Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számítógép hiba, de mi a probléma?
Lapozás: OK   54 / 1152
(#) CsemanAttila válasza didyman hozzászólására (») Máj 11, 2010 /

Hmmm értem. Akor mihánt nálam lesz, és sikerült darabokra szedni jövök pár képpel. Kösszi az infót
(#) csabii válasza didyman hozzászólására (») Máj 11, 2010 /

köszi mindenkinek megnézem!!!
remélem sikerül ha nem akkor ez van
amúgy se az én gépem...
(#) Jackass válasza Tomi20 hozzászólására (») Máj 11, 2010 /

Üdv!

Megpróbáltam de valahogy elkerülhette a figyelmem mert nem találtam meg azt a részét. Na de mindegy is mert akkor már megpróbáltam telepíteni, de a formázásnál megfagyott. Ma megkérdeztem 2 emberkétől is és mind a ketten a memóriát okolták így hát ki is vettem a 2ből az egyiket de nem volt változás ezután a másikat vettem ki és az előzőt tettem vissza és most fut a telepítés Úgy fest ez volt a probléma! Ha mégsem akkor írok ismét!
Azért a linuxos részre amit nem találtam meg kíváncsi lennék! Ha valaki elmagyarázná hogy mit hol találok azt megköszönném! Nagyon szépen köszönöm a segítséget!
További szép napot!
(#) ptesza válasza Jackass hozzászólására (») Máj 11, 2010 /

Nincs köze a linux-hoz, hanem telepítés előtt ki lehet választani menüből is. Ilyen lemezt te is készíthetsz, pár hsz el előbb le is lett írva honnét kell leszedni.

A linuxos telepítő csak egy egyszerű megoldás. A gép indulásánál a boot sorrendet úgy kell beállítani ,hogy a CD-ről induljon , és akkor betölti a cd-röl menüt, amiből kiválasztható a memtest. A linux telepítők 99%-a felajánlja menüből, hogy telepítés elött memtest-et célszerű végezni.
(#) szilva válasza Jackass hozzászólására (») Máj 11, 2010 /

Az ilyen jellegű kínlódásoknál első helyen áll az okok között a hibás memória vagy memóriakombináció (ritkábban a BIOS-ban elállítgatott memóriaparaméterek miatt hibázik), a második legsűrűbben előforduló hibaok pedig a rossz/zajos tápegység (ez lehet a gép fő tápegysége is, de az alaplapon a processzor környékén lévő core-tápegységben elfáradó elkók is okoznak ilyesmit).
(#) Jackass válasza szilva hozzászólására (») Máj 11, 2010 /

Üdv!

Köszönöm a hasznos információt! Valóban a memória volt a ludas Mostanra már az újratelepített rendbe rakott gépről netezek
További szép napot!
(#) mizsei.robi hozzászólása Máj 12, 2010 /

Sziasztok!
A nemrég épitett gépemmel van 1 problémám.
Amikor egy játékot elinditok rögtön bejön hogy a videókártya nem kap elég áramot.
A táp lenne kevés neki (Codegen 300w)?
A feszültségek is kicsit érdekesek:
+3.3V : 3,23V
+5V : 4,87V
+12V : 11,73V
-12V : 1,13V(nem minusz)
-5v : 2,14V (ez sem minusz)
+5VSB : 5,48
VBAT : 2,94
VCORE : 1,73V (eredetileg 1,75 lenne)
(#) KTobi válasza mizsei.robi hozzászólására (») Máj 12, 2010 /

Ugye ez egy program írta ki és nem te mérted. Mert ha igen, akkor ez mind felejtsd el, és fog egy valamirevaló műszert ami tud feszültséget mérni, és hajrá mérd ki a tápfeszültségeket. Akár bekapcsolt gép mellett is lehet, de kikapcsolva is ellenőrizd a PS_ON-on mi van, meg az 5VSB-t. A negatív feszültségeken ez az érték nem lehet.
(#) mizsei.robi válasza KTobi hozzászólására (») Máj 12, 2010 /

Igen , ezeket egy program irta ki. Holnap megmérem műszerrel is.
(#) ptesza válasza KTobi hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

Újabban a VGA kártyákat külön is meg kell kínálni táppal , ne az agp-n ,vagy épp a PCI-E foglalaton keresztül kelljen a nagy áramokat átküldeni.

Bővebben: Link
(#) didyman válasza mizsei.robi hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

A 300W elég volna, csak nem Codegenből. Annak amúgyis vérszegény a 12V-os ága (nem tudom, mennyire friss a géped, de manapság az a jellemző terheltség során), meg ami rá van írva, annak évjárattól függően felét sem tudja. A szoftveres mérés nem mérés, de ahol program írja ki a táőp elégtelenségét, azt nem muszáj ellenőrizni, rendszerint úgysem tudod kimérni, pláne műszerrel azt a terhelési tüskét, amire bólint. Mi a pontos konfig?
(#) Pingui válasza mizsei.robi hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

Ha a Tápra a codegen mellé rá van írva, hogy "vargáné" akkor jó esetben 200w körüli tápod van átcimkézve. Ha ez nincs, akkor lehet simán öreg is. Amúgy egy normális VGA kártyának már kevés a 300w-os táp, min 400w ajánlott, manapság szinte az összed ház legalább ekkorával jön ki.

Nézd meg a VGA kártyád. Nincs rajta 4-6-8 pines tápcsatlakozó? Ha van, akkor oda kell még áramot juttatni. Ha a tápodon nincs ilyen 4-6-8 pines csati, akkor sincs para, párszáz forintért lehet venni.
(#) mizsei.robi válasza didyman hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

A konfigom:
AMD 1800+ (1533mhz)
Asrock K7S8XE Rev 3.0
Nvidia Fx5900XT
40gb Maxtor
300w codegen
CD-iro
A videokártyán van molex csatlakozó , bele is van dugva egy kábel.Nemhiszem hogy terhelési tüske miatt állna meg , mert amikor a játék még csak a menübe belép halk sipolást lehet hallani , és amikor majdnem betöltött kilép a játék és látni az Nvidia rendszerőr üzeneteit , hogy nem kap elég áramot.
(#) mizsei.robi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

Csak 400w-os vagy 450w-os codegént birok szerezni. Az elég lessz hozzá?
(#) Pingui válasza mizsei.robi hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

A halk sípolás a túlterhelés jele.

400-450w kb már jó, de sztem normális tápot vegyél.. Macron, Enermax, Chieftec....
(#) abcdabcd válasza mizsei.robi hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

Pedig nem túl erős a gép, hogy ne lenne neki elég egy 300w táp, lehet a kondik száradtak ki benne, ha eddig ment vele jól. Terhelés alatt multiméterrel mérve az 5V ot meg a 12V ot megnézheted esetleg hogy mennyire esik le a fesz a terheletlen állapothoz képest, ha terhelés nélkül tűrésen belül van (5V+-5%; 12V+-10%), és terheléssel kimegy a tűrésből akkor szinte tuti hogy a táppal van gond. Nekem kondicsere megoldotta. Bár látszatra nem volt bajuk nem voltak puposak se, de a kivett kondik kapacitása a rájuk írt kb10%-a volt.
(#) abcdabcd válasza Pingui hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

Lehet alulterheléssel is mindenféle furcsa hangja az én gépemben lévő 400as Chieftec, zörög zizeg kb 110Wot vesz fel a konnektorból alapjáraton, ha kötöttem rá még vinyót akkor elmúlt a zaj nagy része. Viszont nagyon kis terhelésnél se adott hangot csak egy cd-rom ot kötöttem rá olyat amin van play gomb is, hallgattam a zenét szoval tényleg adott le áramot a táp, de zajt nem
(#) mizsei.robi hozzászólása Máj 13, 2010 /

Megmértem a feszültségeket.
5V : 5,07V
12V : 12,67
5Vsb :5,10V

Mérd most meg terhelés alatt is pl az S&M nevű program használható erre a célra, de olvastam már hogy valaki prime95-öt SuperPi-t vagy valami hasonlót használ, mindegy csak terhelje le a gépet, ha az S&M et próbálod S&M akkor ott a CPU (FPU), és a direkt Power Supply-nak nevezett teszteket találtam a legjobbnak terhelésteszt szempontjából, ja és azért a hőmérsékleteket egy ilyen teszt közben nem árt figyelni ezt a terhelést a legtöbb gyári hűtő erős melegedéssel honorálja de hőfokfigyelés nélkül 1-2 percig azért oké lehet, hőfokfigyelésre a Speedfan nevű ingyenes programot ha feltelepíted akkor az be tud épülni az s&m felületébe, ahol ekkor megjelenik egy monitoring nevű fül (automatikusan ha fut a speedfan is) és ott azt is be tudod állítani hogy hány fok elérésénél hagyja abba a tesztet mindenképp
(#) mizsei.robi válasza abcdabcd hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

Terhelés alatt:
12V : 12,97V
5V : 5,01V
Amikor a VGA-t teszteli akkor is hallani halkan a sipolást.
(#) szilva válasza mizsei.robi hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

Ezeket az alaplap mérte? Én azért megmérném egy műszerrel is, ki tudja...

Egyébként számomra leginkább a +5VSB tűnik idegesítőnek, ha az tényleg 5.48V, akkor jobb lenne inkább megnézni azt a tápegységet "közelről", mert lehet, hogy a készenléti része már nem áll a helyzet magaslatán. A negatív tápfeszültségeket már sok alaplap egyáltalán nem is használja, már a tápegységekből is ki-kihagyják a kivezetésüket, ezért lehet, hogy az az érték, amit mutat a monitorozó progi teljesen hamis, nem kell foglalkozni vele.
(#) szilva válasza didyman hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

A 300W-os Codegeneknél a +12V-ban lévő két dióda szokott hajmeresztő lenni, ha azt egy tisztességes, 16-20A-es dupla Schottkyra kicseréli az ember, akkor nem olyan rossz az a táp. Alapvetően ezek a tápok jól meg vannak konstruálva, csak a takarékosság jegyében összeszereléskor mindent kispórolnak belőlük...
(#) szilva válasza didyman hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

Ja a másik: épp a minap volt egy tesztcikk az index.hu-n, ahol az jött ki, hogy egy mai átlagos gép, valamilyen dual core procival és önálló VGA kártyával a legnagyobb nyúzás alatt is bőven 200W felvett(!) teljesítmény alatt maradt (egyébként saját tapasztalatom is ezt támasztja alá, soha nem kellett még 300W-nál több táp sehova). Azaz jófajta parasztvakítás az, hogy egy számítógépnek 400-500, meg afeletti wattos tápegységek kellenek - csak a gyártók és a kereskedők jó marketingtevékenységének köszönhető, hogy mindenki ezt hiszi, nem a valóságos igényeknek.
(#) szilva válasza Pingui hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

Annak a konfignak egészen biztosan nincs tán még 250W sem a tápigénye. A 300W-os táp simán elég kellene, hogy legyen hozzá, de lehet, hogy már kicsit koros, és elöregedtek benne az elkók. Lehet, hogy a legjobb megoldás tényleg egy új tápegység beszerzése.

Itt van nálam az egyik kollegám 400W-os Chieftec tápja, ami 2-3 évet ment nála, aztán elkezdett "meggyengülni" a készenléti része, mikor kivette a gépből, már nem tudta vele elindítani a PC-t. Sajnos még nem jutottam hozzá, hogy belenézzek. Aztán meg nemrég javítottam meg egy másik, Qlink tápot, amiben elkezdtek kinyílogatni az elkók. Az egy 400-as darab, van rajta SATA is gyárilag, szóval az sem "háború előtti" évjárat, nem illene ennyi idő alatt így elhasználódnia. Viszont az évek során nálam volt használatban jópár Codegen is, igazából soha nem volt velük bajom, sőt, azok a mai napig működnek. Ezt csak azért írom, mert egyáltalán nem biztos, hogy a név mögött a magasabb árért valóban időtállóbb darabot kapsz...

Ami tápokat meg a kukából mentettem és javítottam meg (persze mind teljesen noname tápok), azok közül állítom, hogy a Codegen-ek voltak a legkorrektebbek. Diódacsere után tisztességesen terhelhetők is, én próbáltam 240W-os műterheléssel járatni egy ilyet és zokszó nélkül vitte.
(#) mizsei.robi válasza szilva hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

Ezeket már műszerrel mértem.
(#) szilva válasza mizsei.robi hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

A sípolás arra utal, hogy abban a tápban valószínűleg van legalább egy kinyílt elkó. A tápfeszültséget szkóppal kellene megnézni terhelés alatt (de gondolom, ez nem igazán megoldható), nem lenne szabad 100-200mV csúcs-csúcs zajnál többet látni egyik ágon sem. Ha nem akarsz a gépednek rosszat, akkor szerintem minél előbb cseréld ki a tápegységet vagy javítsd meg (javíttasd meg valakivel, aki ért hozzá)!
(#) Pingui válasza szilva hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

Ebben neked igazad van. DE! Volt szerencsém részt venni olyan számítógéptáp tesztelésen, amikor egy gyári teszter műszert ( nem a boltokban kapható 5-10e forintos) akasztottak a tápokra. Az eredmény lehangoló. Egy átlag 300-as tápból jó esetben kijön 240W. A vargáné féle Codegenből azt hiszem 180W jött ki, utánna másztak a feszültségek mindenhova. Ebből kiindulva inkább legyen egy 400w-os cimkés tápja, az bírni fogja a 250-300w VALÓS felvett teljesítményt, és ha fejleszt mondjuk + 1 hdd-t, akkor is jó lesz. A matrica csak mókusvakítás, egyfajta "útmutató" vagy "durva becslés". Brand tápoknál azért a cimke megközelíti a valós teljesítményt, mérési módszerekből adódó különbségek miatt itt is lehet +-50w különbség.

Ok, ez valóban elfogadható álláspont. Arról nem is beszélve, hogy 400-asnál kisebb tápot manapság szinte nem is nagyon lehet venni.

Hogy melyik Codegen Vargáné-féle, azt nem tudom, nálam egy jópár 250-es és 300-as járt már, 300-asokat használtam is a saját gépeimben. Egy halom rossz tápot is beszereztem anno és javítottam belőlük meg elég sokat, meg volt, amit átalakítottam más készülékekhez tápegységnek. A tapasztalat az, hogy a Codegen-ekben ezerszer normálisabb alkatrészekkel találkoztam, mint a hasonló korú Acorp, Azona, Skyhawk, Mercury és még ki tudja milyen fantázianevű csodákban. Ezen kívül (ez sem utolsó szempont!) a Codegen-eken kívül ritkaság volt, hogy a 230V-os bemenő oldalon benne lettek volna a panelben a zavarszűrő alkatrészek. Ugyanígy a kimeneti oldalon, a tápfeszültségekben lévő fojtótekercsek is rengeteg ilyen olcsó tápban ki vannak hagyva. Persze a helyük megvan a panelen, csak át vannak kötve - erre mondtam, hogy nem rossz konstrukciók, minden szépen ki van dolgozva mindegyikben, csak az összeszerelés spórolós, trehány, borzalmas.

A sípolás az szerintem nem mérvadó egyébként... ahogy írtam is 1 hsz-szal feljebb, de ezek az értékek mennyire stabilak amiket mértél? Mennyi ideig ment rajta a terhelős teszt? Az S&M-et használtad? Mert, ha stabilan ezek az értékek voltak az jónak mondható, nekem pl az volt megfigyelhető hogy 1-1 pillanatra ugrált lejjebb a feszültség, a rossz kondis tápomnál... de akkor a tűrés alá ugrált... De ahogy a többiek is írták egy szemrevételezést megérhet a dolog, hogy kondik púposak-e van e vagy körülöttük kifolyva valami trutyi, ki vannak e nyílva/egyéb...
Következő: »»   54 / 1152
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem