Fórum témák
» Több friss téma |
Szia Istvan,
Van egy agyas szomszed asszony. Igazabol tul sok vizet nem zavar sem o sem a kerti vetel, de ezt kitelepulos problemat mar regebben meg akartam oldani. Kozvetlenul nem ehhez a forumhoz tartozik, de vegulis energia csak kell Az osszes eddigi keszulekemet 12 voltosra csinaltam, de most eloszor van idom ilyenen agyalni mert a `fonokom` Magyarorszagon tolti szabadsagat vagy meg ket honapig mas okok miatt. Egyebirant a kielepules mar akkor felemerult amikor a hegyek kozott autoztam par honapja jegen uj nyari gumival.(itt nincs teli) A masik ok, amiert volt idom agyalni ezen, hogy 12 km-t toltam a vasat par napja ejjel, mert a fotengely csapagy darabjai szetettek a hengert. Azota szethuztam a blokkot osssze is raktam, tuningoltam a csatornakon, azota a kipufogoban eg a keverek a nagy atoblites miatt.. szoval uj hengerszet jovo heten es busz addig. Volt idom felterkepezni az uj generator helyet legalabb... Visszaterve szakmai okokra, az egyik laposteto hihetetlen jo kialtast nyujtott Pinnerben (delre 10 km) korbe semmi, es nincs lezarva ejjel szinte idealis hely vetelre. A fentiek miatt a radio maga megint csuszott egy hetet... Udv Joe [OFF]csinaltam vagy 100 kepet a motor belerol meg az elektromossagrol, felteszem kulso tarhelyre, jelzem hogy pl egy Rigan nehezebb levenni a villanyt, tehat sajnos a sztori nem olyan egyszeru mint egy kocsi a kempingben. Szereztem 4Ah NI-CD akksikat szuksegvilagitasbol. 16 volt a ketto es kb 1.5 kg egy ejszakas QRP versenyt at lehet nyomni vele, de a laptop pl szuk keresztmetszet a masfel orajaval. A viheto tomeg limitalva van mondjuk 13 kg ban osszesen. Udv Joe
Hát, József, nem is tudom, hogy mióta készül a rádiód.... Pedig látod-látod elcsíphetted volna testközelből a hamufelhőt.
Az a lapostető igen csak jó QTH lehet, mindenképp próbáld ki a lehetőségeit. Vidd el az asszonyt is egy kis romantikázásra, meg hullócsillag nézésre. :love11:
Valasz ment privatban.
Teljesen jo hamufelhot lattam a HE Forum segitsegevel, ki is toltotte fel a kepet ? Megigerem epitek egy jo vevot iden...egyebkent majdnem kesz, csak nem tudom melyik lada kozepeben van...
Az nem olyan... Ha Te vételezed a felhőt, az más. Nagyon más érzés.
Sziasztok !
Az alabbi kapcsolast epitettem meg (RT, Novak -kapcsolas meg adatlapok alapjan keszult). >>kapcsolas<< Alabb a kepeken lathato a felepites.A kepeken nem latszik, kozben onozott keretbe kerult a vevo, az osszefugobb GND miatt. A problema az, hogy erosen gerjed. Ha kikotom az elofokot megszunik a gerjedes. A levalaszto erosito is valoszinuleg gerjed, mert csak 1GHz folott huzott be a PLL. Ezt kozben kiszedtem es direkt az oszcillatorrol van kicsatolva a jel a PLL fele, 10 cm 50 Ohmos kabelon. Van valakinek valami otlete? Vagy igy dobjam ki ahogy van? >>album<<
Szia!
Jól látom, hogy Videoton tekercseket építettél be? Vagy csak hasonlóak?
Szia ! Jol latod, de at vannak tekercselve, es a magokat nem csavartam be (csak probabol). Viszont a demodulatornal eredeti tekercset hasznaltam (pontosan mar nem tudom az erteket,.. CCIR adoval huztam be es gyonyoruen szolt..)
Kozben le szedtem az arnyekolasokat, a hangolas miatt. (nem akartam a maggal hangolni,..)
Hát, azt kell, hogy mondjam, nem a legjobb elrendezést választottál. A fokozatokat egymás után lenne érdemes összeépíteni, és nem ilyen C-alakban. A demodulátor nem a legszerencsésebb helyen van az előfok mellett. Saját nyákterved alapján készült?
Igen, sajat NYAKterv. Azt tapasztaltam hogy az elofok es az oszcillator gerjed ossze. De nem tudom miert. Ha be van kotve az elofok es beallitok egy frekvenciat PLL-el, utanna meg lekotom az elofokot, vagy pl. csak lehuzom az egyszeru dipolt rola maris megall az oszci (vagyis nem huz be a PLL).
Tervezd át! Oszd szeparált rekeszekre a fokozatokat ónozott lemezzel. A forrasztási oldalon is válaszd szét és az ültetési oldalon is. Nézz meg egy régi vágású tévétunert, hogy ott hogyan van ez megoldva.
Eloszor inkabb a szetvalasztassal / arnyekolassal probalkozom, hatha van esely ra hogy megis mukodni fog.
Ma modositottam kicsit a vevon, az oszcillator reszenel. BF245C (levalaszto erosito) helyett 245A kerult bele. Induktivitas helyett a drain korben 100 ohm van. es a tapvezetek ket helyen is hidegitve. A forrasztas oldalon le arnyekoltam, az oszcillator alatt. Ugy tunik stabil az oszcillator. Mostmar az elofokot lenne jo behuzni, de nagyon nincs ami szerint. (most jol jonne az NWT500) Egyelore egyszeru dipol antennam van, ezzel nem biztos hoy hallani fogok valamit a NOAAkbol...
Szia!
Tavolbol nezve a kobcenti /alkatresz szam jonak tunik megha az alak C is. Valoszinu arnyekolas korbe es kulon fokozatonkent sokat segit. A bebeno koroknel tapasztalatom szeritnt ez a fajta kupak sokat ront, eredetileg hang kf-ben lattam oket. Probalkozz legmagos tekercsel, es muanyag palcaval huzd be zaj maximumra a bemeno kort! Tudom nem a legjobb megoldas, de ha nincs GDO-d ilyen frekire, nagyon jo elindulasi alap a zajmaximum, de kell egy antenna a bemenetre.Ez akkor mukodik ha amugy a kf jol be van mar love. Meg tudnad osztani a nyaktervet? Koszi Joe, udv Mindekinek!
Szia ! A "kupakok" le vannak szedve es mag nelkul hasznalom a csevetesteket. Ahogy korabban irtam az oszci stabilnak tunik. Valamikor rakok fel kepet a modositasokrol. Majd feltoltom a NYAK tervet is.
Kozben kiderult, hogy az elofok gerjed. Meg kellett egy atkotes. Most ugy nez ki hogy nem gerjed. Jel maximumra van hangolva (ful), eddig meg nem vettem vele semmit (Korabban nem derult ki, mert a MOSFET rossz volt. Valoszinu, hogy a korabbi gerjedes nyirta ki.
Sziasztok,
Élvezettel olvastam a fórumot Sok okosságot találtam benne és kedvet kaptam egy vevő építésére... Gtk, amit feltöltöttél a képtárba eagle sch az elérhető a nagyközösség számára is? Megpróbálkoznék szivesen az utánépítésével. Köszi a segítséget Jimmy
Elerheto lesz, de amig nem bizonyitott nem toltenem fel.
Ezzel a csoda wobbleremmel ami kb 6.7 szeres frekvencian dolgozik mint ahogy kellene, megprobaltam behuzni az elofokot. Feltoltom a kepet. Hat a zaj maximum utani hangolas is pontosan ott van. Jo tudni, hogy ebben az esetben ez is egy lehetoseg. Viszont az elso rezgokor tekercset szet kellett kicsit huzni.( ez ful utan annyira azert nem ment,...) (mertem nehanyat, aztan nem akart tobbet merni a wobbler, mintha ki-bemenet ossze lett volna kotve ugy viselkedett.)
Szia Jimmy,
Jo szorakozast az epiteshez. Ha visszanezed a forumot tobb komplett megoldast is talalsz. Attol fugg milyen muszerek vannak a kozeledben probalkozhatsz mas felepitesu radioval is. Nekem a Fet NE612 TBA120 LM386 szolalt meg a legjobban, Manhattan stilusban epult. Egy ideje abbamaradtak a kiserlete reszemrol, de tobben tettek fol jol mukodo leirasokat nyakostol. Udv: Joe
Hat, varnom kellett vagy 5 honapot mire ez a hangolasi metodus beigazolodott URH-n is. Egyebkent az otlet a rovidhullamu preszelektor hasznalata utan jott, ugy tunik akkor, ha nem is egyenlo egy vobbleres meressel, ket bemeno korig hasznalhato, ha nem tul nagy az atfogas. Milyen eszkozzel mersz? DDS wobbler?
Udv Joe
Én az előerősítő hangolásához építettem egy PLL vezérelt kis oszcillátort, amit 137,500 MHz-re állítottam be. Az egész megvan párszáz Ft-ból, és garantált eredményt ad, nagyon pontosan be tudod hangolni a rezgőköröket.
Én úgy csináltam, hogy letettem az adót 4-5 méterre a vevőtől, majd beállítottam a max jelszintre. Utána pár méterrel messzebb vittem, és újra. Így egyre pontosabban és finomabban be lehet állítani, nekem jól bevált ez a módszer. Ha van rá lehetőséged, mindenképp építs hozzá egy kis oszcillátort erre a frekvenciára. Sokat segít, meghálálja a befektetett pénzt és időt.
Vigyázz, nehogy egy felharmonikust kapj el a vevőddel.
20-30 méter távolságból egy antenna nélküli, kis teljesítményű oszcillátornál már nem hiszem, hogy tudnám venni bármelyik felharmónikust is... Az oszcillátor SMD kivitelű, tehát legfeljebb 2-3 mm hosszúságú vezetőcsíkok sugároznak a nyákon, gyakorlatilag szerintem csak a tekercsen "szóródó" jelet tudom venni.
Egyébként eddig nem volt gond vele, beállítottam a próba oszcillátorra, és utána gyönyörűen, tisztán szóltak a műholdak, bármerre tekertem közben a tekercsek magjait, csak rosszabb lett vétel.
Ha szólnak a műholdak, akkor minden rendben van
DDS wobbler/VFO (NWT-500 2.2v), de nem mukodik megfeleloen. Valami hiba csuszott be az utanepiteskor.
Novak: Gondoltam en is erre, de akkor kell meg egy PLL modult epitenem. De most, hogy mondod, a VFO-t is hasznalhatnam (ha holnap is beindul majd). Az este figyeltem a NOAA15-ot, de nem jott semmi az ablakba kirakott egyszeru dipollal. Probalkozott valaki egyszeru dipollal? Nemsokara keszitek egy keresztdipolt.
Udv! Erdeklodhetek effelol az olcso hangolo oszcillator felol? Hogyan kell ilyet csinalni? En GDO-val hangoltam a bemenetet, de ezen a frekin leszakadt neha az oszcillacio. Egyebkent amikor bekerult a frekimero ele az oszto egesz jol sikerult a hangolas.
A PLL része lényegében a csatolt áramkör. Amit lehetett, én lehagytam róla. A piros keretes részeket kapásból elhagytam, visszajelző LED-et sem építettem be.
Ehhez egy BF998-assal felépített kis oszcillátort kötöttem. Ha érdekel a komplett rajz, akkor holnap lerajzolom és feltöltöm. Olcsó, de annál hasznosabb tud lenni ilyen esetekben.
Kiserlet miatt erdekelne. Megnezem talalok-e ilyen ic-t, annak fuggvenyeben allok hozza a tortenethez. Szerintem ossze tudnam tenni egy csik nyakra. Koszi elore is.
Szia, lerajzoltam az említett oszcillátort, PLL-lel együtt. Csatoltam a PIC-be égetendő programot is, ami 137,500 MHz-re állítja a frekvenciát.
Azt hiszem sok magyarázatot nem igényel az áramkör, nekem első bekapcsolásra hibátlanul működött.
Van vétel sima dipóllal is, csak nagyon fadinges, hullámzó a jel erőssége.
Igen, lehet hallani egyszerű dipóllal is, feltéve, hogy kellően magasan halad át fölötted a műhold. De ahogyan kadarist is említette, elég változó lesz a vett jel minősége, és túl hosszan nem is tudod venni majd az adást. Képalkotáshoz nem elég a dipól sajnos.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |