Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 555-ös IC-s kapcsolások
Lapozás: OK   52 / 189
(#) mex válasza pe.ti hozzászólására (») Máj 1, 2010 /

Anyám!!!
Maradj a relénél.
(#) pe.ti hozzászólása Máj 1, 2010 /

Értettem. Köszi a segítséget,talán mostmár össze fog állni a kép.Jövő héten megpróbálom összedobni.

Ja! Milyen paraméterű alkatrészekből érdemes összerakni?Gondolok itt az ellenállásokra(fémréteg,szénréteg stb.)kondi.....

Nincs különösebb megkötés. A diódák legyenek a megadott tipusok.

Ok.
Tudod mi jutott még eszembe? Mivel lehetne megoldani hogy állíthatós legyen alkatrész csere nélkül?
(#) BZoli94 válasza pe.ti hozzászólására (») Máj 1, 2010 /

Szia! Nem akarok beleszólni, mert pl. moderátor sem vagyok, de ajánlom, hogy használd a válasz gombot! Ott találod az adott hozzászólás fejlécén, amire válaszolni akarsz, sokkal átláthatóbb lesz. Üdv!

A 250k helyett potenciométert kell berakni. Arra viszont számitani kell, hogy a mostani közel 50% arány el fog tolódni az egyik irányba, minél kisebb ellenállást állitasz be a potméteren, annál kevesebb ideig lesz a relé meghúzva. Csökkenni fog az elengedett állapot ideje is, de mint irtam beállhat akár 40-60% jel-szünet is. Végülis a gyakorlati próba dönthet.
(#) pe.ti válasza BZoli94 hozzászólására (») Máj 1, 2010 /

Ok. Bocsi! Üdv!
(#) pe.ti válasza mex hozzászólására (») Máj 1, 2010 /

Értem. Először összerakom ahogy mondtad aztán majd utána tuningolom ha nem tetszik. Szimulátorba meg majd megnézek egy pár variációt. Nagyon szépen köszi a segítséget mégegyszer!!!Mára ennyi elég is volt,megjönnek a cumók aztán összedobom bekötöm teszt és majd jelentkezek.Üdv!
(#) kisedison hozzászólása Máj 3, 2010 /

Hello

Van egy TSOP1333 tip. IR vevőm, a frekije 33kHz. Itt a HE-n számolgattam az 555-ös astabilon és 33,333333kHz jött ki. A kérés az hogy működne ezzel? Csak egy relé kapcsolgatására kéne.
(#) kadarist válasza kisedison hozzászólására (») Máj 3, 2010 /

Ha van infraleded, akkor minden bizonnyal működne.
(#) kisedison válasza kadarist hozzászólására (») Máj 4, 2010 /

Van!

Köszi.

De azért még várok hátha valaki még hozzászólna.
(#) llaci56 válasza kisedison hozzászólására (») Máj 4, 2010 /

Hülyén nézne ki, ha megerősíteném amit Kadarist mondott, - mert nem szokott hülyeséget mondani, -
de vedd úgy, hogy én is hozzászóltam.
(#) kisedison válasza llaci56 hozzászólására (») Máj 4, 2010 /

Köszi!

Akkor szerintem nekiállok.
(#) frissadam hozzászólása Máj 6, 2010 /

Hi!
Valaki tudna nekem ajánlani egy kapcsolást ami egy adott jelre x másodpercig bekapcsol egy relét. Miután vége az x másodpercnek akkor pedig simán kikapcsolt állapotban hagyja a relét, függetlenül hogy a vezérlő jel rajt maradt a bemeneten . Újabb megszakítása a vezérlőjelnek ugyan ezt az eredményt produkálja. Van valakinek ilyen kapcsolása? Nekem ez 555 gyanús dolog, de nem nagyon értek hozzá.

Válaszokat előre is köszönöm
(#) kadarist válasza frissadam hozzászólására (») Máj 6, 2010 /

Monostabil kapcsolásra keress.
Számítása:monostabil 555
(#) mex válasza frissadam hozzászólására (») Máj 6, 2010 /

Monostabil kell neked, de a vezérlőjelet kondenzátorral le kell választani.
(#) frissadam válasza kadarist hozzászólására (») Máj 6, 2010 /

Nekem nem késleltetés kell. Olyan kell hogy kap egy állandó jelet a cucc bemenete de a kimeneten csak 2másodpercig van jel. Viszont ez a jel attól a pillanattól van hogy megkapta a vezérlést. Csak akkor indul újra a 2 másodperc ha meg lett szakítva és visszakapcsolva a vezérlőjel.
(#) mex válasza frissadam hozzászólására (») Máj 6, 2010 /

Pont olyan a monostabil. Az inditójel hatására billen, majd az időzités (2sec) után visszabillen, függetlenül attól, hogy a vezérlőjel még fennál. De mint irtam a vezérlőjelet kondival le kell választani.
(#) kadarist válasza frissadam hozzászólására (») Máj 6, 2010 /

Még mindig monostabil kell Neked. A vezérlőjel akármeddig rajta kehet, a kimenet akkor is átvált a 2 mp. után. A kondis becsatolást ne feledd!
(#) vilmosd válasza frissadam hozzászólására (») Máj 6, 2010 /

Hali
Ez pl. Kb 2,5 sec a bekapcsolas a kapcsolo zarasa utan. Az idot a C1 kondi es a R2 22k ellenallas hatarozza meg.
Udv Vili

555MONO.JPG

(#) mex válasza vilmosd hozzászólására (») Máj 6, 2010 /

Az R3-al párhuzamosan kellene egy dióda, katód a pozitív tápon. A kapcsoló nyitásakor van egy pozitív irányú feszültségugrás az inditó bemenet felé, a dióda ezt a tápfeszültségnél alig magasabb szinten megfogja.
(#) vilmosd válasza mex hozzászólására (») Máj 6, 2010 /

Igazad van.
(#) polyakdav hozzászólása Máj 21, 2010 /

Sziasztok! Lenne egy kérdésem az 555-ös monostabil kapcsolással. A kalkulátornél a rajzon a + és a - Között van egy szűrőkondi. Azt el lehet hagyni? Vagy lehet bele nagyobb esetleg? csak azért kérdezem mert nincs olyan kicsi itthon. 100nf-st ir de nekem 50uf-os a legkisebb. Azt berakhatom helyett? Előre is köszi!
(#) proli007 válasza polyakdav hozzászólására (») Máj 21, 2010 /

Hello!
A táp szűrést soha nem szabad elhagyni. De az 50µF jobb, mint a 100nF. Az a minimum, de igazából mind kettőt illene bele rakni. (De nem kötelező)
üdv! proli007
(#) polyakdav válasza proli007 hozzászólására (») Máj 21, 2010 /

Köszi. De valahogy nem ugy müködik ahogy kellene. Néha magától bekapcsol. Monostabilként használom. 3x is megépítettem és ugyan az a hiba. Ha csk újjal hozzáérek a tiggerhez bekapcsol. De van hogy magától is. Ez miért van? Én már nem értem. Ez az első 555-ös kapcoslásom. C=100u, R=15k
(#) sándor válasza polyakdav hozzászólására (») Máj 21, 2010 /

Szia ! Milyen áramforrást használsz hozzá? Nekem egy"dugasztápról" táplálva művelt ilyen dolgokat, vagy zárlatos(!), vagy lehet hogy a két csévetest a trafóban nem külön elválasztva van,és lehetséges hogy kondenzátorhoz hasonlóan viselkedik? Ha kézzel hozzáérsz rajtad/földön keresztül kap "testet"!? (Ha hülyeséget írtam javítsatok ki!) Próbáld ki teleppel ( elem-akkumulátor) és ahol a rajzon van rakjál mindenhová szűrőkondit minél közelebb az IC-hez, lehetősség szerint minél rövidebb vezetéket vezetősávot használj !
(#) Sir-Nyeteg válasza polyakdav hozzászólására (») Máj 21, 2010 /

Rakj a bemenetére egy le/felhúzóellenállást! Ennyi a megoldás. Amíg lebeg a bemenete, addig ez a jelenség természetes.
A táp szűrésre meg a 100nf, és a 10-100uf ugyanúgy illik, egyik a kisfrekvenciás, másik a nagyfrekvenciás zavarokat szűri.
(#) polyakdav válasza sándor hozzászólására (») Máj 22, 2010 /

egy sima adaptert használok. Sürőkondi is van benne. ma vettem mégegy ic-t de ugyan azt tapasztalom. mindejárt megépítem astabilként csak ugy kiváncsiságból.
(#) polyakdav válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Máj 22, 2010 /

Mit takar a felhúzóellenállás? ne haragudj, de elég kezdő vagyok
Következő: »»   52 / 189
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem