Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Több méret van, van olyan aminek csak 1 mm-es a fala de van 2 mm-es is. Egyik módszer: ellenállás huzallal 1 menetet tekerünk a csőre, felizzítjuk árammal aztán egy csepp viz és ott pattan el ahol a huzal körülölelte. Az ellenálláshuzal rossz hajszárítóból,kenyérpirítóból nyerhető. Ki kell kísérletezni, hogy mekkora feszültséggel izzik vörösen az ellenálláshuzal. Lásd. fotó1
A másik pedig a hagyományos: megfelelően (gumipofa) befogva a megforgatott üvegcsővet egy gyémánthegyű üvegvágóval körbe karcoljuk majd óvatos ütögetéssel lerepesztjük.
A kristály "gyártásnál" a keverési aránytól a keletkezett salakszerű anyag szilárdsága függ. Ezt egyénileg kell kikisérletezni. A folyamat meglehetősen gyors. A reakció egy bizonyos hőmérsékletnél elindul és magától zajlik. A kémcső szájánál füst és láng is lehet mert a kén a levegő oxigénjével is reakcióba lép. Az ólom szemcsék felizzanak amikor reakcióba lép a kénnel, ekkor a lángot már elvesszük a kémcsőtől. Salakszerű a termék de nagyítóval láthatók benne fényes kristályszemcsék.
Köszi a válaszokat hatvanasjocó, ezt a kristály gyártási módszert nagyon ki akarom próbálni, ólmom és kénem szerencsére van. Egy kémcsövet meg kerítek valahogy, az már nem nagy dolog.
Inkább több kicsi kémcsövet, esetleg régi gyógyszeres üvegfiolákat (nagyanyáink korabelire gondoltam) A reakció alatt is elpattanhat!
Rendben!
Tisztelt Mindenki.
Mivel sikerült a rajzot feltenni: folytatom. Az ápr. 15 én közölt szelektiv detektoros rádiót megépítettem.Érzékenysége nem volt a legjobb.Ezért küldte "hatvanasjocó" ezt a változtatást, amit gyorsan el is készítettem.Az érzékenység számottevően nőtt.A helyi adó kikapcsolása után több adó is megszólalt. Pl:katolikus rádió(szolnok), valószínűleg olasz vagy román adók és egy romániai magyar nyelvű adó jó hangerővel.Ezt hallgatva felelevenedett a múlt, mert faddingos adást a háború alatt 21-31-41 méteren vett angol rádió és a 49 méteren vett amerika hangja hallgatása óta sem tapasztaltam..Jó volt nosztalgiázni. A nappali adást a helyi adó uralja.Távolsága tőlem légvonalba kb. 3 km.,így nem is csoda. Kerítettem 30 m. rézvezetéket: épül az új antennám, ami nem U alakú,hanem egyenesen Soltra mutat. Beszámolok, ha érdekel valakit. Tisztelettel:Gőzgépész.
Drukkolunk neked, és örülünk a sikerednek! Ha a helyi adó szünetelni fog, biztosan bejön Solt az új antennával.
Idézet: „faddingos adást a háború alatt 21-31-41 méteren vett angol rádió és a 49 méteren vett amerika hangja hallgatása óta sem tapasztaltam” Ezek szerint Szabadeurópát nem hallgattál?
Tisztelt llaci56...
A háború alatt közvetlen létünk volt a tét, ezért kellett, hogy érdekeljen mi történik a frontokon.Szabadeurópa már csupán politika volt az nem érdekelt, ellenben a tinédzser parti(ha tudjátok mi volt az?)az már mindjárt más!. Üdvözlettel:Gőzgépész.
Én a fadding miatt kérdeztem, ott meg aztán mindegy, hogy tinédzser parti vagy más a műsor.
Én meg arra válaszoltam, hogy hallgattam-e szabadeurópát.
Tisztelt llaci 56 és minden antenna építő.
Legbiztosabb ha kipróbáljuk a dolgokat.Mondták mások is amiről most meggyőződtem:a több szálú vezeték jobb lenne,de mechanikailag nem alkalmas,mert az önsúlyát sem tudja megtartani nagy mértékű belógás nélkül.A feszítés fokozásával nyúlik, de a belógás marad.A szigetelés további súly növekedést okoz.A vezeték sodrat átmérője 2.5 mm. 47 szál egyenként 0.3 mm átmérőjű szál alkotja.Megpróbálok kb. 3mm átmérőjű tömör vezetéket keríteni, hátha az jobb lesz. Sajnos az udvaromon csak 20 m egyenes szakasz áll rendelkezésemre.Ez elég kevés. Mit javasoltok a teljesítmény fokozására, 2 párhuzamos szál, vagy L alak 90 fokkal,esetleg más megoldás.Válaszokat várva maradok tisztelettel.Gőzgépész.
Az antennád olyan hosszú lesz, mint a vett adótól húzott sugárra vetített képe. Vagyis ha párhuzamos akkor a teljes hossz, ha merőleges, akkor pedig 0. Ebből következik, hogy ha "L" -et formálsz az antennából, akkor ha az egyik szár teljes hossz, akkor a másik 0, és a 0 hossz csak egy ellenállás.
Meg kell alkudni. Ki kell használni a leghosszabb helyet. Ha az 20 m, akkor annyi. Ha lehet változtatni az irányát, akkor mégjobb.
Ne bántsatok, hogy nem a börze topikban vetem fel!
Megszállott, kedves topik társaim! Ki az aki vasárnap ott lesz a Puskás börzén? Az ott fellelhető egyik szakálas fazon én leszek, személyesen is cseveghetnénk! Kitüző lesz rajtam a topiknevemmel.
Talán ez sem idegen a topiktól: egy novella a detektoros rádióról:Bővebben: Link
Szevasztok!
A detektoros rádióból elsősorban az érdekelne, hogyan lehet egy kifeszített (adó felé néző ) antennából bármekkora teljesítményt kivenni? -Áram a levegőből. Nem az Égely féle örökmozgó kell, ha pár LED-et meghajt, már jól szórakoztam... Valamilyen megbízható kapcsolás kellene, ami nem túl érzékeny a ingadozó nagyfeszre, és több kevesebb áramot termel amit a környezeti zajok, adások összeszedésével szerez... -Van konkrét oldal / topic ami ezzel foglalkozik? Köszi! T.
Ha ott laksz az adó mellett, akkor elképzelhető.
Egyébként ledet ne akarj hajtani vele! Voltak már előtted ezirányú érdeklődők...
Azért furcsa az aggodalom bizonyos szervek részéről mert egy távvezeték gyakorlatilag ugyanezt csinálja! Nemde?
A Discovery-n láttam egyszer valamelyik filmben egy ilyen jellegű próbálkozást.
Ott 30m kábelt fektettek le a szobában, mire sikerült nekik táplálni vele egy rádiós órát. Szerintem ez nem túl gazdaságos. Ha a solti adó közelében laksz, akkor lehet esélyed.
A helyzet úgy áll, hogy a vevő antennából kb -60 dBm -nél nagyobb jel sohasem jón ki, hacsak nincs csatolásban az adóantennával. Ez az eset viszont csak akkor áll fenn, ha néhány (1 - 2) lambdánál közelebb van. Ezt a területet azonban védik, pl. építési tilalommal. (ezért kellett megszüntetni a lakihegyi Kossuth sugárzást, és építeni egy nagyadót a szántófoldek közepére, lakott területtől kb 5 km -re, az út is 1.5 km -re van)
Ilyenformán a nem rádióvétel számára hasznositható energiakinyerés igencsak korlátozott.
Szia!
A kellemetlenségektől eltekintve talán gazdaságosabb és egyszerűb lenne egy távvezetéket megszondázni. Kicsit veszélyes, de bőven elllátna energiával.
Korrekt válasz kérdéseidre sorrendben:
Ez a kérdés úgy gondolom évtizedek óta "lerágott csont" A detektoros rádió erre nem alkalmas. Bármekkora teljesítményt nem lehet kivenni. Áram a levegőből még nincs. Az antennából nyert energia sem ingyen van. Erre kidolgozott kapcsolás ismereteim szerint nincs és evvel foglalkozó topik sem. A Crystal radio - detektoros rádió fórum sem erről szól. Ha érdekel a detektoros téma a fórum több mint ezer bejegyzését átolvasgatva talán bizonyára sok kérdésre választ kaptál volna és benned is kialakult volna egy kép a kérdéseddel kapcsolatban. Érdeklődő természetű vagy, szerezz minél több elektronikai és fizikai ismereteket (ált isk. fizika könyvei). Alig hiszem, hogy amatőr társak komolyan "belemennének" ebbe a témába. A ledek gazdaságos működtetésével kapcsolatban azért már sok cikk jelent meg, de ez más téma. Üdv.hl.
dBm, csatolás, lambda, segít ez egy kezdőnek?
szf.
Szerintem túl sokat foglalkozunk az "ingyenáram" témával. Az én válaszom is hosszú volt, elég lett volna annyi, hogy: "NEM".
Ez a topik a detektors rádiókról szól, és nem az áram lopásról!
Kedves köbzoli!
Elnézést ha sértő volt a hozzászólásom, nem vezetett semmi hátsó szándék ehhez. Igaz, szó szerint értettem a kérdést de lehet, hogy a stilusomban volt a hiba. Egyébként érdekel a fórum témája, a jövőben is olvasoni fogom bármiről is van szó, mert mindig tanulok belőle. szf.
Hát, igen.
Sajna, mindenki volt egyszer kezdő, de mivel a hatások erősen függenek a hullám hossztól is, nemcsak a teljesítménytől, másképp nem lehet, (legalább is én nem tudom) leírni, mert akkor tankönyvet kellene írni. (a hasonlatok mindíg sántítanak, és könnyen félrevezetők) A kezdőnek is egyszer meg kell(ene) tanulni, már ha ilyen rádiós dolgokkal szeretne foglalkozni. Mondjuk, másnak sem válna kárára, legalább nem kerengene annyi tévhiten alapuló álmodozás, félelem, de szerintem a szakembereknek, vagy akik azok szeretnének lenni előbb utóbb, nem árt tisztában lenni vele, még ha hobbi szinten is. Ráadásul ma már könnyebb is hozzájutni a tudáshoz, csak a keresőbe kell beírni a szavakat, és máris dűl a magyarázat, és igy rengeteget lehet tanulni. Mivel minden vevőantenna végülis teljesítményt szolgáltat a vevő bemenetére ez a része nem off, de ebből energetikai célra hasznosítható energiát nyerni, az már igen. De ahogy llaci56 írta, maradjunk továbbra is ebben a topikban a detektoros rádióknál
Először is köszönöm a fenti néhány hozzászólásomra érkező válaszokat mindenkinek, örültem és szívesen olvastam. Hasznosak voltak számomra. Én most összeségében az alábbiak szerint látom a dolgokat:
Legyen szó az élet bármely területéről talán nem is "Sajnos" hogy egyszer kezdő valamiben az ember, mert a kezdetnek is vannak szép és emlékezetes pillanatai. Később pedig a leküzdött nehézségekre is büszkén gondolhatunk vissza. Természetesen szükség van a szakszavakra mert két szakember anélkül szakmailag nem tud kommunikálni, de más a helyzet akkor amikor az egyik fél még nincs azon aszinten. Komolytalan kérdésre talán nem is szükséges tudományos magyarázat (meddő). Úgy gondolom hogy a rádió működésének ismerete hozzátartozik az általános műveltséghez. Valóban ma már sok a hozzáférhető szakirodalom, de egy kis részét (nem a fórumra gondolok) fentartással kell fogadni, mert ma már az is publikálhat aki nem ért hozzá. Előfordult ez a nyomtatott irodalomban is. A fórumon megvan a hibák kijavításának a lehetősége. Magamról talán anyit, hogy van némi elektronikai ismeretem, egyszerűbb számításokat is eltudok végezni. Szeretek bögészni az elkészített projectek között, ezek a gyakorlati kivitelezésben sok jó ötletet adnak. Persze ha kell, nem szégyenlek kérdezni. szf.
Egy újabb detektoros régies stilusban. Most a kész rádióról egy kép. Érdeklődés esetén a készítés közbenső fázisairól és a kapcsolási rajzról is teszek fel képeket.
Feltettem a feliratot is mert nehezen olvasható. "2010.05.15-én elkészült detektorosom. A detektort változtathatóan lehet a tekercs leágazásaihoz kapcsolni. A fehér dugó melletti rövidzárral lehetőség van a tekercs lekapcsolására és külső (kisérleti) tekercs csatlakoztatására.(A piros és a fehér banándugók közti banánhüvelyek)
Kristálypótló diódával beüzemelve az illesztő kapcsoló középállásában nappal 4 adó hallható minimális áthallással. Az antenna 16 m bádogszegély (HI!) a verandatető szélén, a föld(ellensúly) pedig a verandán lazán kihúzott 10 m sodrott rézvezeték.( Rendes földeléssel halkabb volt) A fejhallgatón az egyenirányított nagyfrekvencia effektív egyenszintje 40-90 mV adótól függően. Ez jó hangerő. 5-10 mV már érthető hangerőt jelent"
Ott Solt az dübörög neked, de melyik adó a többi?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |