással van megoldva. Az nagyon fűtene. Vagy áramgenerátor vagy kondi. Habár az áramgenerátor is fűtene rendesen.
(#) roland0327 válasza Gatery hozzászólására (») Ápr 27, 2010 /

Hello!
Ledeset még nem láttam, csak ilyen kis izzósat, de abból sokat. Hidd el a kínaiak mindent megoldanak. A lényeg annyi, hogy nem tudom, hogy csinálják a ledest. Szerintem a ledesbe még egyenirányítás is van mert csak úgy váltakozól nem hiszem, hogy megy a LED.

Üdv. Roli.
(#) SKY hozzászólása Ápr 27, 2010 /

Ha megépítem ezt az FM enkódert, akkor ezután akár egy monónak készült fm adót is csatlakoztathatok, illetve ahol a 4066-os ic-ből egy kapu van felhasználva, oda tehetek tranzisztort?
(#) pucuka válasza SKY hozzászólására (») Ápr 27, 2010 /

Nem FM enkódert építettél, hanem sztero enkódert, amit FM adókhoz lehet használni. Nem mindegy.
Elvileg tervezhetnél bele egy néhány FET -ből álló analóg kapcsolót, vagy egy négynegyedes szorzó áramkört, de jobban jársz, ha maradsz a 4066 ic nél.
(#) SKY válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 27, 2010 /

Az IC kapcsolója, csak a földre húzza a műveleti bemenetét, ugyanezt miért nem lehet elvégezni tranzisztorral?
(#) pucuka válasza SKY hozzászólására (») Ápr 27, 2010 /

A kapcsolójel áthallása miatt. A kapcsolónak (modulátornak) nagy linearitásúnak kell lennie, különben intermoduláció keletkezik, aminek a spektrumban közel eső részei kiszűrhetetlenek. A tranzisztor önmagában minden, de nem lineáris eszköz. Diódákból is kétszeresen kiegyenlített, tranzisztorokból differenciálerősítős szorzóáramkört kell csinálni, úgyhogy legegyszerűbb egy analóg kapcsoló. Ha az adatlapján megnézed a belső felépítését, az sem egyszerű.
(#) SKY válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 27, 2010 /

Igaz, hogy ebből egy szót sem értettem, de az a kapcsoló tényleg kapcsolóüzemben működik, tehát hol fontos, hogy lineáris legyen?
(#) MaTe193 hozzászólása Ápr 27, 2010 /

Üdv!

Ebben a kapcsolásban az alsó három kondenzátronak mik az értékeik?

Várom a válaszokat:Máté
(#) hadnagyakos válasza MaTe193 hozzászólására (») Ápr 27, 2010 / 1

A kondenzátorok értéke a kívánt frekvenciától függ. Tehát amilyen magasságú hangot akarsz, olyan kondit raksz bele. A kiszámításhoz ott van a linkelt oldal alján a kép.
(#) kadarist válasza MaTe193 hozzászólására (») Ápr 27, 2010 / 1

Segédprogi a számításhoz:Bővebben: Link
Következő: »»   853 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem