Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Meteorológiai műholdvevő (137Mhz)

Témaindító: banday, idő: Nov 28, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   33 / 97
(#) szendi001 válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Máj 24, 2010 /

Teljesen jo a video, koszi! Azt neztem hogy egesz tisztan jon, neha egy egy csik hianyzik csak.
(#) szendi001 válasza kadarist hozzászólására (») Máj 24, 2010 /

Nem lesz rosszabb a parametere? Azert gondolkodtam el ezen a vevon mert van egy hozza valo erositom otthon es ezzel a radioval a gyerekkori almom valik valora . Viccet felreteve, ha kap egy elokeverot akkor vegulis egy ketszer konvertalt fm vevo az osszes AFC jevel vel meg mindennel egyutt, ha meg az elejet atalakitom valoszinu lerontoma bemeno koroket...Melyik jobb megoldas veteli minoseget tekintve?
A masik ok, meg hogy a leendo pll- szeretnem valamin meghallgatni, mivel semmilyen mas eszkozom nincs egyelore ami viszonylag jol kalibralt...
(#) kadarist válasza szendi001 hozzászólására (») Máj 24, 2010 /

Csak vicceltem! Jó a konverteres megoldás is. Viszont a nagy teljesítményű műsorszóró adókkal még lehetnek problémáid. Biztosan tudod, hogy én egy varikapos broadcast FM tunert hangoltam át az ATP-vételhez. Plusz megspékeltem egy kiszajú, szélessávú RF előerősítővel, meg egy kiegészítő KF-erősítővel, és végül teljesen jó lett az eredmény. A bemenő körök tekercseit, meg az oszci-tekercset széthúzással és alumaggal húztam fel a 137MHz-es sávhoz.
(#) szendi001 válasza kadarist hozzászólására (») Máj 24, 2010 /

Emlekszem, de nem akartam azt mondani hogy visszajutottam a forum elso oldalara . Majdnem kesz a pll, az egyik banatom a 3,2 megas kvarc. Ha teszek helyette 4 megasat annyival nagyobb lesz afrekim? vagy kisebb...? Igazabol a kerdes az hogy aranyos-e. pl 3.86 os kvarcom van dogivel, meg 5 megas is, csak a program nem szabad forrass kodu a kvarc frekit nem lehet valtoztatni benne...
(#) kadarist válasza szendi001 hozzászólására (») Máj 24, 2010 /

Gondolom, hogy nagyobb lesz a freki. Bár a szintézerekhez nem sokat konyítok.
(#) gtk válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Máj 24, 2010 /

Szia ! Nagyon profi. Egy dolgot hianyolok a videobol, a vevot
A video vegen mit toltottel be, hogyan lett a szines kep ?
(#) Novak válasza szendi001 hozzászólására (») Máj 24, 2010 /

6.4 MHz-eset sem tudsz szerezni? Az valamivel gyakoribb, és egyszerűen leosztható a freki.
(#) Ferkógyerek válasza szendi001 hozzászólására (») Máj 24, 2010 /

Szia!

Hogy nagyobb lesz-e a frekvencia? Nem is kicsit.
Idézném a cikkemből az alábbi képletet
Δfvco= Δfosc x Nosztó / Rosztó
Te jelen esetben az fosc értékét változtatnád. Mivel nem tudom melyik PLL-ről van szó így a két osztó értékét nem tudom behelyettesíteni, de a frekvencia eltérés több tíz MHZ lehet.
(#) Ferkógyerek válasza gtk hozzászólására (») Máj 24, 2010 /

Szia!

A vevő az most gyári volt. Kamerám nincs de sok látnivaló nem is lenne rajta (egy kis fekete doboz).
A videó végén megnyitottam a hangfájlt amit generált a WXtoImg, ugyanis nem hajlandó változásokat eszközölni a frisen vett képen. A megnyitás után pedig mindjárt az előre beállítottak alapján újra rajzolta a képet.

Szia Feri!

Ezt epitettem meg. Teljesen kesz igy ahogy van, csak egy ko kell bele. El kell olvasnom ujra a cikkedet. A lenyege ennek a verzionak az, hogy csak egy frekit tud de azt pontosan, tehat bemeno kort lehet hangolni vele stb. Nem szamit, hogy nem 50 khz a lepeskoz, ha amugy tudom hogy milyen frekit varok a vegen....Van 3.86 , 4, 5, 6 megas kovem is. A programozo szoftver nem kerdez ra milyen kavics van benne, csak megirja a progit egy frekire. Nos, ha kitalalom, hogy adott frekvenciahoz milyen valtoszam van adott rezgokvarhoz... Ahogy nezem, a raszter is szamit boven, de mivel ez az elso Pll amit tesztelni fogok, nem erdekes kulonosebben a freki amit kiad, ha amugy behuz es 88-108 mega kozott van. Egyebkent kerek 100 Megas jel elerese a cel 3 fele kvarccal, az azt jelentene ertem, hogy mukodik, ami jelen esetben meg nincs igy. Egyebkent valoszinu tudnek rendelni kvarcot ,de az par nap ...
Bővebben: Link
(#) szendi001 hozzászólása Máj 24, 2010 /

Eszembe jutott, hogy DDS el is csinalhatnek orajelet es egesz jo kis frekiket keverhetnek ki tisztan az orajel valtoztatasaval

Közben megnéztem a TSA5511 adatlapját.
Az "R" osztója fix 512, tehát 3,2MHz-es kvarcnál a fázisdetektor frekvenciája 6,25kHz. Ahhoz hogy ebből 137MHz környéki frekvencia legyen (nem tudom hogy alsó vagy felső keverést használsz, ezért választottam a közepét) az "N" osztónak 22000 környékén kell állnia. A képletbe behelyettesítve megkapod, hogy a kvarcfrekvencia 1Hz-es változtatására a VCO frekvenciája kb 43Hz-et változik.
Ha 4MHz-es kvarcot használsz a 3,2MHz helyett, akkor a programba 80MHz-et kell írni ahhoz hogy megkapd a kívánt 100MHz-et.

Szia, arra azért figyelj, hogy ha 100 MHz környékére akarod behúzni a VCO-t, akkor a tekercsed ne csak 2 menetes legyen, ahogyan rajzoltam, hanem 3, vagy még inkább 4! Leágazás a hideg végtől számított első menetnél legyen.

Koszi a segitseget! Egesz este szamolgatok par nap es megemesztem ezt a par kepletet, beforrasztom a 4 megas kvarcot, es jon az eles proba programozas utan talan holnap. Nem akarok untatni senkit ezzel tovabb , de egy utolso ellenorzeskent megnezned, hogy 3,579 Megas kvarcot hasznalva a progiba 89,41 Mhz-t irva szinten kb 100 megat kapok-e? Ha igen akkor szep kiserletek jonnek a 100 Mhz eloallitasara es tovabb tudok lepni komolyabb mikrovezerlos megoldas fele.

A PLL a gyakorlatban nem tudna előállítani 89,41MHz-et, mert nem egész számú többszöröse a fázisdetektor frekvenciájának. Nem tudom hogy a program engedné-e a beírását. A 89,4125 viszont igen. Ha ezt írod a programba és 4MHz-es kvarcot használsz, akkor igen kb 100MHz-et kapsz eredményül.

Arra a program is felhívja a figyelmed, hogy a felbontás 50 kHz! Erre figyelj, különben hibás programot fog generálni, és egész máshol fog berezegni az oszcillátor, mint kéne.
A beírt frekvenciád XX.X0 vagy XX.X5 formájú lehet csak! Legyártja a hex fájlt akkor is ha mást írsz be, csak nem lesz jó.
(#) szendi001 válasza Novak hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

Koszi a tanacsokat, ki fogom probalni! 4 Megas kovel probalkozom, egyebkent 3,2 beszerezhetetlen itt... Megnyertem a Toshiba vevot, szoval gyorsan utana nezek egy S042P-s keveronek es egy fetes erositonek az elejebe.
(#) gtk hozzászólása Máj 25, 2010 /

Sziasztok !

Ilyen lett az antenna. Bővebben: Link (>> + 2 kep)
(#) kadarist válasza gtk hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

Nagyon jól néz ki! Milyen szigetelőanyagra vannak felerősítve az elemek?
(#) gtk válasza kadarist hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

Jo ezt olvasni, hogy valami jo is NYAK lemez, elhasznalt savval lemaratva.
(#) Ferkógyerek válasza gtk hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

Nagyon jó lett az antenna! A felfogatását hogy oldod meg?
(#) gtk válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

Szia ! A felfogatas,..a panel az egyik sarkatol lesz racsavarozva egy 1.5 m fa "rudra". Majd igy megy ki egy epulet tetejere. Mekkora villamveszelyt jelenthet egy ilyen antenna?
(#) Novak válasza gtk hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

Jól néz ki, látom a végeit már el is lapítottad Helyes.
Most lehet csak én voltam nagyon nagyon béna, de vettem még annakidején az antennához 50 és 75 ohmos kábelt is. Az 50 ohmossal semmi bajom nem volt, tudtam vele dolgozni. Viszont a 75 ohmos kábelnél az árnyékolás nekem forraszthatatlan volt. Belenyúltam a vásárlásnál, vagy esetleg mindegyik 75 ohmás kábel árnyékolása ilyen, hogy nem lehet rá forrasztani???
Bocs, ha nagyon alapvetőt kérdeztem, csak ezen most elgondolkodtam.
(#) gtk válasza Novak hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

Idézet:
„Viszont a 75 Ωos kábelnél az árnyékolás nekem forraszthatatlan volt.”
Nekem sem volt forraszthato. Ket alatet koze van befogatva. Az aktiv vezeteket az 50 ohm -osnal forrasztottam, a 75-osnel is, de olyan merev hogy vegul letort, aztan befogattam ket alatet koze.
(#) Ferkógyerek válasza gtk hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

Várjuk a képeket majd a telepített antennáról is
Hogy mekkora a villámveszély az függ a környezettől is.
Én mindenesetre az enyémet leszerelem minden nap, mondjuk könnyű dolgom van mivel egy teleszkópos rúd végén van, ami pedig a földön áll.
(#) Ferkógyerek válasza Novak hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

Sok fajta 75 ohmos kábel megfordult már a kezeim között, de még én sem találkoztam forrasztható harisnyájúval. Én egyszerűen jó hosszan összesodortam az 50 ohmos harisnyájával.
(#) Novak válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

Rendben, megnyugtató válaszok Köszönöm.
Először én is két alátét közé szorítottam, de aztán vettem egy-egy F csatlakozót, és azzal kötöttem össze az 50 és a 75 ohmos kábelt. Így szükség esetén könnyen bonható is.
(#) gtk válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

A telepites mar hamar megy. Eppen 75 ohm -os kabelt kell vegyek, 25 m-t. Viszont a leszereles nem lesz egyszeru, mindig elo kell venni majd a letrat. Muszaj lesz leszedni neha, mert nem szeretnek egy egesz epuletegyuttest villamveszelynek kitenni.
(#) pucuka válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

Pedig van (volt), (RG6U, RG174) alapsávi vídeo, mikró KF fejegység és MUX közé.
Csak újabban használják ezeket a fóliás, drótos kábeleket többnyire kommersz célokra.
Az sem szerencsés ha egyszerűen összesodror a kábeleket, idővek az ilyen kötés megbosszulja magát. Tisztességes megoldás, ha a hozzávaló csatlakozóval megfejeled, és azokat csatlakoztatod egymáshoz.
(#) pucuka válasza pucuka hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

Bocs a 174 az 50 ohmos, de az RG59U az 75
Következő: »»   33 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem