Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   288 / 730
(#) shalafi.66 válasza zoka hozzászólására (») Jún 21, 2010 /

De mélytartományban elég egyenesek.
(#) zoka válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jún 21, 2010 /

Rendben, többször nem kérdezem
És azt hogyan lehet meghatározni, hogy a "lengőrendszer szerint" mennyi a maximum, egyáltalán ez mit jelent ? Ez T-S paraméterekből számolható, vagy csak ismered ezt a hangszórót és valahogy megállapítottad ?

Az való igaz, de nem annyira, mint a tervezőprogramban, ezért is gondolom, hogy ez mikrofonos mérés, és ez a valóság.

+ benne vannak a mérési hibák. Valamikor, kb. egy évvel ezelőtt megmutattam itt a fórumon is, hogy a T-S-ből számolt, és a mérhető átvitel gyakorlatilag megegyezik.

Ez összetett, de majd megírom.

Előre is köszönöm
(#) ptesza válasza richie22 hozzászólására (») Jún 21, 2010 /

Ha a mostani csöveid 120mm hosszúak akkor kb 22Hz-re van hangolva a dobozod. Ha lefűrészeled 40 mm-re akkor , 30 Hz lesz . Nagyon nagy a doboz , ez inkább 2 db 30 cm-es hsz-nek is elég lenne. Kb 156 liter.
(#) kisedison hozzászólása Jún 21, 2010 /

Hello!

Vettem két hangszórót (képek). A kérdésem az hogy mekkora láda kell ezeknek reflexcsöves kivitelnél? A két hangszóró egy ládában lenne.
(#) lacek29 hozzászólása Jún 21, 2010 /

Sziasztok! Szereztem 1 hangszórót,kicsit felújítottam,ésmost itt nézegetem,mert nemtudom mekkora,és milyen dobozba lenne érdemes beépíteni.Valaki esetleg tudna valamit ajánlani?Egyébként 1 autós mélynyomóról van szó,de én szobában szeretném használni,ha ez lehetséges.
Ő az!
(#) shalafi.66 válasza ptesza hozzászólására (») Jún 21, 2010 /

Nem jó ötlet, inkább a csőátmérőt kellene növelni. Már, ha egyáltalán szükség van reflexcsőre. Egyelőre ezt sem tudjuk.

Egyébként 380mm-es hangszórónak kicsit túlméretezve még kb. megfelelhet a doboz.
(#) skero hozzászólása Jún 21, 2010 /

Sziasztok! Építettem egy háromutas hangdobozt. Magam készítettem a hangváltót. Először csináltam egy 6DB/ oktáv-ost és nagyon "jól" szólt. Ezen fellelkesedve elkészítettem egy 12 db/oktávos hangváltót vártam az áttörést de sajnos még rosszabb hangja lett. A középtartomány erőltetett és torz lett (a többi rendben volt). Jó így a 6db/oktávossal nem is piszkálom inkább ,de valaki megtudná mondani mi(k) végett szólhatott csúnyábban? A linkelt kapcsolás alapján készült mindkét típusú hangváltó. Bővebben: Link
(#) shalafi.66 válasza skero hozzászólására (») Jún 21, 2010 /

Te magad válaszoltad meg. A linkelt kapcsolások nem jók egyetlen valódi hangszóróhoz sem. Amihez jók lennének, olyanok meg nem (vagy csak alig) léteznek.
(#) ptesza válasza lacek29 hozzászólására (») Jún 21, 2010 /

Mit újítottál fel rajta?
(#) shalafi.66 válasza kisedison hozzászólására (») Jún 21, 2010 /

5"... hát az első reakció, hogy miért kellett ezt megvenni, a második meg olyan 7-8 liter körüli b-reflex 65-70Hz hangolással.
(#) potenciameter válasza lacek29 hozzászólására (») Jún 22, 2010 /

A gyári adatai után 60liter körüli zárt ládát saccolok neki.
(#) lacek29 válasza ptesza hozzászólására (») Jún 22, 2010 /

Ujra tekercseltem,mert lepörögtek a menetek! Meg leszedtem a piros festéket róla,mert érte 1 kis baleset
(#) potenciameter hozzászólása Jún 22, 2010 /

Sziasztok. Az lenne a kérdésem, hogy zárt dobozba való hangszórót lehet-e TL ben használni? TL-ben nagyobb lessz a hatásfoka? Azért kérdezem, mert szeretnék sürgősen épiteni két szobai hangfalat, nem kell nagy teljesitmény, a hangzás a lényeg, filmezésre, zenére használnám, de jelenlegi anyagi helyzetem miatt nem engedhetek meg magamnak drága, jóminőségü h.szt, ezért Dibeisire(kinai) gondoltam, tudom hogy nem tul jok, de megprobalom kihozni a legjobbat belöllük. Szóval TL vagy zárt ládát épitsek? Ezt tudom rolla
: 8 Ohm: 90dB
: 40Hz - 6kHz
: 20 Oz

dibeisi.jpg

(#) ptesza válasza lacek29 hozzászólására (») Jún 22, 2010 /

Akkor szinte biztos , hogy a gyári adatok nem használhatóak. Mért T/S paraméterek nélkül nem jutsz semmire. Ha komolyabban gondolod , akkor nézz be a blogomba, T/S mérésről találsz egy kis infót.
(#) shalafi.66 válasza potenciameter hozzászólására (») Jún 22, 2010 /

Mivel 20 centis, inkább a zárt. Egy TL megépítése egyébként sem kis feladat, mérések nélkül sosem lesz jó.
Azt hogy érted, hogy nagyobb lesz a hatásfoka? A mélytartományt lehet úgy hangolni, hogy nagyobb legyen a hangnyomás, de az érzékenységen ez nem változtat.
(#) potenciameter válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jún 22, 2010 /

Értem. Hogy lehet ugy hangolni a mélytartományt, hogy nagyobb legyen a mélytartomány? Szerinted ezzel a h.sz.el érdemes kétutast épiteni.? Úgy terveztem, hogy ha zárt lesz, akkor ''oszlop" alakú lesz a doboz, kb50liter, mert 2kozépmélyet és 1magassugárzót szeretnék egy dobozba. Mit szólsz hozzá? Szerinted jo lenne?
(#) shalafi.66 válasza potenciameter hozzászólására (») Jún 22, 2010 /

Ez az adott hangszórótól, és a TL-től függ, de általánosságban a keresztmetszet növelésével.
Szeritnem nem lesz jó, nem kétutasnak való a hangszóró a középtartomány gondjai maitt.
(#) lacek29 válasza ptesza hozzászólására (») Jún 22, 2010 /

Annyira azért nemakarok belemerűlni
(#) ptesza válasza lacek29 hozzászólására (») Jún 22, 2010 /

Pedig jóval egyszerűbb mint hangszórót tekercselni.
(#) zoka hozzászólása Jún 22, 2010 /

Helló!
Van egy dómsugárzóm, amiről nem tudok semmit
Na most, az rendben van, hogy a mélyközép hangszórónak lemértem a T-S paramétereit, és nyilván valamilyen adatai a dóm sugárzónak is vannak. De arra lennék kíváncsi, hogyha lemérem:
a, nem lesz-e baja tőle (mert a program zajjal mér, amiben vannak mélyebb összetevők is)
b, egyáltalán mire megyek vele, ha lemérem ? (mit tudhatok meg belőle)
c, érzékenységét ki lehet deríteni ?
Bocsánat a sok ostoba kérdésemért
(#) villages hozzászólása Jún 22, 2010 /

Valaki megmondá nekem, hogy miért engedik forgalmazni a sal hangszórókat? ..............se dinamikája, áh
szóval semmi az egész!
Szerintetek érdemes kísérletezni vele, avagy jobb kéz mozdulat és lendület?
Üdv:
(#) djyuri válasza villages hozzászólására (») Jún 22, 2010 /

Add oda annak,akit nagyon utálsz :yes:
(#) villages válasza djyuri hozzászólására (») Jún 22, 2010 /

Hali!
Még az ellenségemnek se kívánom ezt, de tényleg halottatok már Sal rendszert szólni, ha nem is jól de közepesen. Az egyik barátom megkért csináljak neki egy HR- akárhanyas Somogyi ládát SBX 2030 mélyekkel, de esküszöm a szakadozott peremű Orion Hs 280-as mélye ötször jobban szól benne, pedig nem is ehhez méretezték. a Dtf 12- ről nem is beszélve.
Nos így jártam!
(#) shalafi.66 válasza ptesza hozzászólására (») Jún 22, 2010 /

Szerintem nem tudott annyit változni, hogy ezután jó legyen b-reflex dobozba, így a mérés is okafogyott. Bár érdekes lenne tudni, hogy mi lett belőle, jobb, vagy rosszabb.

És ha valaki még ettől is komolyabban gondolja a T-S és impedanciamérés dolgot, akkor kövesse a linket Bővebben: Link feltettem ideiglenesen a méricskéhez tartozó írást a saját szerverre, mert az eredeti helyén valamiért veszélyesnek érzi az IE, és megéri elolvasni.
(#) Bassmester válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jún 23, 2010 /

Hali!
Ismered ezeket az RFT hangszórókat? A készülő szólógitár erősítőmhöz venném meg őket, ha jók. Egy 40W-os csöves fejhez szerinted jó lenne két ilyen? Nyitott hátú doboz kell nekik, vagy zárt? Kb melyikből mekkorát javasolnál?
(#) Bassmester válasza Bassmester hozzászólására (») Jún 24, 2010 /

Időközben közelebbről is szemügyre vettem az eladó hangszórókat... és megállapítottam, hogy rendesen lelakott darabok sajnos
Rá is kerestem, ez az a tipus.
Sajnos javítottak és a memrán sem eredeti rajtuk.
Következő: »»   288 / 730
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem