Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: „ügye a végtranyókat lehet úgy variálni, hogy az pnp a másik meg npn természetesen a nyákon máshogy bekötve.” Nem tudom ezt hogy gondoltad, de ha ugy, hogy a vegtranzisztorok kozul az egyik NPN a masik pedig PNP akkor ezt nem lehet megcsinalni, nem fogmukodni az erositod! A ket vegtranzisztornak NPN-nek kell lennie es a legnagyobb kivezerelhetoseg erdekeben erdemes betara parba valogatni oket. Ez utobbi feltetel nem annyira fontos, valogatas nelkul is jo lesz az erosito. Az erositobol kiveheto teljesitmenyt nem csak a tapfeszultseg es a terheles nevleges erteke hanem a nyugalmi aram is befolyasolja. Erre vonatkozolag a neten tobb info is van a JLH-rol szolo irasokban. Erdemes azokbol tajekozodni.
köszönöm válaszod és a nyákkal kapcsolatba mi a véleményed az a jobb amit csatoltam, vagy az ahol csak forrsávok vannak?
És az lenne még a kérdésem hogyha stereoba építem meg akkor a végfokok tápellátását szimmetrikus vagy asszimetrikus táppal érdemes megoldani?
A NYAKterv amit csatoltal elso ranezesre jonak tunik, de nem mernem tuzbe tenni erte a kezem, mert csak gyorsan neztem at, illetve emberbol vagyok, hibazhatok.
Arrol megoszlanak a velemenyek, hogy forrpontokkal (savokkal) labtol labig celszeru megepiteni vagy NYAK segitsegevel. Az esztetikus kivitel miatt a NYAK celszerubb, de erdemes arra figyelni ebben az esetben, hogy a nagyaramu rez savokat erdemes atforrasztani vagy inkabb plusz rezvezetekkel "megerositeni", hogy a nagy aramok utjaban kisebb ellenallas legyen. Igaz rovid szakaszokon a vekony rezfolia ellenallasa nem jelentos, igy inkabb ez csak a lelkunk megnyugtatasara szolgalo dolog lehet A forrpontos szerelest azoknak ajanlanam akik jartasabbak a forrasztasban, az aramkoroket konnyebben atlatjak es szepen tudnak dolgozni/forrasztani NYAK hasznalata nelkul is. Alapbol ennek az A osztalyu JLH vegfoknak asszimetrikus tap valo. Persze vannak szimmetrikus megoldasok, atalakitasok, de aminek a rajzat linkelted az kicsatolo kondis valtozat igy ahhoz asszimterikus tap valo. Nagyobb teljesitmenyu trafot valassz annal a 65W-osnal amit korabban irtal. Az a kis trafo egy csatornat sem tud rendesen kiszolgalni (szenvedni fog) nemhogy egy sztereot!
a trafót 1 csatornára gondoltam
amúgy a nyákot csak azért kérdeztem merthogy így a vezető 'sávok' vagy foltok elég gözel vannak egymáshoz és így a jeleket nemfogják zavarni? Vagy ennek ehhez semmi köze? a szimmetrikus/asszimetrikus tápot meg mindjárt lerajzolom hogy hogyis gondoltam
Én úgy olvastam, hogy a nagy áramú sávok nagy méretben jók, de a jelutat mindig a lehető legkisebb (ésszerű) méretben célszerű vezetni (akár GND-al körülvéve), mert így kevesebb zavart vesznek fel és a rajtuk folyó áram erőssége is elhanyagolható.
ésnis valami hasonlót olvastam
Hali!
Mi van akkor hogyha mondjuk csak 16V-ot kap de nagy a nyugalmi áram? (egy 12V-os(váltóba) 130W-os trafóra gondolok)
Udv,
Ha kicsi a tapfeszultseg de nagy a nyugalmi aram akkor kis nevleges impedanciaju hangsugarzokat lehet vele optimalisan meghajtani. Ez azt jelenti (mindenfele szamolast mellozve), hogy egy szokasos 8 ohmos hangsugarzon a nevleges 10W helyett kisebb max. teljesitmenyt tudsz az erositobol kivenni. Javaslom olvasd el a cikket amit a JLH erositorol irtam, itt van az oldalon a Kapcsolasokban.
Sziasztok!
Nos,én is belevágok lassanként az erősítő megépítésébe,de én szeretném magam megcsinálni a nyák rajzot mindenhez.A végfok nyák rajzát sikerült is megcsinálni (nem kevés időmbe kerül),elég kezdő vagyok a tervezésbe úgyhogy nem vagyok biztos benne h jó.Tehát azt szeretném kérni, h nézzetek rá,h működne-e.Csatolom a nyákot és a kapcsolási rajzot. Előre is köszi a válaszokat
Hát ránéztem és például a C4-nem jól van, mert rövidre van zárva...
úúúú tényleg kijavítottam,köszi h szóltál,elnéztem
Nem tudom, mennyire ragaszkodsz a saját nyákhoz, de vannak itt príma tervek visszafelé (amit például én használtam, azt talán hapro tervezte és fényharcos van ráírva, de nem vagyok benne biztos).
csak azért ragaszkodnék hozzá mert szeretném a saját terveim alapján megcsinálni,tervezni a feeling kedvéér,mert az magamnak jó érzés érted....
Kapcsolási rajzot is készítettél hozzá?
Igen készítettem,de azzal az volt a probléma, hogy az eagle összevissza kötögetett, így inkább megpróbáltam én megcsinálni,mert nem igazán találtam rá megoldást, hogy kihozzak belőle valamit
Mostanában újra elővettem pihenésképpen Ágoston és JLH könyveit. Itt mindenki alapvetően az A-osztály iránt érdeklődik. A kérdésem az lenne, hogy a tervező 75Wattos AB osztályú erősítőjét megépítette már valaki? Ha igen, miért? Ha nem, miért? Mik a tapasztalatok?
Hali!
szerintem 2 tranyót a rajzon felcseréltél nem a végtranyókat, hanem a másik 2-t cseréld meg őket, mert így nem biztos hogy a helyükre fognak menni
Ja és szerintem jobban járnál, hogyha a tápot a végtranyókhoz tennéd közelebb, mivel ha ígyhagyod, azon a kis vékony forrsávon nem kis áramok folynának sőtt ha odatekersz neki lehet el is tünik
Olvass vissza pár hsz.-t és megérted
Szóval akkor a '#732668' számú hsz. írójának mondanám, hogyha a Q1-et és a Q2-t cseréd meg, a '+' tápcsatlakozót a végtranyókhoz tedd közelebb, hogy ne azon a vékony szálon 'rohangáljon a fesz', illetve ha a forrszemek is így lesznek a nyákon, akkor Q4 bázisa és emittere tuti rövidre lesz zárva, Q3-nál is valószinű ugyan ez a helyzet, illetve a kimeneti kondi csatlakozását is megvastagíthatnád
Nana! Az Eagle magától nem csinál hülyeséget, legfeljebb az aki használja. A kapcsolási rajzon a 2 kis BC emittere nincs bekötve (nem a nyíl végére kell kötni). A vonalakat meg nem a Wire-rel kell húzni hanem Net-tel... ha valami kérdésed az Eagle-el kapcsolatban van megfelelő topikja.
A nyákkal is van jó pár hiba... de ezeket már előttem leírták.
[OFF]Nem tudom mit szóltok, de szerintem sprint layout-tal jobban lehet tervezni
Mindenkinek köszönöm az eddigi segítségeket,igyekszem kijavítani őket
Hali!
Az egyik barátommal elhatároztuk, hogy építünk egy-egy erősítőt, amolyan ikreket. A választás egy JLH-ra esett, de előtte szeretnék megkérdezni pár audio elvetemültet a kapcsolást illetően. Annyi változtatást eszközölnénk, hogy a végtranzisztorokat védő-ellenállásostól, mindenestül letripláznánk (persze a változott munkapontok miatt más is változik majd). Más fórumokon ezt javasolták a minőség radikális javítása címén. A táplálást kapcsitáppal szeretnénk megoldani, a méret- és súlycsökkentés miatt. Hűtőbordával nem lesz gondunk, lesz min elfűteni a nyugalmi áramot. Ha már valamikor kiveséztétek ezt a kapcsolást, akkor bocsánat, nincs lelki erőm átnyálazni mind a 62 oldalt. A segítséget, véleményeket előre is köszönöm. Üdv: Noja
Udv,
A csatolt kepen (szornyuseg.gif) lathato erositonek (azon kivul, hogy ellenallasok, kondik es tranzisztorok is vannak benne) mi koze van annak az A osztalyu JLH erositohoz ami ennek a topiknak a temaja? Melyik erositorol van most szo
Ok, értem én. Bocsi, ennyit a gugliról.
Akkor tudnál nekem valami jó kis JLH-t, amiben lehetőség szerint BD-tranyók vannak?? Köszi: Noja Idézet: „Akkor tudnál nekem valami jó kis JLH-t, amiben lehetőség szerint BD-tranyók vannak??” Mibol gondolod, hogy neked JLH valamelyik erositoje lesz jo? Elsonek tudnotok kell, hogy mik a celjaitok. Milyen felhasznalasa lenne az erositonek? Bulizasra, otthoni zenehallgatasra vagy hangszererositonek hasznalnatok? Milyen hangsugarzokhoz keszulnek, mekkora a teljesitmenyigeny? Akartok-e nagy trafokkal/hutobordakkal "vacakolni" (A osztaly)? Mennyi tapasztalatotok van erosito epitesben? Ha ez lenne az elso erositotok akkor inkabb IC-s erositot valasszatok ne diszkret tranzisztorosat. Csak nehany kerdes amit erdemes tisztazni mielott valaki erosito epitesebe kezd ... |
Bejelentkezés
Hirdetés |