Fórum témák
» Több friss téma |
A boot lehetőségek a következők: First boot device
FLOPPY LS120, HDD-0 SCSI, CDROM HDD-1 HDD-2, HDD-3, ZIP100, USB-FDD, USB-ZIP, USB-CDROM ,USB-HDD ,LAN .ezek közül melyiket ajálod.Ha tudsz egy mindenre kiterjedő leírást (lépésről - lépésre)csinálni akkor nagyon megköszönném A boot pendrivere gondolok még soha nem csináltam csak windows alatt . Köszi belfi2!
Én csak annyit csináltam, hogy telemásoltam a floppy-t vagy 3x és megnyitogattam a fájlokat. Bár most nézem, hogy vannak floppy tesztelő programok, ezeket nem próbáltam, de biztos jók. Például De google-nak sok találata van a "floppy test" szavakra.
Ezek közül a lehetőségek közül az USB-HDD a legcélravezetőbb. Itt egy leírás, hogy hogyan tudsz készíteni bootolható pendrive-ot. A témához én sem sokat kinyítok, csak gugliztam.
Emlékeim szerint a 70-71h címeken az RTC lakik, láttam már ilyen jellegű bejegyzéseket jópár gép naplójában, de soha nem okozott gondot. Friss BIOS esetleg segíthet rajta.
Sziasztok!
A gépemre azt irja az everest, hogy az AGP ki van kapcsolva.Az ATI catalyst is ezt irja rá , pedig biosban az agp data rate 8xra van téve.Amikor a catalyst-ben állitgatom az agp részt kéri, hogy inditsam ujra a gépet és amikor ujraindult a régi beállitásokat mutatja. Alaplap:Asrock k7s8xe rev3.0 Videókártya: ATI X1650Pro Szerintetek mi lehet vele a probléma?
SIS AGP driver fenn van?
A dual-channelről volt jópár mérés annak idején, a legintenzívebb memóriahasználó alkalmazásoknál a lehető legjobb esetben lett 15% a mérhető különbség ahhoz képest, ha ugyanazokat a memóriákaz nem dual-channel módban hajtották. Szóval jól látható, határozott gyorsulásról nem lehet beszélni, emiatt eléggé meg is kérdőjelezték a tesztek az értelmét a dual-channelnek, mint szempontnak a figyelembe vételét egy esetleges memóriabővítéskor.
Egyébként nem párban lévő memóriákat jónéhány helyen üzemeltetek és igazából nincs vele rossz tapasztalatom. Persze jórészt normális, nem no-name modulokról van szó, és lehetőleg az alapvető paramétereiket azért illik vásárlás előtt megnézni. Ennek ellenére az egyik gépemben évekig működött egymás mellett egy 266-os és egy 400-as DDR, hibamentesen. Memóriabővítés vagy csere után mindig ajánlott megnézni, hogy a BIOS hogyan ismeri fel és állítja be a sebességeket, mert pl. előfordulhat, hogy nem a leglassabb modul szerint állítja be a sebességet, és emiatt az hibázni fog. Ilyenkor vagy a modulok sorrendjének a cseréjével, vagy a BIOS-ban a memóriakezelés kézi állításával lehet a megfelelő órajelre beállítani a memóriahozzáférést, amit mindig a rendszerben lévő leglassabb modul határoz meg. Ha meggyőződtünk arról, hogy a memóriahozzáférés sebessége (elméletileg) jó a gépben szereplő modulokhoz, akkor mindenképpen célszerű memteszet futtatni, mielőtt bármilyen oprendszert tölt be az ember. Hibás memóriával elindított oprendszer könnyen a diszkeken lévő adatok, filerendszerek korrupciójához is vezethet!
Bocs erre nem gondoltam . Még nem volt olyan alaplapom amihez kelett külön driver az AGPhez.
Kösz a segitséget!
Ha jól tévedek, MS7177-es Matsonic alaplapról volt szó, az emlékeim szerint nem egy mai darab, még P3-as korabeli. Nem valószínű, hogy USB-ről fel lehetne bootolni, vagy hogy a BIOS-ban benne lenne a saját magát megflashelő rész.
Ilyen korú alaplapon én úgy frissítettem BIOS-t, hogy a Nero-val csináltam egy bootolható CD-t, a boot floppy-emulációs volt, és floppy-nak egy image-et adtam meg, amit valahonnan a bootdisk.com környékéről szedtem le. Fontos, hogy a floppy image olyan legyen, amiben benne van a DOS-os CD-ROM driver (pl. oakcdrom.sys, mscdex.exe). A Nero-val a bootolható adatrészére pedig felirattam a BIOS frissítéshez való programot (exe) és a flashelendő BIOS-filet. CD-ről bootolás után a DOS-os CD-driver kiírja, hogy milyen betűjellel csatolta fel a CD-t, parancssorból erre át kell váltani, majd onnan elindítani a flash-elő progit a megfelelő paraméterekkel. Ezzel a megoldással egyetlen baj lehet: a flash-elő progi nem tudja kiírni az aktuális BIOS tartalmát backup file-ba, mert sem a boot "floppy", sem a CD nem írható. Vagy nem kell kérni backupot tőle, ha rákérdez, vagy parancssori kapcsolóval kell kikapcsolni a mentést.
A DDR a kulcsszó: A DDR400-as modul órajele 200MHz, a DDR2-800-é meg 400MHz. A működési frekvenciát ne tessék keverni a duplázott sávszélességet leíró értékkel, amit sajnos rosszul szintén MHz-ben szeretnek megemlíteni.
A munkavasamban a kétcsatornás üzemet egy 512MB-os Kingston és két, 256MB-os PQI modul alkotja. A gyorsaság a sávszélességben nyilvánul meg, s nem az elérési időkben. A sebességet csak akkor lehet észrevenni, ha abból a CPU profitálni tud. Egy QDR1600-as CPU (ami 400MHz FSB-t jelent) ideálisan dual channel DDR-2-800-nál lesz pontosan illesztve. Itt az 1066-os RAM felesleges, és nem is ad jobb időzítést 800-ra rendszerint. Egy QDR800-as kétmagos Intel mellé a dual channel egyszerűen tök felesleges. Ezt annakidején az NV is elfelejtette közölni, amikor az eleve FSB-limites AthlonXP-k mellé odatette a DC-t.. Az előny, amit tudott a lapkakészlet, az a fejlett prefetch logikájából adódott, a DC viszont nagyon jól hangzó marketing volt.
Szia!
1. Letöltöd valahonnan a Hiren's Boot CD ISO állományát. 9.7 -től nagyobb verziójút, pl. 10. akármennyi. 2. Bővebben: Link Itt megtalálod az USB -s boot készítését pontról pontra. 3. Mikor kész a pendrive, akkor a gyökér könyvtárba bemásolod a BIOS állományt, és a flashelő progit. 4. Bootolsz a Pendrive -ról. Ha van Boot menű a gépen, (F8 - F9 - F11) akkor kiválasztod a pendrive -ot és már bootol is róla. 5. Ha nincs, akkor a legegyszerűbb, ha letiltod az IDE és a SATA vezérlőt, illetve engedélyezed, hogy egyéb meghajtóról tudjon bootolni. Ha eddig eljutsz, és bebootol akkor már nem sok van hátra. A menüben kiválasztod, hogy BOOT CD, majd a 'more' vagy 'next" menüt (nem emlékszem) kiválasztod, kiválasztod az MS-DOS -t, majd ezen belül a NO-EMM menüpontot. Ez után bejön az MS-DOS prompt, az USB kulcs gyökér könyvtárában pedig ott van a bemásolt flashelő progid ill. BIOS fájl. Ha valami nem tiszta jelezd.
Menni fog benne a Type-II-es. Amit ír a doksi erről, azt el lehet hinni azért..
Egy fenét lesz vége az alaplapnak. Ha elrontja,a mikronikában két nap alatt 480Ft-ért megírják neki akármibe a BIOS-képet, de otthon is megoldható simán, pláne egy HE fórumistának.
Néronak van saját lemezképe rendszerindításhoz, azzal rég megcsináltad volna .
Sziasztok! Engedjétek meg hogy egy hsz-ben válaszoljak mindenkinek.Vettem floppykat 2db már kaki.Megcsináltam a rendszer lemezt be is bootl elindul a flash kimentette a régi biost (amit már én is elmetettem egy másik gére) de aztán azt írja ki hogy nem találja a forrás fájlt, és kidob a flash program az A meghajtóra .Mos próbálok keresni egy másik 030611-et.A x70-x71 a fejlett energia gazdálkodással áll kapcsolatban és ezért kellene a boist frissítenem.
De ha nincs semmi baja, akkor fogadd el. Mercury deszkáknál rendszeres volt ez a hiba, vélhetően az XP ACPI kezelése miatt, amit ezek a deszkák még nem implementáltak tökéletesen szabványt követve. A romfájl okés lehet (kiterjesztést ugye adtál meg?), de az awdflash/amifl verziószámtól függően támogatja, vagy nem az egyes ROM-okat. Ilyen esetben célszerű az uniflash-t használni, ami nem kérdez, csak felismer és végrehajt precízen: Uniflash 1,40
Biztosan megfelelő elérési utat adtál meg? Ha jól emlékszem teljesen ki kell írni a fájlnevet kiterjesztéssel együtt. .bin szokott lenni általában.
pl: a:\bios.bin
Valószínűleg csak van valami baj mert kikapcsoltam az ACPI-t és a monitor nem kapcsol be illetve ki-be kapcsol, de nem tolt be a win. Igen megadtam a kiterjesztést. Most próbálgattam a fájl elérést és a kiterjesztést ujra beírni de csak A forrás fáljt nem találom feirat villog.
A dir parncsra ezjön 030611~1 bin beírva A:\>030611.bin De már elpróbáltam egy csomó variációt.
Ha egyszer a DIR parancs kiírja a fájlnevet, akkor miért nem azt adod meg? "030611~1.bin" A tilde jel: Shift+0 angol kiosztással, de magyar billentyűzettel (és a TAB fölötti 0, nem a numerikus billentyűzeten levő).
Jaaaj . Én iylen BIOS-frissítős dolgokat a.a néven mentek az eszközre, mert lusta is vagyok meg így emlékezni sem kell rá nagyon .
Na jó, de ez már a hosszú évek rutinja...
Hali! Beirtam már töbször is de csak ezt kaptam
A program fájl rész száma nem stimmel a rendszereddel!"
Ezt Te fordítottad magyarra, vagy így írta ki a gép? Csak mert az angol eredeti érthetőbb lenne. Különben meg arra tudok gondolni, hogy a BIOS fájl, amit be akarsz égetni, nem ahhoz az alaplaphoz való.
Én fordítottam illetve a Neuro de hidd el az volt oda írva.Aida, Everest mind mind ezt írta MS7177 CT,na meg ez van az alaplapra is írva A gugli azt találta 030611.bin szerinted mi nem jó?
Már többször átneveztem new.bin, bios.bin stb de csak azt irja hogy "Source flie not found"
Leirom a menetét tehát. Floppyt megformáztam rendszerindítóként. bemásoltam a flash(awd830.exe )és az íú bios(030611.bin) fájlt Floppyról indítva A:\>dir, majd A:\>awd830.exe. program elindul fehér mezőbe A:030611.bin eredmény "A forrás fáljt nem találom"
Szia!
Ha beírod, hogy 'awd830.exe /?' megkapod az award helpjét. Ha úgy indítod, hogy 'awd830.exe akarmi.bin' akkor nem fogja keresni bios fájlt.
Ez volt kiírva: "The program file's part number does not match with your system!" Ebből két dolog látszik: itt sikerült eltalálni a BIOS fájl nevét (különben a "Source File Not Found" hibaüzenet jött volna), másrészt ez a BIOS nem megfelelő ehhez az alaplaphoz. Az, hogy a "gugli" mit talál, nem mérvadó. A Matsonic, mint olyan, megszűnt cég, nincs már hivatalos támogató oldala.
Matsonic MS7177 CT . Na akkor ehhez keressünk bios file-t!
Ezenkívül érdemes lenne megnézni vizuálisan is a lapot , mert lehet olyant találni hogy, pl: V1.3 vagy valami verzió jelölést . Mindjárt okosabbak lennénk. |
Bejelentkezés
Hirdetés |