Fórum témák
» Több friss téma |
Működőképes valószínűleg, de nem használható igazából semmire, mert annyira komolytalan.
Játszottam a breadboardon az ua733-al. Megtaláltam azt amin eddig átsiklottam az adatlapon: A kimenetnek van közösmódusú feszültsége, eddig azt hittem 0V van a kimeneten 0 bemenet mellett, e helyett olyan 2.15V, meg hogy a kimeneti feszültség nem megy át negatív tartományba.
Mindegy, az AD konverternek amit valószínűleg majd használok(AD9283) 1.25V-os referenciafeszültsége van, ezt sikerült beállítani az invertáló kimenetre. Ehhez képest max +/-0.512V-tal tér el majd az AD-be kerülő mért feszültség. Tehát minimum 0.738V kerül az AD bemenetére. Így egy kicsit határon van a műveleti erősítő, mert olyan 0.25V körül elkezd torzulni a jel, ahogy méregettem szkóppal meg jelgenerátorral. Persze itt így nem használható a differenciális kimenet, mert szépen eltávolodik a két kimenet egymástól, így meg a kimenőfeszültség felét lehet használni, vagyis az erősítés feleakkora lesz végeredményben...
Mint kívülálló kérdezném, hogy miért jó ennyire ez a ua733 ? Nem lenne jobb valami más műveleti erősítő, aminek nem dif. a kimenete ?
Ugyan nem engem kérdeztél és nem MaSTeRFoXX helyett válaszolok.
Rendkívül olcsó 100-200Ft. Gyári analóg szkópokban gyakran használt. Kiforrott kapcsolás. Nagy sávszélesség,nagy erősítés,viszonylag kis zaj. Diff. kimenete kimondottan előnyös, mivel az AD-k bemenete jellemzően differenciális és jellemzően differenciál erősítővel vezérlik. Természetesen léteznek korszerűbb differenciál erősítők lényegesen drágábban.
Idézet: „Diff. kimenete kimondottan előnyös, mivel az AD-k bemenete jellemzően differenciális” Igen, ez így igaz meg így lenne jó, de az a helyzet a 733-al hogy nem tudom hogy el lehet-e tolni a kimenőfeszültség közösmódú feszültségét abba a tartományba ahol az AD konverternek jó lenne diferenciális bemenet mellett.
Sziasztok
Próbáltam be alítani a +2.5V és a -2.5V de nem tudom be állítani a -2.5 nem megy -3.2V alá és nem tudom hogy miért A +2.5 beállt Hol hibáztam szerintetek?
Szia Jano36
Kerestem a kapcsolásban a K2 de nem találtam hol helyezkedik el pontosan? (A K2 kapcsoló 8as pontját zárd rövidre a testtel)
Légyszi küld el az általad használ kapcsolási rajzot, hogy egyröl beszéljünk. Akkor mindkét kérdésedre megkapod a választ.
Szia
Miután letöltöttem az általad használni kivánt AD9283 adatlapját. Akkor láttam, hogy az egy 3V-os AD. Azt sajnos a 733-as nemigen tudja kezelni. Részemről, amint a korábbiakban említettem ADS830-ast alkalmaznák kettő van belőle az viszont gond nélkül illeszkedik hozzá. Töltsd le az adtlapját lényeges eltérés van közöttük. Pillanatnyilag a laptopom formattálva újratelepítés folyamatban. Üdv.
Igen, a 830-nál be lehet állítani kívülről a feszültséget, és kb tényleg egyezik a 733-as feszültségeivel....
Ami nem tetszik benne az hogy 5V-os és csak 60MSPS-es. Még majd áskálódok AD konverter ügyében. Legvégső esetben csak single endedben tudom használni a 733-ast.
Szia
Rendben pontosítsunk, mert lehet, hogy keveredés van
Szia HDD
Ahogy elnézem itt aludtál a számítógép mellett, vagy szintén hajnalban ébredő vagy. De térjünk a lényegre. Időközben én is megtaláltam a kapcsolási rajzot. Az a bizonyos K1 kapcsoló a rajz bal felső szélén található és nem más, mint K1 jelü reed relé érintkezője. De ezzel pillanatnyilag ne foglalkozz. Ezzel az áramkörrel csak akkor kell foglalkozni, amikor minden a helyén van és a szkóp működik. Az R39-R40 jelű Pot métereket állítsd középállásba. Ami a -2.5 voltot illeti, ellenőrizd, hogy az R14-R15 jelű ellenállások egyforma értékűek-e? Javasolom, hogy ezeket az ellenállásokat cseréld le 10k ohmosra. Nem szükséges ide az 1%-os ellenállás sem. A -2.5 Voltos feszültség kb.- 2.5V-os legyen, nincs olyan nagy jelentősége a pontosságának, inkább a stabilitásának. Érdekelne, hogy megvan-e minden alkatrészed és full-ra van-e szerelve, ha igen akkor megkeressük módját a közvetlenebb kapcsolatnak (pl. Skype) és akkor könnyebben és gyorsabban meg lehet oldani a problémákat.
Szia Jano36
Sajnos a digitális boti még nincs meg jövő héten lesz meg Akkor az ellenállásokat kicserélem 10k-ra A relékkel sajnos problémám van, mert nem ridrelék lettek, hanem sima tekercses relék akkor ezeket nem lehet használni?
Szó sincs róla. Ha 5V-os relék, akkor semmi gond.
Szia
Akkor meg nyugodtam, mert 5V relék Szerinted, lehet használni valamire ezt a kijelzőt? SP10Q003-T 0122TBővebben: Link
Sziasztok.
Nézegettem itt a fórumon a különféle szkóp rajzokat. Tud valaki ajánlani egy kiforrott kapcsolást??
Szia
Az volt az első hogy meg nézem a 100k de azok voltak De kicseréltem a 10k-ra és be ált -2.49V
Valamire igen. Ehhez a szkóphoz nem. Ez egy 240x320 felbontású (nagy) érintőképernyős kijelző. Álló tájolású leginkább pocket készülékekhez használatos. A legnagyobb baja, hogy 4 bites adatbemenete van, szemben a szkópnál alkalmazott 8 bittel.
Szia
Beteszem az IC5 74HC573N és bekacsolom, akkor nem kapcsol be de, ha kiveszem, akkor elindul Ez miért van? Sejtetem, hogy nem lehet használni semmire a kijelzőt nagyon olcsó 1200.- Annyit én is ki böngésztem, hogy 320x240 és érintő képernyő de semmi mást
Jogos lehet, mivel a kimenete a kijelzőre csatlakozik a bemenete meg vélhetően lóg a levegőben. Az IC baloldalán lévő csatlakozó sor hova kapcsolódik?
Legyen teljessen összeszerelve és ha akkor sem működik akkor csinálj gondot. Ami a kijelzőt illeti nagyon is megéri az árát, annak, aki programot irní is tud. Részletes adatlapot nem sikerült találnom.
Szia
Akkor az lehet a gond, mert még csati sincs benne, akkor összeszedi a zajokat Ha kész lesz, akkor jelentkezem jövő hét keddre, ígérték az digit potit Gondoltam veszek egyet, hátha elérek, oda hogy tudok programot írni rá egyszer
Analóg fokozatnál jelenleg annál maradtam hogy az 1 hete feltöltött hameg analóg fokozat elgondolását használom a 2 fetes bemenettel meg a 733-ast, csak nem differenciálisan hajtom az AD-t.
A bemeneti osztónál vagyok egy kicsit elakadva, hogy oké hogy relésre kellene megvalósítani, csak valami optimálisat kellene kitalálni, ami jó is, meg a relék száma is ésszerű határ alatt van. Az EMG meg hameg bemeneteket nézegettem. Nem tudom hány relét lehet egymás után kötni amivel nincs nagyon baja, meg a régi szkópoknak a bemenete légszerelve volt a yaxley kapcsolón, nem tudom mit szól a nyákhoz. Relének meg nem egy kimondottan nagyfrekvenciásat találtam, TAKAMISAWA A5W-K meg hasonlók.
Abba a szerencsés helyzetbe vagy hogy közel van hozzád a RET.
298Ft/db. -ja a FTR-B4 CA4.5Z 4,5 V 145 Ohm 125Vac/0,5A;30Vdc/1A 2 Á.K. cikksz:49-01-85 100Mhz -ig biztos jó
Figyelmedbe ajánlom a 156. oldalon a bbatka által küldött kapcsolást, Annak aszimetrikus a kimenete. Azt meg hogy érted "a reléket egymás után kötni" ?
Ez a relé eddig elkerülte a figyelmemet. Köszi!
jano36: úgy értettem hogy lehet hogy így fa szerűen jönnének egymás után a relék kontaktusai, és több relén átmenne a jel. De még nem tudom hogy fog felépülni...
Szia!
A reléket szerintem csak párhuzamosan tudod kötni, sorban nem lehet! A légszerelt változathoz képest a nyákos rosszabb, nagyobbak a szórt kapacitások. Csak egyoldalas nyákra készítsd, az alkatrészek alatt nem futhatnak velük párhuzamosan vezetősávok, max. keresztben, és lehetőleg minél vékonyabbak legyenek. Idézet: „A reléket szerintem csak párhuzamosan tudod kötni, sorban nem lehet!” Szerintem MaSTeRFoXX nem a relék tekercseire gondolt, mikor a sorbakötést mondta, annak nem is lenne sok értelme (minden relét egyszerre kapcsolni), hanem a záró-nyitó kontaktusokra, amelyek a bemeneti jeltovábbítást, illetve jelterjedést segítik vagy akadályozzák épp, osztástól függően. Azokat pedig tetszés szerinti logikákban lehet kapcsolni, akárcsak a mezei kapcsolókat. :yes:
Szia!
Igazad van, de szerintem a legegyszerűbb ha párhuzamosan vannak kötve, mert a jel max. egy relén fog keresztül futni. A legjobb a kétmorzés megoldás, a két közös érintkező között van az osztó, ha a relé nem kap áramot az osztó két vége a földön van, ha bekapcsolod akkor a jel útjában. Így a panel másik felén simán tudod légszerelve a relé lábaihoz forrasztani az osztót, ekkor legkevesebb a szórt kapacitás, és nem hatnak egymásra az osztótagok. Egyébként gondolkodtam azon, hogy relék helyett fetet kéne használni, osztónként két darabot átvezető üzemmódban. Sokkal kisebb helyen elfér, kevesebb az áramfelvétel, a pic simán tudná kapcsolgatni, az ellenállása nem különösebben befolyásolná a mérést mert ki lehet kompenzálni az erősítővel. Kérdés hogy mennyire torzítaná a jelalakot. Majd ha lesz egy kis időm kipróbálom.
Sziasztok!
Haladtam az eOscope-ommal Végre.... A kijelzőn már szerencsére rendesen megjelenik a rácsozás és az eOscope 1.0 felirat, meg, hogy hány s/DIV. Viszont itt a bibi, semmi jel nincs a kijelzőn, se DC, se AC Nem tudom mi lehet a gondja, de én az ADC-re gondolok, mert ott a REFERENCIÁT nem tudom, hogy hogy kell beállítani (REFB, REFT). Van az ADS830-nak az adatlapjában pár példa, de nem értem én azokat:S Valaki tudna segíteni benne? Ja és kivettem az elejéről a műveleti erősítőt és a hozzá való ellenállásokat, csak (R10-1k, R11-1k, R2-4,7k) ellenállásokat hagytam meg. Eleinte az R5-50 ell-t is ott hagytam, de kivettem és a BNC melegpontja egy az egyben megy az ADS830 IN bemenetére. Előre is köszönöm!
Leírhatnád, ha időd engedi, hogy mi okozta a korábbi problémádat (talán krix-kraxos kijelző?) és miként oldottad meg, hogy majd esetleg más is tanulhasson belőle. :yes:
|
Bejelentkezés
Hirdetés |