Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műveleti erősítő

Témaindító: petrik, idő: Júl 31, 2005
Lapozás: OK   13 / 107
(#) Mayan válasza rigidus hozzászólására (») Máj 2, 2010 /

Sejtem... a vegfokot nehogy a leosztott tapra tedd, annak csakis kozvetlenul add az egeszet! Es vigyazz, a csatolokondikat itt nem lehet elhagyni!
(#) rigidus válasza Mayan hozzászólására (») Máj 2, 2010 /

Szia, koszonom a rengeteg segitseget. Vegre megoldodott a problema. A rajz az rendben lesz. A modositas az a ket 100K ellenallas hozzaadva parhuzamosan a lecsatolo kondikkal (meg nem probaltam nelkuluk) valamint a 1M-os ellenallast lecsereltem a megbeszelt 220K es gyonyoru 10-szeres szinuszjelet kapok amikor rakerul a teljes tapfeszultseg.

A baj egyebkent az volt, hogy a matrix panelon alneztem egy savot es mask oldalon rossz helyre kerult egy ellenallas.

A vegfokot azt a testrol hajtom.

Van meg ket dolog ami nem hagy nyugodni:
- Fogyaszto nincsen vegfokon, de ha rateszem a teljes tapot (30V) akkor az aramfelvetele 120mA. Viszont szepen lepeget felfele es valahol 380mA kornyeken le kell kapcsolnom mivel a tranzisztorok tuz forroak lesznek. (A borda meg nincsen rajtuk, de folyamatban van)

- A masik gond pedig, hogy a kimenet a vegfokon soha nem megy le 0V-ra, valahol a test folott lebeg.
(#) Mayan válasza rigidus hozzászólására (») Máj 3, 2010 /

Hat borda az mindenképp kell, a melegedés öngerjesztő folyamat. Megfelelő hűtés kell, meg a nyugalmi áramot 30-50 mA-re kellene belőni, az ellenállásokat a végfokban ki kellene cserélni kicsit nagyobbra pl. Vagy tranyós-potméteres nyugami áram beállítást csinálni, pl így:

Bővebben: Link
(#) rigidus hozzászólása Máj 3, 2010 /

ok, ertem. Tehat a ket dioda helyere megy be egy NPN a kimenet nyulgalmi allapotat beallitani, illetve te az opamp FB-jet a vegfok kimeneterol jaratod. Szerintem ez az utobbi jelentos zajt vihet vissza az OPAMP-ba.

Mindenestere a diodakat lecserelem egy tranzisztorra. Ez tenyleg egy jo otlet. TIP41C mehet oda is? Csak mert abbol van boven itthon. Koszi.
(#) Mayan válasza rigidus hozzászólására (») Máj 3, 2010 /

Persze, szinte barmi jo. De azonos hutobordan kell lennie a vegtranyokkal.
(#) DevilGT hozzászólása Máj 12, 2010 /

hello

Kérdésem lenne
Építettem egy fesz összegzőt LM358 ic vel.
Az összegző 5 v os tápot kap , és 10 k ellenállsáokat raktam az osztóba és a visszacsatolás is annyi
2 feszültséget akarnék összeadni 0,2 v és 1 v os jeleket
aztán ezt az LM második tagjával visszaforítani pozitív előjelüvé.
Amit csinál az a nagy semmi , az összegző kimenetén a bemenetei 1 és 0,2 v hatására 0,33 v lesz , és a fázisfordítás után 0,05
ez h lehetséges ?
mitől?
köszi a segítséget
(#) llaci56 válasza DevilGT hozzászólására (») Máj 12, 2010 /

Kapcsirajz, esetleg kép van?
(#) vegyészmérnök válasza DevilGT hozzászólására (») Máj 12, 2010 /

A fesz összegző invertál, tehát -(1V+0,2V) = -1,2V-ot kellene csinálnia a kimeneten. Gnd és +5V táp mellett ez nem fog sikerülni neki...
(#) llaci56 válasza vegyészmérnök hozzászólására (») Máj 12, 2010 /

Nem hiszem, hogy csak simán 5 V -ot és GND -t adott neki.
(#) DevilGT válasza llaci56 hozzászólására (») Máj 12, 2010 /

LM358 AL CSINÁLTAM
Annak meg nem kell +- táp...

5 v os tápról miért nem megy ?
3-18 v ig írja a specifikációja

Elvileg -1,2 v ot kellene kiadnia , de semmit sem csinál
töltök fel rajzot

Rajz.doc

(#) pucuka válasza DevilGT hozzászólására (») Máj 12, 2010 /

Ja. És a munkapontot ki fogja beállítani?
Rakjál a + bemenetre 1/2 tápfeszt egy fesz osztóról
(#) pbalazs válasza DevilGT hozzászólására (») Máj 12, 2010 /

De ha 0V a legkisebb táp, akkor nem tud negatív feszt kiadni.
Megy az 5V-os tápról, ha nem kell elmennie negatívba a kimenetnek.
(#) DevilGT válasza pbalazs hozzászólására (») Máj 12, 2010 /

ezt most nem értem

nekem az kell h a bemenetre adott 1 v os és 0,2 v os feszültségeket összeadja
Nekem nem kell negatív feszültség
De mivel az összegző egy invertáló erősítős kapcsolás ezért a kimeneten polaritást vált ...
Vagy rosszúl tudom ? már nagyon rég foglalkoztam ilyennel utoljára :O) több mint 10 éve :O) ezért bocsi a hülyeségekért...

Jahh és milyen fél táp ??? a + bemenetre ?
az invertálónak nem virtuális földpontnak kell lennie ?
(#) pucuka válasza DevilGT hozzászólására (») Máj 12, 2010 /

Ha a + bemenetre féltápot teszel, akkor a kimeneten is jó közelítéssel is az lesz, amit visszacsatolsz a negatív bemenetre. Ez lesz a "virtuális" föld, ebben az esetben a legnagyobb a kivezérelhetőség. Ugyanez a helyzet, ha szimmetrikus kettős tápot használsz, ami azzal az előnnyel jár, hogy a bemenet, és a kimenet is a pozitív, és negatív egyenfeszültségű tartományban mozoghat. Ebben az esetben a + bemenet a szimmetrikus tápok közös ponjára csatlakozhat közvetlenül, ami a GND. Ilyenkor vigyázni kell, hogy a tápfeszek összege max 36 V lehet.
Ha egy tápról járatod , akkor van szükség a virtuális földre, ami egyenáramú szempontból nem, csak váltóáramú szempontból föld.
Ha egyen szinteket akarsz összeadni, akkor csak a szimmetrikus táp a megodás, vagy szinteltolásokat kell használni, ami bonyolulttá teszi a kapcsolást.
Vedd észre, hogy a bemeneten differenciál erősítő van.
Az egyszerű egytápfeszültségű kapcsolásokban, csak alap erősítőfokozatok vannak sorba kapcsolva, de ezeknek is a munkapontját valahova a felhasználásnak megfelelően be kell állítani, praktikusan fél tápfeszre.
(#) pbalazs válasza DevilGT hozzászólására (») Máj 12, 2010 /

Neked nem kell, de írod is, hogy poaritást vált, és ez a lényeg.
1V+0,2V=1,2V, ez eddig OK, de az IC megszorozza -1-gyel (polaritásváltás), így a kimeneten -1,2V akar lenni, de te nem engeded neki, mert 0V-5V a táptartományod, és ezen kívül esik a kimenő fesz.

A féltáp azt jelenti, hogy az egész rendszered referenciaszintjét (ami most 0V: ez van a neminvertáló bemeneten) feljebb tolod annyira, hogy a kívánt kimenő fesz beleessen a táptartományba.
Pl. "hozzáadsz" még 2,5V-ot (féltáp a neminvertáló bemenetre), így 2,5V+1V+0,2V=3,7V lesz a kimeneten a 0V-hoz képest, ami már belefér a 0V-5V tartományba, így nem lesz gond.

A te 1,2V-os értékes eredményed úgy áll elő, hogy a következő fokozatban kivonsz 2,5V-ot (pontosan amennyivel az előbb feltoltuk) a 3,7V-ból.
Vagy az egész rendszerednek 2,5V-os referencia kell a 0V helyett.
Sajnos ez az ára a mono tápnak.

Nem kell feltétlenül féltápnak lennie az eltolásnak, ez amolyan gyakorlati dolog, meg így lehet a legnagyobb mindkét irányba a feszváltozás.
(#) DevilGT válasza pbalazs hozzászólására (») Máj 12, 2010 /

értem :O)

Szóval a + ra egy fesz osztóval csinálok 2,5 voltot

szuper , ezt kipróbálom...
köszönöm
(#) DevilGT válasza DevilGT hozzászólására (») Máj 12, 2010 /

kipróbáltam , nem gyere be

+ bemenetre raktam egy fesz osztót
5 v ról 2,5 volt
ez stimm

az U1 = 0,2 v
U2 =1 v

de a kimeneten most meg 3,7 volt van ami ugyan első látásra jónak tűnik
csakhogy ez a feszültség akkor sem változik ha mindkét bemenetre 1 v ot adok , vagy akármit csinálok
Ha U2 nulla akkor is ennyit ad a kimeneten

így van most kötve

Doc1.doc

(#) vilmosd válasza DevilGT hozzászólására (») Máj 12, 2010 /

Hali
Igy probald meg. Biztosan mukodik.
Udv Vili
Ps: Miert jo a csatolmanyokat doc, docx es egyeb elvarazsolt formatumokban berakni? JPG minden oprendszeren azonnal lathato, es nem kell kulon megnyitni progikat hozza.

sumamp.jpg

(#) rigidus hozzászólása Máj 13, 2010 /

Sziasztok,

Volna egy uj problemam. Van egy dualos opamp (LM2904) es mindket opampot hasznalom benne. Az egyik az invertalo, a masik pedig a nem-invertalo bementeten kapja ugyanazt a szinuszjelet. A gondom az, hogy kimeneten van egy ~70us faziselcsuszas kozottuk aminek nem volna szabad ott lennie. A 4 tranzisztor (TIP41C/TIP42C) emiter koveto modban van osszekapcsolva mindket opamp kimeneti csatornan 1-1 komplementaris par log.

Csatoltam nehany kepet a konfiguraciorol es a szkoprol hatha igy tobbet mond. A kerdesem az volna, hogy ezt mi okozza es hogyan lehetne orvosolni? Hasznaljak masik opamot?

Koszonom a segitseget elore is.
(#) vilmosd válasza rigidus hozzászólására (») Máj 13, 2010 / 1

Hali
Ha esetleg a kapcsrajzot lathatnank tobbet lehetne mondani.
Udv Vili
Ps: Lehet hogy a "preciz" szereles is csinal egy ket trukkot.
(#) rigidus válasza vilmosd hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

Oke, csinalok egy rajzot.
(#) rigidus hozzászólása Máj 13, 2010 /

Itt a rajz. A tap az +-12V. Az ellenallasok azonositojat hagyjatok figyelmenkivul, ms nem engedett ujraszamozni.

A negy tranzisztort leakasztottam igy csak a ket opamp fut. A lenyeg nem valtozott. Lecsereltem az also opamp feedback ellenallasat egy Mohm-os potira es kiegyenlitettem a szintkulonbseget is. Ugyanaz a szitu. Az elcsuszas nem valtozik a feedback ellenallas valtoztatasaval sem.

Egyebkent lecsereltem egy NE5532-re, azzal is ua. Lehet, hogy a ket opamp kozotti eltero ellenallasertekek okozzak a differenciat? Vagy ez opamp sajatossag? Mar nem tudok masra gondolni. Lehet, hogy ujraszamolom holnap az ellenallasokat hogy egyformak legyenek az ertekek, most mar nagyon keso van.

Na mindegy, koszonom addig is a hozzaszolasokat.
(#) Mayan válasza rigidus hozzászólására (») Máj 13, 2010 / 1

Elvileg az ellenállásértékektől nem kellene függeni neki. Viszont a frekvenciától függhet a fázistolás mértéke ! Azért én kipróbálnám még így:

11.gif

(#) rigidus válasza Mayan hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

Szia, koszi a segitseget ismet. A helyzet pompas.
Megcsinaltam a valtoztatasokat ill. a 100k ellenallas helyere egy 5k potit ami kb. 1/3-ra all a minimum ellenallas fele. (kb 1.5k) Ebben az allapotban az erintett jel szepen a test vonalan metszi a masik jelet. Tettem a masik bemenet es a test koze egy 820k hogy ne hagyja a kondit feltoltodni kulonben belapul az erintett jel teteje.

Fu Mayan te ezt opamp temat nagyon kened-vagod.

Csatoltam egy szkopkepet azoknak akiket erdekel, hogy miert tettem be megegy ellenallast.

P5130079.JPG

(#) DevilGT válasza vilmosd hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

hello

köszönöm a segítséget...

Jól látom a rajzon ? a + ra megy rá az osztó ???
(#) vilmosd válasza DevilGT hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

Hali
Ha a R3-R5 re gondolsz az a visszacsatolas. A VF1 a OPA kimenete es 1.2 V van rajta. A szimulatorban igy lathato a kijelolt pont feszultsege. A ket bemeneti fesz osszege (1+0.2=1.2).
Udv Vili

őőő :O)
nem arra gondoltam
R1 és R2 az IC + bementére van rajzolva...
az R3 R5 visszacsati meg a - ra

ez így a jó ?

hümm
akkor ez nem is fordít fázist ??
(#) proli007 válasza DevilGT hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

Hello!
Nem biztos hogy nálad ez számít, de..
Arra azért felhívnám szíves figyelmed, hogy ez a kapcsolás, csak akkor működik helyesen, ha a két meghajtó feszültségforrás belső ellenállása zéró, vagy legalább is elhanyagolható a bemeneten lévő 10kohm-hoz viszonyítva. Az áramkör bemenete felől, áram fog visszafolyni a feszültségforrás felé, ami arányos lesz a két feszültség különbségével.
üdv! proli007
(#) vilmosd válasza DevilGT hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

Hali
Ez nem fordit fazist , es egy taprol nem is tud, mert nem lehet negativ kimenofesz. Ha megis fazisforditot akarsz akkor kettos taprol kell megcsinalni.
Udv Vili
Következő: »»   13 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem