Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   891 / 3983
(#) proli007 válasza spyker hozzászólására (») Jún 4, 2010 /

Hello!
A Led-eken nem a feszültséget, hanem a nyitóáramot kell változtatni (és lehetőleg állandó értéken tartani). Tehát ez az 1,85V/2,5V gondolatmenet helytelen.
A diódákon egy adott átfolyó áram hatásra, majd a szükséges nyitófeszültség magától kialakul (esik). A katalógusban, a névleges nyitóáram értéke mellett adják meg a létrejövő nyitófeszültséget, mert ez a a feszültség szükséges az előtét ellenállás kiszámításához.
Ezt sokan félreértelmezik úgy, hogy fordítva gondolják, hogy ekkora feszültséget kell a diódákra ráadni... Csak, hogy a diódák nyitófeszültsége és árama között karakterisztikán, jelentős szórás is lehet. Így az áramot nem lehet kézben tartani, pedig működés szempontjából az a fontos.

Először be kell szerezni a diódákat, meg kell nézni hányat lehet sorba kötni a 12V feszültség mellett, mekkora áram értékek kellenek a két fényerő eléréséhez, és ez után lehet dönteni, milyen kapcsolási megoldás szükséges. (Az sem mellékes, milyen feszültségeket kapcsol a helyzetjelző, és a fék.)
üdv! proli007
(#) spyker válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 4, 2010 /

Koszonom a valaszod, ezt nem tudtam! Ez is mar egy nagy segitseg.
(#) spyker válasza proli007 hozzászólására (») Jún 4, 2010 /

Ertem, . Ez is nagy segitseg. Koszonom.
(#) dudzsi hozzászólása Jún 4, 2010 /

Sziasztok. Létezk olyan relé amit 5V-os és 230v-ot kapcsol, de ugy hogy ha behuz és megszünik az 5Volt akkor ugy marad és ha megint kap 5 Voltot akkor meg megszakit. Ha van ilyen mi a neve?
(#) Ballage válasza dudzsi hozzászólására (») Jún 4, 2010 /

Szia!

Van, bistabil vagy reteszelő (latching) relének hívják. Van kéttekercses illetve polarizált. A kéttekercsesnél egyik tekerccsel meghúzatod, a másikkal visszaállítod. A polarizáltnál a tekercsre kapcsolt feszültség polaritásától függ, hogy bekapcsol vagy visszaáll.

Néha a RET-nél lehet kapni 5V-osat, most épp nincs a webes katalógus szerint.
(#) dudzsi válasza Ballage hozzászólására (») Jún 4, 2010 /

Köszi.
(#) Sir-Nyeteg válasza dudzsi hozzászólására (») Jún 4, 2010 /

(#) Müszi hozzászólása Jún 4, 2010 /

Sziasztok!

Egy tapasztalt szaki meg tudná-e nekem mondani, hogy egy egydigites VFD kijelzőnek kb. milyen hosszú az élettartama, ha az előirt adatoknak megfelelően használom?

Müszi
(#) David.zsombor válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 4, 2010 /

Ha fordítva lenne a led akkor nem világítana
(#) mate_x válasza dudzsi hozzászólására (») Jún 4, 2010 /

Szia!

Az is egy megoldás, ha az 5 V után teszel egy invertert, ami egy tranzisztoron keresztül, hajt egy sima relét.

Üdv, mate_x
(#) mrobi hozzászólása Jún 4, 2010 /

Üdv. 3 ledet szeretnék meghajtani 4.8V-ról. Nekem csak 3,6V-ra lenne szükségem. Ezt ellenállással meglehet oldani. De nekem valamiféle olyan kapcsolás kellene amivel el lehetne érni azt hogy ha merülnek az elemek akkor a fényerő ne változón. Ezt meglehet valahogy oldani?
(#) peter1995 hozzászólása Jún 4, 2010 /

Hello.Létezik olyan hogy egy erősítő Bluetooth-on keresztül kapja a jelet?Mert telefonon van olyan hogy zene lejátszása Bluetooth-on de létezik hozzá vevő is amit a végfok elé kötök??
(#) qvasz2 válasza peter1995 hozzászólására (») Jún 4, 2010 /

Persze, csak drága; a kimondottan erre készült cuccok 20 ezertől indulnak.
Mondjuk picit lehet olcsóbban is: veszel egy bluetooth sztereo headset-et, amiben van fejhallgató-kimenet, szabvány jack alj, és abba nem fülhallgatót dugsz, hanem az erőlködőre kötöd egy jack-RCA madzaggal.
(#) peter1995 válasza qvasz2 hozzászólására (») Jún 4, 2010 /

Aha.Akkor ez bukta.
(#) kendre256 válasza mate_x hozzászólására (») Jún 4, 2010 /

Egy inverter meg egy tranzisztor nem teszi bistabillá a jelfogót, ez hibás megoldás. Egy bistabil kapcsolás sokkal bonyolultabb.
(#) proli007 válasza Ballage hozzászólására (») Jún 4, 2010 /

Hello!
Alapvetően mind kettő polarizált, mert ez a jelző, nem a vezérlés polarizációjára utal, hanem a relén belüli mágnesre, ami biztosítja a bistabil működést. Mert nincs bennük visszatérítő rugó, az érintkezők nyomatékát, a mágnes "húzó ereje" biztosítja. Régen ezeket, polárrelének is csúfolták.
üdv! proli007
(#) pcroland hozzászólása Jún 4, 2010 /

Sziasztok!
Ma kaptam egy 2000W-os hőlégfúvót aminek a legkisebb fúvókája 2cm átmérőjű.Az lenne a kérdésem,hogy ezzel lehet smd-t forrasztani(1206-osat)?még egy kérdés:volt a csomagban egy silica gel.ez mit is takar?
(#) nagy_david1 válasza pcroland hozzászólására (») Jún 4, 2010 /

Szia!
Utóbbi kérdésedre válaszolok. A silica gel az nedvszívó anyag. Megköti a nedvességet. Szinte minden termék dobozában található legyen az épp cipő vagy elektronikai termék.
(#) proli007 válasza mrobi hozzászólására (») Jún 4, 2010 /

Hello!
Igen, van ilyen kapcsolás, áramgenerátor a neve. De nem mindegy, hogy mennyire csökken le a telep feszültsége, mert ennek is kell a működéséhez némi többlet feszültség. Valamint, hogy mekkora lesz a Led árama..
üdv! proli007
(#) pcroland válasza nagy_david1 hozzászólására (») Jún 4, 2010 /

Köszi!
Még várom az első kérdésre a választ.
(#) zolika60 válasza pcroland hozzászólására (») Jún 4, 2010 /

Szerintem csak kiforrasztáshoz jó bontás esetén.
(#) pcroland válasza zolika60 hozzászólására (») Jún 4, 2010 /

És esetleg tudnék hozzá készíteni de inkább venni kisebb fúvúkát?
(#) kendre256 válasza pcroland hozzászólására (») Jún 4, 2010 /

2000W iszonyat nagy teljesítmény forrasztáshoz. 80-100W elég forrasztáshoz, ha nem tudod a hőégfúvót hasonló teljesítményre leszabályozni, akkor még a panelt is kilyukasztja (de legalábbis megsüti). Ha csak a fúvóka átmérőjét csökkented le, a panel kinyírása mellett még a hőlégfúvó is tönkre mehet, ha nincs benne megfelelő védelem.
(#) zolika60 válasza pcroland hozzászólására (») Jún 4, 2010 /

kendre256 kolléga véleményét osztom ebben a kérdésben. Nem elég a kisebb fúvóka kisebb teljesítmény is kell. :yes:
(#) pcroland hozzászólása Jún 4, 2010 /

Köszi!
És hogyan tudnám a a leadott teljesítményt csökkenteni?
(#) dudzsi hozzászólása Jún 4, 2010 /

Köszönöm mindnkinek a választ. Maradok akkor a bolti bipoláris relénél.
(#) mrobi válasza proli007 hozzászólására (») Jún 4, 2010 /

Köszi a segítséget. A ledekre 3,6V-nak és 80mA-nak kellene jutni. A tápfeszültség 4,8V de szerintem 3,6V alá biztos nem esne.
(#) vladcepes hozzászólása Jún 5, 2010 /

Sziasztok. Lenne egy kérdésem hátha tudnátok valami magyarázatot adni. Idézem egyik ismerősömnek szavait.
" Kb. 1 éve vásároltam egy ilyen Bővebben: Link
autós porszívót melyet a szokásos tölthető akkus morzsaszívók gyors és bosszantó lemerülésének elkerülése végett morzsaszívóként szerettem volna használni.Egy ideig működött is egy ehhez Bővebben: Link
hasonló 500mA-es Coracell adapter szivargyújtós aljzatról,de egyre gyengébben,majd mikor új,már teljesen a linkben láthatóhoz hasonló de 750mA-es aljzatot vásároltam,az meg sem indította így azt vissza kellett vinnem. Ide Bővebben: Link irányítottak és,még ha nem is volt olcsó,megvettem a képen látható adaptert, elhozták de a porszívót úgy működteti,hogy rángatja,mintha mp-ként 2x ki/be kapcsolnám! :F Most már tényleg nem tudom miért nem működik. Szerintetek valami adaptert kéne építeni? Előre is köszöntem a segítséget.
Üdv.
(#) SzervízMacska válasza vladcepes hozzászólására (») Jún 5, 2010 /

Szia! Legjobb távdoktori megérzésem azt sugallja, hogy a készülék áramfelvétele megnőtt. Ezt így a messzeségből első körben mechanikai hibára vezetném vissza, úgymint:
a.,: elpiszkolódás;
b.,: kenési elégtelenség ( ennek már hangja is szok' lenni ).
Ennek tükrében szétszedném és megvizsgálnám miért szorul a motor v. a ventilátor benne. Egy egyszerű áramméréssel Te is meggyőződhetsz róla.
(#) vladcepes válasza SzervízMacska hozzászólására (») Jún 5, 2010 /

Szia.
Köszöntem a választ,továbbítom.
"Egy egyszerű áramméréssel Te is meggyőződhetsz róla"
Ezt hol kell mérni? Annyira nem vágom.
Van egy Multiméter de hogy ott mire kell állítani meg a porszívónál mit mérni?
Meg arra is gondoltam hogy ha valóban kevés neki az áram és kipróbálni lent a kocsiba a szivargyújtóról akkor szerintem mindent elárul hogy vagy megy vagy nem.
Jó megoldás lenne?

Üdv.
Következő: »»   891 / 3983
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem