Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   542 / 2499
(#) kadarist válasza unitraman hozzászólására (») Máj 17, 2010 /
 
Még annyit, hogy a BD139-BD140 párost is bordára kell szerelni, lehetőleg a nagy BD-k bordájára. Viszont a cikkben leírtakkal szemben A BD249-250 párost közös hűtőbordára kellene szerelni, hogy együtt melegedjenek. Mégpedig csillám és szigetelő gyűrű segítségével. Így a kollektorok nem kerülnek összeköttetésbe.
szigetelő gyűrű
csillám TO220
csillám TO247
(#) unitraman válasza kadarist hozzászólására (») Máj 17, 2010 /
 
Köszönöm az információt. Mondjuk én sem értettem, hogy ha szigetelten teszem bordára, ahogy kell, miért kellene külön rakni mégis? Semmi értelme. A BD249/250c-nek ráadásul gyűrű sem kell, mert már alapból szigetelt a csavaroknak hagyott lyuk, csak csillám kell alá. Legalábbis az enyémek ilyenek (SOT-93).
(#) unitraman válasza szamóca hozzászólására (») Máj 17, 2010 /
 
Igazad lehet, már ha csak az uA741-et nézzük, annál már régóta léteznek jobb opamp-ok is. :yes:
(#) kadarist válasza unitraman hozzászólására (») Máj 17, 2010 /
 
Tápáram-vezérelt beállításban a lassú 741 is jól működik. Persze egy újabb típus nem ront a minőségen :yes:
(#) szamóca válasza unitraman hozzászólására (») Máj 17, 2010 /
 
A 80' évek valamelyik RT-ban van egy Vida Róbert nevű srác, aki leközölt egy tápáramvezérelt erősítőt uA748-al és darlington tranyókkal. Az is hasonlóan egyszerű kapcsolás.
(#) Bassmester válasza kadarist hozzászólására (») Máj 17, 2010 /
 
Mennyire gerjedékeny egy ilyen tápáramvezérelt, darlingtonos erőlködő? Van infótok ilyesmiről?
(#) unitraman válasza szamóca hozzászólására (») Máj 17, 2010 /
 
Azt még nem láttam, de megvan az újság szerintem, megnézem. Amúgy most, hogy említetted a darlington-párokat, ez a kapcsolás, amivel én foglalkozom, minden átalakítás nélkül megy darlingtonokkal is? Mert a BD-ket a rajz szerint lehet helyettesíteni TIP142/147-tel, amik ugye darlingtonok, viszont a BD249/250 nem az.
Szerk.: Nézem a kapcsoláshoz írt hsz-eket, ott is felvetődött ez a probléma. Mondjuk azon az oldalon én nem olvasok kommenteket, mert jobbára "idióták" írkálnak, és mindenki nyákrajzot keres még egy zseblámpa-szintű kapcsoláshoz is...
(#) unitraman válasza Bassmester hozzászólására (») Máj 17, 2010 /
 
Nemsokára kiderül, ha megcsináltam... Amúgy ez szerintem nem darlingtonos, nehezen tudom elképzelni, hogy csak úgy símán bele lehetne pattintani a BD-k helyére a TIP-eket... :no:
(#) unitraman válasza kadarist hozzászólására (») Máj 17, 2010 /
 
Van belőle itthon pár régi darab, TO-99-es, kerek fémházban, jól néz ki.
(#) lewi hozzászólása Máj 17, 2010 /
 
Sziasztok!

Más egyszemr megkérdeztem jópár oldallal visszább, de sajnos nem kaptam rá választ, és nem tudom mi lenne a jó. Szóval egy laluáteresztőt építenék, és ahhoz egy kis kiegészítőt, amivel a vágást lehet állítani. Ehhez egy forgó kapcsoló kell. Erről lenne szó.
És én ehhez két féle típust találtam:
Az egyik a BBM kapcsolási módú, a másik MBB kapcsolási módú. A BBM az utánzáró, az MBB pedig követő.
A kettő közül melyik lenne nekem jó?

Köszi: lewi
(#) kadarist válasza unitraman hozzászólására (») Máj 17, 2010 /
 
Nem mindegyik TIP darlington! Szerintem elírás történt cikkben.
TIP35
Amúgy ez a BSS-cikk egy nagy :circling:
(#) unitraman válasza kadarist hozzászólására (») Máj 17, 2010 /
 
Igen, TIP35-tel már építettem én is egyszer, az nem darlington. De ez a 142/147 vélhetően tényleg elírás lehet, mert azok darlingtonok. Remélhetőleg aki tartja magát annyira hozzértőnek, hogy megépíti, annak biztosan feltűnik.
(#) doomkiller válasza hangszoros hozzászólására (») Máj 17, 2010 /
 
A mellékelt leírásban +44V -ról járatták. Én 36V -ról szeretném szerintem nem kell, hogy baja legyen.Bővebben: Link
(#) kadarist válasza unitraman hozzászólására (») Máj 17, 2010 /
 
Úgy látszik, hogy mégsem elírás a TIP142-147 páros. Egy kis keresés után ezt találtam. A BD-s verzió az elírás, bár valószínű, hogy úgy is működne.
(#) doomkiller válasza doomkiller hozzászólására (») Máj 17, 2010 /
 
Meg még az lenne a kérdésem, hogy a hangszórókimenetnél a teljes kivezérlésnél a tápfeszültség fele esik vagy az egész tápfeszültség. Azért kérdem, hogy most 50V-os kondit rakjak vagy 25V-osat mert ha csak a fele táp fesz van a kimeneten az 36/2= 18V akkor elég a 25V-os kondi.
(#) unitraman válasza kadarist hozzászólására (») Máj 17, 2010 /
 
Érdekes. Tényleg ugyanaz a kapcsolás. Állítólag a BD-kel remekül működött egy utánépítőnek, legalábbis ezt írta ott valaki a BSS-en. Kipróbáljuk, aztán meglátjuk.
(#) hangszoros válasza doomkiller hozzászólására (») Máj 17, 2010 /
 
Mentől nagyobb feszt raksz annál jobb, mivel váltós igánybevétel is van !!!
(#) unitraman hozzászólása Máj 18, 2010 /
 
Mégegy kérdés tranzisztor ügyben. Van ez a tök egyszerű előfok-hangszín, BC108-cal, ami egy 30 voltos, 0.1A-es, pár wattos tranyó, UNI funkcióval, 300MHz-es. Bármilyen más tranzisztorral helyettesíthető, amelynek ugyanezek a jellemzői?
Szerk.: A pár watt az pont 0.3
(#) unitraman válasza hangszoros hozzászólására (») Máj 18, 2010 /
 
Sőt, váltós igénybevétel van. A kicsatoló az egyenáramot nem engedi át.
Ez az "igánybevétel" tetszik...
(#) kadarist válasza unitraman hozzászólására (») Máj 18, 2010 /
 
Igen, jó más hasonló is. De érdemes első tranzisztornak egy extra kis zajút használni, például BC413-at.
(#) unitraman válasza kadarist hozzászólására (») Máj 18, 2010 /
 
Köszi. Kitalálod, mit szeretne az ember, kérdezni sem kell Éppen a zaj miatt gondolkodtam másik tranyón, de így, hogy megmondtad a tutit, nem is kell keresgélnem. Köszönöm
Ma beszereztem a cuccokat a végfokhoz, ami hiányzott. Hétvégén elvileg lesz időm összerakni az egyik oldalt egyelőre, aztán meglátjuk, mit alkot a majom a vízben. Készültem TIP darlingtonokkal is, úgyhogy nagy meglepetés remélem nem lesz, maximum végfok-tranyó csere, ha mégsem szuperál a BD-kel.
(#) kadarist válasza unitraman hozzászólására (») Máj 18, 2010 /
 
Várom a fejleményeket! Én egy "sima" darlingtonos építésében vagyok benne. Remélem jó lesz.
(#) unitraman válasza kadarist hozzászólására (») Máj 18, 2010 /
 
Jól néz ki. Most már azt is tudom, hogy a darlington tranyókban vannak védődiódák. A kis ábrán, az a rövidzárvédelem elég egyszerűnek tűnik. Egyenfesz ellen is véd? Vagy azt maguk a tranyók nem engedik a kimenetre a védődiódák miatt? Én csak egy koppanásgátlót rakok most az enyémbe (saját, faék-szintű kísérlet), de később jó lenne egyenfesz- és rövidzárvédelem is persze.
(#) kadarist válasza unitraman hozzászólására (») Máj 18, 2010 /
 
Ehhez nem szimmetrikus táp kell, úgyhogy a kimenő csatolókondenzátort nem ússza meg az ember. Tehát a kimeneten féltápfesz van, ezt választja le a kimenőkondi a hangszóró előtt. Ezért egyenfeszültség nem mehet ki a kimenetre hiba esetés sem.
A védőáramkör a tranyókat védi a hangszóró-oldali rövidzár ellen. A bekapcsolási koppanás viszont itt is fennáll, úgyhogy egy relés-ellenállásos-időkapcsolós kondenzátortöltő kapcsolás nem árt hozzá.
(#) unitraman válasza kadarist hozzászólására (») Máj 18, 2010 /
 
Tényleg, a féltápfeszt nem is figyeltem. Én tegnap este kísérleteztem ki félig a koppanásgátlót, azért félig, mert a kikapcsolást még nem ismerem. Egy 4700-as kondit raktam párhuzamosan a relével, amiben 12 volt/500 ohm-os tekercs van, és a kondi elé tettem egy 220 ohm-os ellenállást, így kb. 2 sec a behúzás a kapcsolástól számítva. Csak a pufferelt feszültség miatt nem tudom, hogy időben ejt-e majd a relé kikapcsoláskor. Ha teszek még párhuzamosan a tekerccsel valamekkora ellenállást, az gondolom meggyorsítja az elejtést, nem?
(#) kadarist válasza unitraman hozzászólására (») Máj 18, 2010 /
 
A soros ellenállás és a kondenzátor pont jó erre a késleltetett behúzásra. Inkább a kondi értékén csökkents a gyorsabb húzáshoz.
(#) hangszoros válasza unitraman hozzászólására (») Máj 18, 2010 /
 
Miért az nem igénybevétel, hogy féltápfesz rajta van DC-én? A nagyobb feszre készültek jobban birják az AC-ét, és jobban is szólnak.
ezen a laptpopon angol a klavi, sokat hibázok igánybavételem túl nagy
(#) szilva válasza unitraman hozzászólására (») Máj 18, 2010 /
 
Általában az egyenirányítás előttről szoktak egy ellenállással még az AC-ból hozni egy jelet a koppanásgátló áramkörbe és annak meglétéhez kötik a hangszórók engedélyezését. Azaz ha kikapcsolod az erősítőt és megszűnik az AC, akkor minél hamarabb kikapcsolják a kimeneti relét. Így nem érdekes, hogy a pufferekben lévő töltés még mennyi ideig és milyen tápfeszültséget szolgáltat az erősítőnek.
(#) hangszoros válasza kadarist hozzászólására (») Máj 18, 2010 /
 
Ha ez is szempont akkor teljes tápfeszt biró kicsatoló kondi kell
(#) unitraman válasza hangszoros hozzászólására (») Máj 18, 2010 /
 
Nem kell teljes tápfeszt bíró. Nekem van 60 volttal üzemelő, kicsatolókondis erősítőm, 35 voltos kicsatolóval, semmi baja.
Következő: »»   542 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem