Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR - Miértek hogyanok

Témaindító: pakibec, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
WinAVR / GCC alapszabályok:
1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile"
2. Soha ne érjen véget a main() függvény
3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van
4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron
5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás
6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et
Bővebben: AVR-libc FAQ
Lapozás: OK   229 / 840
(#) szoto válasza trudnai hozzászólására (») Máj 30, 2010 /

Igen, ezért is nem volt egyértelmű nekem.
Hogy tudom a meghajtási szintet 3-3.3V-ra levinni?
(#) gtk válasza szoto hozzászólására (») Máj 30, 2010 /

Idézet:
„Hogy tudom a meghajtási szintet 3-3.3V-ra levinni?”
Ellenallas osztoval, vagy szintilleszto IC-vel.
(#) szoto válasza gtk hozzászólására (») Máj 30, 2010 /

Köszi!

Milyen IC-t ajánlanál?

ezt az lcd-t vettem
(#) elektromania92 hozzászólása Máj 30, 2010 /

Mivel most fogok kezdeni AVR-ezni, nem tudom, hogy melyik fejlesztő környezetet érdemes alkalmazni.
Én olyat szeretnék használni, ami viszonylag egyszerű és esetleg kapok hozzá segítséget itt a fórumon.
Ti melyik C fordítót használjátok? Én mindenesetre C ben szeretném megtanulni, mert ez áll hozzám a legközelebb.
Kérlek titeket tanácsoljatok nekem valamit.Ha esetleg lenne valami manual, referencia könyv, küldhetnétek linket.Köszönöm
(#) (Felhasználó 4577) válasza elektromania92 hozzászólására (») Máj 30, 2010 /

AVR Studio + WinAVR, az utóbbi tartalmazza az AVR-GCC-t is és pluginként beépül az AVR Studio-ba.
(#) v alaki válasza kajozs hozzászólására (») Máj 30, 2010 /

Az igaz, hogy sok redudancia van a kódban, de gyakorlásként minden vonatkozó regisztert/bitet beleraktam. Azért van benne egy csomó "állítsuk a 0-n lévő bitet 0-ra" dolog.

Trudnai javaslatára ;
Idézet:

A negalasnak magasabb a prioritasa igy a REF-et szerintem csupa 1-be allitja, azaz kivalasztja a 2.54V referenciat.

Igy kellene:

ADCSRA &=~(1<

kijavítottam a kódot, de nem lett jobb.
A bemeneten kb 2.2V-nál van a küszöb, onnantól szépen fényesedik a LED maxig. (A LED a Vcc-n van)
2.2V bemenetig a kimenet konstans 3,7V, a köszöb után szépen csökken.
Hogyan lehet az átalakítás ilyen "küszöbös"?
Mit csinál a proci, amikor 3,7V van a kimenetén? ja és azt a valamit miért csinálja?
Előre is köszi a segítséget.
(#) v alaki válasza v alaki hozzászólására (») Máj 30, 2010 /

Szóval magamnak válaszolok, hátha másnak is érdekes.
Átírtam a bementet ADC0-ról ami az 1-es láb, ADC3-ra ami a 2.-láb. ...ÉS MŰXIK!
Olyan szépen tükrözi vissza a feszültséget, hogy csuda.
Az ütött szöget a fejembe, hogy az1-es láb RESET is.
Azt viszont nem értem, ha nem állítok be semmi spécit, akkor 2.2V alatt miért üti ki a procit. (Azt értem hogy jelnek veszi, de hogyan lehet letiltani?)
Mit kell beállítani, hogy az ADC0 használható legyen?
Az adatlapban nem találtam erről semmit.
(#) kajozs válasza v alaki hozzászólására (») Máj 30, 2010 /

Hali!

ADC0 az a reset lábon van, ha azt is használni akarod, akkor nem tudod ISP-vel programozni.
A fuse biteknél van egy olyan opció (AVR studioban RSTDISBL)amivel kikapcsolhatod a reset lábat.
(#) Sir-Nyeteg válasza v alaki hozzászólására (») Máj 30, 2010 /

Gratulálok, hogy rájöttél a hibára! Ritka az ilyen, inkább feladják.
Féltáp: Amint a reset lábat átbillentetted logikailag (2.2V alá), resetelted a procit, a led ezért aludt ki. Ha más dolgok is futottak volna rajta, akkor előbb észrevetted volna.
Használható a reset láb, ahogy előttem leírták, de akkor már más fajta programozó kell neked. Olyant még nem használtam. De onnantól kezdve ezzel az ISP programozóval már nem tudsz írni a prociba.
Én legalábbis így hallottam
(#) v alaki válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Máj 30, 2010 /

Feladás? ... az mit jelent?
Május 10.-én írtam először errőla problémáról. Azóta kaptam néha hideget, néha meleget.
Most elmegyek, és keresek magamnak valami még banálisabb megoldani valót.
(Annyi tanulság van, hogy ha 5V a táp, és a lábakon megjelenik ~3.7V van akkor valami RESET-eli a procit, és a RESET okát kell keresni).
(#) gtk válasza v alaki hozzászólására (») Máj 30, 2010 /

Idézet:
„... és a lábakon megjelenik ~3.7V van akkor valami RESET-eli a procit,...”
Melyik labakra gondolsz? A kitartassal kapcsolatosan: kell a kitartas. De jobb kovetkezetesen tanulni. Egy ido utan maskeppen nem fogsz haladni,.. ha ez a celod.
(#) szoto hozzászólása Máj 30, 2010 /

Szintillesztő IC-nek a neten a74xxx255-t találtam.
A Hestorban 74hc255 ill. 74hct255-t is találtam melyiket válasszam? Itthon találtam sn74hc244-et, ez is jó lenne?
(#) v alaki válasza gtk hozzászólására (») Máj 30, 2010 /

Vissza megyek majd megnézni hogy biztosan így van-e, de szerintem minden I/O funkciójú lábú lábbal ez lesz. (PB0/5.-ös lábon biztos ez volt, mert most arra koncentráltam)
A tanulás nulláról azért érdekel, mert van olyan dolog amihez "kicsit" jobban értek mint az AVR-ezéshez.
Ott viszont nincs időm a problémáknak azt mondani, hogy két év után küldök egy srácot, aki elolvasott 1000 oldal szakirodalmat 3 nyelven, és vág mindent.
Én azt a taktikát követem, hogy annyit mutatok az újoncnak ami felpiszkál benne valamit, és aztán örüljön bárminek amit meg tud csinálni. Másnap megint kap valamit.
(#) puli122 hozzászólása Máj 30, 2010 /

Na de most komolyan, mi történt ? Atmel-ék elkezdtek aranyból mikróvezérlőt gyártani vagy mi ? Hát milyen áraik vannak már ? Ez hihetetlen...
(#) Sir-Nyeteg válasza puli122 hozzászólására (») Máj 30, 2010 /

Nem Atmelék szabják az árakat, hanem a kereskedők. Van ahol egy mega8 még mindig 4-500ft.
(#) Topi válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Máj 30, 2010 /

Az a baj, hogy igen van ilyen hely, de ott a raktáron lévő darabszám = 0.
Ott lehet még ennyi... Máshol nem nagyon. Mert aki próbál raktáron tartani, annak sajnos arany áron kell vennie... Ha arany áron kell vennie, neki is annyiért kell adnia.
Ha nem vesz akkor nem is kell árat emelnie.
(#) tibibalogh520 válasza puli122 hozzászólására (») Máj 30, 2010 /

Szia puli!
Nem tudom mit akarnak, -nem vagyok gazdasági szakember- de az ilyen lépéssel -ahelyett, hogy a termelést felfuttatnák-, akár a rolót is lelehet húzni. :confusedű:
(#) trudnai válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Máj 30, 2010 /

Az Atmel tovabbra is ugyanannyiert adja, csak legfeljebb nem tudja leszallitani. Az ugyeskedo kereskedo meg felvasarolja, es mivel mashol igy mar nem lehet kapni csak nala, annyit ker erte amennyit nem szegyenl. Rakosi idejeben az ilyeneket hivtak ardragitoknak es a bitofan vegeztek
(#) Topi válasza trudnai hozzászólására (») Máj 30, 2010 /

Egy szokásos kiskereskedelem pedig ebben a láncban legalább a 3. vagy 4., így ezt az "árdrágító" trükköt már előtte megoldják.
Szerk: És ez a lánc már akkora, hogy pl. a legnagyobb kereskedők is mind 0 darabokkal kénytelenek beérni.

Mouser - Bővebben: Link

Farnell - Bővebben: Link

RS - Bővebben: Link

Szóval még előttük van a probléma... Azaz inkább a gyökereknél, mert ezek a kereskedők közvetlen vásárolnak már az ATMEL-től.
(#) puli122 válasza trudnai hozzászólására (») Máj 30, 2010 /

Ha csak ideiglenes (???) szállítási probléma, ami kihat az árakra jelentősen az ok, ha csak nekem van valamim ami mindenkinek kell, én is drágábban adnám ( gondolom te is ). Ettől függetlenül remélem múlik az AVR hiány, és ezzel visszaállnak az árak is.
(#) zombee válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Máj 30, 2010 /

Egyszerűen az történt, hogy az elmúlt 1-2 évben nagyon felkapták az AVR kontrollereket.
A korábbi túltermelés miatt a készletek még kitartottak egy darabig, és a kereskedők nem igazán foglalkoztak az utánpótlással.
Jelenleg csak több hónapos, vagy fél éves határidővel lehet rendelni, erre egyetlen nagyker sem volt felkészülve.

Néhány kisker ezt pofátlanul ki is használja, a nagykerár dupláját is elkéri.

A gyártó is árat emelt, de csak azért hogy vissza tudja szorítani a bespájzolósokat, és határidőre teljesíteni tudja a folyamatban lévő szállításokat.
Szinte biztos hogy már elkezdődött a gyártás felfuttatása, de ez nem 2 hét alatt történik.
Részvényt kell kibocsátani, új gyárat építeni, gépeket, alapanyagokat beszerezni, szállítást megszervezni.

Gondolom sejtitek, hogy a gyártósorok mindig az egy lépcsővel komolyabb processzorokat gyártóktól származik.
Amit technológiaváltás miatt leselejtez az Intel-AMD páros, azt megveszi a Philips-Samsung-Sony hármas, amit ők selejteznek...

A válság évekkel visszavetette a nagy gyártók technológiaváltását, ami miatt az Atmel sem képes olyan gyorsan bővíteni.

Szóval nem olyan egyszerű...
(#) Sir-Nyeteg válasza Topi hozzászólására (») Máj 30, 2010 /

Szerencsére van 1-2 bolt, ahol még megrendelésre is 700ft-ért hoznak dip tokos AT[b][/b]mega8-at. (Fél éve 550ft volt nála.)
És igazából a nagykereskedők fogytak ki, akik mindenfelé küldik Európában az árut. De az, hogy egy kiskereskedő 1500-2000ft-ért adja, az azért vicces... nem is, inkább szomorú...
(#) (Felhasználó 4577) válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Máj 30, 2010 /

Idézet:
„Szerencsére van 1-2 bolt, ahol még megrendelésre is 700ft-ért hoznak dip tokos AT[b][/b]mega8-at.”

Melyik az?
(#) Reggie válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Máj 31, 2010 /

MSCBP-nel 450 netto. Bar tudtommal nem szallitanak hazhoz vagy mennyi van raktaron.
(#) zombee válasza Reggie hozzászólására (») Máj 31, 2010 /

Én nem a házhoz szállítás miatt aggódnék.
Pénteken bementem hozzájuk(MSCBP), megmondta a kiscsaj hogy októberig nekik sem lesz.
(#) trudnai válasza puli122 hozzászólására (») Máj 31, 2010 /

Na igen, az ar nem az amennyit az aru meger, hanem amennyit a vevo megfizet. Epp ezert van az, hogy Kinaban minden tizede az itteni araknak
(#) trudnai válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Máj 31, 2010 /

Digikey-nel csak ugy rakerestem a cuccokra, tobb tizezer van nekik mindenbol -- vegulis hol keletikezik a hiany, vagy ez csak mo-n hiany?
(#) Reggie válasza zombee hozzászólására (») Máj 31, 2010 /

Nekem AT32UC3A0512-re mondtak november kozepet. Igaz 32 bites uC-bol nem nagyon raktaroztak be. mondjuk AVR32 Application Processor -bol van nekik raktaron, de az mature, es nem folytatja az atmel a szeriat mert konkurencia a sajat ARMjuknak.

Na mindegy a fenti icbol rendelhettem a farnelltol dupla aron. Kb 10k volt 2 db
(#) Reggie válasza trudnai hozzászólására (») Máj 31, 2010 /

Es nemetorszagi. MSCBP nemetorszagi anyavalalaton keresztul hozza. De farnellnel is hiany van ATmega8-bol, mousernel is. stb.
(#) puli122 válasza trudnai hozzászólására (») Máj 31, 2010 /

Pontosan
Következő: »»   229 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem