Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Robotika kezdőknek

Témaindító: mspike, idő: Júl 18, 2005
Lapozás: OK   11 / 82
(#) labu01wx válasza mester06 hozzászólására (») Máj 9, 2010 /

Látom neked is a HEStore féle motorod van.
Neked is nagy tüskéket csinál?

Robot tápos kérdésem: link
(#) KTobi válasza labu01wx hozzászólására (») Máj 9, 2010 /

Tüskéket ki kell védeni kellő nagyságú fóliakondenzátorral. Ez a kommutátor műve, mivel mikor ép felcseréli a pólust, akkor impulzusszerűen folyik az áram, egy visszarúgása lehet, majd egy hirtelen terhelése, mikor elindul másik irányba az áram. Egy jó fóliakondi, szépen leszűri, szkóppal teszteltem.
(#) mester06 válasza labu01wx hozzászólására (») Máj 9, 2010 /

Üdv!

Még csak 1 próbaüzeme volt a dolognak, és akkor sem volt mérő alatt. Holnap rámérek és akkor tudok majd válaszolni a kérdésre.
(#) (Felhasználó 4577) válasza labu01wx hozzászólására (») Máj 10, 2010 /

Én nem javaslom az elemet, mert nagyon hamar le fog merülni és nem tudod újratölteni, így eléggé környezetszennyező. Én inkább akkumulátort használnék.
Ezt a Step-Down konvertert ajánlom: PTN78020W a motorokhoz.
Az 5V-os dolgokhoz 7805, a 3.3V-os dolgokhoz pedig 7833-at ajánlom.
Az akku töltése pedig nem nagy dolog, még külön táp se kell, sima labortápról is tudod tölteni.
A motor zavarszűrésére szerintem nem kell ügyelni, mert külön tápról megy, egy 10nF-os kerámia tárcsa kondenzátort tehetsz a lábaihoz (közvetlen oda), a vezetékeit pedig ne közvetlenül az AVR-es panel mellett vidd.
Szerintem ha egy ilyet összehoztál, nem lesz nagy dolog a tápot megcsinálni se.
(#) szkrep válasza labu01wx hozzászólására (») Máj 10, 2010 /

Ha a szerkezet és a motor elbírja, használj zselés ólom akkut. Egyetlen hátránya a viszonylag nagy tömeg (12V 3Ah = 800g). Kb havonta kell töltenem, soha nem resetel semmi, lehet róla zabálni az áramot, nem kell figyelni töltési-merítési ciklusokra. Lényegesen olcsóbb is. Ha a 2db motorod kb 1 Ampert is eszik, akkor irányváltáskor teljesen reális az a 2,5A tüske. Ha kis kapacitású akkuról megy, le is resetel a kontroller. Esetleg ezt egy gigantikus kondenzátor kiküszöböli. A zavarszűrés nálam is néhány 100n kondi, nem kell cifrázni.
Ha okvetlenül 9V akkuval akarod, érdemes minden feszültségszintet kapcsolóüzeművel előállítani, különben a 7805 és társai tökéletesek (min 7V kell neki, nem sokat merülhet a 9V elemed...)
(#) mester06 válasza labu01wx hozzászólására (») Máj 10, 2010 /

Üdv!

Nekem ilyen zavarszűrésem van a motoron:

1 db 0.1 µF kerámia kondi a motor pólusai között, és 1-1 0.1 µF kerámiakondi a motor pólusai és a föld között.
(#) puli122 hozzászólása Máj 10, 2010 /

Sziasztok, az lenne a kérdésem hogy hol kapok jó áron robothoz alkatrészeket. Szervó, léptetőmotor, lánctalp, infra-ultrahang érzékelők, kamera, rf-modul, aksi.
Köszi előre is.
(#) gydanee válasza puli122 hozzászólására (») Máj 10, 2010 /

Hali!
Én itt nézgelődök. Bár nem a legolcsóbb hely, de minden van, hatalmas az árukészlet. A szállítási idő nagyon hosszú, és nem is olcsó.
(#) puli122 válasza gydanee hozzászólására (») Máj 10, 2010 /

Hát ezaz... A szállítási idő még hagyján, van rá pár hetem hogy kihozzák, de az ár már nagyobb hátrány. Amúgy nincs valami Bp-en? Jobb lenne ha el tudnék menni érte. Meg úgye meg is tudnám nézni. Gyanitom viszont hogy több helyről kell majd összeszedni a dolgokat...

Sajnos nem tudom hol lehetne az általad felsorolt alkatrészeket beszerezni kis hazánkban. Szinte biztos hogy több helyről kell majd össze vadászni. Esetleg nézz szét itt.
(#) puli122 válasza gydanee hozzászólására (») Máj 10, 2010 /

Ahogy nézem úgyis az lesz hogy az egyszerübb alaktrészeket, pl léptetőmotor, könyen beszerzem, a mérő modulokat meg mondjuk megépítem.

Én már egy ideje figyelem a hirdetésekben a léptető motorokat, és nem olyan egyszerű az sem! Bár nekem van róla elképzelésem, hogy milyen paraméterekkel kell hogy rendelkezzen, hogy megfeleljen az elvárásaimnak. A mérő modulokat is érdemesebb megvenni, bár meglehet oldani kapható alkatrészből is. Nézegettem az ebay-t is, de az a baj, hogy ha több mindent akarsz venni, akkor több eladótól kell vásárolnod, és így már sok lesz a posta. Hidd el érdemes megnézni azt a webshopot, amit küldtem, és utánaszámolni kicsit. Én már számolgattam, és nekem pluszba jött ki, mert sok olyan dolgot nézegetek, amit Magyarországon vagy nem tudnak beszerezni, vagy kétszeres, háromszoros áron.
(#) Fizikus válasza mester06 hozzászólására (») Máj 11, 2010 /

En zajszuresre 0,22 ľF-os (22nF) polieszter kondenzatort kotottem a motor polusai koze.
A motor polusaihoz meno vezetekek es a fold kozotti 0,1 ľF-os keramia kondenzatorok pedig a motorvezerlo panelen vannak. Az iranyvaltaskor jelentkezo tuskeket levezeto diodakat pedig az L293D IC mar eleve tartalmazza.
(#) mester06 válasza Fizikus hozzászólására (») Máj 11, 2010 /

A motor pólusai közötti kondi csak szükségből olyan amilyen. Nem találtam itthon 22 nF-os poliészter kondit.
(#) Zozi85 válasza puli122 hozzászólására (») Máj 11, 2010 /

Egy helyen vásárolni nem túl költség hatékony, de mindennek van beszerzési forrása.
Pld:
-kis csavarok (M2) --> conrad
-távolságmérő ugyan itt vagy rendelésre tip szám alapján elektrokontha
-szervókat rc pandából tudod legolcsóbban
-léptetőmotor pedig számítógép bontókban áll halomra
-barkácsáruházakban pedig minden akad a váz építéshez

Sorolhatnám még, de szerintem mindenkinek megvannak a maga felfedezett helyei, nem akarok eltéríteni senkit.
(#) puli122 válasza Zozi85 hozzászólására (») Máj 11, 2010 /

A bontott lépetetőmotor csak a megbízhatósága miatt nem tetszik. Úgy értem nem tudom, hogy működik-e és ha igen meddig.
Amúgy azon gondolkozom hogy a kerék vagy lánctalp hajtást mivel érdemesebb megoldani, szervo, léptetőmotor, vagy "sima" áttételes motor. Szempont az alkalmazás miatt hogy kis fordulaton is nagy legyen a nyomaték, erre jó a léptetőmotor, viszont nem túl gyors, de meg is lehet tartani fixen, ami megintcsak jól jöhet.

Megtartani fixen.... Bonyolultabb mint egy vonalkövető robotot építeni... megbízhatóság pedig nem riasztó. Hidd el sokkal jobb mocikat szednek ki nyomtatókból, mint amit egy két helyen üzletben árulnak csillagászati árakon.
Lánctalpat csinálni bonyolultabb, viszont progizni egyszerűbb. Kerék ennek fordítottja.
(#) puli122 válasza Zozi85 hozzászólására (») Máj 11, 2010 /

A léptetőmotor fixen való megtartása hasznos lehet ha például egy emelkedőn akarunk megállni, épp mint a kézifék. Nemtudom mit értesz azon hogy bonyolultabb mint... Megállítani fixen anyi hogy az egyik lépésnél megállítod a vezérlést, gerjesztve marad a tekercs és nem forog el a motor, mi ezen a bonyolult ?

És mért lenne egyszerübb programozni a lánctalpas vezérlést ? Elkészíteni valóban macerásabb, de lehet kapni készen, és sokkal hatékonyabb.
(#) mester06 válasza puli122 hozzászólására (») Máj 11, 2010 /

Üdv!

Nekem kerekes robotom van (épül), de ennek csak annyi az oka, hogy elég minimális volt a költségvetésem. Én a lánctalpat ajánlom, mert szerintem sokkal stabilabb tud lenni.

A kerekes viszont olcsóbb, mert csak a ház körül heverő dolgokból össze lehet hozni (ahogy én is tettem.)

Ha diferenciálhajtással vezérled őket, szerintem nincs különbség a bonyolultságban. Persze az már más eset ha több van mint 2 hajtott kerék (pl rovereknél), ami igencsak meg tudja nehezíteni. Lánctalpnál viszont mindig 2 hajtott kereked van.

Hát megtartani a gerjesztést azzal jár, hogy keményen melegszik a motor és aksi is gyorsan elhalálozik. Vissza kell venni az áramból. Ezt nehezebb kivitelezni.
Lánctalpas helyben fordulhat, kerekest meg úgy gondoltam mint egy autót.... ha már nem lánctalpas....
(#) puli122 válasza mester06 hozzászólására (») Máj 11, 2010 /

Valóban költségvetés szempontjából a kerék jobb, de a célnak a lánctalp jobban megfelel. Ez egy nagyobb projekt lesz, szóval azt hiszem a lánctapnál maradok. Már csak a meghajtás módját kell kitalálnom. Hajlok a lánctalp felé, de ki akarok próbálni párat, hogy milyen sebességet lehet vele elérni, mert engem ez tart visza tőle legjobban. Az elérhető végsebesség. Erőben nincs hiány ebben a formában.
(#) gydanee válasza Zozi85 hozzászólására (») Máj 11, 2010 /

A léptető motor a hosszú távú gerjesztése nem károsít semmit. Se az akkumulátort, sem a motort! Az igaz hogy melegszik, mivel van ellenállása a tekercsnek, és rövidre van zárva. Ha egy tekercs folyamatosan áram alatt van, akkor nem fogyaszt semmivel sem többet a motor, csak azt az fogyasztást, amit "normál" körülmények között is fogyaszt, amikor forog. Ekkor általában egy tekercs mindig gerjesztve van, szóval ugyanúgy lehet számolni ebben az esetben az áramfogyasztással, mintha folyamatosan egy tekercs lenne gerjesztve. Az akkumulátor pedig nem fog elhalálozni. Egyszerűen csak jobban merül.
(#) Zozi85 válasza gydanee hozzászólására (») Máj 11, 2010 /

Azért ne akarj egy 36 voltos motort huzamosabban rövidzárlatban tartani áramkorlát nélkül. Nyilván bírja egy ideig, meg majdnem biztos vagyok benne, hogy kisebb feszültségen fog menni, tehát még jobban bírja a kiképzést. Én a magam robotjából indultam ki, igen is égett már le léptető motor benne. Azért hozzátenném még, hogy ha pozíciót kell tartani egy lánctalpasnál a motornak h ne menjen el..... ott valami nagyon ideális eset lehet. Sok sok veszteség lép fel ami mind mind egy helyben fogja tartani.

Igazad van! Csak azért említettem meg, hogy azért ez nem annyira lehetetlen dolog. Az igaz hogy következményekkel jár, ebben teljesen egyetértek veled, de ha mégis szükség lenne rá, akkor lehet ez egy lehetséges lehetőség, mint ahogy azt puli122 is megemlítette mellékesen.
Egyébként hogy áll a hexapod robotod?

Halad, már a 2.0 ás váznál tartok. Újra a vezérléssel bajlódok, mindenképp szeretném 6 szabadságfokosra szeretném. Csak most még egy robotkar jött közbe, amin nemsoká túllépek, mihelyt megtudja fogni a sakkfigurákat.

Értem, a robotkarról is tehetnél fel képeket. Mindig kíváncsisággal töltenek el az ilyen dolgok.
(#) mester06 válasza Zozi85 hozzászólására (») Máj 11, 2010 /

Csatlakozom, engem is érdekelnének képek a robotkarról. (esetleg videó ha mód van rá.)

Akkor majd teszek fel, bár ez egy ismerősöm szakdolgozattémája lesz, tehát nem publikálnék míg le nem adta.

ja, értem, akkor ráérnek a képek!
(#) Fizikus válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 12, 2010 /

Igazad van, a 0 lemaradt! 0.22 µF (220 nF)
Következő: »»   11 / 82
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem