Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok ! Koszi az antennaval kapcsolatos valaszokat.
Szinten antenna tema: anyagot vennek, ket lehetoseg van: kb 7..8mm kulso atmeroju alu cso, vagy 1.5 cm atmeroju rez cso. Melyik jobb, esetleg az alu is megfelelne?
A 7,8 mm teljesen jó. Fölösleges vastagabb anyagot használnod. Nem szélessávú dipólt akarunk építeni.
Esetleg az elemek hossza valtozni fog a vekonyabb anyag miatt?
Szinte biztos hogy fog keveset, tovebe kell tenni egy GDO-t megnezni hol rezonal, vagy merohid es mero ado, persze swr mero sem rossz. Hosszabbra vagd es par mm-t lecsipve nezd meg a valtozast. Probald meg faktol agatol foldtol tavol tenni mindezt. Azt csinaltuk regebben, hogy egy par meteres poznara teve minden lecsipes utan felallitottuk az oszlopot es ugy neztuk az SWR-t.
Egyik legjobb (olcso, hazilag kivitelezheto) meresi mod a merohid, ha van egy par mW jeladod azon a frekin amire hangolni akarsz. Vevohoz valoszinu a savszelesseg miatt eltalalod ugy is hogy szamolsz egy elmeleti hosszt, es egybol meretre vagod...lehet hogy a kereszt toveben talalhato tagok miatt tobbet buksz alapbol, mint amennyit tevedsz a hosszal... Udv Joe
Rövidülési tényezőt is lehet számolni, de ez nem kritikus ebben az esetben. Milyen leírás alapján készül az antenna? Abban milyen méretadatok vannak?
Linkeltem az oldalt.Bővebben: Link
Itt 13 mm van megadva. Akkor inkább használd a vastagabb csövet. A végeket lapítsd el!
Nekem is ilyen elrendezésű keresztdipólom van, és nagyon jól működik. Még egyszer: nem kell mikronra pontosan betartani a hossz és átmérő adatokat. Ez nem az az eset. Az 50 ohmos illesztőtagoknak tényleg 50 ohmosnak kell lenniük, a levezető kábel pedig 75 ohmos lesz. A vevő bemenetét jól kell illeszteni a kábel impedanciájához! Ez különösen igaz házi gyártmányú vevő esetében.
Es aluval mennyi esely van ra hogy ez a tipus mukodni fog? (olcsobb lenne)
Jó eséllyel jó lesz azzal is. Sőt tökéletes lesz!
Ertem, koszonom mindenkinek. Talan hetvegen mar kiderul, hogy jo-e valamire ez a vevo, vagy nem.
Ha valaki leirna ezt a "rovidulesi tenyezo" -s dolgot, az nagyon jol jonne !
A témáról: Bővebben: Link
Sziasztok !
Megvettem az alut. Nem 7-8mm, hanem pontosan 1cm kulso atmero. Namost az a gond vele hogy le van festve (vagy be van vonva valamivel) Gondolom ezt le kell takaritani rola,...?
Szia, nem hiszem hogy ez gondot okozna vételnél. Vagyis inkább úgy mondom, hogy észrevehetően egész biztosan nem befolyásolja a vétel minőségét. Szerintem felesleges vele bajlódni, hagyhatod a festést.
Szia ! En kozben lecsiszoltam Most nekiallok osszeszerelni.
Ugy gondoltam 60 cm-re hagyom, kivagni esetleg ki lehet, de bele toldani nehezen.
Udv! Koszi a rajzot, nagyon korrekt kis aramkor. Rendeltem egy PIC-et, most esett be a postaladamba, es az TSA5511 is uton van. Rajzolok hozza valami nyakfelet, aztan becsatolom itelet hirdetesre. Ki lehet valahogy talalni, ha a kivant freki kivul esit a behuzasi tartomanyon pl ha mas varikapot hasznalok? Joe
Szamoltam egyet gyorsan. 54 centire jott ki egy elem, szerintetek ez valos? 60 centivel 126 Mega a kozepe, szoval valoszinu centinkent csipkedve konnyen be tudod loni a rezonancia frekit. Azert erositsetek meg mielott tavtarokat gyartatok a kollegaval...
Modositok, Kadarist altal belinkelt rajzon 51.5 centit ad meg, szoval valoszinu en is jo helyen jartam vegulis. Szamit a kornyezettol is. Toldani nehezebb, de ha pl 40 centis csoved van es van vekonyabb cso belefer akkor egy pici rez csavarral beszoritva hangolhatod az antennat. (ennel a projektnel nem sok ertelem van, a koaxot is valtoztatni kellene)
Ha a PLL nem tud behúzni, azt könnyen észreveszed. A varikapon mérd a feszültséget egy multiméterrel. Ez értelemszerűen se tápra, se földre ne legyen kiülve. Valamint ha picit összenyomod vagy széthúzod a tekercset, akkor arányosan változzon a varikapon a feszültség. Ha ez megvan, akkor tudod hogy működik a PLL, ott ad az adó, ahová programoztad.
Ha a tekercs piszkálása során nem változik a feszültség, akkor értelemszerűen valami gubanc van, nem korrigál a PLL.
Sziasztok !
Elkeszult az antenna. Egyelore egy vastagabb plexi darabra fogattam fel az elemeket. Jovo heten atkerul egy kemenyebb lapra es kikerul a helyere. Mire kesz lett mar a NOAAk elhuztak. Ugy hogy teszt hetvegen, vagy jovo heten. Viszont ma megmertem es kb 25 m kabelre lesz szukseg. Nektek hogy jott ki a tavolsag, sok ez a 25 m ?
Nekem kb. 13-14 méter vezeték megy az antennáig, ez teljesen jó még. Hosszabbal nem próbáltam.
Kísérletezgettem egy előerősítőt közvetlenül az antennánál elhelyezni, de érdemi változást nem tapasztaltam.
Nagymertekben fugg a kabel tipusatol. Az olyan gagyi koax, ami nem arnyekolt hanem csak egy er van az arnyekolas helyett nem az igazi... Mivel 75 ohmos koaxot kell lehuzni olyan ertelemben szerencses vagy, hogy vegszugseg eseten egyszeruen vastagabb koaxot huzol, amit olcson be lehet szerezni mivel a kabel TV es sok mas is hasznalja, tehat tomegcikk. Eddigi tapastzalatom alapjan, az a par dB csillapitas semmit nem szamit ezen a frekin, ha amugy a kabel nem szed ossze valami zajt. Ha belegondolsz 4 emeletesnel a foldszintre is sima koax szokott menni. Jo epitgetest!
Termeszetesen jobb minosegu koaxszal fogom vezetni.
Terveztem egy panelt a TSA5511-el vezérelt oszcillátorhoz, már az UV alatt van. Ha elkészültem vele, és bevált a panelterv akkor felöltöm, esetleg egy fényképpel együtt.
Eddig nekem két külön panelen volt, csak úgy összegányolva. De igazából olyan sokszor használom beállításoknál, hogy érdemesnek találtam az újratervezésre, letisztázásra.
Leteszteltem, tökéletesen működik az új nyákon az oszcillátor.
Csatoltam a nyáktervet/beültetési rajzot/fényképet. A kapcsolási rajzot korábban már feltöltöttem.
Szia! Ennek nekiallok igy ahogy van, nagyon jol kis nyakterv. Talaltam neten egy hozza valo dos os progit amivel be lehet allitani a frekit. Jol ertem hogy ez az a verzio amibe egy frekvenciat lehet belegetni es 50 Khz a lepes amit be lehet allitani?Megerkezett az ic-is mindenem van hozza kiveve kvarcot, de gondolom lehet csalni vele, ha szamolgatok egy kicsit. Irok a fejlemenyekrol.
Igen, szerintem jót találtál. A PLL az ugye "freddos" féle, gondolom onnan töltötted le a programot.
Nekem most a képen látható tekerccsel a maximum állásba kellett tekernem a trimmer kondit (20pF), hogy zárjon a PLL. Ezzel játszani kell egy kicsit, de majd tapasztalod. Egyébként nemrég készültem el egy légiforgalmi sávra tervezett vevővel (MC3362), ezzel az oszcillátorral be is hangoltam az előerősítőt 137,50 MHz-re, meg akartam nézni, hogy műholdakat hogy veszi. Hát meglepődtem. Most csak 20 fok magasan ment el a NOAA hold, de majdnem maximum térerővel tudtam venni, nagyon jó minőségben. A korábbi vevőimmel a 20 fokos vétel csak szenvedés volt. Örülök ennek most nagyon. Este mennem kell dolgozni, már nem tudok műholdazni, de holnap mindenképp megpróbálom a képalkotást az új vevővel, kíváncsi vagyok.
Haladok mint a reumas csiga. Atrajzoltam pdf-rol Sprintbe, mert a vasalasos technologia miatt nagyobb pottyok kellettek. Most azik a vas-kloridban. Az En 3362 es radiombol talan ha 5 alkatresz hianyzik... ideje lenne foglakozni vele. Voltam a helyi Prakitker szeru boltban, vagy 15 mm es rezcso, vagy 3 mm es aluminium cso amit lehet kapni, azt is dragan. Az a tervem, hogy polimer csore feszitek ki a rez drotot , mert igy hordozhato is maradna, es felfer a mocira. Megoldottam a tapellatas problemat is, van nalam ket 14.4 volt 4 Ah-as akksi, szoval mar csak egy mini vevo hianyzik a kitelepuleshez.
Anetnnának szerintem mindenképp jobb lenne egy legalább 5 mm átmérőjű vezető... Ha hordozható antennát szeretnél, szerintem érdemes lenne 4 db teleszkópantennát beszerezned. Azok igény esetén összecsukhatók, és "lehajthatók" megfelelő rögzítés esetén. Ráadásul elég egyszerűen tudod változtatni a hosszt, könnyű hangolni.
MC3362-vel már korábban is próbálkoztam, de most külön panelre építettem hozzá egy BF961-essel szerelt, két hangolt körös előerősítőt, és nagyon szuper lett a vétel. Sokkal jobb, mint korábban, nem tudom minek köszönhetően. Lehet jobban eltaláltam a nyák-rajzolatot. Egyébként most este próbálgattam a vevőmet. Beállítottam hogy 137,00 és 138,00 MHz között legyen a hangolási tartomány. És volt hogy egész nagy térerővel tudtam venni egy NOAA jelhez hasonló adást, de annál sokkal halkabb volt, illetve valami sípolt is a háttérben. És nem olyan volt mint a NOAA, hogy zajosan kezdődik, javul a vétel, majd eltűnik, hanem folyamatosan jelen volt. Nem tudjátok ez mi lehetett? (időben nagyjából akkor volt, amikor a NOAA15 itt volt, egyszerre is tudtam őket venni, csak nem egy helyen)
Azért ha sikerült életet lehelned az oszcillátorba, akkor oszd meg velünk
Korábban nem írtam, de feltételezem, hogy észrevetted a nyákon található kettő darab átkötést. Valamint a TSA5511-es +5V-ra csatlakozó lába és a föld közés beforrasztottam egy SMD 1,5 nF-os kondit.
Jó a javaslatod az antenna ügyében. A dipól szárait alkatrész üzletben kapható FM műsorvevő teleszkóp antennájából lehet megcsinálni, összehajtogathatóra, és kihúzhatóra. A pontos beállításhoz lehet készíteni "frekvencia centimétert".
nem szégyen, az RS mérővevőkhöz gyárilag tartozott ilyen dipól 80 - 1000 MHz -ig Ha olvasod a PDF -et, láthatod, hogy a vevőnek 2 FCC (nálunk NHH) előírást, és három EIA ajánlást (szabványt) kell kielégítenie) |
Bejelentkezés
Hirdetés |