Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » CB rádió
Tegyük fel hogy megállítanak. Megnézik a CEPT-es CB-t, és jó uatat kívánnak.
Valszeg téged fognak bacogatni, és nem a kamionosokat, akik túlterhelve, és gyorshajtva közlekednek, mert a főnök hajtja őket?
Szóval azt javaslod, érdemes beszerezni az SSB-s rádió mellé egy CEPT-es készüléket is, mutogatni? Ami egyébként sem lenne butaság, mert nagyon a Grant felé húzok, mert 3*40 csatorna a Stalker 2*40-vel szemben, de FM-et ugye nem tud...
Köszönöm a javaslatokat egyébként minden hozzászólónak ;]
A Stalker, és a Grant is müködik FM módban.
Üdv!
Hát, működget. De mivelhogy nincs rendes zajzár, vagy zajong, vagy érzéketlen. Úgyhogy igen kevéssé használható.
Azonban ettől még nem lesz CEPT -es, és nem felel meg a PR 27 szabványnak sem. A többi stimmel.
Teljesen igazad van. Volt nekem is mindkettő, FM-en használhatatlanok voltak, SSB-n viszont dörögtek rendesen.
Szia!
Hát persze. Háromszor nagyobb adóteljesítmény, fele akkora sávszélesség =kétszer akkora érzékenység a vevőben.
Lenne még egy kérdésem... Van egy President Harry rádióm is. A mikrofonja sajnos nincs meg, és másik mikrofont meg nem tudok rá dugni, mivel nem a szabványos csatit használja, hanem egy tuchel van rajta. A lábkiosztása ha minden igaz ilyen. Mit kössek össze mivel, hogy vételre használni tudjam? Mert ugye amíg nincs rajta mikrofon, addig nem hallok rajta semmit... Vagy ez nem ilyen egyszerű? Mindenképp mikrofon kell rá? Lehet valahogy "sima CB-s"(A 4 lábú csatlakozó, sajnos nem tudom, h hogy hívják...) mikrofont rádugni? Köszönöm előre is!
Ebben a csatiban is csak négy ér van használva. Én úgy csináltam anno, hogy egy kis ráhagyással elvágtam a vezetéket, annyira, hogy rá lehessen tenni egy 5 p DIN lengő aljat. A mikrofon felőli oldalra egy 5 p DIN dugót. Így megmaradt az eredeti funkciója is.
Az 5 p DIN 3 lábára rákötöd a közös pontot, ami lehet az árnyékolás is. Ide van rákötve a mikrofon egyik oldala, az adásvétel kaocsoló közös pontja. A mikrofon másik csatlakozóját rákötöd az 1 lábra, az adás - vétel kapcsoló bontó érinkezőjét az 5 lábra, a záró érintkezőt a 2 lábra.
Szóval, ha jól értem.. A mikrofon bontó érintkezője az RX-re, a záró a TX-re, a közös pontjuk a Masse pontra, a maradék lába pedig az Audio-ra? Sajnos így is hallgat a kis szemét, de lehet félreértettelek, azesetben bocsi
Így mondtam, esetleg ez nem olyan miki volt ami alaphelyzetben hangszóró?
Nézz bele a mikrofon házába.
Nem, ez csak egy szimpla mikrofon. De megpróbálom majd egy másikkal is, hátha... Addig működött a dolog, hogy tudtam kapcsolni adás és vétel közt, csak semmi zajt nem hallottam a rádión.
Sikerült! A testet a 4-es lábra kötve megjött a hang.. pedig elméletileg a 4-es láb nem használt.. Valószínűleg akkor mégsem a jó lábkiosztást néztem. Most van hangja a rádiónak, de az FM/AM kapcsoló mintha nem működne. Ugyanis bármilyen állásban is van a rádió mindig csak AM modulációval dolgozik. Kipróbáltam, hogy egy AM rádióval adtam és figyeltem h van-e vétel a szóbanforgó President Harryn. És volt.. AM-en is és FM-en is. Gyanítom, hogy a taxis cég, akiké előttem volt ez a rádió, megbuherálták, hogy csak AMben tudjanak dolgozni vele. Vajon hogy lehetne visszabuherálni? A kapcsolóját néztem, de ott úgy láttam, hogy nincs kikötve egyik lába sem. Hol szoktak efféle módosítást csinálni ezeken? Merre induljak?
Köszi, karika200
Ne biztos, hogy hibás a készülék. Nem is lenne logikus, hogy azért belenyúltak volna, hogy csak AM-en tudjon működni, viszont az AM, és FM módok közötti áthallás(elég nagy térerő esetében)ezekre a rádiókra mindig is jellemző volt.
Üdv!
Hmm.. hát igen.. ezt én is furcsállom, de így hirtelen csak erre tudtam gondolni. Hát, majd keersek egy FM-es ismerőst, aztán megpróbáljuk, hátha.. csak furcsállom, hogy két eltérő moduláció közt ekkora áthallás van.. szinte észre sem vehető, ha átkapcsolom az AM/FM kapcsolót... :\ Meg van egy Team TS-404 rádióm, abból egy csomó alkatrész hiányzik ahogy észrevettem... és ugyan ezt a jelenséget produkálja. Mind kettő rádió ugyan attól a cégtől került hozzám... No, majd egy FM rádióval megpróbálom.. azt lesz vmi, vagy nem Bár ezeket a rádiókat nem nagyon lehet manapság már mrie használni, így közben árulom is őket(2 AM/FM(ez ugye kérdéses) 4 AM rádió), aztán majd szeretnék egy SSB-s jószágot. Köszönöm a segítséget!
Ha SSB a vágyad, akkor "Stalker", "Pres. McKinley"(ezek belül ugyanazok), vagy "Grant". Lehet, hogy azért is a legjobbak, mert Grant, és McKinley az USA legnagyobb elnökei közül valók voltak.
Van egy ilyen kiegészítőm esetleg valaki tudja hogy mi ez?
Üdv: Csaba
Sziasztok.Lehetséges egy autó rádió antennáját közösíteni cb rádió antennájával?Egy taxis ismerősöm akarja megszüntetni a sündisznót a kocsi tetején.Előre is köszi a válaszotokat.
Szevasz!
Elméletileg mindent lehet, csak kissé munkás /nem kevés pénzbe kerül/ a dolog, mert: 1. A rádió mikroVolt /a Volt milliomod része!/ nagyságú jelet kap az antennától, amikor meg a CB adásba megy, több, mint 10V jelenik ott meg. Ezt az elválasztást nem egyszerű megoldani. 2. Frekvenciatartománnyal is baj van, mert a rádió ca. 100MHz-en vesz, a CB meg 27MHz-en dolgozik, és a CB-nek, ha mást nem, a végfok védelme érdekében mindenképpen hangolt antenna kell. Egy koaxiális relé azért szóba jöhet, de a késleltetéseket /CB adáskor előbb átvált, csak utána engedi az adóenergiát az antennára/ meg kell oldani. Ha valaki ennél egyszerűbbet tud, szóljon, nekem is kéne. Üdv: StMiklos
Köszönöm a gyors választ, remélem másoknak is lesz ötletük.
A CB antennára rákötheted az autórádió antenna bemenetét egy elválasztó szűrőn keresztül, de fordítva nem. A szűrő egy allul, és fellülátersztő szűrő kombinációja, melynek a keresztezési frekvenciája kb 50 MHz -nél van, és a csillapítása a CB és autórádió kimenete között legalább 70 dB. Régebben léteztek ilyen váltószűrők, de mióta a kereslet megszűnt, nem nagyon van, legalábbis eddíg nem találtam. Nézz körül amatőrők házatáján.
Érdrklődj itt, vagy itt.
Sziasztok!
Én igazábol a kezdők kezdője vagyok és egyáltalán nem értek hozzá és mi hogy merre hány méter meg hogy valamien engedély nélkül müködő rádiót hol szerezzek.
Üdv mindenkinek!
Vettem egy CB rádiót a lomispiacon, egyrészt mert olcsó volt másrészt mert még ilyenem nem volt.. Viszont úgy tűnik működik, van hozzá mikrofon is. Annyi a baja hogy AM és csak 15 csatornát tud. Ez egy handic 1235 jó öreg darab.. Ha szereznék hozzá egy antennát akkor esetleg foghatnék vele valamit? Valaki tudna erről a rádióról valami infót szolgáltatni? Egyáltalán használja valaki az AM sávot? Kipróbálni csak annyira tudtam hogy tápot adtam neki és bekapcsoltam. Szépen sistergett, de egyenlőre ennyi amit tudok róla. itt a kép: Bocs a sok kérdésért de nagyon kezdő vagyok a témában... kép
A vételt kipróbálhatod egy jó hosszú dróttal is, ha hallasz valami beszédhez hasonlítható hangokat(feltéve, hogy van-e éppen adás), akkor a gép vételben biztosan(?) jó, de a mic. adásváltóját egy pillanatra se nyomd be, mert hangolatlan antennánál az adóvégfok 99%, hogy elpusztul. 30 éve(ez a gép is kb. ennyi éves) ezeken a csatornákon még komoly mennyiségű forgalmazás volt. A ˇ80-as évek RTÉK-i sok CB készüléket ismertettek, letölthetők:innen
Üdv!
ha antenna nélkül benyomom akkor is meghalhat? (mert egyszer megnyomtam de csak egy másodpercig)
Lehet hogy kicsináltam?? A tapasztalatlanság átka.
Elég jó esélyed van rá...
ezt honnan tudom megállapítani ha nincs antennám meg vevőm sem?
Hirtelen SWR mérő jutott eszembe, műterheléssel.
hát akkor ez egy darabig rejtély marad
Aztán lehet veszek majd egy rendes rádiót mert érdekel a téma.........
Veszel 2db 100ohmos 1-2w-os fémréteg ellenállást, párhuzamosan kötöd őket, majd a lehető legrövidebb lábakkal az antennacsatlakozó belső és külső pontjához rögzíted. Ha van egy csatlakozó dugód egy rövid koaxal, akkor még egyszerűbb az árnyékolás és a belső meleg ér közé forrasztani az ellenállásokat. Ha az ellenállások a helyükön vannak, pár másodpercre benyomod az adás gombot. A tápfeszültségnél az áramfelvétel növekedésével, valamint az ellenállások megtapintásával (melegedniük kell) tudod ellenőrizni hogy üzemel-e az adórész.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |