Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   86 / 966
(#) Feri válasza zolika60 hozzászólására (») Jún 7, 2010 /
 
Ha E-ON területén laksz következő az ügymenet.
Beszélsz egy regisztrált szerelővel, ő kér blombabontási engedélyt és utánna kicseréli neked a tetőtartót.
Te meg csak rendezed a számlát.
A blombabontást 8 nappal a bejelentés utám lehet megtenni.
(#) Dudus válasza elektrocad hozzászólására (») Jún 7, 2010 /
 
Nincs vita közöttünk!

Az eredeti kérdés onnan indult, hogy új építésnél kell-e ÁVK-t telepíteni vagy sem, és erről szól-e a szabvány.

Ha az általad alkalmazott megoldás biztosítja a szabványban előírt biztonsági szintet, akkor már be is tartottad a szabvány által megkövetelt előírásokat az eredeti kérdésnél (is), hiszen mi mással lehet biztosítani 30mA -s hibaáram esetén a leoldást ÁVK nélkül?

Ha, mint írod, a szabványok csak a vezérvonalak és csak a minimális biztonsági előírásokat garantálják, hogyan lehetne eltekinteni tőlük? Maximum túl, mintsem alulméretezni kellene !

Másrészről, milyen szakember az, aki nem tervez be egy lakóépületbe, ahol sok érdekes eszköz megfordul(hat), ÁVK-t? Vagy EPH-t, ne adja Isten, túlfeszültségvédelmet, villámvédelmet? Én kontárnak tartom , aki arra hivatkozva, hogy a szabványt nem kötelező betartani eltekint ezektől, pláne, ha fel sem ajánlja a lehetőségét a megrendelőnek, részletesen elemezve az előnyeit- hátrányait! Amiket példaként említetek, azok ipari létesítmények, irodaházak, itt pedig a saját házukat/lakásukat felújító/javítgató emberek fordulnak elő! Nekik, igenis jó mankó a szabvány!

A felülvizsgálatok tekintetében, tisztelet a kivételnek, nem szeretem az általánosítást, szomorú tapasztalataim vannak

-értem én a szándékot a hozzászólásodban, de szerintem elkanyarodott az eredeti példától, és veszélyes értelmezésekre adhat okot, de teljesen korrekt , amit írtál...-

-szerintem!-
(#) zolika60 válasza Feri hozzászólására (») Jún 7, 2010 /
 
Köszönöm.
(#) petkow válasza Dudus hozzászólására (») Jún 7, 2010 /
 
Én ezennel elnézést is kérek, ugyanis a kiinduló témát figyelmen kívül hagyva, és attól teljesen eltérve csak a szakmai jogi részről kezdtem el gondolatokat megfogalmazni.

Semmi esetre se azt próbáltam itt sugalni a kiinduló hozzászólónak hogy ne építsen fi relét a saját házába. Igenis nagyon hasznos eszköz, és minden korszerű lakótér elektromos rendszerében jog, szabvány stb.-től függetlenül műszakilag nagyon is indokolt beépíteni.
(#) elektrocad válasza Dudus hozzászólására (») Jún 7, 2010 /
 
Üdv Dudus!

Először is elnézést, hogy nem az eredeti kérdést vettem figyelembe.
Teljes mértékben egyetértek Veled. Bennem is meghűlt a vér, amikor tavaly szembesültem a már említett jogszabállyal, miszerint a szabványok csak ajánlások. Szerintem is jó dolgok.
Viszont nem arról van szó, hogy most már mindenki azt csinál, amit akar. Vannak bizonyos biztonsági szabályok, amelyek jogszabályok, nem szabványok. A biztonsági jogszabályokat kell maradéktalanul betartani, ami egyrészt lehet a szabványok betartásával - ez egyszerűbb, vagy egy olyan műszaki megoldással, ami nincs a szabványban meghatározva. Nos ez utóbbiról kell bizonyítani, hogy megfelel a biztonsági jogszabályoknak.
Amit pedig a "a saját házukat/lakásukat felújító/javítgató emberek" -ről írsz, sajnos igaz. A felülvizsgálatot csak azért említettem meg, mert az Téged, ill. a Te munkádat is védi az ilyen barkácsolók okozta kárra vonatkozó felelősségtől. Egy új berendezésre, vagy szerelésre mindenképpen javasolt a felülvizsgálati jegyzőkönyv, azzal bizonyíthatod, hogy minden rendben van, biztonságos a berendezés. Hogy a barkácsoló tulaj ezután mit módosít rajta, az ő dolga, Te rendben átadtad azt. Másként nehezebben tudod bizonyítani a szakszerű munkádat, ill. hogy a kárt a laikus barkácsoló hozzá nemértése okozta.
(#) szepi2001 hozzászólása Jún 7, 2010 /
 
Sziasztok. Kétszintes családi házat vásároltak élettársam és édesanyja. A villanyszerelése kritikán aluli volt (réz-alu sodort kötések stb.), így édesapámmal, aki gyakorlott a témában, részben újrahúztuk a kábeleket, rendbetettük a kismegszíkítókat és a tábla mögötti részt. EPH csomópontot is ki kellett építeni a cirkók miatt. Új konnentorhelyeket is ki kellett építeni. Mindent korrektül és szabályosan csináltunk, mégis két dolog miatt aggódom: első hogy csavaros csokikat alkamaztunk. Sok helyen olvasom, hogy ezek nem jók, mert kilazulnak a csavarok, szétnyomódik a kábel stb. szerintetek? A másik, hogy a padláson is mennek csatornák. Ezek egy része tűzbiztos dobozban van elágaztatva, kérdés, hogy érdemes-e az átlagos védőcsöveket/dobozokat kicserélni? A nagy áramfelvételű berendezések nem a padláson vannak vezetve. Még nem lett használatbavéve a ház, így még semmi sem késő. Egyikünk sem villanyszerelő, bár én BME-n végeztem, édesapám is csinált már jónéhány villanyszerelési munkát, most mégis elbújt bennem a kisördög...
(#) Dudus válasza szepi2001 hozzászólására (») Jún 7, 2010 /
 
Szia!

Ha a csavaros szorítók a lemezes fajtából vannak, nyugodtan használd őket, de a sodrott vezetékeket érvéghüvelyezd! A lemez nélkülit én nem használom/szeretem.

Ha a vezeték méretezése helyes, és a kötések megfelelőek, nem tűzveszélyes az általad említett védőcső és kötődobozok esetében. De vedd figyelembe, amit köbzoli írt az elhelyezéssel kapcsolatban!
(#) Dudus válasza elektrocad hozzászólására (») Jún 7, 2010 /
 
Egyetértek!
(#) harald válasza szepi2001 hozzászólására (») Jún 7, 2010 /
 
szia a csavaros csokik miatt csak akkor aggódj ha nem szorítólemezes vagyis a csavar és a vezeték között kell lennie egy lemezkének ami a vezetéket nyomja pár típusból ezt kispórolták akkor a csavar elvágja a vezetéket és csak rézvezetéket rézzel alut aluval
a padláson ha nincsenek kötődobozok vagy minimális akkor no para faházban is szerelnek villanyt természetesen a védőcső kötelező vagy csatorna
még egy a kismegszakítót nem szabad fölülméretezni pl világításnak bőven megteszi a 10A tán mé a 6 is
inkább oldjon le egy izzókiégésnél minthogy ne oldjon le mikor kell
(#) szepi2001 hozzászólása Jún 7, 2010 /
 
Köszönöm a gyors válaszokat. Nos van amelyik csoki lapkanélküli mert pl 1.5-2.5 méretűt nem kaptam csak lapka nélkülit. Jobban teszem ha kicserélem őket (mennyire tűzveszélyes)? Amúgy rendesen meg lettek húzva, sodort kábelt nem alkalmaztunk. Csak rézkábelt raktunk be az alukat kicseréltük rézre. A padlásvezetékek korrektül el vannak rejtve. A kismegszakítóknál 4 áramkörünk van: 1 a sütőnek (25 A), 1 a fürdőnek és szuterénszintnek (22 A), 2x 16 A pedig a felső szint többi részének (szobák),
(#) elektrocad válasza szepi2001 hozzászólására (») Jún 7, 2010 /
 
Idézet:
„A kismegszakítóknál 4 áramkörünk van”


Nem kevés az egy kétszintes családi házban?
(#) unitraman válasza szepi2001 hozzászólására (») Jún 7, 2010 /
 
Kevés az a 4 kismegszakító. Alapból külön tesznek a boylernek, elektromos sütőnek, mosógépnek, mosogatógépnek, fali gázkazánnak. Ez már most 5, és ezek csak a készülékek. Én ezeken kívűl még használat szerint osztályozni szoktam a helyiségeket (szoba, nappali, előszoba+konyha, fürdőszoba+wc, stb.) és még ezeken belül is külön körre szoktam osztani a konnektorokat és a világítást. Nem úgy kell méretezni, hogy berakunk egy 25A-est, aztán ráakasztunk annyit, amennyit bír. Ennyi erővel nem kellene egy sem, elég a főmegszakító az óra után.
(#) potyo válasza elektrocad hozzászólására (») Jún 7, 2010 /
 
Csak egy hangyányit. Nálam ez van csak az emeletre. (jó, mostanában kismegszakítókat szokás rakni, de ezt kb. 25 éve tervezte apám, meg ennek is van előnye, gyorsan cserélhető, ha nagyobb áram kell valahová).

1.jpg
    
(#) elektrocad válasza potyo hozzászólására (») Jún 7, 2010 /
 
Tetszik az Olcsó - Drága átkapcsoló. Főleg a feliratok.

De tényleg.
(#) pucuka válasza potyo hozzászólására (») Jún 7, 2010 /
 
És ezt ismered? Van 16, és 25 A -es is.
(#) potyo válasza pucuka hozzászólására (») Jún 7, 2010 /
 
Tudom, hogy léteznek ilyenek, de a képen pl. 10A-es a legnagyobb, amit használunk (földszinten van 16A-es is, illetve a pincéhez van egy 20A, ahol hegeszteni szoktam). Egyébként tervbe van véve a cseréje, nem azért, mert nem látja el a feladatát, hanem mert kellene felrakni FI relé(ke)t (bár tisztességes földelőhálózat, EPH, stb. az van), illetve még ide gondoltam ezt-azt beépíteni, és azért egy kismegszakító jóval kevesebb helyet igényel, mint az olvadóbiztosítékok.

Feliratok hugom miatt lettek, mert nem képes megjegyezni, hogy melyik mit kapcsol és hogy melyik állás melyik, pedig minden ugyanígy van a földszinti táblán is...
(#) antika037 válasza llaci56 hozzászólására (») Jún 7, 2010 /
 
Köszi a segítséget! Remélem, használható lesz az infó! Holnap nekilátok!
(#) T.J.K hozzászólása Jún 7, 2010 /
 
sziasztok.fénycsöves rovarcsabdába van 1 40w-os folytó kettő20w-os fénycső sorba.a gyujtók4-40w/100-130v.A 230v-os gyujtóval nem kapcsolnak be a csövek, miért? Nem értem
(#) szepi2001 hozzászólása Jún 8, 2010 /
 
A 4 kör csak egy szint. A másik szintnek van még 5 köre (2 villanyóra van). Mindenesetre eldöntöttem, hogy ahol tehetem, kicserélem a sima csavaros csokikat lapkásra, üzembiztosabbnak tűnik. Köszönöm a segítséget.
(#) lui144 válasza Feri hozzászólására (») Jún 8, 2010 /
 
Hogy lehet a hiba helyét megtalálni? Azt elfelejtettem írni, hogy az egyik ugyanilyen hibajelenségnél pedig szikrák jöttek ki a konektorból. De ez csak egyszer történt meg.
(#) proba válasza lui144 hozzászólására (») Jún 8, 2010 /
 
Ahol szikrázik ott rossz.Egyébként ha a ház vezetékezését ismered,akkor az utolsó kötés ,vagy maga a dugalj rossz -tipikus laza csavar.(ha máshol -ezzel közös ágon nem lép fel rejtélyes lámpavillogás,vagy egyéb anomália akkor ezzel kezdeném.)
(#) tatabike válasza szepi2001 hozzászólására (») Jún 8, 2010 /
 
Szerintem ilyenekkel jobban járnál. Manapság már mindenhol ezeket használják.
(#) lui144 válasza proba hozzászólására (») Jún 8, 2010 /
 
Sajnos a ház vezetékezését nem ismerem. A dugajt majd alaposan szemügyre veszem. Ha más nincs akkor kicserélem. Érdekes módon csak ebben az egy konektorban jött elő a hiba. A többiben nem.
(#) walter válasza Electric59 hozzászólására (») Jún 9, 2010 /
 
Csak most olvastam. Tisztában vagyok vele, a szabványt,
ha részletesen megnézed nem az összesodrott és leforrasztott kötésre értelmei, hanem az egymás mellé helyezett és összeforrasztott vezetékekre.
Nem tudom hány éve vagy a szakmában, de én igen régóta, így láttam Wago rugós kötőelemet szétégve, de az általam leírt módon használt forrasztásnál(nem taknyolásnál) még egy kötési hibával sem találkoztam.
A forrasztást kerülik az egyszerűbb szerelők, könnyebb a Wagó használata. Nem mondom, hogy rossz kötőelem,de jobb a forrasztás. Egyébként már nem az általad idézett szabvány van érvényben és SEMMIT NEM TILT A SZABVÁNY CSAK AJÁNLÁS,NEM KÖTELEZŐ!
(#) proba válasza tatabike hozzászólására (») Jún 9, 2010 /
 
Csak arra vigyázz nagyon ,hogy a bedugott vezeték egyenes legyen .Ha kicsit görbül már megbízhatatlanná válik.
(#) treffort hozzászólása Jún 20, 2010 /
 
Sziasztok! Korábban már volt egy-két Fi relés kérdésem, melyekre nagyon jó válaszokat kaptam itt a fórumon, úgyhogy újra kérdeznék: házbővítés történt és az új részen minden vezeték és kapcsoló újra lesz cserélve. Én erre a részre tetetnék a tulajjal Fi relét. AZ elgondolásom szerint Fi relé működésében az nem jelent problémát, ha a régi részen a föld és a nulla esetleg össze van kötve valahol, hiszen az új részen FI relé után nem lesz sehol sem közösítve a föld/nulla. Jó az elképzelésem? Köszi a válaszokat előre is.
(#) Dudus válasza treffort hozzászólására (») Jún 20, 2010 /
 
Ha az új részen szabályosan szerelsz , nem lesz gond az ÁVK-val , függetlenül az előtte lévő résztől.
(#) ego2 válasza treffort hozzászólására (») Jún 21, 2010 /
 
.... tetetnél a tulajjal" ? Azt hittem te vagy ott a tulaj?! Netán kivitelező? Akkor meg nem értem a kérdést!
(#) proba válasza treffort hozzászólására (») Jún 21, 2010 /
 
Hát ha a régi rész csatlakozik a FI reléhez (ami nem igazán derül ki ,hogy a FI relé bemenete a régi rész közös 0 vezetője, vagy az óránál szétágazik régi , és rendes védőföldes új részre ) akkor ettől még nem szerelhetsz fel földelt konnektorokat.
(#) Hiroshi hozzászólása Jún 23, 2010 /
 
Vettem ma egy zsinórkapcsolót, viszont sajnos nem igazán tudom, hogy kellene bekötnöm (raktam fel képeket is) ja és egy 3 eres kábellel szeretném megcsinálni. Az világos, hogy a földelést valahol mellette kellene elvezetnem.
Előre is köszönöm a segítséget.

kép1
kép2
kép3
kép4
Következő: »»   86 / 966
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem