Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC égetési hibák, problémák, kérdések
Lapozás: OK   29 / 82
(#) hackerfish hozzászólása Jún 8, 2010 /

Ha kiderül, hogy a PIC a hibás, és muszáj lesz vennem egy újat, mit javasolsz, milyet vegyek?
( A mostani PIC16F84A-04, de ez egy régebbi fajta )
Olyan 1000Ft körüli összeget költenék rá.

Van még egy kibuherált PIC16C63A-04/SP-m is. Erről mit lehet tudni, többszörprogramozható?
(#) szilva válasza hackerfish hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

16F84 helyett a 16F627/628/648 szokott helyettesítőként felmerülni. Ezek gyakorlatilag lábkompatibilisek a 84-gyel, sajnos a firmware-be bele kell nyúlni a helyettesítéskor, így olyan projekteknél, ahol csak a hex érhető el (nincs forráskód), ott talán érdemesebb nem szenvedni a portolással (hex-ben túrkálva), hanem venni egy 84-et, sajnos sokkal drágábban.

Ha viszont saját cuccokat szeretnél kitalálni, akkor javasolni tudom a 16F882/883/884/886/887 családot, ezek nagyon jól eltalált mikrovezérlők, a 16F882/883/886 28 lábú, a 16F884/887 pedig 40 lábú kivitel. A magjuk gyakorlatilag ugyanaz, az eltéréseket (memóriaméret és hasonló apróságok) ki kell lesni az adatlapból. Fejlesztéshez érdemes beszerezni 16F886-ot és 16F887-et (28 és 40 láb, minden megvan bennük), majd a végleges cuccba lehet a kisebbik testvért tenni, ha elég hozzá.

Érdemes elgondolkodni talán 18F-eken is, pl. a 18F2321/4321 szintén 28 illetve 40 lábú, viszonylag barátságos áron, vagy ami még elég jó árban, az a 18F2550/4550 (28, 40 láb), amikben USB illesztő is van.

De persze ha van egy speciális igény valami különleges fejlesztéshez, akkor ahhoz is lehet találni jól illeszkedő PIC-et. A fentiek általános célokra, fejlesztésekhez eléggé bevált alaptípusok.
(#) hackerfish válasza szilva hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

Ok, köszi. PIC16F627-et itt is találtam, a hestore oldalán, és ez csak 685Ft, sokkal olcsóbb, mint a PIC16F84 1400Ft-ért.
Szerintem holnap veszek is egy ilyet.
De ha ugyanazt tudja, ugyanolyan a lábkiosztás is, akkor mitől olcsóbb?
Egyébként leginkább tanulásra kell, szeretnék PIC-elni tanulni, de sajna már az égetésnél leragadtam...
Az égető jónak tűnik, a PIC lesz a hibás.

A 627 többet is tud. Újabb gyártás, ezért olcsóbb. A régi technikával drágább volt a 84-esek gyártása, és már valószínűleg nem is gyártják csak a régi készlet van még valameddig.

Értem.
[OFF]
A PIC-ek nevében a "P" azt jelenti, hogy többször programozható, az "SP" meg azt, hogy egyszer programozható?
(#) Norberto válasza hackerfish hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

Nem. A tokozásról ad információt.

Mindkettő azt jelenti, hogy PDIP tokozásról van szó, tehát hagyományos IC-tokozás - azaz nem SM /surface mount/ verzió. Ez 2,54 mm-es lábtávolságot jelent.

Az SP pedig vékony kivitelű tokot jelent, már ami az IC szélességét illeti. Az SP tokozás szélessége pont annyi, mint egy mezei pl. 8-lábú DIP tokos IC-jé.
(#) hackerfish válasza Norberto hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

Arra gondoltam, hogy kipróbálom az égetőt a másik PIC-emmel, a 16C63A-val. Azon viszont 2 Vss is van. Hogy kössem be az ICSP-t, mind a 2 Vss-t kössem rá?
(#) potyo válasza hackerfish hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

Először talán nézd meg, hogy az égetőprogram ismeri-e a 16C63A-t...
(#) hackerfish válasza potyo hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

O-o. WPB nem. És elvileg csak a WPB tudja kezelni a WLPT minit. Más progival olvasni sem lehet WLPT_minivel? Nem akarom felprogramozni a PIC-et, csak arra vagyok kíváncsi, hogy a program tudja -e azonosítani. (megnézném, hogy az égetővel van baj, vagy a másik PIC-el)

A 16C63A ha nem UV-ablakos, akkor egyszer programozható, szóval csak óvatosan, ha még üres. Ha meg nem üres, hanem valahonnan bontott, akkor jó esély van rá, hogy a benne lévő kódot nem lehet kiolvasni. Ahogy az adatlapban látom, ezeknek még nincs gyári chip ID-jük, emit ki lehetne olvasni, azaz azzal sem érdemes próbálkozni.

Kár. Akkor megvárom amíg megérkezik a megrendelt IC, és majd utána kiderül hogy mi volt a baj...
(#) watt válasza hackerfish hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

Megnézted LED-ekkel a topicban leírt módon, hogy kijön-e a jelsorozat? (Ebben a hozzászólásban vannak a kódok, amit látni kell.)

Nem jó módszer, hogy figyelmen kívül hagysz fontos dolgokat! Ha nem jársz utána az egész égető láncod működési helyességének, a következő PIC-ed is a kukában végzi. Persze az is lehet, hogy a mostaninak sincs semmi baja.
(#) hackerfish válasza watt hozzászólására (») Jún 9, 2010 /

Az jó, ha a ledeket a PIC foglalatba rakom, RB6-hoz, RB7-hez, és LPT-nél Ack-hoz, úgy hogy a negatív lábukat a közös Gnd-re kötöm? Gondolom közben a PIC ne legyen az égetőben, ugye? Ellenállás kell a ledek elé? Le tudnád írni, szájbarágósan, step by step, hogy pontosan mit kell mérnem, és hol?
Am ha jól értettem, az is előfordulhat, hogy a PIC-et sikerült felprogramozni, csak a hibás Ack miatt nem lehet olvasni?
(#) watt válasza hackerfish hozzászólására (») Jún 9, 2010 /

Egyre kevesebb esélyt látok, hogy ez menni fog neked. Kérlek ne haragudj meg ezért!

De még egy lendület:
LED-eket természetesen ellenállásokkal kell bekötni(1k jó oda).
ACK-ra nem kell LED. Amit leírtál bekötést az jó, másképp nem is lehet(feltéve, ha a két vonalat akarod indikálni...)

Ha visszaolvasnál kicsit a belinkelt topicban, amit már többször kértem, hogy olvass el figyelmesen és szedd ki a lényeget, akkor nem tennéd fel a mérés mikéntjére vonatkozó kérdéseket, mert ott leírtam már(még egyszer nem fogom).
Hajrá!

Ok.
Addig nem adom fel, amíg meg nem tanulok PIC-et programozni! :yes:

Az jutott még eszebme, hogy erre a PIC-er már korábban is megpróbáltam írni, egy JDM égetővel, és az sem kizárt, hogy egyszer felcseréltem a Vdd-t, és a Vss-t. Azt olvastam, hogy az utobbira nagyon kellett volna figyelni, mert tönkreteheti a PIC-et.

Még ma elmegyek egy új PIC-ért, és végigolvasgatom a topicot.
(#) potyo válasza hackerfish hozzászólására (») Jún 9, 2010 /

Idézet:
„Addig nem adom fel, amíg meg nem tanulok PIC-et programozni!”

Azért azt ugye tudod, hogy ha még menni is fog az égetés, az még kb. 1% abból, hogy azt mondhasd, tudsz PIC-et programozni?

Vdd-Vss cserével még nem sikerült PIC-et kinyírnom, ha nem nagyáramú tápról hajtottam. USB-ről vagy 7805 stabkockáról nemnagyon lehet kinyírni.

Idézet:
„Addig nem adom fel, amíg meg nem tanulok PIC-et programozni!”

Igazán jó indulattal mondom, hogy programozni megtanulni sokkal könnyebb, mint a programhoz kapcsolódó áramkört megtervezni, kivitelezni, hozzá illeszteni a programot. Eddig sem azt mondtam, hogy nem tudsz programozni, hanem azt, hogy még nem elegendő az elektronikai alapismereted ahhoz, hogy megépíts és beüzemelj egy áramkört. Erre kéne időt fordítani, sokat!

A JDM esetében előfordulhat, hogy nem a Vdd, Vss megfordítása okozta a legnagyobb bajt.
Ha olvasgattál, biztosan láttad, hogy a PIC-et legkönnyebben a Vpp lábán keresztül lehet kinyiffantani. Elég egy hosszú vezeték, ami lógva marad rajta a Vpp fesz lekapcsolása után. Ebből következően a statikus feszre is nagyon érzékeny lehet. Ezért nagyon fontos a már említett "külső" alkatrész, ami nem más mint a 10k ohm -os MCLR ellenáállás(WLPT_mini rajzán láthatod). Ha ilyen nem volt a JDM korszakodban, akkor lehet, hogy tényleg halott a PIC. Nekem elég volt egyszer ilyen ellenállás nélkül próbálkoznom. Igaz akkor a Vpp láb teljesen egy vezetéken lebegett a Vpp kapcsoló lekapcsolása után. Ezt az állapotot sokféleképpen elő lehet állítani, nem WLPT_mini betegség, bármelyik égetővel előfordulhat...

Megvan az új PIC.
Gondoltam megpróbálom azonosítani, attól úgysem mehet tönkre.
Elsőre simán sikerült, 1*es sebességgel.
Arra gondoltam, hogy ez így már jó, a régi PIC volt a hibás.
Elkezdtem a flash írást.
Amikor beolvastam, csak az egyik helyre írt ki valami kódot, de ott sem azt, aminek lennie kéne, a többi helyen 3FFF.
Megpróbáltam újra azonosítani a PIC-et, de másodszor már nem sikerült.

A hardver checknél továbbra is jónak tűnik az égető.

Most elkezdem az újabb méréseket.
(#) hackerfish válasza hackerfish hozzászólására (») Jún 9, 2010 /

Ha van egy fölös ledsorom, amihez 470Ohm-os ellenállások vannak, azt is használhatom a méréshez?

Igen, de ha egyszer már azonosította lassan, akkor biztosan jó az impulzus sorozat. Megjegyzem ismét előbb tetted rá a PIC-et, mint végigmérted volna! Nem túl bölcs döntés.
A 10k benne van a Vpp - Vdd között?
A PIC Vdd, Vss között van 100nF kondi?
Ha mindenre igen a válasz, akkor lassítsd le 10-esével a sebességet.
(#) szilva válasza hackerfish hozzászólására (») Jún 9, 2010 /

Az áramkör miből kapja a külső tápfeszültséget? Mennyi (műsszerrel mérve!) a PIC lábának helyén a Vdd és Vpp értéke?

A 10K megvan.
A PIC Vdd, Vss között nincs kondi, majd rakok. Pontosan 100nF kell, vagy pl 104 is jó?
Ez fontos? Zavarszőrésre kell?

Fölszereltem a ledeket az égetőre.
DE:
A 10K felhúzó ellenállás, és a másik 2 ellenállás a foglalatal egy áramkörben van, a ledeket pedig a foglalatos áramkör HELYETT csatlakoztaton az ICSP-re, Vss-hez, RB6-hoz, és RB7-hez. Ez így jó?

A mést programozás közben kell elvégezni? Ha más HEX fájlt írok a PIC-re, nem lesz más a ledek villogása?
( Elolvastam a topicot, de számomra ez nem volt egyértelmű. )
(#) hackerfish válasza szilva hozzászólására (») Jún 9, 2010 /

A táp ugyanaz, mint watt rajzán. 12, és 5V jön ki belőle, PIC lábain is ennyit mértem.

Idézet:
„A 10K felhúzó ellenállás, és a másik 2 ellenállás a foglalatal egy áramkörben van, a ledeket pedig a foglalatos áramkör HELYETT csatlakoztaton az ICSP-re, Vss-hez, RB6-hoz, és RB7-hez. Ez így jó?”

Igen.

Idézet:
„A mést programozás közben kell elvégezni?”

A belinkelt jelsorozatot kell villogással ellenőrizned. Írtam, hogy ez a felsimerés folyamatát írja le, tehát felismerés gombra kell kattintanod, miután lelassítottad annyira a sebességet, hogy követni tudod szemmel a LED-ek villogását. de tényleg leírtam mindezt...

Idézet:
„pl 104 is jó”

Az pont 100nF (10+4 nulla = 100000pF = 100nF)

Még valami. Ezt írtam:
Idézet:
„Ha mindenre igen a válasz, akkor lassítsd le 10-esével a sebességet.”

Még azt megtehetnéd, hogy újra átnézed a PIC-es paneled, mert lehet, hogy ott is összeér valami. Lemostad a gyantát a forrasztás után? Lehet, hogy az is vezethet annyira, hogy gondot okozzon...

Konkrétan mi szolgáltatja a feszeket? 7805 és 7812?

Hát, elkezdtem a mérést...
RB6/RB7
1/0
1/0
1/0
1/0
1/0
1/0
1/0
1/0
1/0
1/0
1/0
1/0
1/0
1/0
1/0
1/0
1/0
1/0
1/0
1/0
1/0
1/0
1/0
1/1
0/1
1/1
0/1
1/0
1/0
1/0
stb...

De a topicban másképp van írva:
1, 22 db 0 meg van
2. 011 000
3, 011 000
4, 011 000

Ezt hogy lesz ilyen?

Igen, ugyanaz, mint amit a kapcsolásban írtál.
Az egész egy egyenirányítóval, és egy trafóval csatlakozik a hálózathoz.

Na szóval...
Kiegészítettem az áramkört azzal a 100nF-es kondival, és 1000-es sebességgel a progi egymás után 2* is sikeresen felismerte a PIC-et.

Megpróbáltam írni a PIC-re, szintén 1000-es sebességgel. Utána beolvastam 1-es sebességgel, a PIC üres. Most megpróbálom beolvasni 100-as sebességgel.

Bocsánat, elírtam:
Az azonosítás csak 10000-es sebességgel sikerült.

Viszont a PIC még mindig üres.

Pff, az is lehet, hogy nem írtam el, márn nem tudom... de most 1000-es, és 10000-es sebességgel sem ismeri föl.
Mára ennyi, holnap majd még leszek.
Következő: »»   29 / 82
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem