Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Erősítőhöz való hangsugárzó védelem (koppanásgátló)
Témaindító: Thom, idő: Márc 14, 2006
Témakörök:
A relé elengedésekor önindukció révén ébredő feszültségektől.
Érdemes lenne a védelemnek is egy külön stabot adni, 7812-t, vagy amilyen a relének kell.
Ennél a cuccomnál is így van megoldva.
Hello!
Az eltérés azért van, mert valami nem stimmel. Többször írtam, hogy amíg a C3-ban nincs meg a feszültség, addig nem lehet tovább menni. De nem írtad le azt sem, hogy mekkora feszültséget mértél C3-on, amikor nem volt bent a Q1 tranyó. Fokozatosan el kellene távolítani az alkatrészeket ebben a körben. Elsőként a C3-at és megmérni a feszt a helyén. Majd a Q1-et, az R2-őt, és az R4-et. Közben mindig mérni. Egyszer, csak felugrik a feszültség, ha a nyák jó! Ha a C1-C2 közös pontján mértél 1,2V-ot, az nem érdekes. Akár egy ohm méréstől is feltöltődhet a kondi. A lényeg, hogy a C2 és R1 közös pontján ne legyen feszültség. (De a bemenetet is a GND-re kellene zárni, különben az egész lóg a levegőbe..) üdv! proli007
Hello!
Az egész munkát, ennek az ellenállásnak a kiszámításával kellett volna kezdeni! üdv! proli007
Sajnos kicsit már tönkretettem a nyákot.
Szerintem csinálok egy új nyákot. Köszönöm a segíitséged, de ha nem gond, akkor egy pár napot szeretnék kérni tőled, mert az új nyák kis időbe fog telni. :9 nem sok, csak 1-2 nap. elnézést még egyszer, és ha kész a nyák, akor majd szépen darabonként fogom beültetni. Így talán már biztosra mehetünk. Nagyon szépen köszönök mindent! Hamarosan ismét írok!
Kezdő vagyok még és sajnos az ilyen dolgokat hogy mivel lenne célszerű kezdeni még nem igazán látom át. De hátha eljön majd még az az idő... Minden esetre mindenféle kritikát szívesen fogadok! És mégegyszer köszönöm a segítséged!
Bassmester, Szerintem megfogadom a tanácsod, a relé 24V-os, egy 7824 jó lesz, és majd ennek fejében számolom ki a relé ellenállását, meg a ledek előtét ellenállásit.
Szia!
Lehet, hogy ki fogsz rajtam akadni, de megint kérdeznék mielőtt még nyákba öntöm. Szóval, egy új lövésem támadt az este, és ehhez azt szeretném megkérdezni, hogy körülbelül mekkora áramfelvételű LED et leheten belerakni a kapcsolásba, ha úgy csinálom, mint eredetileg volt. Azaz, nem a relével kötöm sorosan, hanem egy ellenállással párhuzamosan vele. A tápját, így nem az 1,5VA os trafóval csinálnám, hanem inkább találtam most egy 15V 3,5VA os trafót, és ehhez raknék egy 7812-t kondikkal, és erről járatnám. A tervem csak az lenne, hogy ez a kapcsolás egy SUB hoz kell. Ehhez egy bandpass ládát készítettem, így csak a reflex cső van az elején. Mivel más visszajelző led nem lesz rajta, így azt gondoltam, hogy mi lenne, ha nagy fényerejű víztiszta ledet raknék bele, mondjuk oldalanként 2-t és ezeket a ládába vezetném ki. Így velül világítani fog í led, ami egy jó kis dessign elem lenne rajta, aminek ráadásul funkciója is van A ládáat "aktívra" tervezem, így minden rajta lesz, és csak a hálózatba kell beledugni, meg egy hangforrást kell rákötni. Szóval esetleg ehhez a változtatáshoz elég csak annyit csinálni, hogy a led et átkötöm, és számolok hozzá egy korlátozó ellenállást? Ja, és így összesen kb 300ma es fogyasztásra már elegendő lehet ezzel a megoldással a trafo, ugye? köszi! lewi
3,5 ben a 15 csak 0,233-szor van meg! Vagyis csak 233mA 15V mellett!
A manóba! Jó hogy szólsz!
köszi. De ahogy most nézegettem, csak 1-1 ledem van. És nem tudom, hogy jól mértem e őket, de előfordulhat, hogy 90mA t vesz fel? Ja és a másik amit nem értette, hogy ezek a led ek, 3,5V nál kezdtek világítani, és olyan 5V környékén érték el az állandó maximális fényerejük. Ehhez hogyan tudok ellenállást számolni? Tudom, hogy van az oldalon egy ellenállás számoló, de a leden eső feszültséget, azt honnan tudom meg? Sajnos ez ilyen zsákbamacska led volt, amikor megvettem, így nem tudok róla semmit, csak hogy víztiszta és kék. Esetleg ehhez valami ötletetetek, vagy javaslatotok nincs?
Hello!
Ha növelni szeretnéd a terhelést, a relémeghajtó tranyón, akkor ki kell cserélni azt, pld. egy BD681-es darlingtonra. (Ha jól emlékszem, az eredeti kapcsolásban is az van. Nem tudom milyen Led-et használsz, de azért erős a gyanúm, hogy túlhajtod, mert ez az 5V már gyanúsan magas érték. A kérdésedben ott a válasz, hiszen pont a Led feszültségét mérted meg 90mA áramon. Ha ez helyes lenne, akkor ezt az 5V feszültséget kellene pont figyelembe venni. Hiszen az ellenállás számításához két adat kell. A feszültség és az áram. Az áram, amit a Led-en át akarsz hajtani, a feszültség, pedig úgy jön ki, hogy a tápfeszültségből levonod a Led-en eső feszültséget. (Hiszen pont az fog jutni az ellenállásra. Soros kapcsolásnál az átfolyó áram azonos értékű, a feszültségesések, pedig összeadódnak.) Nézd meg a katalógusoknál, a kék Led-ek nyitófeszültségét, az ajánlott névleges áramuk mellett. De mi a helyzet, a C3-ban lévő feszültséggel? Mert az nélkül, értelmetlen minden kérdés.. üdv! proli007
Most próbálom a következő nyákot gyártani, mert ez a mostani nem bírta a gyűrődést. Sajnos szerintem az lehetett a baja, hogy életéban, már 3szor megcsiszoltam, és így elvékonyodott a rézfólia, ami nagyon könnyel levált, elszakadt. Szóval a következő darab az most ázik.
Sajnos a lomexben nem kaptam ilyen tranyókat, de van itthon 3db BC107C 1db BC549C valamint jópár: BC557A BC547B BC546B BC238A BC212B BC213B BC182B Ezek közül nem lehetne kihelyettesíteni a hiányzó tranzisztorokat? Köszi!
Hello!
HA nem akarod a nagyáramú Led-eket zargatni, akkor gyakorlatilag, bármelyik, bármelyik helyre megfelelő. (Persze PNP-NPN figyelembevételével.) üdv! proli007
Sziasztok!
A csatolt hangszóróvédőben szeretném azt megoldani, hogy a clip LED ne csak az egyik oldalt figyelje, hanem egyszerre mindkettőt. Mit kellene módosítani, mivel kell kiegészíteni?
Ha figyelmesebben elolvasod a hozzászólásomat, akkor látható, hogy egy LED-el szeretném megoldani.
Mert én nem akarom külön látni, érted?
Nem tudom, kezdő vagyok a témában, de mi lenne, ha egy diódával a kettőt összekötnéd, és csinálnál egy "alternatív kapcsolót" Ha az egyik világítana,akkor is kigyullad a led, és ha a másik, akkor is. De nem tudom valójában ennek mi értelme, mivel, lehet, ogy seítene a hangerő beállításánál. De ha viszont a dessign miatt nem szerettnéd, vagy, hogy túlzsúfolt legyen, vegyél egy olyan led et, amibe kettő van beletokozva. ennek 3 lába van, vehetsz anódosat, és katódosat is, és így 1 db led ed lesz, valamint meglesz az előnye, hogy kis kitapasztalás után meg tudod monani, hogy melyik csatorna a túlvezérelt, így azt tudod kicsit halkítani. Ha butaságot mondtam, elnézést kérek, csak segíteni próbáltam pár ötlettel
további jó építkezést!
Értem, hogy mit szeretnél mondani, nem tudom, hogy ez jó ötlet-e.
Viszont jó lenne ha jó lenne, mert csak egy plusz dióda kellene bele. Ismerem a duoled-eket, ezzel fogom megoldani a bekapcsolást jelző LED-et. Ha be van kapcsolva zöld, ha a ventillátor bekapcsolt akkor sárga, ha a védelem letiltott, akkor piros. Ezt a védelmet fogom mikrokontrollerrel összekötni. Az analóg érzékelő részt meghagyom, mert gyorsabb, mint a mikrokontroller, de a túlmelegedés védelmet a mikrokontroller fogja kapcsolni, ahogy a PWM ventillátor vezérlést is, illetve a tápfeszültségek figyelését.
nos, akkor remélem tudtam segíteni. ha más nem, egy jó ötlet legaálbb előjött.
Sikeres próbákat!
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni még pedig abban hogy megépítettem az egyik koppanásgátlót(linkeltem melyiket) és az vele a problémám hogy fordítva működik tehát mikor bekapcsolom a relé meghúz egyből nem késleltet és mikor kikapcsolom akkor van a késleltetés kb 3-4 másodperc és elenged a relé. Légyszi segítsetek mi lehet vele a probléma! Válaszokat előre is köszönöm! Üdv.: Zosi
Az nem fordítva működik hanem sehogy... Egyszerűen a táp lassan fogy el kikapcsoláskor, ezért a késleltetés... Nagyon nézd át mert valamit rosszul csináltál! (én a tranyókra tippelnék, rosszul vannak bekötve)
Úgy csináltam ahogy a nyákterven van vasalásos módszerrel és a tranyók csak egyféleképpen állhatnak benne ahogy a furat van!
Hello!
Akkor itt valami nagy kánya van! vagy a tápot nem jól kötöd be, vagy tényleg a nyák tükörképét készítetted el. Fénykép nem lehetne? Abból a kollégák többet látnának.. üdv! proli007
Hali mindenkinek!
Megépítettem korábban az UPC1237-es hangszóróvédő áramkört. Alkotó tervei alapján. No de ez most nem is lényeg. Az az észrevételem, hogy a C1 és a C2-es elkó rettenetesen melegszik. A 2 darab szembe kötött 680µF-os kondiról lenne szó. A végfokom az ST151 (60W 8Ohm 100W 4Ohm. Én 4Ohm-on használom) A táp feszem +/-42V terhelve +/-40V. Kérdésem: Miért melegszik a 2 elkó? Előre is köszönöm!
Hello!
Egy elkó akkor melegedik, ha fordított polaritású feszültséget, vagy váltót kap. Kivétel, ha valaminek a közelében van és az fűti.. üdv! proli007
Szia!
Ez a két elkó szembe van fordítva, mint bipoláris kondenzátor. A csatolt képen bekereteztem. |
Bejelentkezés
Hirdetés |