Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Alacsony költségű digitális oszcilloszkóp
Lapozás: OK   79 / 118
(#) MaSTeRFoXX válasza frecsko hozzászólására (») Jún 1, 2010 /

Működőképes valószínűleg, de nem használható igazából semmire, mert annyira komolytalan.
(#) MaSTeRFoXX válasza jano36 hozzászólására (») Jún 2, 2010 /

Játszottam a breadboardon az ua733-al. Megtaláltam azt amin eddig átsiklottam az adatlapon: A kimenetnek van közösmódusú feszültsége, eddig azt hittem 0V van a kimeneten 0 bemenet mellett, e helyett olyan 2.15V, meg hogy a kimeneti feszültség nem megy át negatív tartományba.
Mindegy, az AD konverternek amit valószínűleg majd használok(AD9283) 1.25V-os referenciafeszültsége van, ezt sikerült beállítani az invertáló kimenetre. Ehhez képest max +/-0.512V-tal tér el majd az AD-be kerülő mért feszültség. Tehát minimum 0.738V kerül az AD bemenetére. Így egy kicsit határon van a műveleti erősítő, mert olyan 0.25V körül elkezd torzulni a jel, ahogy méregettem szkóppal meg jelgenerátorral. Persze itt így nem használható a differenciális kimenet, mert szépen eltávolodik a két kimenet egymástól, így meg a kimenőfeszültség felét lehet használni, vagyis az erősítés feleakkora lesz végeredményben...
(#) lidi válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Jún 2, 2010 /

Mint kívülálló kérdezném, hogy miért jó ennyire ez a ua733 ? Nem lenne jobb valami más műveleti erősítő, aminek nem dif. a kimenete ?
(#) jano36 válasza lidi hozzászólására (») Jún 2, 2010 /

Ugyan nem engem kérdeztél és nem MaSTeRFoXX helyett válaszolok.
Rendkívül olcsó 100-200Ft. Gyári analóg szkópokban gyakran használt. Kiforrott kapcsolás. Nagy sávszélesség,nagy erősítés,viszonylag kis zaj. Diff. kimenete kimondottan előnyös, mivel az AD-k bemenete jellemzően differenciális és jellemzően differenciál erősítővel vezérlik.
Természetesen léteznek korszerűbb differenciál erősítők
lényegesen drágábban.

Idézet:
„Diff. kimenete kimondottan előnyös, mivel az AD-k bemenete jellemzően differenciális”

Igen, ez így igaz meg így lenne jó, de az a helyzet a 733-al hogy nem tudom hogy el lehet-e tolni a kimenőfeszültség közösmódú feszültségét abba a tartományba ahol az AD konverternek jó lenne diferenciális bemenet mellett.
(#) HDD hozzászólása Jún 2, 2010 /

Sziasztok
Próbáltam be alítani a +2.5V és a -2.5V de nem tudom be állítani a -2.5 nem megy -3.2V alá és nem tudom hogy miért
A +2.5 beállt
Hol hibáztam szerintetek?
(#) HDD hozzászólása Jún 2, 2010 /

Szia Jano36
Kerestem a kapcsolásban a K2 de nem találtam hol helyezkedik el pontosan?
(A K2 kapcsoló 8as pontját zárd rövidre a testtel)
(#) jano36 válasza HDD hozzászólására (») Jún 2, 2010 /

Légyszi küld el az általad használ kapcsolási rajzot, hogy egyröl beszéljünk. Akkor mindkét kérdésedre megkapod a választ.
(#) jano36 válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Jún 2, 2010 /

Szia

Miután letöltöttem az általad használni kivánt AD9283 adatlapját. Akkor láttam, hogy az egy 3V-os AD. Azt sajnos a 733-as nemigen tudja kezelni. Részemről, amint a korábbiakban említettem ADS830-ast alkalmaznák kettő van belőle az viszont gond nélkül illeszkedik hozzá.
Töltsd le az adtlapját lényeges eltérés van közöttük.
Pillanatnyilag a laptopom formattálva újratelepítés folyamatban.
Üdv.

Igen, a 830-nál be lehet állítani kívülről a feszültséget, és kb tényleg egyezik a 733-as feszültségeivel....
Ami nem tetszik benne az hogy 5V-os és csak 60MSPS-es. Még majd áskálódok AD konverter ügyében. Legvégső esetben csak single endedben tudom használni a 733-ast.
(#) HDD válasza jano36 hozzászólására (») Jún 2, 2010 /

Szia
Rendben pontosítsunk, mert lehet, hogy keveredés van
(#) jano36 válasza HDD hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Szia HDD

Ahogy elnézem itt aludtál a számítógép mellett, vagy szintén hajnalban ébredő vagy.
De térjünk a lényegre. Időközben én is megtaláltam a kapcsolási rajzot. Az a bizonyos K1 kapcsoló a rajz bal felső szélén található és nem más, mint K1 jelü reed relé érintkezője. De ezzel pillanatnyilag ne foglalkozz. Ezzel az áramkörrel csak akkor kell foglalkozni, amikor minden a helyén van és a szkóp működik. Az R39-R40 jelű Pot métereket állítsd középállásba. Ami a -2.5 voltot illeti, ellenőrizd, hogy az R14-R15 jelű ellenállások egyforma értékűek-e? Javasolom, hogy ezeket az ellenállásokat cseréld le 10k ohmosra. Nem szükséges ide az 1%-os ellenállás sem. A -2.5 Voltos feszültség kb.- 2.5V-os legyen, nincs olyan nagy jelentősége a pontosságának, inkább a stabilitásának. Érdekelne, hogy megvan-e minden alkatrészed és full-ra van-e szerelve, ha igen akkor megkeressük módját a közvetlenebb kapcsolatnak (pl. Skype) és akkor könnyebben és gyorsabban meg lehet oldani a problémákat.
(#) HDD hozzászólása Jún 3, 2010 /

Szia Jano36
Sajnos a digitális boti még nincs meg jövő héten lesz meg
Akkor az ellenállásokat kicserélem 10k-ra
A relékkel sajnos problémám van, mert nem ridrelék lettek, hanem sima tekercses relék akkor ezeket nem lehet használni?
(#) jano36 válasza HDD hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Szó sincs róla. Ha 5V-os relék, akkor semmi gond.
(#) HDD hozzászólása Jún 3, 2010 /

Szia
Akkor meg nyugodtam, mert 5V relék
Szerinted, lehet használni valamire ezt a kijelzőt?
SP10Q003-T 0122TBővebben: Link
(#) frecsko hozzászólása Jún 3, 2010 /

Sziasztok.
Nézegettem itt a fórumon a különféle szkóp rajzokat.
Tud valaki ajánlani egy kiforrott kapcsolást??
(#) HDD válasza jano36 hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Szia
Az volt az első hogy meg nézem a 100k de azok voltak
De kicseréltem a 10k-ra és be ált -2.49V
(#) jano36 válasza HDD hozzászólására (») Jún 4, 2010 /

Valamire igen. Ehhez a szkóphoz nem. Ez egy 240x320 felbontású (nagy) érintőképernyős kijelző. Álló tájolású leginkább pocket készülékekhez használatos. A legnagyobb baja, hogy 4 bites adatbemenete van, szemben a szkópnál alkalmazott 8 bittel.
(#) HDD válasza jano36 hozzászólására (») Jún 4, 2010 /

Szia
Beteszem az IC5 74HC573N és bekacsolom, akkor nem kapcsol be de, ha kiveszem, akkor elindul
Ez miért van?

Sejtetem, hogy nem lehet használni semmire a kijelzőt nagyon olcsó 1200.-
Annyit én is ki böngésztem, hogy 320x240 és érintő képernyő de semmi mást
(#) jano36 válasza HDD hozzászólására (») Jún 4, 2010 /

Jogos lehet, mivel a kimenete a kijelzőre csatlakozik a bemenete meg vélhetően lóg a levegőben. Az IC baloldalán lévő csatlakozó sor hova kapcsolódik?
Legyen teljessen összeszerelve és ha akkor sem működik akkor csinálj gondot. Ami a kijelzőt illeti nagyon is megéri az árát, annak, aki programot irní is tud. Részletes adatlapot nem sikerült találnom.
(#) HDD válasza jano36 hozzászólására (») Jún 4, 2010 /

Szia
Akkor az lehet a gond, mert még csati sincs benne, akkor összeszedi a zajokat
Ha kész lesz, akkor jelentkezem jövő hét keddre, ígérték az digit potit

Gondoltam veszek egyet, hátha elérek, oda hogy tudok programot írni rá egyszer
(#) MaSTeRFoXX hozzászólása Jún 6, 2010 /

Analóg fokozatnál jelenleg annál maradtam hogy az 1 hete feltöltött hameg analóg fokozat elgondolását használom a 2 fetes bemenettel meg a 733-ast, csak nem differenciálisan hajtom az AD-t.
A bemeneti osztónál vagyok egy kicsit elakadva, hogy oké hogy relésre kellene megvalósítani, csak valami optimálisat kellene kitalálni, ami jó is, meg a relék száma is ésszerű határ alatt van. Az EMG meg hameg bemeneteket nézegettem. Nem tudom hány relét lehet egymás után kötni amivel nincs nagyon baja, meg a régi szkópoknak a bemenete légszerelve volt a yaxley kapcsolón, nem tudom mit szól a nyákhoz. Relének meg nem egy kimondottan nagyfrekvenciásat találtam, TAKAMISAWA A5W-K meg hasonlók.
(#) bbatka válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Jún 6, 2010 /

Abba a szerencsés helyzetbe vagy hogy közel van hozzád a RET.
298Ft/db. -ja a
FTR-B4 CA4.5Z 4,5 V 145 Ohm 125Vac/0,5A;30Vdc/1A 2 Á.K.
cikksz:49-01-85
100Mhz -ig biztos jó
(#) jano36 válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Jún 6, 2010 /

Figyelmedbe ajánlom a 156. oldalon a bbatka által küldött kapcsolást, Annak aszimetrikus a kimenete. Azt meg hogy érted "a reléket egymás után kötni" ?
(#) MaSTeRFoXX válasza bbatka hozzászólására (») Jún 6, 2010 /

Ez a relé eddig elkerülte a figyelmemet. Köszi!

jano36: úgy értettem hogy lehet hogy így fa szerűen jönnének egymás után a relék kontaktusai, és több relén átmenne a jel. De még nem tudom hogy fog felépülni...
(#) dinokal válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Jún 7, 2010 /

Szia!
A reléket szerintem csak párhuzamosan tudod kötni, sorban nem lehet!
A légszerelt változathoz képest a nyákos rosszabb, nagyobbak a szórt kapacitások.
Csak egyoldalas nyákra készítsd, az alkatrészek alatt nem futhatnak velük párhuzamosan vezetősávok, max. keresztben, és lehetőleg minél vékonyabbak legyenek.
(#) Norberto válasza dinokal hozzászólására (») Jún 7, 2010 /

Idézet:
„A reléket szerintem csak párhuzamosan tudod kötni, sorban nem lehet!”

Szerintem MaSTeRFoXX nem a relék tekercseire gondolt, mikor a sorbakötést mondta, annak nem is lenne sok értelme (minden relét egyszerre kapcsolni), hanem a záró-nyitó kontaktusokra, amelyek a bemeneti jeltovábbítást, illetve jelterjedést segítik vagy akadályozzák épp, osztástól függően. Azokat pedig tetszés szerinti logikákban lehet kapcsolni, akárcsak a mezei kapcsolókat. :yes:
(#) dinokal válasza Norberto hozzászólására (») Jún 7, 2010 /

Szia!
Igazad van, de szerintem a legegyszerűbb ha párhuzamosan vannak kötve, mert a jel max. egy relén fog keresztül futni. A legjobb a kétmorzés megoldás, a két közös érintkező között van az osztó, ha a relé nem kap áramot az osztó két vége a földön van, ha bekapcsolod akkor a jel útjában. Így a panel másik felén simán tudod légszerelve a relé lábaihoz forrasztani az osztót, ekkor legkevesebb a szórt kapacitás, és nem hatnak egymásra az osztótagok.
Egyébként gondolkodtam azon, hogy relék helyett fetet kéne használni, osztónként két darabot átvezető üzemmódban.
Sokkal kisebb helyen elfér, kevesebb az áramfelvétel, a pic simán tudná kapcsolgatni, az ellenállása nem különösebben befolyásolná a mérést mert ki lehet kompenzálni az erősítővel.
Kérdés hogy mennyire torzítaná a jelalakot. Majd ha lesz egy kis időm kipróbálom.
(#) AtomCity hozzászólása Jún 8, 2010 /

Sziasztok!

Haladtam az eOscope-ommal Végre....
A kijelzőn már szerencsére rendesen megjelenik a rácsozás és az eOscope 1.0 felirat, meg, hogy hány s/DIV.
Viszont itt a bibi, semmi jel nincs a kijelzőn, se DC, se AC
Nem tudom mi lehet a gondja, de én az ADC-re gondolok, mert ott a REFERENCIÁT nem tudom, hogy hogy kell beállítani (REFB, REFT). Van az ADS830-nak az adatlapjában pár példa, de nem értem én azokat:S Valaki tudna segíteni benne? Ja és kivettem az elejéről a műveleti erősítőt és a hozzá való ellenállásokat, csak (R10-1k, R11-1k, R2-4,7k) ellenállásokat hagytam meg. Eleinte az R5-50 ell-t is ott hagytam, de kivettem és a BNC melegpontja egy az egyben megy az ADS830 IN bemenetére.

Előre is köszönöm!
(#) Norberto válasza AtomCity hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

Leírhatnád, ha időd engedi, hogy mi okozta a korábbi problémádat (talán krix-kraxos kijelző?) és miként oldottad meg, hogy majd esetleg más is tanulhasson belőle. :yes:
Következő: »»   79 / 118
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem