Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztási 1×1 forrasztástechnikai miértek
Lapozás: OK   21 / 81
(#) joetaylor válasza MolnarG hozzászólására (») Márc 27, 2010 /
 
A vizes szivacs és ez teljesen más.
A szivaccsal nem lehet felónozni a pákát.
(#) t-dani válasza Harry hozzászólására (») Márc 27, 2010 /
 
Túl van már kissé misztifikálva ez az egész forrasztást segítő témakör.

A ma kapható forrasztóónok bőven megfelelő mennyiségű folyasztószert tartalmaznak a normális kötések létrehozásának érdekében. Nem is kell mellé átlagos esetben semmiféle extra adalékanyag. Ezek kizárólag csak akkor szükségesek, ha valami nagyon nehezen forrasztható anyaggal dolgozik az ember.

Egyéb esetben - pláne a manapság sűrűn jelen lévő digitális technikánál - a forrasztópaszták és forrasztókrémek, -zsírok csak arra jók, hogy fáradalmat és szenvedést okozzanak az áramkör élesztésekor és hibakereséskor...
(#) MolnarG válasza t-dani hozzászólására (») Márc 27, 2010 /
 
Idézet:
„Egyéb esetben - pláne a manapság sűrűn jelen lévő digitális technikánál - a forrasztópaszták és forrasztókrémek, -zsírok csak arra jók, hogy fáradalmat és szenvedést okozzanak az áramkör élesztésekor és hibakereséskor...”

Annak aki nem figyel oda lehet, hogy problémát okoz... Nekem még sose volt ebből problémám, ésszel kell használni őket és ennyi. Pl. egy TQFP100-as tok beforrasztásánál a forrasztóolaj vagy flux filc nagyon megkönnyíti a beforrasztást, de pl kábelvégek leónozása is nagyon könnyű forrasztókrémmel, csak egy kicsit belemártom a drót végét és fél másodperc alatt teljesen körbefutja az ón, nélküle meg lehet, hogy másodpercekig melegíthetném mialatt simán megolvad a szigetelés...
(#) t-dani válasza MolnarG hozzászólására (») Márc 27, 2010 /
 
Idézet:
„Nekem még sose volt ebből problémám...”


Ez lehetséges. Viszont ettől függetlenül egyre szaporodnak az oldalon azon hozzászólások, ahol emberek ennek kapcsán problémákkal küzdenek és az ilyen adalékanyagok eltávolítása, használatuknak mellőzése oldja meg a gondjaikat, csettintésre. Nem kevés ilyet lehet olvasni a különböző topikokban...

Idézet:
„flux filc nagyon megkönnyíti a beforrasztást”


Én nem a flux filcről írtam, sőt, azt kivételesen meg sem említettem.

Flux (folyasztószeres) filc nem egyenlő forrasztópaszta.
Flux (folyasztószeres) filc nem egyenlő forrasztókrém.
Flux (folyasztószeres) filc nem egyenlő forrasztózsír.

Idézet:
„nélküle meg lehet, hogy másodpercekig melegíthetném mialatt simán megolvad a szigetelés”


Ha valóban ez lenne a szituáció, akkor az a kábel már nem "szalonképes", nem jó minőségű, túlzottan oxidos feltehetőleg. És éppen ezért kerülni érdemes a használatát.
(#) MolnarG válasza t-dani hozzászólására (») Márc 27, 2010 /
 
Nem is mondtam, hogy egyenlő vele!

De látom téged nem lehet meggyőzni, én továbbra is használom ezeket a szereket, Te pedig továbbra SE használd őket, és ezzel pontot tehetünk a végére.
(#) t-dani válasza MolnarG hozzászólására (») Márc 27, 2010 /
 
Egy a baj, én nem magamról írtam, és még csak nem is a saját érdekemet képviselem, hiszen nincs miért. A fórumon olvasott rengeteg! hozzászólásból leszűrt információk (forrasztási adalékanyagos problémák) alapján úgy gondolom, hogy az én legelsőként beírt véleményemmel a többség nevében írhatok. És eredendően ez is volt a célom, nem pedig elsősorban a saját tapasztalataim leírása (ami mellékesen egyébként megegyezik a "többségi" véleménnyel). És akkor ezennel valóban pontot tehetünk a végére.

Sőt, mi több, nekem nem meggyőzés a célom, csak ajánlást tettem, hogy mit érdemes, mit nem érdemes használni, ún. "többségi véleménnyel".
(#) Harry válasza t-dani hozzászólására (») Márc 28, 2010 /
 
Köszönöm a válaszokat, a megoldás további befektetés. A fluxot néztem, minden nyom nélkül elillan, viszont egy nagy gondja hogy arany áron mérik :S
Előreláthatólag egy fluxos 0.5-ös cinnek nézek utánna (mikroelektrós témához), más munkákhoz(vezeték, saru, csatlakozó...) meg használom az eddigieket.
(#) joetaylor válasza Harry hozzászólására (») Márc 28, 2010 /
 
Ha tollszerű adagolóban veszed akkor drága. Keress egy összeszereléssel foglalkozó céget és ott pár forintért adnak egy keveset. Ha egy dobozzal (4x5) litert veszel akkor már olcsó bármely folyékony típus. Két deci nem fogy el egy hónap műszak alatt egy összeszerelő smd rework asztalon. Az pedig nyolc óra munkát takar minden nap.
Otthoni munkát feltételezve két deci öt évig simán elég.
Pofátlan áron sem több mint egy ezres. Egyedül arra kell figyelni, hogy no-clean legyen.

Ónból 0,25 mm még beszerezhető. 0,4 mm pedig olcsó is.
(#) Harry válasza joetaylor hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /
 
Micsoda válasz, és csak most olvastam el.
A probléma csak ott van hogy nem nagoyn tudok ilyen összeszereléssel foglalkozó céget. Ha esetleg tudsz és megosztanád velem azt megköszönném de tudom azt is hogy a :google: .
De az ötletet nagyon köszi.
(#) elvismail hozzászólása Máj 25, 2010 /
 
Sziasztok!

Vettem 4 db AAA akku elemet és sorba szeetném forrasztani őket de nem tapad hozzá az ón pedig marattam savval csiszoltam dörzsivel tisztítottam acetonnal e nem tapad és elem tartót meg nem akarok használni mert az már nagy lenne.

Mi vajon a megoldás?
(#) Dudus válasza elvismail hozzászólására (») Máj 25, 2010 /
 
Ponthegesztés! Megcsinálják a korrekt akkumulátor boltokban.
(#) pucuka válasza elvismail hozzászólására (») Máj 25, 2010 /
 
Mivel eléggé el nem ítélhető módon nikkelezve (NIMH) vannak, elég nehéz forrasztani. Mindenképpen folyatószert kell használni, a gyanta nem elég.
A forrasztást sem igazán szeretik, 80 fok felett melegítve tönkremegy. Egyébként ponthegeszteni szokták, nagyon rövid ideig, de ha forrasztani akarod, akkor olyan típust kell beszerezned, amire már gyárilag kis füleket hegesztettek.

AA forr.jpg
    
(#) elvismail válasza pucuka hozzászólására (») Máj 25, 2010 /
 
Köszönöm a válaszokat.

Úgy oldottam meg hogy legnagyobb hőfokon először a megcsiszolt elem pólusára egy kis ónt raktam ami rá is tapadt, majd a rátapadt ónt normál hőérsékletű pálkával összeforrasztottam a ónos kábellel és kész. Minimálisan melegedett az elem.
(#) Godzsi hozzászólása Jún 20, 2010 /
 
Sziasztok

Valaki használ közületek Weller BP645 vagy BP680-as akkus pákát? Érdemes ilyet venni? Vagy nagyon sovány lenne a 6W ill. 8/11W ? Hangszórókat, kábeleket, áramköröket, kábelsarut, ilyesmiket szeretnék forrasztani, azért tetszene, mert nem kéne a 220-al bajlódnom, ha olyan helyen kell forrasztani.
(#) SWORDFISH válasza Godzsi hozzászólására (») Jún 26, 2010 /
 
Személy szerint 60W-osnál kisebb pákát még sose használtam. De ahogy hallom az olcsó konektoros 30W osak se a legjobbak. Ezen az oldalon http://www.eham.net/reviews/detail/7844 elég rosszakat írnak róla gyakorlatilag szemét kategória A google fordítója elég gagyi de azért itt van. A kábelekhez és kábelsarukhoz kell a teljesítmény a vastag réz nagyon viszi a hőt, gyakran a 60W-osom se az igazi kábelsarukhoz.
(#) Flyingman hozzászólása Jún 26, 2010 /
 
Sziasztok!
Egy kis segítség kellene. Aranyozott saruba hogyan tudok rézvezetéket beforrasztani?
(#) MolnarG válasza Flyingman hozzászólására (») Jún 26, 2010 /
 
Szerintem ugyanúgy, mint a nem aranyozottat. Sőt szerintem nem is aranyozott legfeljebb arany színű, nem? Mert ami arany színű az réz bevonatú általában. Bővebben: Link
(#) mrrack hozzászólása Júl 25, 2010 /
 
Sziasztok!

Kinéztem egy SMA forr.állomást. Mi a véleményetek róla? Az 51-es miben jobb mint az 50-es (a kijelzőn kívűl)?Forr.hegyeket mennyire "zabálja"?
Természetesen nem professionális használatra kellene.

köszi
(#) Doncso válasza mrrack hozzászólására (») Júl 26, 2010 /
 
Én nem tudom más hogy van ezzel, de mióta lőttem egy régi kattogós wellert azóta be se kapcsoltam a forrasztó állomásomat, hőfokszabályzás ide vagy oda.
(#) mrrack válasza Doncso hozzászólására (») Júl 26, 2010 /
 
Mármint a kattogós weller egy pill.forrasztó?
(#) puli122 válasza mrrack hozzászólására (») Júl 26, 2010 /
 
Nem.
A kattogás itt azt jelenti hogy maga a páka pontosabban a hegye végzi a hőfokszabályzást. Így nem kell komplett állomás, csak egy 24V-os hálózati trafó, amire ráküldöd a wellert ( TCP ) és már megy is. A nyélben lévő mikrokapcsoló kattog, azt hallod, hogy kapcsolgatja a fűtést, le-föl.
Nekem is ilyenem van, szerintem az egyik legjobb megoldás, csak hát elég drágák a Weller cuccok, de nagyon hosszú élettartamúak.

Amúgy nem akarok reklámot csinálni, de szerintem kezdőként az egyik legjobb megoldás ha veszel egy ilyet: Bővebben: Link és hozzá építesz egy állomást, amiről cikket találsz itt az oldalon.
Jól használható, és olcsón megvan.
(#) mrrack válasza puli122 hozzászólására (») Júl 26, 2010 /
 
Aha. Lehet megfogadom a tanácsod, és építek egy állomást (esetleg egyben egy stabil táppal). Mindjárt kérdezném is: a pákák mennyire kompatibilisek egymással ill. az állomásokkal? Amit láttam mindegyiken DIN csati volt. Tehát ha építek egy komolyabb teljesítményű állomást, arra rá lehet csatolni többféle 24V-os pákát is?
(#) puli122 válasza mrrack hozzászólására (») Júl 26, 2010 /
 
Szerintem igen, az egyetlen kritérium hogy az állomás teljesítménye elég legyen a pákához.

Szabályzáshoz pl: Bővebben: Link
(#) mrrack válasza puli122 hozzászólására (») Júl 26, 2010 /
 
Köszi a lnket. Lesz egy kis szabadidőm nekiállok.
(#) Doncso válasza mrrack hozzászólására (») Júl 26, 2010 /
 
Nem mindegy, hogy mihez használod, ha bohóckodni kell, természetesen szuper az a pákaállomás, majd vehetsz sűrűn hegyet hozzá, netán betétet is, (tapasztalat) vagy egyszer veszel egy normális pákát, és az jódarabig kiszolgál. A weller érdekes mód tudja ha smd-t forrasztok és kisebb hő kell, vagy ha nagy durung vezetéket és magasabb höfok, és még csak állomás se kell hozzá, és, hogy honnan tudja? Hát a hegyből ami benne van, SMD-hez kisebb hegy, alacsonyabb hőfokon kapcsolgat, stb stb, sőt mást mondok, jó a solomon páka, csak egyszer ejtsd el, máris eltörik az a fekete izé a közepén, de addig is birkózhatsz azzal a kőkemény vastag kolbásszal ami kijön belőle és belemegy a pákaállomásba, vagy a hőtartásról ne is beszéljünk, odanyomod a solomont és lejjebb hűl, a Weller meg azonnal olvaszt, nem véletlen a márka, mint említettem nekem is van ilyen állomásom, de mióta megvan a wellerem, egyszer nem kapcsoltam még be, és nem azért mert anyira weller b**i lenné, egyszerűen imádok vele forrasztani, könnyű, jó a teljesítménye, nem érzem, hogy korlátozná a kezemet az a vastag vezeték, teljesen jó kis cucc. Nem utolsó sorban, számolj mielőtt építesz, mi mennyibe is kerül ténylegesen!
(#) puli122 válasza mrrack hozzászólására (») Júl 26, 2010 /
 
Több ismerősöm is ezt a megoldást választotta. Szerintem jól jársz így. Majd írd meg hogy szuperál és hajrá...
(#) Doncso válasza puli122 hozzászólására (») Júl 26, 2010 /
 
Kicsid beleviszed a fiút a mélyvízbe, hogy lehetne több pákát rákötni egy állomásra? Hogy szabályozol egy állomással öt pákát?
Idézet:
„Amúgy nem akarok reklámot csinálni, de szerintem kezdőként az egyik legjobb megoldás ha veszel egy ilyet: Bővebben: Link és hozzá építesz egy állomást, amiről cikket találsz itt az oldalon.
Jól használható, és olcsón megvan.”

Persze kezdőként tök jó, de hogy mennyire jól használható? Régebben nem is de ma már vitatkoznék ezzel. Próbálj ki egy félprofi pákát is azért.
(#) puli122 válasza Doncso hozzászólására (») Júl 26, 2010 / 1
 
Szia.
Több mindenben egyetértünk, de én nem írnám így le a Solomont. Jól használható, és hogy igen strapabíró, azt sok helyről hallottam már. Nem tudom te mit csinálsz a hegyekkel, ( megeszed vagy mi ) de nem kopik gyorsabban mint a Welleré. Jó hogy az márka, és én is szeretem de meg is van az ára...
Ebben nem a hegyet cseréled, hanem a potit tekergeted, hogy melyik a praktikusabb arról vitatkozhatnánk.
A hegy pedig nem azért kapcsol le mert "tudja" hogy SMD-t forrasztasz , hanem mert a mágneses tulajdonságai úgy vannak beállítva, éppen ezért vékony hegyből is van magas és alacsony hőmérsékletű egyaránt.
A számolásról pedig: páka és állomás együtt kevesebb mint 15000 Ft, ha van pár alkatrészed otthon jóval olcsóbb is lehet.
Wellerből ugyanez: Tcp-24 páka 20000 Ft, a hegyek darabja min. 2000 amiből legalább 3 kell is, az állomás pedig megfizethetetlen, ugyan nem is kell, mert elég egy trafó, de azt is meg kell venni, ( 6000 ) bedobozolni, stb..

Mint mondtam, nekem is Wellerem van, szeretem, nem cserélném el semmire, de drága, és ez egy nagy hátránya, ez a páka és az épített állomás pedig kiváló alternatíva lehet, és ha számolgatsz, összességében jóval olcsóbb.
(#) Doncso válasza puli122 hozzászólására (») Júl 26, 2010 /
 
Jól tudom , hogy a weller nem gondolat olvasó, inkább hasonlatképp írtam.
Idézet:
„A weller érdekes mód tudja ha smd-t forrasztok és kisebb hő kell, vagy ha nagy durung vezetéket és magasabb höfok, és még csak állomás se kell hozzá, és, hogy honnan tudja? Hát a hegyből ami benne van, SMD-hez kisebb hegy, alacsonyabb hőfokon kapcsolgat, stb stb,”
Azért ennyire már csak ismerem a pákámat, az árakról meg annyit, hogy én pl 4000Ft ért árultam tavaj a wellereket, JZoli vett is belőle, kérdezd csak meg, szóval azért lehet találni olcsóbban is egy kattogós wellert mint 20.000Ft, a hegyekről meg annyit, hogy igen van 600Ft ért eredeti weller hegy, csak kicsit élelmesnek kell lenni, és nem kell mindent az első áron megvenni. De persze mindenki azt használ amit akar, én csak leírtam a tapasztalataimat, hátha valakinek segítek vele. De arra megkérlek, hogy ne oktass ki, tudom hogy működik a solomon, meg a weller is ugyanis mint írtam van mindkettő, nagyon jól tudom mire való az a poti, inkább arról beszélgessünk , hogy kötsz rá egy állomásra több pákát? Azt meg erősen kétlem, hogy a solomon hegy ugyanaddig tart mint a weller, na ez már tényleg röhej, az, hogy mennyire tartósak vagy kevésbé ,én nem több ismerősömtől hallottam, hanem saját tapasztalat.
(#) puli122 válasza Doncso hozzászólására (») Júl 26, 2010 /
 
És én nem is vitatom amit állítasz, csak azt mondom, hogy ne írjunk le egyből mást. Az árak pedig C+F kft-s hivatalos, garis árak, persze hogy lehet venni innen onnan olcsóbban is. Ezek alapján aki döntés előtt áll, talán tájékozottabban tud választani, hisz ez az eszmecserénk lényege.

Szerk:
Nem is esett szó arról, hogy rákötnék több pákát 1 állomásra. A kolléga a kompatibilitásra kérdezett rá, és a többféle pákára, én pedig arra válaszoltam.
Következő: »»   21 / 81
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem