Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Meteorológiai műholdvevő (137Mhz)

Témaindító: banday, idő: Nov 28, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   39 / 97
(#) pucuka válasza kadarist hozzászólására (») Jún 21, 2010 /

A kézi hangolás nem is pontosabb, és főleg nem stabilabb. Azért egy pontos frekimérés nem ártana.
(#) kadarist válasza pucuka hozzászólására (») Jún 21, 2010 /

Azért pontosabb, mert a műszer segítségével pontosan lehet állomásra hangolni. Persze egy jól beállított és megépített szintézer nagyon jó dolog. Azért én maradok tekergetősnek.
(#) gtk válasza kadarist hozzászólására (») Jún 21, 2010 /

Ha a zaj miatt merult fel a kerdes, hogy pontosan rajta van-e a veteli frekvencian, akkor valoszinuleg elegge pontosan ott van, mivel a 18, 19 holdaknal semmifele zaj nem jelentkezik. Most kivancsian varom hogy hogy fog venni ezzel a TBA-s modositassal. Az biztos hogy zaj szempontjabol ugyanaz mint a BF -s KF erositovel, es az alapzaj is nagyobb lett. Itt mar valoszinuleg nem erdemes a KF-et tovabb erositeni.Inkabb antenna felol probalkozom majd.
(#) kadarist válasza gtk hozzászólására (») Jún 21, 2010 /

Igen, a melléhangolás fokozza a zavarérzékenységet. Azért csak érdemes lenne ellenőrizni a pontos oszcillátorfrekvenciát, mert nem mindegyik NOAA műhold frekvenciája zavartatott. Sajnos az Orbcomm műholdak széles sávú digitális modulációja eléggé kellemetlen hatású az APT-vételre nézve.
(#) szendi001 válasza kadarist hozzászólására (») Jún 21, 2010 /

Na en kiprobalom mindkettot nyugdijig. A Hithachi analog, nagyon kenyelmes, konverterrel. A sajat meg kap egy pllt... Megjott a 40 Megas kvarc de csutortokon megyek HAZA hozom a wobblert vegre magammal. Elindult az NE612 megjottek a FET-ek is. Ha makom van talalok otthon egy 455 szurot az MC3362 melle.
(#) Novak hozzászólása Jún 22, 2010 /

Sziasztok! Nem kapcsolódik szorosan a műholdakhoz, de ma volt egy kis időm kísérletezgetni:
A korábban itt is közzétett PLL vezérelt kis oszcillátoromat megtápláltam 5 V-ról, és kapott egy 54 cm-es vezeték antennát. Vevőnek a szintén bemutatott SA612-TBA120-as kombinációt használtam, BF998-as előfokkal, és csakugyan 54 cm-es vezeték antennával. Kíváncsi voltam, hogy egy ilyen kicsi teljesítményű oszcillátor jelét milyen messziről tudom vele fogni.
Az eredményen én is meglepődtem. Az adót letettem a szobámban az íróasztalomra, és a vevővel még 200 méterről is jól tudtam venni a jelet, családi házas környezetben, épületek között.
Ha lesz időm, akkor holnap megpróbálom 12 V-os táppal az adó részen, gondolom sokat dob a teljesítményen.
(#) pucuka válasza Novak hozzászólására (») Jún 22, 2010 /

Úgy-e mit tesz egy érzékeny vevő?
(#) Novak válasza pucuka hozzászólására (») Jún 22, 2010 /

Meglepődtem nagyon
Hagyományos FM vevővel ugyan ekkora távolság áthidalásához legalább 10-20 mW-os teljesítmény kell adó oldalon, de lehet ezzel még keveset mondtam.
Ez a MOSFET-es előfok csodákra képes.
(#) pucuka válasza Novak hozzászólására (») Jún 22, 2010 /

Csak a mosfet előfok mennyit is erősít? Valahol 10 - 20 dB között, ez úgy saccra is 10 × esnél több. Ezt mekkora teljesítménnyel is tudod ellensúlyozni? 1 W és 100 W között csak 20 dB a különbség, és akkor nem beszéltünk a 60 - 80 dB szakaszcsillapításról, ami a műholdak esetében lehet 100 dB is. Egy ilyen rendszerű, és sávszélességű vevőnek a zajhatárolt érzékenysége kb -103 -110 dBm körül van, az FM műsorszóró vevőé kb -80 -90 dBm körül. Izgalmas lenne megmérni, mit sikerült alkotni.
(#) gtk hozzászólása Jún 23, 2010 /

Sziasztok ! Megepitettem >>ezt<< az erositot BFR91A -val. Wobblerrel behuztam. A vetelen nem segitett, sot teljesen lerontotta, viszont alapzaj az van szepen. (Kollektor korben 100 es 50 ohm -mal probaltam) Nem tudom a fem soboz mennyit szamit, most nincs dobozban...Bővebben: LinkBővebben: Link
(#) szilva válasza gtk hozzászólására (») Jún 23, 2010 /

Kollektoráramot mértél-e? Mert ezen a rajzon 60mA van megadva, a BFG-hez lehet, hogy az illik. A BFR91A adatlapjában én a noise figure ábrán 5mA kollektoráramnál látom a minimumot, a paramétertáblázatban is erre van megadva. A 60mA ráadásul adatlap szerint sok is a BFR-nek. Bár, ezekben a "zajos" dolgokban pucuka biztos sokkal szakszerűbben tudna nyilatkozni, nekem ezek már elég misztikus dolgok, én kíváncsi lennék az ő véleményére.
(#) pucuka válasza szilva hozzászólására (») Jún 23, 2010 /

Dunsztom sincs. Az ilyen nagyfrekis tranyókat nem nagyon lehet csereberélni, mert egészen mások a paramétereik (h11, Y11, G21 stb) és a frekvencia függésük. De igazad lehet pl a kollektoráram, ezzel együtt a bázisáram kérdésében. Nem elég frekire húzni, ha a bemenő impedancia más, se szint, se zajillesztés.
A Novak -nak tök jóra sikerült.
(#) gtk válasza szilva hozzászólására (») Jún 23, 2010 /

Holnap megmerem a kollektor aramot. (a tranyo csere miatt csereltem ellenallast a kollektor korben,..)
(#) Ferkógyerek válasza gtk hozzászólására (») Jún 23, 2010 /

Ha a tervező által elért paramétereket meg szeretnéd közelíteni akkor ragaszkodj az eredeti nyáktervhez! Itt mindennek jelentősége van. Arról nem is beszélve hogy a fóliakondit a nagyfrekvenciás áramköröktől legalább 1m-re tároljuk nehogy véletlenül is eszünkbe jusson beépíteni, pláne nem hidegítőnek centis lábakkal.
(#) gtk válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Jún 23, 2010 /

Eredeti NYAk tervrol nem tudok. A foliakondit nem tudtam,.. Hogy hidegito-e, vagy egy rezgokort alkot, azzal a nehany menet paneltekerccsel, az jo kerdes...
(#) Ferkógyerek válasza gtk hozzászólására (») Jún 23, 2010 /

Azt hittem ismered az eredeti oldalt. Fóliakondit pedig sehova ne rakj rf áramkörbe.
(#) gtk válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Jún 23, 2010 /

Koszonom.
(#) Ferkógyerek hozzászólása Jún 23, 2010 /

Ha majd nagy leszek lehet megépítem ezt az előerősítőt műholdazáshoz, csak kíváncsiságból
(#) pucuka válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Jún 23, 2010 /

Ezután már egy detektoros vevő is elég lesz
(#) Ferkógyerek válasza pucuka hozzászólására (») Jún 23, 2010 /

Egy nagy nyereségű yagi Az/El forgatóval, egy ilyen elrősítő, utána egy 5 tagú helikális szűrő és a végére elég egy dióda detektornak
(#) pucuka válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Jún 23, 2010 /

A zajjal biztos jobban járnánk, egyébként az analóg mikrók rendszertechnikája ilyen
(#) enpesta válasza gtk hozzászólására (») Jún 23, 2010 /

Jóformán önmagában is rezgőkört alkothat, hiszen a fegyverzetek tekercselve vannak. + még kettőből raktad össze a kívánt értéket...
(#) atesz34 hozzászólása Jún 24, 2010 /

hello !

én is sokat szívtam vele.
bfr91 es kapcsolás könnyen gerjedt
nem ez a kapcsolás , talán kádárist forumtárs linkelte be.

viszont jól erősített.
(#) szendi001 hozzászólása Jún 25, 2010 /

Sziasztok! Nincs valakinek tegnapi vételi jelentése Anglia és Hazánk körül? Nos, amíg fejlesztgettétek a rádiókat én megpróbáltam némely elhanyagolással műhold szemszögből megtekinteni a tájat
és érdemes lenne összehasonlítani az adatokat. Képeket csatolok, de kell pár nap amíg visszaérek.

Magyarul a tegnapi GMT13:40-es London-Pozsony repülő utamról vannak felhőképek, tiszta idő, kiszúrtam pár autópálya építkezést, szóval ha van kép össze tudjuk hasonlítani milyen 10e méteren ugyanaz. Ha más nem, egy mai kép is jó lenne. Ötletnek jó?
(#) bakaruha hozzászólása Jún 25, 2010 /

Üdv urak van nekem egy Icom e-90 típusú rádióm az lenne a kérdésem hogyan tudom összekötni laptoppal amin vista fut APTDecoder programot már letöltöttem
(#) kadarist válasza bakaruha hozzászólására (») Jún 25, 2010 /

Szia!
A laptop hangkártyájának line in bemenetére kösd rá a rádiód hangfrekvenciás kimenetét. Gyakorlatilag ennyi.
(#) bakaruha válasza kadarist hozzászólására (») Jún 25, 2010 /

Köszi a választ annyi van még hogy amikor megnyitom APTDecoder progit ezt a hibaüzenetet kapom

IMG_1432.JPG

(#) kadarist válasza bakaruha hozzászólására (») Jún 25, 2010 /

Ez az antennaforgató funkció hibaüzenete. Konkrétan nem ismerem ezt a progit, de biztosan ki lehet kapcsolni az antennaforgató kezelését.
Én személy szerint a Wxsat programot ajánlom, évekig ezzel nézegettem műholdképeket.
(#) gtk hozzászólása Jún 28, 2010 /

Sziasztok ! Epitettem egy eloszelektort egyben BF981 erositovel. Errol az aoldalrol van a kapcsolas
Bővebben: Link NYAK sajat.
A rezgokorok kozti jobb illesztesek miatt jobban vag (wobblerrel megneztem), de az erosites eppen csak potolja a szelektor veszteseget.
Es kozel sem jonnek olyan jol a holdak mint az egyszeru elofokkal. (Igaz, a Drain korben levo folyto helyett en mast hasznaltam, nem tudom ez mennyire szamit.) A NOAA 15, 17-es frekvenciajan jovo zaj is megmaradt.
>>Kep1<<>>Kep2<<
Az egyszeru elofokkal, >>Az eddigi legjobb vetel<<
Nincs valakinek veletlenul egy KF szuro-kapcsolasa 5.5 MHz-re, 50KHz koruli savszelesseggel?
(#) Ferkógyerek hozzászólása Jún 28, 2010 /

Sziasztok!
Ezekben a percekben is veszem a NOAA15 jeleit.
A műhold megérkezése előtt 5-10 perccel a vételi frekvenciára állítottam a vevőt. Meglepve tapasztaltam hogy 137,5MHz-en többször is bejött egy modulálatlan vivő, teljesen elnyomva a sistergést majdnem akkora térerővel mint a NOAA15. Megnéztem az interneten és a NOAA9 volt felettem. Olyan volt mintha valaki a szomszédban nyomkodta volna az adás gombot csak nem szól bele. Amikor megérkezett a NOAA15 annak is el-el nyomta a jelét az elején, azután ahogy távolodott a 9-es úgy abba is maradt a zavar.
Következő: »»   39 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem