Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Akkumulátoros fűnyíró
Tönkre ment az elektromos fűnyírónk (persze vettem egy újat ), de elkezdtem gondolkodni miként lehetne a régit hasznosítani még pedig egy módosított gépkocsi generátorral és mondjuk két 20ah zselés aksival.Szerintetek,életképes az ötlet?
Szia
Nem! A generátor nem erre való! Erre motor kell A generátor az autóban "áramfejlesztő",mert meghajtja a motor főtengelye.(szíjon keresztül,és így tölti pl az aksit) Nem próbáltam,de szerintem,ha a generátorra feszültséget kapcsolsz,akkor nem fog forogni! Ide motor kell,aminek fontos,hogy 3 dolognak megfeleljen: Erős legyen,nagy fordulatszámú,és akkora feszültségre legyen tervezve,amekkora feszültséget lead az aksi! a 4. dolog elenyésző,de ha lehet kevés áramot egyen,mert akkor nem kell sűrűn tölteni az akumlátort fűnyírás mellett! Erősnek azért kell lenni-e,hogy lendülete legyen,mikor tolod,és vágod a füvet,gyorsnak azért,hogy letudja vágni a fűszálat,ne csak elhajlítsa! A többi hozzászóló lehet,hogy okosabb lessz "Jó" kertészkedést Tomi
De gondolom úgy akarja ő módosítani hogy motorként működjön.
SZeva
De hogyha a forgó részre áramot adunk kapunk 1 elektro mágnest így az állórészen (forgás közben)feszültség jelenik meg ezt vissza felé egy olyasmi kapcsolással vezéreljük mint pl a szgép ventijét csak akasztunkrá néhány fetet akkor talán műkszik. A tengelyre tehetünk egy lendkereket mint az autó főtengelyén és meg van a nyomaték . De lehet még azon is agyalni ,hogy a 3 fázisú autó generátor egyik tekercsét egyenirányítva visszavezetni töltés gyanánt,kérdés be válik e. valamikor a 6voltos trabi dinamóból csináltak elektromos rokkant kocsit és az is működött.
Szerintem nem lehet tölteni mert úgyis merülni fog a veszteségek miatt.
A probléma a motor teljesítményével lehet. Egy átlag fűnyíró 1kW-os. Ezt 14V-os tápszeszültséggel számolva körülbelül 71A-es áramerősség. Ezt egy 55Ah-s akksi kb fél órán keresztül képes üzemeltetni. Szerintem kisebb teljesítményű motorral nem érdemes foglalkozni, néha a 230V-os fűnyíró is belassul a sok fűtől. Ha el szeretnéd hagyni a vezetéket, akkor robbanó motoros fűnyíró lesz a barátod.
Most fünyirot akarsz, vagy perpeetum mobile-t?
A generátort felejtsd el, a dinamo valoban használhato motorként, de kicsi lesz a fordulat is meg a nyomaték is, szoval fünyirásra szerintem nem alkalmas. Amugy az ötlet nem rossz, csak valami alkalmas motort kell hozzá kitalálni.
Akkus, sokáig bírja, kis helyen is lefér Bár nagy területre nem javaslom, de a működési elve lehet hogy segít.
Na ilyet még nem láttam. Ezt inkább szegélynyirásra tudnám elképzelni, de arra nagyon.
Viszont a kolléga szerintem a régi fünyiroja kasztniját szeretné ujrahasznositani.
Szeva tudom ,hogy létezik benzines fű gyilkos,de ezt a témát azért raktam fel,hogy mindenkiben meg indítsam a gondolkodást az ügyben de mégis, hogy lehetne?
Kellemest a mackósajt,miért ne? Itt az új téma,az örök mozgó.
Igazából létezik aksis fűnyíró mert már láttam.De a magyar leleményes,addig nem dob ki semmit amíg nem agyalt vele.DE lehet ,hogy kuka lesz a vége.
Én meg nem látok.20 évig volt 600 négyszögÖLtöbb, mint 2000m2,
telkem. hát ott füvet nyírtam rendesen. Az 1300VA francia fűnyíró is nyöszörgött , meg én is. A lelki békém akkor állt helyre, amikor amikor vettem egy oldalkidobós 3,5 LE benzinest, ott volt indítónyomaték, fordulatszám, az vágott.! A villanyost csak a jól megszáradt széna begyüjtésére használtam.
Találtam egy 1500W-os porszívómotort, ami DC 12V-ról is forog. Gondolom így gyenge lenne a fűnyíráshoz, de egy próbát szerintem megér.
Üdv.az 1000watt.os nak írt magyar fűnyíróban 600Wattos motor lakik,amit ráírnak ne tévesszen meg senkit.Én már kimértem.10cm.fűvet is alig vágja.Egyébként a Lidl.+Tesco-s porszívók is csak 1100Watt.os motort kapnak.Áramfelvét 5Amp.max.de azért ráírják 1600Watt.azért hogy ellehessen adni.
Ha megendeditek egy kis hozzáböfi :
Anno "építettem" egy fűnyíróként használható eszközt 150 W-os motorból . igaz pörgött vagy 8000, és volt rajta egy 5 Kgos lendkerék-ventillátor, a huzalos vágófejjel egész használható volt...
Szia! nekem van gyári akkus fűnyíróm ami 12v 12 ah akkuval ketyeg elég hosszan, és nem is gyengébb mint az 1000w os 230 as.
Ugyanis a kefés motor induláskor nagy nyomatékot ad, tehát minél jobban fékezi a fű annál nagyobb a teljesítmény, ellenben az aszinkron motorral amit ha lefogunk szinte megyszűnik a nyomatéka. Szerintem nem butaság a generátor motorként üzemeltetése, csak macera. szét kell bontani, a diódákat kiszedni, és máris van egy 3 fázisú szinkron motorunk ami brutális nyomatékra képes! csak tudni kell vezérelni.
Van egy egész kicsi fűnyíróm nem egy nagy teljesítményű motor lehet benne. Vágószélessége úgy 30cm körüli.
Meg lehetne azt oldani, hogy a meglévő elektromos fűnyíróhoz akkumulátort rakni inverterrel? Mekkora akksi lenne jó hozzá minimum?
Ha a motorod mondjuk 500 W akkor egy 40 Ah-ás akkumulátor nem egészen 1 órányi fűnyírásra elég, ha a veszteségekkel nem számolunk. Persze egy ekkora akku nem szeretné a tartósan a 40 A-es terhelést.
Engem is érdekelne hogyan lehet a generátort motorként üzemeltetni!
Gondolom a három fázisú tekercset valamilyen inverterrel három fázisú árammal kéne meghajtani a forgórészbe meg egyenáramot vezetni?Vagy rövidrezárni?
Engem is érdekelne !
Próbált-e már valaki ilyesmit ? Elvileg egy BLDC vezérléssel az állórészen 6 db FET-tel létrehozok egy forgó mágneses mezőt. A forgórészt gerjesztem egy változtatható kb. 2 Amperrel. A fizika szerint forogni kell. Az szgk. generátorok 700 W nagyságrendűek, ezek fázisonként 233 W lenne, mely áramfelvételben kb. 18 Ampert jelentene. Lehet,hogy butaságokat írtam, de a hozzáértők kiigazítanak.
Én is valami ilyesmire gondoltam!
Menyire bonyolult ez a BLDC-vezérlés?
Szerintem egy 4017 el megoldható, úgy hogy a negyedik kimenet a resetre ven kötve. A három kimenetre valamilyen Gate meghajtó fokozat (pl BC337/327) és utána a FET ek .
Ez ugye anyit csinálna hogy sorban kapcsolgatja az áramot a tekercsekre?
Valami olyan megoldással lehetne 3-fázisú jelet előállítani ahogyan a pwm erősítők müködnek csak a bemenetére valahogy elő kéne állítani a 3-fázisú jelet? Vagy ez túl bonyolult?elég ha kapcsolgatjuk sorban a feszültséget?
A HDD ben akkor nem ilyen motor van? Mert HDD motort forgattam már meg így.
Nem érdemes szerintem elektromos fűnyiróért pénz adni, még hallgatni is rossz a nyöszörgését, ráadásül a vezetékek, az akksis jujj azt meg töltögetni, áhhh, semmit sem érnek
Köszi a leírásokat!
Nem egyszerű dolog a 3-fázis előállítása,de ahogy beleolvastam megoldható!Ez a lényeg! Nekem egy autómata mosógép motor hajtja a fűnyírót és elég jól megy,csak a kábelt mindíg kerülgetni kell Ezért gondolkodtam én is a generátoron ami 700w-os és ha jól meghajtjuk elvileg motorként is ilyen teljesítményt kéne tudnia,de ha 500W-ot tud az már jó
Nem egyszerű előállítani 3fázist,mert az időbeni fáziseltolást 180fok,eltérést az egyes fázisok közt meg kell oldani.
Máskülönben a motor soha nem fog forogni. Persze vannak spec.Ic-k,amelyek 6-8fázisú jelet,tudnak előállítani,kérdés hol lehet kapni.
Egy háromfázisú meghajtó IC:Bővebben: Link
|
Bejelentkezés
Hirdetés |