Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Robotika kezdőknek

Témaindító: mspike, idő: Júl 18, 2005
Lapozás: OK   10 / 82
(#) Fizikus válasza z2s hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /

Szia z2s!

Engem erdekelne ez a 300 oldalas C programozasi segedlet (nem a programozas az erossegem).
El tudnad nekem kuldeni?

Udv.: Gabor
(#) z2s válasza Fizikus hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /

Szervusz Gábor

Elküldtem, nézd meg a postád!
(#) Fizikus válasza z2s hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /

Örök hála! :worship:
(#) kiborg válasza Fizikus hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /

Sziasztok!

Kinek címezzem ?
Nekem is továbbküldi valamelyikőtök ?

Üdv Kiborg
(#) Fizikus válasza kiborg hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /

Nekem ez a középiskolásoknak irt jegyzetem van.

Ezt pedig z2s küldte (megpróbáltam magán emailben elküldeni, de a freemail sehogy sem tudta csatolni a PDF fájlt).

(#) labu01wx hozzászólása Ápr 19, 2010 /

Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy te melyik szervót használnátok IR távolságmérő mozgatására?
A sebesség és nyomaték nem számít, csak a pontos pozicíonálás(térképész robothoz kell).
Szervó1 Szervó2
(#) Zozi85 válasza labu01wx hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /

Szerintem arra ennél sokkal olcsóbb szervó is megfelel, 1000 ft alatti kategória...
(#) szkrep válasza labu01wx hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /

Én Towerpro SG-90-et használok. Pl ITT beszerezhető. És még kicsi is. Bőven jó ilyesmire.
(#) Fizikus válasza szkrep hozzászólására (») Ápr 20, 2010 /

Csatlakozom az előttem szólóhoz, Én is TowerPro SG 90-es szervót hasznátam a távolségérzékelőhöz.
(#) Zozi85 válasza Fizikus hozzászólására (») Ápr 20, 2010 /

Ráadásul hatosával olcsóbb... Én is vettem annó 24 db ot, ugyan azon a soron készül mint a bluebird.
(#) kiborg válasza Fizikus hozzászólására (») Ápr 20, 2010 /

Szia!

Nagyon szépen köszönöm.

Üdv Kiborg
(#) Zozi85 hozzászólása Ápr 25, 2010 /

Azért nem csak esetlen próbálkozások vannak a világban.
Snake robot
(#) labu01wx válasza Fizikus hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Köszönöm a választ, szimpatikusak a towerpro szervók, csak nekem olyan kellene amelynek(-90;+90) az elfordulástartománya. Keresgéltem a neten, de eddig csak (-60;+60)-as szervókat találtam.
Ti nem tudjátok véletlenül, hogy hol lehet ilyen szervókat kapni?
(#) varttina válasza Zozi85 hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Elég élethűen utánozza a valódi kígyó mozgását. Érdekes lehet a szerkezeti megvalósítása is. Nem hiszem, hogy minden egyes izületnél van egy effektor. Valami trükk lehet benne.
(#) Zozi85 válasza labu01wx hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Venni lehet sok helyen, de aránytalanul drágák. A plusz mínusz 60 nincs kőbe vésve. Towerpro sg90 pld plusz mínusz 80 at fordul de a lapján nem az van....
(#) Zozi85 válasza varttina hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Szerintem 3-4 esével vannak csoportokban a szelvények és valami rugalmas toló húzó megoldással vannak egybekapcsolva. 8 -12 szervónál több nincs benne.
(#) mester06 hozzászólása Ápr 26, 2010 /

Üdv mindenkinek!

Csak egy kis jelentés a robotom állapotáról.
Ami már megvan:
Az elektronikával már megvagyok, a vezérlőn sikeresen lefutott a Fizikus által közzétett tesztprogram.
Ami még megvalósításra vár az a mechanika és a programozás.
Ha valakit érdekel teszek fel képet a kész panelekről, de nem lettek a legszebbek, és anyagtakarékosság miatt nem kezdtem újra a szépséghibák miatt.

Most egy ideig nem lesz időm vele foglalkozni mert készülnöm kell az érettségire.

Bye.: mester06
(#) Fizikus válasza mester06 hozzászólására (») Ápr 26, 2010 /

Ez nem szépségverseny, a legleső panelnél az a lényeg hogy működjön. Az alapok megtanulására éppen elég lesz, később ahogy egyre ügyesebb leszel, már a külső is számitani fog. És a végleges kapcsoláshoz már később lehet nyákot maratni. (hol vannak a képek?)

Üdv.: Gábor
(#) mester06 válasza Fizikus hozzászólására (») Ápr 26, 2010 /

Hopsz, pont a lényeget felejtettem el
Itt vannak a képek.

Ahol csak a furatok vannak és nincs beforrasztva semmi, ott hagytam helyet a kvarcnak, de egyelőre arra még nincs szükségem ezért nem forrasztottam be.

Gratulálok!
Nem gondoltam volna, hogy a cikkben közölt, paint-ben készitett rajzaimon rajtam kivül más is ki tud majd igazodni, de ezek szerint neked sikerült.
Ha csak kisérletezésre akarod használni a panelt, akkor nem érdemes véglegesen beleforrasztani a kvarcot. Forrassz be 2 db 22pF-os kondit meg egy ilyen csatlakozót, és ekkor tudod majd cserélni a kristályt, attól függően hogy milyan sebességű kell.

Kristaly.jpg

Köszi. Szerintem elég érthetőek a rajzaid a cikkben! Bár ha már így felhoztad a cikket, annyi észrevételem azért lenne, hogy az alkatrészlistában a vezérlőpanelhez is 100 µF kondikat írtál, de a cikk többi részében 330 uFeset használsz. Tudom nincs nagy jelentősége, de egy kezdő számára megtévesztő lehet.

A kvarcot pedig foglalattal fogom berakni, mert ez csak a tanuló panelem. Ha már jobban átlátom a dolgokat építek egy szebbet-jobbat.

Lehet hogy ez tényleg zavaró lehet, de a cikkek irása közben folyamatosan változtattam kicsit a konstrukción.
A legújabb verzióban a robotvezérlés és a motorvezérlés is ugyanarra a panelra került, ezzel sikerült egy csomó helyet nyernem és kevesebb lett a vezetékek száma is.
Balra az első verzió robotvezérlő és motorvezérlő panele összekötve, jobbra pedig a 3. verzió.

10.JPG

Hát valóban spóroltál egy kis helyet a kombinált panellel. Én is gondoltam rá, hogy egybeépítem a kettőt, de egyrészt nem biztos, hogy meg tudtam volna csinálni. Másrészt pedig nekem előnyösebb egy nagyobb, moduláris robot a kísérletezéshez, mint egy kicsi de kötöttebb.
(#) Fizikus válasza mester06 hozzászólására (») Ápr 27, 2010 /

Szerintem is jobb ha 2 külön panelre van szerelve a motorvezérlés és a robotvezérlés, mert ha egybeépited és nem használod az L293-as IC-t akkor az csak lefoglal 6 lábat, amit akkor nem tudsz használni.
Én is csak kényszerűságből csináltam egy panelra, mert kellett a hely.
(#) szliczki hozzászólása Máj 5, 2010 /

Sziasztok!
Fizikus Willi robot kapcsolását nézegetve merült fel bennem az alábbi kérdés:
Az L293D IC 1,2 EN lábára teszi a PWM jelet és az 1A-ra a bekapcsolást. Amit megnéztem adatlapot (Texas Instruments) ez éppen fordítva van. Vagy ez teljesen mindegy szerintetek?
(#) szkrep válasza szliczki hozzászólására (») Máj 5, 2010 /

Ha enable lábra teszed a PWM jelet, csak 2 pwm modul kell a mikrokontrollerbe. Ha minden "iránymeghatározó" lábra tennél egy külön pwm csatornát, az pazarlás lenne, és felesleges is.
Szóval az EN lábra ésszerű rákötni.
Praktikus egy invertert tenni a bemenet lábpárok elé, hogy a kontroller 1 lába eldönthesse a motor forgásirányát. Megspórolsz 2 lábat, de nem fogod tudni rövidre zárni a motortekercseket (ilyen méreteknél úgysem sokat fékez).
Csatoltam rajzban.

l293+inv.GIF

(#) labu01wx hozzászólása Máj 9, 2010 /

Sziasztok!

Szeretném végre elvágni a robotom köldökzsinórját a labortáptól és megépíteni az elemes/akksis áramforrást.
Ilyen téren tapasztalatom sajnos nincs, ezért kérnélek titeket, hogy segítsetek a tervezésben.
Az áramot egy vagy több darab 9v-os elem szolgáltatná.

Robotom összetevői: bluetooth-modul(3.3V, 70mA), Sharp infra távolságmérő(5v, 50mA), TowerPro SG90(5V),
2db modelmotor(egyenként: 5V 600mA), ATMega644@20MHz + minden periféria bekapcsolva(tipp?)

A motor elég keményen igénybevette a tápot, indításkor és leálláskor bekapcsolt a tápom !!2,5A-os áramkorlátja, nem tudom, hogy majd mit produkál pwm üzemben.

Én a motornak raknék egy kapcsolóüzemű dc-dc konvertert, a többi 5v-osnak egy stabkockát, a bluetoothnak szintén egy stabkockát.

Kérem, hogy a zavarszűrésre(motor, szervó, Sharp szenzor; adc converter) is figyeljetek oda.

Miden segítséget előre is nagyon köszönök! :worship:
(#) mester06 hozzászólása Máj 9, 2010 /

Üdv mindenkinek!

Újabb helyzetjelentés a robotomról:

- A teljes elektronika működőképes.
- A Fizikus féle vezérlőprogram hibamentesen fut. (Még nem mélyedtem bele a programozásba, csak copy&paste módszerrel programoztam fel.)
- A robot alváz is majdnem kész. A motorok és a bolgyókerék rögzítve rá. Még hátra van az elektronika rögzítése, de ez nem lesz nehéz. A neheze ami még hátravan alváz téren: a két hajtott kerék csatlakoztatása a tengelyre.

Csatolok képeket az alvázról.

Bye. mester06
Következő: »»   10 / 82
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem