Fórum témák
» Több friss téma |
Hamar észreveszi majd,ha felmágneseződik a "vasmag"
És a mágnes mennyi lesz bele? És milyen fajta?
Megvan a többi rész is (ház, tengely, forgórész, csapágyak, stb) ? És a szélkereked milyen? Vasmagosak nekem is vannak, de eszembe nem jutna szélkerékre rakni....
Az ország legnagyobb HAWT-je versus egy kicsi VAWT, egyenlőre terelő nélkül ...
http://www.youtube.com/watch?v=HU1F7S1mbmM
Az elözö oldalon válaszoltam gulyi88-nak.Megismétlem részben,36 db.50x20x20-as neodim,45-ösek.1,5 Kwatt névleges teljesitményre.Kérlek, olvasd el,hogy ne ismételjem magamat.A többi rész,a tárcsák kivételével már megvan.A tárcsákat majd a kész tekercstömb szerint fogom elkésziteni.
Megnézem már egyszer, hogy lehet-e olyan vasport kapni, amit a nagyanyáink használtak
Lehet bizony, "Fekete porfesték" címen. 1 kilós műanyag, hengeres doboz, nem is tragikusan drága, régen vettem, nem emléxem pontosan, de 500 pénz, vagy kevesebb. Én vittem a mágnest a boltba, és mikor odaragadt, vigyorogtam, a festékes némber meg csak nézett... :yes: Sima sarki festékboltban vettem. A vörös is mágnesezhető, az meg vasoxid, lehet magnószalagot is gyártani...
Kösz a választ, a kérdésem erbének ment.
De ha már írtad, ez durván 300 ezer Forintnyi mágnes, most hogy a felére esett az áruk... Vagy van valami jó beszerzési forrásod, mert akkor megoszthatnád.
Igen, ezt a fekete festéket kezdtük el használni a sörkollektoraink festéséhez, napkollektorhoz jobb mint a NASA HI-SORB II, erre célra fejlesztett festéke...
Lehet hogy a generátorokhoz is ez lesz az átütő siker
Off
Ha elárulnád, mivel gyógyítottátok fel, nem kell átásnom magamat az egész sörkolis irodalmon...:}} Előre is kösz On
"...épületvasakat dolgoznak fel"
Betonacél. Az bizony nem lágyvas kategória.
Nuku mágnes. Vezérelt gerjesztés, mint az autógenerátorban. Ekkora méretben már elfér az a néhány watt.
Hoppsz, amiről én írtam, az nem ilyen, mint amit mutattál. Az, amiről én beszélek, púderszerű állagú, és pont annyira összekoszolja az embert, mint öreganyám vasporos... sparherdpucolója.
Úgyhogy újabb anyag a sörkoliba kísérletezéshez... Mindenesetre örvényáram szempontjából a kisebb szemcsék előnyösebbek.. Kösz a linket a sörkolihoz, azt hiszem kezdem átnyálazni az egészet, anno a legelsőről szóló beszámoló topicot végigolvastam..
Ma voltam,és hoztam vasport,mágnessel szedtem össze,és nem maradt megmágnesezödve,széthullott mint a puder.Persze erre számitani lehetett,mivel amikor a köszörü korongja ,,,kiharap,,,a vasbol,akkor nagyon felhevül.Gondolom mindenki látott köszörüböl kijövö szikra esöt.Ez valoszinüleg nagyon kilágyitja a betonacélt.Ugyhogy vaspormagnak nagyon jol megfelel.
Hétvégén új tekercstárcsát szeretnék kiönteni, ami 8mm vastag lesz, de azon törpölök, hogy miből csináljak sablont neki. A bútorosoknál nem kaptam 8mm vastag bútorlapot. Állítólag nincs. Mindenesetre most megvagyok lőve. Van valami ötletetek? Miből lehetne még 8mm vastag sablont készíteni?
Készítsd vastagabból, és tegyél az aljára egy megfelelően vastag hézagoló lemezt.
Találtam olyan "fém" korongokat amik átmérőre és vastagságra is beleférnek a tekercseim közé.
Szerinted az is megfelelne vasmagnak?
A farostlemez vastagsága 3mm. Abból ha 2t vágok az 6, ha hármat az 9mm. Furnért még nem néztem. De ajánlották még az OSB lapot amiből van 8mm-es. De azzal az lehet a gond, hogy eléggé egyenetlen a felszíne és öntéskor alá folyhat helyenként a gyanta.
Bocsi.
Nem írtam oda hogy én rétegelt lemezre gondoltam. Viszont az elég drága. Ha osb-t használsz egy kicsit megcsiszolod aztán jöhet a tapasz és nincs egyenetlenség.
Meg volt a vaspormagos kisérlet is.Elöször a pozitiv eredményröl:olyan 27-30 százalék teljesitménynövekedés,ugy fesz,mint amperben.A negativum: senki kedvszegésére nem akarom irni,de ragad mint a fene.még jó hogy vaspormagot csináltam,igy ki tudtam szedni a tekercstömbböl.Lehet hogy jobb elrendezéssel nem ragad annyira,de,18 pár neodim+20 tekercsel nem sokat ,,,sakkozhatok,,,.Igy kénytelen leszek maradni a régiben.Legalábbis addig,amig egy jó,kivitelezhető ötletet találok vasmagosra.Viszont a sörkollektoros link kitünő,(már rég kerestem ilyesmit)alkalmaztam is a napkolletoromon, az ott leirtakat nagyon jó eredménnyel,ezért nagyon hálás vagyok fonix2-nek.A fekete matt festékkel összekevert kályhapucolo vasporra gondoltam.Vékony rétegben nagyon tud ,,,füteni,,,.
Kösz... a sörkoli oldalt tudom ajánlani mindenkinek:
Nekem fél éve megy a sörkolim... www.sorkollektor.hu A másik fórumon raktam fel technikai adatlapot vasmagos gyári szélgépekhez optimalizált generátorról, elég lahangoló értékekkel...
Két megoldási lehetőséget látok a ragadási problémádra:
1. Horonyferdítés - a mágneseket nem sugárirányba kellene rögzítened a forgórészen, hanem elfordítva, a szöget ki kell kisérletezni, vagy szakirodalom segítségével számolni. 2. Horonymentes megoldást kéne alkalmaznod a forgórészen. Googleban a slotless kulcsszóra sok érdekes találat jön fel, pld SLOTLESS, TOROIDAL WOUND, AXIALLY- MAGNETIZED PERMANENT MAGNET GEN...YSTEMS
nem csináltál véletlen pár képet?
A tekercs szám és pólusszám pedig jó! (2 db vas felett van pólus). Talán túl nagy a generátor átmérője a mágnesek/vasak átmérőjéhez képest. Elvileg úgy lenne jó, ha a mágnesek elmozdulás közben 2 szomszédos vas között 5-10%-nyi átfedéssel mennének át. Ebből az kövezkezik, hogy osztókör, mágnesátmérő (<=) tekercsvasátmérő, pólusszám, és tekercsszám között szoros kapcsolat van..>
Örvényáramú és hiszterézisveszteség lép fel a vasban, mert változó mágneses tér veszi igénybe, ha tömör magot teszel be, akkor ezek a veszteségek magas értékek (néhol ez a kívánatos ld: indukciós hevítés).
Szóval nem lesz jó. Lemezelés vagy porvasmag (otthoni körülmények között ez a "vastrutyi") kell.
Jó lett volna,de valahogy elfelejtödött a képcsinálás.Meg volt egy rakás munkám is,arra koncentráltam.Nekem ugyan vizmelegitö napkolektorom van,és majd 3 éves használat után, alaposan ráfért a belsö rész átfestése.Ezért örvendtem annyira a sörkolektoros linknek,és a benne találtaknak.A generátor átmérö 64 cm.A hétvégén már ki lessz szerelve.
Sziasztok! Tegnap akadtam a fórumra, bár én nem szélgenerátort szeretnék építeni, kapcsolt erőműben gondolkozom. Ennek megfelelően ritka vendég leszek itt. A generátorgyártás öröme helyett gyorsabb megoldást ajánlok.
Jelenleg még apróhirdetést nem adhatok fel, ezért itt jelzem, hogy van állandómágneses 3~-ú szinkrongépem, amitől megválnék. Eredetileg szerszámgép motor volt. Közepes fordulatszámú, áttételt igényel. Adatai: Siemens 1FT5092-0AC71-2, adatlap a gyártónál olvasható. (2000ford/perc mellett 372V,100Hz, (6 pólusú), 11Nm névleges (állandó) nyomatékkal. (kb 2.3kW névleges telj.)széllökések idejére túlterhelhető,több mint 15Nm-ig, 3200/min mellett. (5kW rövid időre)Mechanikailag talán nagyobb fordulatszámot is elvisel. IP64 védettség. Beépített termisztor+szöghelyzetjeladó. Semmilyen módon (bordázat,ventilátor,víz) nincs segítve a hűtése, ami igen jó hatásfokot sejtet. Feltételezésem szerint Sa-Co (A Fe-B-Nd-nál jobb, mert hőálló) mágnessel. Ár:40e. http://www.automation.siemens.com/doconweb/pdf/SINUMERIK_SIMODRIVE_...df?p=1[/url]
"vasmagos gyári szélgépekhez optimalizált generátorról,"
Itt apró tévedésben vagy, ugyanis a generátor nem "szélgépekhez optimalizált", hanem gyártásra optimalizált. Minimális befektetéssel eladható terméket készíteni, ami még éppenhogy elfogadható eredményt produkál. Ha akkora anyagráfordítással dolgoznának, amennyiből egy légmagos elkészül, egyrészt senki nem venné meg, olyan drága lenne, másrészt a saját tervezési szempontjaik szerint nem 500 W-osnak, hanem 6000 W-osnak írnák. Mint ahogy akad is ilyen a repertoárban. Igazi összehasonlítást akkor tehetnél, ha tudnád a generátorba beépített réz és mágnesmennyiséget és a réz általuk max. terhelésen számított áramsűrűségét. Szerintem ez közelebb van a 10 A/mm2-hez, mint a 6-hoz. Tudod! Kínai fúrógép, 2000.-ért 500 W-os, kifúrsz egy 10-es lyukat, már fűt és bűzlik. Márkás termék, 500 W, egész nap dolgozol, nyomod, mint az őrült és meg se nyekken. |
Bejelentkezés
Hirdetés |