Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádióamatőrök topikja
Lapozás: OK   3 / 252
(#) erobi82 válasza elektro hozzászólására (») Márc 10, 2007 /
 
Ha az NHH-nak van békéscsabai kirendeltsége akkor men be oda hátha segítenek, az is lehet hogy van közöttük rádióamatőr.Itt nállunk volt ilyen..
(#) Sebi válasza DRoland hozzászólására (») Márc 10, 2007 /
 
Nem túl gyors, de gépi adás,morse, csupa számok...
(#) elektro válasza erobi82 hozzászólására (») Márc 11, 2007 /
 
jó tudni még nem is hallotamról nem tudod esetleg a címüket?
(#) ha1drp válasza erobi82 hozzászólására (») Márc 11, 2007 /
 
Nem olyan nagy távolság az, csak teljesítmény és antenna kérdése.

Sajnos a vizsgákról - idő , vizsgaanyag - én sem tudok segíteni senkinek. A rádióklubok listája a HAMWIKI-n megtalálható.
(#) erobi82 válasza ha1drp hozzászólására (») Márc 11, 2007 /
 
Itthon sajna csak URH van.A klubállomásról viszont biztos összejönne.
(#) elektro válasza ha1drp hozzászólására (») Márc 11, 2007 /
 
hy
szerintetek a régi TV antennát lehet használni amatőr célokra? csakmert van 2db és aránylag jó állapotú
(#) Sebi válasza elektro hozzászólására (») Márc 11, 2007 /
 
Attól függ, milyen csatornára készült eredetileg és milyen frekire akarod most használni.
Csak az URH tartományban van esély a felhasználásra, de mindenképp módosítani kell őket.
(#) ha1drp hozzászólása Márc 11, 2007 /
 
TV antennát inkább ne használjátok, nem mintha nem müködne vele, de a YAGI rendszerű antennák csak ott hoznak nyereséget, ahová tervezték őket. A NET-en igen sok jó, s egyszerű leírás található
pl: www.qsl.net/dk7zb

Figyelni a rádiós forgalmat, főleg a Rövidhullámú sávokban persze lehet, egy minél hosszabb dróttal is.

Az URH sávban kicsit kisebb a forgalom, hiszen csak a közeli állomások hallhatók, de elég magasra épített YAGI antennákkal közel 1000km is áthidalható.

(#) elektro válasza ha1drp hozzászólására (») Márc 12, 2007 /
 
hy
vannak ezek a gyakran emlegetett YAGI antennák ebből létezik rövidhullámra is? vagy hülyeség ahogy van? Tervbe vettem hogy építek egy antenna tornyot 6m magas lenne ebben a magasságban elég jó lehet mert pont kiesnek a háztetők és a város magasabbik pontján lakunk és a város szélén. A torony nem olcsó mulatság és vizsga nélkül nem ér ugye semmit. De mindennkép leizsgázok vagy le szeretnék. A lényeg hogy szerintem láttatok koncerteken már vagy rendezvényeken alu trisystemet ez ilyen 3szögekből álló rácsszerekzet előnye alu ezért könnyű így kisseb a kilengése is mivel trysystem ezért atomstabil nagyon nagy terhelést elbír hátránya nagyon drága még használtan is 6200Ft métere.
(#) Dudus válasza elektro hozzászólására (») Márc 12, 2007 /
 
Ha jársz a külügyminisztériumnál a Bem rakparton, akkor nézz fel a tetőre és látni fogsz elég korrekt rövidhullámú Yagi antennákat.
(#) elektro válasza Dudus hozzászólására (») Márc 12, 2007 /
 
azt elhiszem csak a rakparton nemigen járok vagyis kb 2szer ha voltam. A földről meg nehezen tudom levenni a méreteket meg az elektronikát hozzá
örülnék ha tudnátok terveket adni megsegítséget. Gőz erővel keresgélek a neten antennát meg a vizsgával kapcsolatos dolgokat de semmi. Gondolom ezek a rövidhullámú antennák főleg a 3.5MHz körüliek nem éppen fiákban elférő antennák bár ez nem feltétlen nagy baj csak jó legyen az adás vétel
(#) ha1drp válasza elektro hozzászólására (») Márc 12, 2007 /
 
- Igen léteznek, de drága, s mechanikailag nehéz kivitelezni őket. Gondolj arra, hogy az elemek hossza megközelítőleg fél hullámhossznyi, ami páldául a 3.5MHZ-es sávban 40m hosszat jelent, s ebből legalább 2db kell. (leírások DK7ZB honlapján)

- Torony: ma a jogszabályok szerint engedélyköteles. Nagyon drága és nehézkes az engedélyezési eljárás, (összemérhető a torony árával!!) inkább halaszd későbbre.

- A 6 méter magasság nem kevés, de nem is sok. Rövidhullámra elég is lehet, illetve teljesen felesleges eleinte YAGI antenna. Egy dipol antennával és 100W-tal is könnyedén el lehet érni bármely kontinenst.
(#) elektro válasza ha1drp hozzászólására (») Márc 12, 2007 /
 
ezt a toronyra vonatkozó dolgot kifejtenéd jobban? amit levetem belő hogy ha a tetőre teszek egy rakás antennát nem kell semmi de ha egy oszlopra teszek akkor fizethetek? Azért akarok tornyot tenni mert a tetőt nem antennáknak alálták ki nehézkes feltenni nem lapostetőnk van. Meg a műhelyen pala tető van és nem örülnének neki ha összefurlkálnak én se mondjuk nehéz kijukasztani könnyen törik. Csak ezért meg akkor egyben kifeszíthető lenne a 40m es antenna. Az antennáról meg annyit hogy a yagi 80m re télleg durva lenne bár láttam egy őrült amcsit aki épített és forgatható is. Aképet mellékeltem. Azért gondoltam a yagira mert a mostani ML1250 alig vagyis 1szer tudtam érhető adást vanni 3.5Mhz szerintem az egyik partner az utca végén volt. Lehet hogy csak a csövek vannak kihervadva. Látam más amatőröknél érdekes X alakú és négyzet alakú abtenbnákat elég nagyok voltak ezek mire? és milyen komolyságúak lehetnek

antenna.jpg
    
(#) ha1drp válasza elektro hozzászólására (») Márc 13, 2007 /
 
Minden , a földszintes építmények felső síkján túlnyúló építmény építési engedély köteles. Mivel lehetnek eltésések kölönböző települések, építési hatóságok között, azt helyileg kell megtudakolnod, de szinte biiztos, hogy kb. 5m felett az oszlopra, toronyra kell az engedély. "Bár kérdés a sok TV antenna mellett kinek tűnik fel"

Négyzet : Quad antenna kb egyenértékű a YAGI antennákkal.

Antennákkal kapcsolatban mindent megtudhattok az eddigiekben általam közölt linkeken.

Az RH sávokban jellegzetes terjedési viszonyok uralkodnak, ezért pl. 3.5MHz-en inkább télen, illetve az éjszakai időszakban jó a terjedés, nappal ezért igen minimális a forgalom.

(#) elektro válasza ha1drp hozzászólására (») Márc 13, 2007 /
 
hy
a toronnyal kapcsolatban azt mondta az egyikk amatőr, hogy ha nem nemfőtút mellet lakom akkor nyugodtan rakjam fel mert amúgy 4m után kell engedély ha kérdezik akkor villám hárító meg. A másik meg ugye a TV antennák magasabban vannak tehát itt nem igazán lehet érteni a szabályokat. pár utcával arráb is van egy iszonyat nagy antenna azt tudom hogy maga a rácsszerkezet 7m és utána jön még vascső közel 10m és nem hinnám hogy az az ember ahogy ismerem váltott engedélyt. A qvad antennát meg is találtam és azt irták hogy a hullámhosz 0.1 dének kell lenni az oldalaiknak ami jelen esetben 3.5MHZ 8m lenne még ez is durva lenne. Azért erősködök 3.5MHz el mert azt mondták hogy csak itt vannak magyarok és ha lesz engedélyem mindenképp magyarokkal akarok beszélgetni hogy legyen gyakorlatom.
(#) Tonsil válasza elektro hozzászólására (») Márc 14, 2007 /
 
"Amennyiben az antennatartó magassága a 6 métert, az antenna bármely mérete a 4 métert meghaladja, akkor az építésiengedély-köteles műtárgynak minősül.
Az építési engedélyezési eljárást a területileg illetékes önkormányzat illetékes szerve folytatja le...."

Vagyis ha ennél kisebbet építesz akkor nem kell rá engedély.

A szöveg egyébként megtalálható az NHH honlapján

Idézet:
„ha kérdezik akkor villám hárító meg”


Ha jól tudom akkor arra is lehet hivatkozni hogy az egy zászlótartó rúd.
(azt nem tudom hogy kell-e rajta zászlónak lenni,de ha kérdezik akkor elfújta a szél....

Szerintem 3,5 Mhz-re kezdésnek jó egy huzal antenna.
Pl. W3DZZ.
Egyébként 7Mhz-en (7.093) és 14Mhz-en (14.290 +/-) is vannak magyarok.

Ha leteszed az amatőr vizsgát a felkészülés során ragad rád annyi alapkifejezés amivel egy gyors összeköttetést le lehet bonyolítani,pl angolul.
(#) elektro válasza Tonsil hozzászólására (») Márc 14, 2007 /
 
hy
már nem bírtam továb keestem egy pár vascsövet meg elektródát és hegesztettem és lett belőle egy huzal antenna tartó. Elég jó lett 5m valamennyi majdnem 6m ha valakinek nem tetszik akkor úgy is szól és leszedem ez űgy is csak ideiglenes hogy szegény huzal antenna ne legyen középen megtörve. Az eredmény sokkal jobb lett már csak a rezgő köröket kéne beletenni akkor lenne az igezi már meg vannak az adatok csak nemtom a tekercset milyen huzalból és hány menetet tekerjek. Most ugyen este nem hallotam magyarokat csak 27Mhz a CB seket. Amatőr sávon most ugye 3.5Mhz a legjob mert ott van meg fél periódus románokat halotam meg valami mást csak azt már egyáltalán nem értettem milyen nelyv lehett illet egy magyar összeköttetés valami románnal csak annyit a betűzésből hogy HA utána nem értettem és a végén KG . A hátrányom az hogy pont németet tanulnék és itt nagy előny lenne az angol
(#) ha1drp hozzászólása Márc 14, 2007 /
 

A Quad antenna mérete egy hullámhossznyi, azaz az oldalhossz 1/4. Az 3.5 MHz-en kb. 20m, kerülete 80m!! Ilyet én csak a melettem lévő versenyállomáson láttam, két 30m magas oszlp között.

Magyar rádióamatőrök általában hétvégén délután, koraeste hallhatók a 3.6-3.7 MHz-es tartományban SSB üzemmódban (AM-mel nem vehető).

Mégegyszer: Vételhez még a dipol antenna (W3DZZ , G5RV Windom pláne nem) sem feltétel. Egy huzal egyik vége kerüljön a rádió bemenetére, a másik egy fához, oszlophoz. A rádio lehetőség szerint legyen földelve (nem csak hálózaton keresztül), illetve az antennahuzal lehetőleg legyen minél távolabb az épülettől, mivel az igen nagy zajt termel, s a vevő érzékenységét leszabályozza, emiatt esetleg nem hallhatók az állomások.

Jó próbálkozást!
(#) elektro válasza ha1drp hozzászólására (») Márc 14, 2007 /
 
csak azért is erőltetem az antennát mert előre tervezek mert ha bele őszülök akkor is leteszem az amatőr viszgát
és ugye adásnál nem elhanyagolható. Akkor a baj ott kezdőik hogy csak távíró vagy AM üzemmód van és SSB nincs
(#) elektro válasza elektro hozzászólására (») Márc 15, 2007 /
 
TELJESSIKER VÉGRE HALOTTAM SZINTE TÖKÉLETESEN AZ ÖSSZEKÖTTETÉST. az egyik állomás HG3FR ez egy kaposváriember kikerestem neten a másik állomás pedig HA8BC ez pedig gyulai. Azt vettem észre előszöris hogy lassan kimegy egy cső a vevőben mert van rajte egy műszer ami viszanázi a csöveket és hát a mutató nem föggőlegesen áll hanem lassan fekszik. Másodszor pedig ahogy észre vettem ez a huzal antenna egy kicsit irányérzékeny mert pont néztem hogy szinte teljesen kaposvár felé van az iránya és azt tisztán nagyon jó minőségben hallotam a gyulait meg recsegve nem is kicsit alig bírtam kiszedni hogy mitn mondott. Ja meg ha mzog az antenna érdekes hangokat is lehet hallani.
(#) elektro hozzászólása Márc 15, 2007 /
 
még egy költői kérdés az RH vizsgáhozz kell morse vagy eltörölték? mert urh ra nem kell
(#) ha1drp válasza elektro hozzászólására (») Márc 15, 2007 /
 
Már nem kell, illetve nincs is megkülönböztetve az RH ill. URH vizsga. Akinek csak URH-ja volt az is rádiózhat rövidhullámon, de nem használhatja a távíró adásmódot
(#) elektro válasza ha1drp hozzászólására (») Márc 15, 2007 /
 
nah ez jó hí a távírót nem is karom használni
(#) elektro válasza elektro hozzászólására (») Márc 16, 2007 /
 
mostanában deélelőtt vagyis inkább reggel egyre töbször hallok magyarkat és értem is amit mondanak. Csak sajnos haldoklik az ML mert a csövek több mint rossz álapotban vannak. Szinte mindent kikéne cserélni nembeszélve arról hogy csak akkor működik távíró üzemmódban hogy ha a visszaellenörző kapcsolót a 10es csőre tekerem. A tökörskála izzóját is kicsapja folyamatosan de mostmár akár mit csinálok nem világít az izzó. Amúgy mi pénz mostanában egy használt yaesu adóvevő amin tud rövidhullámot és urh-t?
(#) erobi82 válasza elektro hozzászólására (») Márc 16, 2007 /
 
Nekem VX5-R típusú van az (keress rá) az elég széles tarományba műxik igaz adás csak 50MHz-n 144Mhz-n Meg 432Mhz-n megy gyárilag, viszont ki lett nyitva.A rövidhullámú vétel csak annyiban gáz nálla hogy ugyebár az SSB-t nem veszi , igyhát mégcsak hallgatózni sem nagyon lehet rajta.Viszont a kínai nemzetközi rádió magyarnyelvű adását hallom vele ha jól emléxem 6145kHz-n vasárnap esténként hallható 22 és 23óra között.Az ilyen összüzemmódos rádiók eléggé drágák, ha kezdésnek beérnéd rövidhullámmal akkor esetleg rátalálsz egy használt FT757GX-re 70-80eFt-ért.
Ha felmész a www.anico.hu honlapra akkor tőlük lehet árlistát kérni.
(#) elektro válasza erobi82 hozzászólására (») Márc 16, 2007 /
 
én is ilyesmire gondoltam FT757GX amit említettél a suliban is ilyesmi van. Azért akarok yaesu készüléket venni mert a 20 éves készülékek is úgy működnek mintha most jött volna ki a gyárból és nem kell javítani sem. Én végülis megelégszem a rövidhullámal is de ha urh-is tudodk adni az sem rosz mert pl békécsabáról egy közvetlen átjátszó nélküli összeköttetés már nem a legegyszerűbb összeköttetés vagyis egy kicsit komolyabb súlya van mint ugyanez rövidhullámon. CSak nem tom mennyi a teljesítmény korlát az sem elhanyagolható.
(#) erobi82 válasza elektro hozzászólására (») Márc 16, 2007 /
 
Hát a mostani változásokat nemnagyon kísérem figyelemmel, valamelyik Magyar Közlönyben meg van, de asszem ide is feltettem azt a számot, ha mégsem akkor megkeresem.Azt nem mondanám hogy nem kell javítani.asszem ha pl.:nemjól kötöd be a morse billenytyűt a jack dugóba nagy galibát okoz.Igaz ez csak akkor áll fent ha nincs mono jack-ed hanem sztereóval próbálkozol.Asszem valami kapcsolóáramkört küld el az örök p-n átmenetek mezejére... De ahogy kivettem a szavaidból nem is akarsz morzézni. A belsejéről is láttam már képet, annyira nekem nem tetszik.
(#) elektro válasza ha1drp hozzászólására (») Márc 16, 2007 /
 
megkérdezhetem hogy ezt hol olvastad?
(#) erobi82 válasza elektro hozzászólására (») Márc 16, 2007 /
 
Mármint a közlönyt??
(#) szabi83 válasza erobi82 hozzászólására (») Márc 16, 2007 /
 
Következő: »»   3 / 252
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem