Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár torzító / Effekt / Erősítő / Pickup
Lapozás: OK   131 / 316
(#) bodnar00 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Júl 18, 2010 /
 
Akkor megnyugodtam, bár azért mégis jobb lenne ha nem gerjedne ennyire, de majd vigyázok . Köszi a segítséget, a kapcsoló egyenlőre még jól szuperál.
(#) kefe13 válasza bodnar00 hozzászólására (») Júl 18, 2010 /
 
Csao.
Sípolás az jó ! Magasat közepet picit le, és METÁL
Én buginál találoztam, találkozom most is sipolással, sőt idekeveredett egy gyári (ha jól emlékszem '91 es) DOD death metal pedál, amin torzítást nem lehet állítani csak 3 sávos eq. Na az tud sípolni igazán
Egyszóval rakkendroll, ha meg metal akkor drop D
(#) Rober_4 hozzászólása Júl 19, 2010 /
 
Sziasztok!
A következő erősítő tremoló részével küzdök!
Leírás
Kapcsolási rajz

A tremoló rész 12 Ax7-es csővel van a rajzon megoldva, én a helyére ecc83-asokat próbáltam. Némelyikkel már el is kezdett oszcillálni, de egy két villanás után a lámpa leáll, persze ha állítom az oszcillátor sebességét akkor van amikor elindul, sőt jár is egy darabig, de eléggé instabil.
Mivel tremoló hatás így sem volt, ezért rámértem a fotó-ellenállásra, az 1,2M-tól 200K-ig változott, normál szobai fényerőn. Kicseréltem egy érzékenyebbre (1K-100K).
Azzal elindult a tremoló hatás, de továbbra is összevissza jár az oszcillátor, amit jó lenne valahogy kordában tartani!
Kérdéseim:
-A lámpa már elég régi, és haloványnak is tűnik, ez okozhatja-e az oszcillátor instabilitását. Vagy egyszerűen csak az érzékenyebb fotó-ellenállásért felelős ez a probléma, az oszcillációt nem befolyásolja az égő állapota?
-A vibrátó pedál kapcsolóján fellépő kis mértékű ellenállás-változás, (kontakt hiba, korrózió stb. miatt) okozhatja-e, hogy elmászik az oszcillátor?
-Esetleg, valamelyik kondenzátor öregedett, el?
(Sajnos a rajzon nehezen olvasható az értékük)
-Próbálkozzak-e még más csövekkel? Ecc82, és Ecc81 nem vált be.
Segítségeteket köszönöm!
(#) fantom45 hozzászólása Júl 20, 2010 /
 
Hali. Az lenne a kérdésem hogy ennél a kapcsolásnál a bemenetnél sztereó Jack van de a gitáron csak mono. Mit kell ilyenkor csinálni?
(#) magitor válasza fantom45 hozzászólására (») Júl 20, 2010 /
 
Megépíteni nyugodtan a kapcsolást, mert az ott egy kapcsoló gyakorlatilag, amint bedugod a jackot akkor a föld csatlakozója zárja rövidre az áramkört, így kap tápot, és kihúzott állapotban nem merül a telep.
(#) fantom45 válasza magitor hozzászólására (») Júl 20, 2010 /
 
Köszi
(#) tomessz hozzászólása Júl 21, 2010 /
 
Hellló!
Abban kérem segítségeteket , hogy adjatok ötleteket hurokváltó kapcsolást tervezni!
(#) virtualvt hozzászólása Júl 21, 2010 /
 
Sziasztok!
Nemrég sikerült vennem két darab 30cm-es RFT hangszórót. Szeretém őket ládába tenni, de eddig nem találtam egyetlen egy 2x12-es hangdoboz tervet sem. Olvastam, van pár embernek ilyen hangszórója. Arra lennék kiváncsi, hogy a láda terv szerint, házilag készült-e, illetve ha lehet a pontos méreteket is megoszthatnátok velem.

Előre is köszönöm!
(#) witti válasza tomessz hozzászólására (») Júl 22, 2010 /
 
Szia!
Effect Loop-ra gondolsz? A Gaussmarkov -on találtam nemrég egy kapcsolást. Még nem építettem meg. Egyszerű, de jónak tűnik. / Mint a csávó többi cucca. /
B.Blender névre hallgat. Ott találod jobb oldalt a kapcsolási és beültetési rajzokat is. Minden megvan hozzá.
(#) BB00 hozzászólása Júl 22, 2010 /
 
Üdv!
Gitárerősítő csatorna-váltásához és a zengetője kapcsolásához szeretnék lábkapcsolót. FS-2es kapcsoló kell hozzá, ami stereo kábellel vezérli. Itthon van egy 2es lábkapcsoló, de mono kábel-es, és ezt szeretném átalakítani. Van benne 2db DPDT kapcsoló, gondolom ezek megfelelnek a célnak, meg kell még egy stereo-jack aljzat. Kérdés, hogy hogyan kössem be ezeket?

előre is köszi
(#) Horv hozzászólása Júl 22, 2010 /
 
Sziasztok!

Megépítettem ezt a kapcsolást és elég furán működik...
Amikor bekapcsolom akkor a gitár hangjából szinte semmi nem hallatszik, viszont ha a potit állítom akkor kicsi zaj hallatszik... Amikor az IN jack egyik lábát a OUTra forrasztottam , akkor a gitár megszólalt,s ha bekapcsoltam akkor eléggé mély hangja lett

Lehet rosszul kötöttem be a sztereo jackeket? Vagy lehet a kapcsolásba szúrtam el valamit?
Köszi előre!
Üdv Horv!
(#) witti válasza Horv hozzászólására (») Júl 22, 2010 /
 
Szia!
Pontosan milyen tranzisztorokat, illetve FET-et használtál?
Pár éve én is megcsináltam. Az egyik kedvenc pedálom, bár kissé zajos, ha túl torzra állítod a trimmert, mondjuk azt kiváltottam rendes potival...
(Most látom ez egy 2008-as 2.1-es verzió, majd megnézem mi a különbség a régim és e között, lehet tuningolnom kell.)
Tegyél fel fotókat a cuccról!
(#) Horv hozzászólása Júl 22, 2010 /
 
Szia! Q1nek 2N3904-t Q2nek 2N5088 és FETnek J201-t amit a kapcsolás ír. Megmértem multival a tranyók emittereit és jó értékeket adnak. (a táblázatot néztem az oldal alján)
Most kiveszem a 150Ohm-s ellenállást, mivel gyanakszom az okoz problémát( Eddigi tapasztalataim szerint ahová kellet raknom 150Ohm-t oda mégse kellet volna )

Üdv Horv!
(#) witti válasza Horv hozzászólására (») Júl 22, 2010 /
 
Honnan tudtál szerezni J201-et mikor és mennyiért? Akinek manapság ilyen Fet-je van az kiváltságos ember!
Tényleg az lenne a legjobb, ha raknál fel pár képet, aztán úgy talán egyszerűbb lenne a megoldás! / Nem hinném, hogy a 150ohm a hibás. Esetleg rossz a poti? Sajnos néha előfordul. Leginkább mégis valamelyik tranyóra gyanakszom így látatlanban, hogy fordítva lehet benne./
(#) Horv hozzászólása Júl 22, 2010 /
 
Hát elmentem a boltba... Amúgy HQ Videonál lehet kapni! Itt vannak a képek:
(Eléggé ratyi minőségbe, mivel most itthon csak webkamera volt bocsánat :S)

Jackeknél :
- zöld kábeles -> kimenet
- fekete -> bemenet
Bemenetnél 2 földre kötve másik a kondinhoz.
Kimenetnél a kondiból potiba és potiból a kimenetre

Szerk.: Híííí!!! Azta.. Most nézem 2N5088nek a datasheetjét és biz' mintha fordítva raktam volna be :eek2:
(#) witti válasza Horv hozzászólására (») Júl 22, 2010 /
 
Mindegyiknek nézd meg az adatlapját, datasheetcatalog.com-on mondjuk...
Ilyen képekkel feladtad a leckét!
Ami bizonyos, hogy a jack-eknél nem kell 3 vezeték!!! Csak kettő kell. A jackek középső lábacskáira megy a GND (test) és kimenet, bemenet pedig (számomra jobb oldalinak tartott lábacskára) arra amelyiknek a leghosszabb a szára, tehát a dugó hegye érintkezik vele.
(A hamadik lábat csak akkor kell bekötni és akkor is csak a bementre, ha elemről és tápról is akarod működtetni, de az most mellékes.)
ilyen módon kell bekötnöd! A poti középső lábáról megy a jack előbb említett hosszú fülecskéjére a vezeték!
Jack bekötés
Jelen esetben el tudom képzelni, hogy zárlatod van a jack bekötések miatt!
Remélem működni fog!
(#) Horv hozzászólása Júl 22, 2010 /
 
Megfordítottam a Q2-t most ha bekapcsolom akkor az erősítőn elég zúgás hallatszik, eddig még nem volt, de gitár hangja még nincs... Érdekes...
Kipróbálom a jack átkötését ,hátha attól van a baj.
(#) Horv hozzászólása Júl 22, 2010 /
 
Bocsi dupláért, de sikerült! Igazad volt! a jack miatt volt!
JUHÚÚ megszólal !!
Viszont nem úgy teljesen ,ahogy kellene ...
Valamiért csak akkor szól,ha elég erősen pengetem a gitár, akkordokba. A húroknál alig szól , csak akkor amikor max hangerőn van az erősítő
Szerintem csak magas jelszintre torzít, de nagyon durván betorzítja és recseg :S

Szerinted miért? S köszi az eddigieket !
(#) skylooker válasza Horv hozzászólására (») Júl 22, 2010 /
 
Kíváncsi vagyok, ennek a verziónak milyen a hangja. Nekem az ősi egytranyós verzióm van, szingli hangszedőkkel az azt a hangot hozza, amit várni lehet tőle, olyan Queen-es. Mondjuk a láncból azért hiányzik a Red Special meg az AC30... na meg maga a Mester.
Csak azért kérdem, mert a net tele van kamu rajzokkal.
(#) Horv hozzászólása Júl 22, 2010 /
 
Állítólag ilyen hangot kellene adnia:
#1
#2

Nekem közelt sem ilyen :no: Lehet tényleg rossz a kapcsolás?
(#) skylooker válasza Horv hozzászólására (») Júl 22, 2010 /
 
Ezeket hallottam, csak nem tudom, mi szók ezeken a mintákon. Még jó, ha odaírják, milyen gityó, erősítő, láda közé van berakva a vallatott effekt, de ez ritka.
A kapcsolás alapjában véve nem lehet rossz, csak olyan fuzzos jellegű, aminek egyszerűen más hangja van akár tranyós, akár fetes. Az eredeti nem is torzító, csak egyszerű frekibooster. ( Meg pl. a Dallas Rangemaster is, amit Iommi használ, csak az mélyebb tartományt emel.) A torzítás fő forrása a végfok.
Annak hiányában esetleg elé lehet tenni egy semleges bosstert, ami kicsit kajla megoldás, de meglöki ezt a MQ-t, aztán kénytelen lesz torzítani, egész élethű tud lenni.
(#) witti válasza Horv hozzászólására (») Júl 23, 2010 /
 
Ez a kapcsolás tutira jó! Felrakom a régi rajzot ami le lett cserélve ezen az oldalon. Láthatod, hogy minden alkatrész ugyanaz.
- A (runoffgroove.com-on a May Queen oldalon) a Q3 felett van egy kondi amihez nincs érték írva, de az alatta lévő beültetési rajzon már 2,2n-ként szerepel. Azt beleraktad?
- Állítgattál a trimmeren, változott valami? Ezzel állítod be a FET munkapontját, amit a régi rajz szerint ott 5,5V-ra kell beállítani.
- Még mindig az a gyanúm, hogy fordítva lehet benne az egyik tranyó, az is produkálhat halk hangot. / Most átnézem tüzetesebben, hogy stimmelnek-e a lábak. Akkor a Q2 jelen esetben fordítva van ugye? /

MEGVAN A HIBA! Feltéve, ha délután azt írtad, ahogy csináltad... "Q1nek 2N3904-t Q2nek 2N5088 és FETnek J201-t amit a kapcsolás ír"
A rajz szerint fordítva van, a Q1 - 2N5088 és Q2 - 2N3904 !!!

mayqueen2.png
    
(#) witti válasza Horv hozzászólására (») Júl 23, 2010 /
 
Mi alapján csináltad a pedált? Ha a kapcsolási rajz alapján, akkor... Örülnék, ha megnéznéd az előző hozzászólásomban lévő *.pdf-et az oldalról, ahol a beültetési rajz van. / A rajz tökéletes, és ugyanígy kellene elhelyezkednie a tranyóknak a cuccodban! /
Kifejezetten a Q3 - J201-es részre gondolok. Félek, hogy a lábkiosztását nem jól csináltad, NAGYON NÉZD MEG! ( Kissé cseles ez a Fet, mert nem a középső lába a bázis, mint a másik kettőnek és úgy általában, hanem az alsó a Gate ami a Q2 collectorától jön. A középső lába a Source ami lefelé a 2,2µF-hez megy. És a felső lába pedig összekötődik a trimpottal... Ha tudtad akkor bocsi.)
(#) witti válasza skylooker hozzászólására (») Júl 23, 2010 /
 
Nagyjából így van. De azért elég keményen torzít ez a pedál!
Meg szoktam lökni Tube Screamer-rel, és akkor szépen előjönnek az üveghangok, viszont az már a metál durvaság.
Ez egy régebbi hangminta a May Queen-emről, akkor még nem is J201, hanem BF245 vagy 2n3819-es FET volt benne.

may_queen.mp3
    
(#) Horv válasza witti hozzászólására (») Júl 23, 2010 /
 
Szia!
Megnéztem, a FET jól van benne, viszont a 2N3904-es volt felcserélve mint a Q2. Most megcseréltem a két tranyót a Q1 helyére a 2N5088és a Qre meg a 2N3904 került, a jó lábkiosztással, de most még mindig ugyan azt produkálja Bár most sokkal többet recseg így...
(#) Horv hozzászólása Júl 23, 2010 /
 
Nagy nehezen sikerült tönkre tennem a nyákot,így új nyákra megcsináltam .
S jó hírek , SIKERÜLT(félig)!!!

Köszönöm mindenkitől aki eddig segített!
Szól rendesen, nem recseg, nem halk, torzít rendesen, viszont egy hibája van még... Max hangszínen van a gitár ,de a pedál letolja 0-ra, így ha a hangszín 0ra viszem, meg se szólal
A trimmer miatt lehet ez?
(#) tomessz válasza witti hozzászólására (») Júl 23, 2010 /
 
Köszi witti!!
Ezer hála!!! :worship:
(#) gking228 hozzászólása Júl 24, 2010 /
 
Üdv újra mindenkinek!

Szeretnék egy gitárkombót csinálni, egy egyszerű pár wattos gyakorlót. Találtam hozzá egy kis fet-es előerősítőt. Tápfeszültségnek 9V-ot ír. Hogyan kellene átalakítanom a kapcsolást, hogy nagyobb feszültséggel tudjam üzemeltetni? Olyan 16~20V-ra gondoltam. Előre is köszi, és bocs az amatőr kérdésért :pirul:

preamp.gif
    
(#) ZSozsóó válasza gking228 hozzászólására (») Júl 24, 2010 /
 
Hello!

Semmit nem kell módosítani, a drain ellenállást kell majd valószínűleg növelni. Tegyél bele trimmert és állítsd be kb fél tápfeszre, onnan fülre eltekerheted amerre tetszik, így persze változik az erősítése. De féltápon szerintem pont jó lesz...Semmi egyéb változtatást nem igényel, ami esetleg nem rossz ötlet - bár nem tudom milyen végerősítőt szeretnél hajtani vele - egy source követő DC csatolásban és annak a source-éből kicsatolni kondival a hangerő potit, az már mehetne a végfokozatra. Így semmi esetre nem terhelné be az erősítő fokozatot a végerősítő relatív alacsony bemeneti ellenállása - bár hozzáteszem, nem tudom milyen véget tervezel neki, de pár tíz kOhmnál nem nagyobb jellemzően a végek bemeneti ellenállása - és így lesz bőven elég jelszinted.
3Mohmot levenném a bemenetről, 1Mega bőven elég lenne szerintem, meg esetleg lehetne színezni source kondival meg a source ellenállás értékének változtatásával (820Ohm/1K/2,2k ilyesmik), természetesen ekkor után kell állítani a drain feszültséget (drain ellenállást). Érdemes a J201-et alkalmazni, annak lesz bőven erősítése, BF245 és társai elég felejtősek szerintem.
Ötletadónak ennyi Bocs az agymenésért

Zsolti
(#) kefe13 hozzászólása Júl 24, 2010 /
 
Szép hűvösebb napot
Kérdésem lenne megint, adott egy dod FX86 (death metal) pedál. Amiben nincs gain poti. szeretnék belevágni egy erősítés szabályzót. szerintetek hova lenne érteme, hova lenne érdemes ?

dod_fx86.gif
    
Következő: »»   131 / 316
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem