Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLT-02 analóg forrasztóállomás
Lapozás: OK   62 / 123
(#) kopaszs hozzászólása Máj 11, 2010 /
 
Sziasztok megvettem az új trafót meg a jó kijelzőt és az ict is (icl7107CPL).De akadt egy kis gond.Kellene egy kis segítség a belinkelt forrasztóállomást építettem meg de van vele egy kis gond az az igazság hogy még a pákát nem kötöttem rá de a táppanelen lévő led világit úgy nem hiszem hogy gond lenne vele az a probléma hogy amikor bekapcsolom egy pillanatra ki villan a kijelző de aztán semmi na most mikor ki kapcsolom a kikapcsolás után megint egy pillanatra meg villan és ha ezt egy más után csinálom akkor akkor bekapcsolásnál már nem vilan meg csak ha kb 15 perc múlva kapcsolom be.A táp panelon van egy olyan kondi ami 680nf-os de nem volt nekem itthon olyan ezért mkt félét tettem bele tán ez lehet a probléma?A másik meg nézegettem a kész készüléket amit már megcsinált a kapcsolás tervezője ő a kijelző panelra tett valamelyik kondi hoz Mkt és kondit de nem tudom melyik lehet ez igy hát én tantalt tettem be szerintem ez sem lehet gond nem?Mi lehet a gond hol keresgéjek?Meg mértem a kijelző panel tápellátását 6V mértem Dc-be szerintem ez is jó.Szóval?Bővebben: Link
(#) kopaszs hozzászólása Máj 11, 2010 /
 
El nézéseteket kérem az előbbi hibát megtaláltam hárítottam de most elöbukant egy másik probléma hogy nem tudom mért a kijelző panelre maksz R10 trimmerel 13 v jön át a kijelző panelre még jó hogy időben észrevettem mi lehet most a gond?
(#) kopaszs hozzászólása Máj 11, 2010 /
 
Az lehet gond hogy TLP3062 helyett moc 3040 raktam bele?
(#) (Felhasználó 4577) válasza kopaszs hozzászólására (») Máj 11, 2010 /
 
Nem valószínű, de egyszerűen kipróbálhatod.
(#) kopaszs hozzászólása Máj 12, 2010 /
 
csáo meg van most már a hiba de még most sem oké az volt a gond nem volt itthon7805 fesz szabályzóm és más milyet tettem bele most a voltal semmi gond 5v mértem de viszont nem világít a led(nincs páka rákötve nem tudom fontos-e)meg amikor be kapcsolom meg villan a kijelző aztán ennyi.Mi lehet a gond?
(#) kopaszs hozzászólása Máj 12, 2010 /
 
Bocsi hogy ezzel zavarlak bennetek megcsináltam a kijelző panelt még egyszer ott lehetett a probléma mert most odáig jutottam hogy normálisa világit a kijelző de led viszont most nem világít a kijelző 001 mutata és a 7805cv melegszik bt 139 viszont nem ez normális? Amúgy páka még mindig nincs rákötve.talán a kijelző ic-vel van gond?
(#) kopaszs hozzászólása Máj 12, 2010 /
 
annyira azért mégsem melegszik
(#) petemazi hozzászólása Máj 12, 2010 /
 
Sziasztok!
Megépítettem a Vzoole-féle egyenáramú vezérlést. ( Bővebben: Link )

Sajnos kipróbálni nem tudom, mert nincs még meg a páka, és 24 volt sincs éppen kéznél, de nem kaptam 680nf kondit, csak 470-et, és ezzel kötöttem párhuzamosan egy 100nf-et. Nagy probléma ez?
(#) (Felhasználó 4577) válasza petemazi hozzászólására (») Máj 12, 2010 /
 
Idézet:
„Nagy probléma ez?”
Igen, nem lesz benne megfelelő hiszteriézis.
(#) petemazi válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Máj 12, 2010 /
 
Akkor hozok majd egy 680-as kondit is a HEStore-ból, köszi.
(#) kopaszs hozzászólása Máj 12, 2010 /
 
Rákötöttem végre a pákát oké minden melegszik led világit kijelző szintén világit de bár mit csinálok a kijelző ugyan azt a 001 mutatja.Még birom de már tényleg nagyon tanácstalan vagyok.Valami segítség esetleg?
(#) petemazi válasza petemazi hozzászólására (») Máj 14, 2010 /
 
Na, össze van rakva, fűt a páka, viszont nem aludt ki a piros led. Kb háromnegyed állásban gyorsan villog, de nem alszik ki. A trimmerek középállásban vannak, gondolom ezért. Olvastam a cikkben, hogy mekkora ellenállást kéne állítani, de nem értem, hol kellene ezt mérni. Valaki leírná, szájbarágósan?
(#) vtsoftware válasza petemazi hozzászólására (») Máj 14, 2010 /
 
Ezért villog mert amit a páka hűl, azt visszamelegíti.
Az enyém is villog mikor elérte a hőfokot.
Így tartja a beállított hőfokot, ez a "normális".

Javítsatok ki ha esetleg tévednék...
(#) petemazi válasza vtsoftware hozzászólására (») Máj 14, 2010 /
 
De az enyém csak egy bizonyos potméter állás körül villog, máshol végig világít. Vagy talán oylan gyorsan villog, hogy nem látom? Ha jól tudom, akkor a sárga és kék pákáknak más a hőelemük, nekem kék nyelű van. Bővebben: Link Ez alapján megpróbálom majd megmérni, sajnos hőfokot maximum lázmérővel tudok most..
(#) petemazi válasza petemazi hozzászólására (») Máj 14, 2010 /
 
Hát, akárhogy tekergetem, nem sikerül rendesen beálíltani..
Felrakna valaki egy jó fotót a sajátjáról, amin látszanak a trimmerek?
Vzoole féle egyenáramú vezérlésem van, és kék nyelű pákám.
(#) petemazi válasza petemazi hozzászólására (») Máj 14, 2010 /
 
Sikerült nagyjából beállítani! 17.6mV-ot ad a hőelem feles poti állásnál. viszont 22mV-nál elkezd világítani a hegy, majd 23-nál a fűtőbetét is
(#) zombee válasza petemazi hozzászólására (») Máj 15, 2010 /
 
Elvileg nem kéne világítania. Vagy valamit én nem tudok?
Van ugye a feketetest-sugárzás, aminek hullámhossz spektruma a hőmérséklettől függ. Magasabb hőmérséklet<->rövidebb hullámhossz.

Amikor láthatóvá válik egy feketetest(azaz izzik), legalább 450°C-os, lehet hogy a tiéd az 500-at is elérte!
(#) petemazi hozzászólása Máj 26, 2010 /
 
Sajnos még nem sikerült megmérni a páka hőjét, de eddig lerendeztem annyival, hogy nem tekertem felesnél tovább a hőfokot.
PC tápba építettem Vzoole féle DC panelt. Azt vettem észre, hogy ha hozzáér a táp dobozához (föld) a páka, akkor kikapcsol a rövidzárvédelem...
Szétkaptam a pákát, és mértem. A fűtőszál kivezetései rendben vannak, nincs kontaktus, viszont a hőelem egyik kivezetése rövidzárban van a páka testével.. A PC táp doboza és a páka hegye között -10v egyenáram mérhető.
Ezt most azért csinálja, mert én a -12 és a 12v közé kötöttem a panelt, és az egyik hőelem kivezetés gyárilag is kontaktusban van a páka testével? Valaki megmérné, hogy nála hogy van ez?
(#) pipi válasza petemazi hozzászólására (») Máj 26, 2010 /
 
vadi új, még áramot nem látott hq kék nyeles páka,
az ohmmérő csipog a tuchel 2 kivezetéséhez
(#) oldfirehand válasza petemazi hozzászólására (») Jún 1, 2010 /
 
Korában már írtam ezt a jelenséget, ez gyárilag így van.
(#) zoly15 hozzászólása Júl 13, 2010 /
 
Hali mindenkinek! Korábban csináltam egy forrasztó állomás panelt (kb egy éve) most raktam össze, mert előreláthatólag kellesz. De gondban vagyok a beállításokkal. Az alsó hőmérsékletet be tudom állítani gond nélkül (150C fok). De a felső határt nem :no: A maximum hőmérsékletet állító trimert minimumra veszem akkor ki tudja hol kapcsolná le a fűtést. Mert és már 450C-foknál visszatekertem. De akkor még fűtötte volna a pákát. Mit csinálhattam rosszul? Valamint ennek a kapcsolási rajza már nincs meg. Valakinek nem lenne meg véletlenül? Az a 22K-s trimmer mi célt szolgálhat rajta? Ha lejjebb tekerem akkor fűt folyamatosan, ha az egyik végkitérésen van akkor tudom állítani a hőmérsékletet. A válaszokat előre is köszönöm!
(#) (Felhasználó 4577) válasza zoly15 hozzászólására (») Júl 13, 2010 /
 
Szia!

Ez a kapcsolási rajz több sebből is vérzik.
Ugyan működni működik, de nem a legprecízebb.
1. Minimum és maximum hőmérséklet állító potméternek nem 100 Ohm kell, hanem legalább 470 Ohm, de inkább 1K Ohm. Számold csak ki, hogy 8V-on mekkora áram folyik a potméteren.
2. A 22K Ohm-os trimmer abszolút felesleges bele, maximum állásba kell tekerni. Igazából az a része feleslegesen túl van bonyolítva.
3. Az LM324-nek óriási az offszet-e, ezért nem lesz pontos, ha például hőmérőt is teszel bele, akár 10 fokot is tévedhet.
4. A páka mindig az aktuális levegő hőmérsékletéhez képest mér, tehát az lesz a 0 fok. Így ha kalibrálod pl most 25 fokon, de télen kiviszed a -5 fokba forrasztani, akkor 30 fokot fog tévedni a páka, így nem 150 fok lesz a minimum, hanem csak 120 fok.

Ha a maximum hőmérséklet állító trimmert minimumra veszed, kb. 300 fokig fűt fel, ha maximumra, akkor több, mint 450 fokig, én csak 450 fokig próbáltam, tovább nem, mert a páka már izzott.

Annó én is megépítettem, de a hőmérős változatot, nekem nem tetszett, ahogy az sem, ami magától mutatja a beállított, illetve az aktuális hőmérsékletet, a fentebbi hibák miatt.
(#) zoly15 válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Júl 13, 2010 /
 
Szia! Köszönöm! Nekem csak egy analóg állomás lesz. Ott 10C fok ingadozás nem nagy gond. Meg is próbálom kicserélni a trimereket 1K ra. Ha neked nem felel meg az a kettő amit említettél, akkor milyen kapcsolást használsz? Vagy Kattogós wellert használsz?
(#) (Felhasználó 4577) válasza zoly15 hozzászólására (») Júl 13, 2010 /
 
Attól még nem valószínű, hogy meg fog javulni, ha kicseréled a trimmereket, sőt, biztos hogy nem, csak nem fog rajtuk akkora áram esni.
Amikor rájöttem a hibáira, akkor terveztem magamnak egyet, azt használtam egy darabig, hőmérő nélküli. Jelenleg csak egy sima pákám van, 24V-os, 20V-ról pont jó, de elkészültem a digitális forrasztóállomásommal, illetve a szabályzásával, még a rezonáns tápot befejezni, ez a szabályzó már az összes említett hibát kiszűri és nem ki-be kapcsolgatja a pákát, hanem PWM-el szabályozza, gombokkal lkehet a hőmérsékletet állítani, gombnyomás után magától visszaáll egy kis idővel és a páka hőmérsékletét mutatja.
(#) zoly15 válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Júl 13, 2010 /
 
Ez jól hangzik! Én is rájöttem hogy ez a kapcsolás egy hulladék. Azt hiszem megépítem a Vzolee féle állomást.
(#) (Felhasználó 4577) válasza zoly15 hozzászólására (») Júl 13, 2010 /
 
Ezt?
Ennek a triakos vezérlése egy kicsit érdekes, működni működik, de én biztosan nem csinálnám így.
A hőfokkülönbséget ez se küszöböli ki.
Viszont az encoder-es megoldás nagyon tetszik.
Ha van egy kis türelmed, készülőben van a cikk a forrasztóállomásomról, de még van mit finomítani a tápellátásán, mert a 7805-nek 34V-ról kellene működnie, erre már kitaláltam a megoldást, már csak meg kell építenem a végleges NyÁK terven.
De nem ígérek semmit.
Ha ez beválok, akkor pár alkatrészből össze lehet majd rakni, egy műveleti erősítő, 9 ellenállás, 3 kondi és 3 potméter, 7805, triak és optocsatoló és egy LED, az anyagára 1000Ft alatt van.
Holnap tervezem a kipróbálást és véglegesítést, ha érdekel, a nap végén írj rám privát üzenetet. A hőmérséklet változás miatti probléma viszont ennél is ugyan úgy megvan, de pl offszet hiba nincs.
(#) (Felhasználó 5823) hozzászólása Júl 31, 2010 /
 
Sziasztok!
Fórumtársunk kérésére egy Fahrenheit 28001 állomásra illesztettem Solomon pákát és elláttam digit kejelzéssel. Itt nézhetitek meg!

Bővebben: Link

Lhanzi
(#) Ötvös Csöpi hozzászólása Aug 8, 2010 /
 
Sziasztok!
A kérdésem a következő lenne a "vzoole" féle forrasztóállomáshoz használható-e a HEStore-ban kapható forrasztópáka (kék gumis Solomon)?

Válaszotokat előre is köszönöm

Csöpi
(#) (Felhasználó 5823) válasza Ötvös Csöpi hozzászólására (») Aug 8, 2010 /
 
Üdv!

Természetesen igen! Pláne ha az egyenáramú forrasztóállomásában alkalmazott két 10k-s trimmert és bekötését alkalmazod! Bár így kicsit megnehezedik a beállítás (bár nem értem miért, de sok emberkének feladja a leckét), de ha erre jutsz szívesen segítek a beállításban, mint ahogy az alkotója Vzolee is!

Üdv

Leiszt Jani

Ui: Az elöző hozzászólásban lévő 28001 azt itt található klónok ősannya!

Ja még annyit, hogy nekem is Solomon páka van az Attila86 féle Forrásztóállomás II.-n

Bővebben: Link
(#) Ötvös Csöpi válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Aug 8, 2010 /
 
Üdv!

Én az alap (váltóáramú) állomáshoz szeretném használni. Tehát akkor elektromos paraméterekben egyezik a "sárga nyelűvel"?

Más: a Radelkis gyártmányú TR-1405 -ről sikerült valami infóhoz jutnod? A képekből amiket múltkor küldtem sikerült valamire jutnod?

Üdv: Csöpi
Következő: »»   62 / 123
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem