Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLH erősítő
Lapozás: OK   61 / 221
(#) lamalas válasza storm hozzászólására (») Máj 24, 2010 /

Idézet:
„ügye a végtranyókat lehet úgy variálni, hogy az pnp a másik meg npn természetesen a nyákon máshogy bekötve.”

Nem tudom ezt hogy gondoltad, de ha ugy, hogy a vegtranzisztorok kozul az egyik NPN a masik pedig PNP akkor ezt nem lehet megcsinalni, nem fogmukodni az erositod! A ket vegtranzisztornak NPN-nek kell lennie es a legnagyobb kivezerelhetoseg erdekeben erdemes betara parba valogatni oket. Ez utobbi feltetel nem annyira fontos, valogatas nelkul is jo lesz az erosito.

Az erositobol kiveheto teljesitmenyt nem csak a tapfeszultseg es a terheles nevleges erteke hanem a nyugalmi aram is befolyasolja. Erre vonatkozolag a neten tobb info is van a JLH-rol szolo irasokban. Erdemes azokbol tajekozodni.
(#) storm válasza lamalas hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

köszönöm válaszod és a nyákkal kapcsolatba mi a véleményed az a jobb amit csatoltam, vagy az ahol csak forrsávok vannak?
(#) storm hozzászólása Máj 25, 2010 /

És az lenne még a kérdésem hogyha stereoba építem meg akkor a végfokok tápellátását szimmetrikus vagy asszimetrikus táppal érdemes megoldani?
(#) lamalas válasza storm hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

A NYAKterv amit csatoltal elso ranezesre jonak tunik, de nem mernem tuzbe tenni erte a kezem, mert csak gyorsan neztem at, illetve emberbol vagyok, hibazhatok.

Arrol megoszlanak a velemenyek, hogy forrpontokkal (savokkal) labtol labig celszeru megepiteni vagy NYAK segitsegevel. Az esztetikus kivitel miatt a NYAK celszerubb, de erdemes arra figyelni ebben az esetben, hogy a nagyaramu rez savokat erdemes atforrasztani vagy inkabb plusz rezvezetekkel "megerositeni", hogy a nagy aramok utjaban kisebb ellenallas legyen. Igaz rovid szakaszokon a vekony rezfolia ellenallasa nem jelentos, igy inkabb ez csak a lelkunk megnyugtatasara szolgalo dolog lehet

A forrpontos szerelest azoknak ajanlanam akik jartasabbak a forrasztasban, az aramkoroket konnyebben atlatjak es szepen tudnak dolgozni/forrasztani NYAK hasznalata nelkul is.

Alapbol ennek az A osztalyu JLH vegfoknak asszimetrikus tap valo. Persze vannak szimmetrikus megoldasok, atalakitasok, de aminek a rajzat linkelted az kicsatolo kondis valtozat igy ahhoz asszimterikus tap valo. Nagyobb teljesitmenyu trafot valassz annal a 65W-osnal amit korabban irtal. Az a kis trafo egy csatornat sem tud rendesen kiszolgalni (szenvedni fog) nemhogy egy sztereot!
(#) storm válasza lamalas hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

a trafót 1 csatornára gondoltam
amúgy a nyákot csak azért kérdeztem merthogy így a vezető 'sávok' vagy foltok elég gözel vannak egymáshoz és így a jeleket nemfogják zavarni? Vagy ennek ehhez semmi köze? a szimmetrikus/asszimetrikus tápot meg mindjárt lerajzolom hogy hogyis gondoltam

így valahogy

tap.png

(#) bakos13gab válasza storm hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

Én úgy olvastam, hogy a nagy áramú sávok nagy méretben jók, de a jelutat mindig a lehető legkisebb (ésszerű) méretben célszerű vezetni (akár GND-al körülvéve), mert így kevesebb zavart vesznek fel és a rajtuk folyó áram erőssége is elhanyagolható.
(#) storm válasza bakos13gab hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

ésnis valami hasonlót olvastam

Hali!
Mi van akkor hogyha mondjuk csak 16V-ot kap de nagy a nyugalmi áram? (egy 12V-os(váltóba) 130W-os trafóra gondolok)
(#) storm hozzászólása Máj 30, 2010 /

na senki?
(#) lamalas válasza storm hozzászólására (») Máj 30, 2010 /

Udv,

Ha kicsi a tapfeszultseg de nagy a nyugalmi aram akkor kis nevleges impedanciaju hangsugarzokat lehet vele optimalisan meghajtani. Ez azt jelenti (mindenfele szamolast mellozve), hogy egy szokasos 8 ohmos hangsugarzon a nevleges 10W helyett kisebb max. teljesitmenyt tudsz az erositobol kivenni.

Javaslom olvasd el a cikket amit a JLH erositorol irtam, itt van az oldalon a Kapcsolasokban.
(#) kiriadam hozzászólása Jún 13, 2010 /

Sziasztok!
Nos,én is belevágok lassanként az erősítő megépítésébe,de én szeretném magam megcsinálni a nyák rajzot mindenhez.A végfok nyák rajzát sikerült is megcsinálni (nem kevés időmbe kerül),elég kezdő vagyok a tervezésbe úgyhogy nem vagyok biztos benne h jó.Tehát azt szeretném kérni, h nézzetek rá,h működne-e.Csatolom a nyákot és a kapcsolási rajzot.
Előre is köszi a válaszokat
(#) bakos13gab válasza kiriadam hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

Hát ránéztem és például a C4-nem jól van, mert rövidre van zárva...
(#) kiriadam válasza bakos13gab hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

úúúú tényleg kijavítottam,köszi h szóltál,elnéztem
(#) bakos13gab válasza kiriadam hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

Nem tudom, mennyire ragaszkodsz a saját nyákhoz, de vannak itt príma tervek visszafelé (amit például én használtam, azt talán hapro tervezte és fényharcos van ráírva, de nem vagyok benne biztos).
(#) kiriadam válasza bakos13gab hozzászólására (») Jún 14, 2010 /

csak azért ragaszkodnék hozzá mert szeretném a saját terveim alapján megcsinálni,tervezni a feeling kedvéér,mert az magamnak jó érzés érted....
(#) MolnarG válasza kiriadam hozzászólására (») Jún 14, 2010 /

Kapcsolási rajzot is készítettél hozzá?
(#) kiriadam válasza MolnarG hozzászólására (») Jún 14, 2010 /

Igen készítettem,de azzal az volt a probléma, hogy az eagle összevissza kötögetett, így inkább megpróbáltam én megcsinálni,mert nem igazán találtam rá megoldást, hogy kihozzak belőle valamit
(#) bakos13gab hozzászólása Jún 14, 2010 /

Mostanában újra elővettem pihenésképpen Ágoston és JLH könyveit. Itt mindenki alapvetően az A-osztály iránt érdeklődik. A kérdésem az lenne, hogy a tervező 75Wattos AB osztályú erősítőjét megépítette már valaki? Ha igen, miért? Ha nem, miért? Mik a tapasztalatok?
(#) storm hozzászólása Jún 14, 2010 /

Hali!
szerintem 2 tranyót a rajzon felcseréltél nem a végtranyókat, hanem a másik 2-t cseréld meg őket, mert így nem biztos hogy a helyükre fognak menni

Ja és szerintem jobban járnál, hogyha a tápot a végtranyókhoz tennéd közelebb, mivel ha ígyhagyod, azon a kis vékony forrsávon nem kis áramok folynának sőtt ha odatekersz neki lehet el is tünik
(#) storm válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 14, 2010 /

Olvass vissza pár hsz.-t és megérted

Szóval akkor a '#732668' számú hsz. írójának mondanám, hogyha a Q1-et és a Q2-t cseréd meg, a '+' tápcsatlakozót a végtranyókhoz tedd közelebb, hogy ne azon a vékony szálon 'rohangáljon a fesz', illetve ha a forrszemek is így lesznek a nyákon, akkor Q4 bázisa és emittere tuti rövidre lesz zárva, Q3-nál is valószinű ugyan ez a helyzet, illetve a kimeneti kondi csatlakozását is megvastagíthatnád
(#) MolnarG válasza kiriadam hozzászólására (») Jún 14, 2010 /

Nana! Az Eagle magától nem csinál hülyeséget, legfeljebb az aki használja. A kapcsolási rajzon a 2 kis BC emittere nincs bekötve (nem a nyíl végére kell kötni). A vonalakat meg nem a Wire-rel kell húzni hanem Net-tel... ha valami kérdésed az Eagle-el kapcsolatban van megfelelő topikja.

A nyákkal is van jó pár hiba... de ezeket már előttem leírták.

[OFF]Nem tudom mit szóltok, de szerintem sprint layout-tal jobban lehet tervezni
(#) kiriadam hozzászólása Jún 14, 2010 /

Mindenkinek köszönöm az eddigi segítségeket,igyekszem kijavítani őket
(#) Noja hozzászólása Aug 24, 2010 /

Hali!

Az egyik barátommal elhatároztuk, hogy építünk egy-egy erősítőt, amolyan ikreket. A választás egy JLH-ra esett, de előtte szeretnék megkérdezni pár audio elvetemültet a kapcsolást illetően. Annyi változtatást eszközölnénk, hogy a végtranzisztorokat védő-ellenállásostól, mindenestül letripláznánk (persze a változott munkapontok miatt más is változik majd). Más fórumokon ezt javasolták a minőség radikális javítása címén. A táplálást kapcsitáppal szeretnénk megoldani, a méret- és súlycsökkentés miatt. Hűtőbordával nem lesz gondunk, lesz min elfűteni a nyugalmi áramot. Ha már valamikor kiveséztétek ezt a kapcsolást, akkor bocsánat, nincs lelki erőm átnyálazni mind a 62 oldalt.

A segítséget, véleményeket előre is köszönöm.

Üdv: Noja
(#) lamalas válasza Noja hozzászólására (») Aug 24, 2010 /

Udv,

A csatolt kepen (szornyuseg.gif) lathato erositonek (azon kivul, hogy ellenallasok, kondik es tranzisztorok is vannak benne) mi koze van annak az A osztalyu JLH erositohoz ami ennek a topiknak a temaja?

Melyik erositorol van most szo
(#) Noja válasza lamalas hozzászólására (») Aug 25, 2010 /

Ok, értem én. Bocsi, ennyit a gugliról.
Akkor tudnál nekem valami jó kis JLH-t, amiben lehetőség szerint BD-tranyók vannak??

Köszi: Noja
(#) lamalas válasza Noja hozzászólására (») Aug 25, 2010 /

Idézet:
„Akkor tudnál nekem valami jó kis JLH-t, amiben lehetőség szerint BD-tranyók vannak??”

Mibol gondolod, hogy neked JLH valamelyik erositoje lesz jo?

Elsonek tudnotok kell, hogy mik a celjaitok. Milyen felhasznalasa lenne az erositonek? Bulizasra, otthoni zenehallgatasra vagy hangszererositonek hasznalnatok? Milyen hangsugarzokhoz keszulnek, mekkora a teljesitmenyigeny? Akartok-e nagy trafokkal/hutobordakkal "vacakolni" (A osztaly)?

Mennyi tapasztalatotok van erosito epitesben? Ha ez lenne az elso erositotok akkor inkabb IC-s erositot valasszatok ne diszkret tranzisztorosat.

Csak nehany kerdes amit erdemes tisztazni mielott valaki erosito epitesebe kezd ...
Következő: »»   61 / 221
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem