Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kültéri hangosítás (hangládatervek és erősítők)
  1. Az esetek többségében nagyon helytelenül, egyesek hangfalnak hívnak minden hangsugárzót, ha nem olyan kialakítású akkor is.
  2. A hangszóró, az elektromos hangfrekvenciás jelből mechanikus rezgést előállító alapeleme egy hangsugárzónak.
  3. Hangsugárzó alatt értjük azt a komplexumot, ami tartalmazza a hangszórót, és a hanglesugárzás javító eszközt, ill. adott esettől függően más kiegészítő elemeket is. (váltó, belső huzalozás, csatlakozók, stb)
  4. A hanglesugárzást javító eszköz lehet többek közt un. hangfal, ami "valamekkora tetszőleges geometriájú lap". Hangdoboz, vagy méretéből adódóan hangláda, illetve egyéb formájú test.
Lapozás: OK   41 / 74
(#) shalafi.66 válasza klemo86 hozzászólására (») Júl 16, 2010 /
 
Áhugyan, a piezo és a SAL közötti lyuk középtartományban valószínűleg szándékos, így nem kell a gr. EQ-val kijátszani a szokásos ^-^ formát.
(#) klemo86 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Júl 16, 2010 /
 
Igen, ebben lehet valami
(#) dj_zsooltika hozzászólása Júl 20, 2010 /
 
Szevasztok egy kérdésem lenne a rutse ládákról mi a véleményetek kültérre?
Persze 18" hangszórókkal.
Mennyire érdemes mélyre használni őket?
(#) klemo86 válasza dj_zsooltika hozzászólására (») Júl 20, 2010 /
 
Az az egyik legrosszabbul megtervezett tölcsér - nem csak az én véleményem szerint… És még hatalmas dög is [ahhoz képest, hogy mit (nem) tud]
(#) dj_zsooltika válasza klemo86 hozzászólására (») Júl 20, 2010 /
 
Értem mert pont most akarok összerakni egy párat és eddig mindenki mondta hogy elég jó kültérre de lehet neked van igazad.
Mit gondolsz a wexpo ládákról?
Milyen tölcséres ládát érdemes kültérre összerakni ami megszólal?
(#) klemo86 válasza dj_zsooltika hozzászólására (») Júl 20, 2010 /
 
A rúccse amekkora batár, annyira nincs semmi normális hangja, semmi tölcsérre jellemző öblös tiszta mélye… Az exponenciális tölcsérek kültérre tökéletesek, legyen az W, vagy csak sima tölcsér. Ha jól van hangolva, és jó hangszóró van benne, akkor az tényleg úgy fog megszólalni, mint ami ezekhez illik! Amit én csináltam W, az is jó, ha nem azt nézem, hogy 80Hz-re van hangolva - megtetszett, mert nem is túl nagy, meg nem is túl bonyolult… Csak akkor még nem tudtam, hogy nem épp az igazi az a Fane-féle terv Mélynek viszont nagyon jó A mostani tölcsérem viszont..... na az szól. Csak ezzel a hangszóróval a rezonancia-frekvenciát néha elég kellemetlenül hallom, de ez eddig 2 számnál fordult elő (épp azon dolgozik, hát istenem…). Nagyobb teremben viszont nem hallom annyira érvényesülni az expó ládákat, mint szabadtéren - remeg minden, alapjaiban az épület, de a teremben annyira nincs elsöprő ereje - a tanulság: zárt teremben egy jól megtervezett bass-reflex az igazi! (amit mellékeltem, szerintem nagy ágyú lehet)
(#) klemo86 válasza dj_zsooltika hozzászólására (») Júl 20, 2010 /
 
W-ből meg itt egy javított kiadás.
(#) sound.man válasza klemo86 hozzászólására (») Júl 20, 2010 /
 
Ez is csak kopog.
(#) sound.man válasza dj_zsooltika hozzászólására (») Júl 20, 2010 /
 
Nekem van rutse-m és kint elég nagyot lő. Nekem tetszik a hangja, nem csak kopog mint a fenti W. Amilyen nagy szerintem lő akkorát. Következő két ládám is rutse szerűség lesz, szal nekem bevált.
(#) andras1 válasza sound.man hozzászólására (») Júl 20, 2010 /
 
Szerintem bandpass horn-t építs. Szinte mindegy, hogy milyet, az alapelv ugyis ugyan az, és ne sajnáld a pénzt a jó hangszóróra. Nekem 20db van B&C hangszóróval szerelve.például
(#) sound.man válasza andras1 hozzászólására (») Júl 20, 2010 /
 
Viszont ebből oldalanként kettő kell legalább összefordítva, hogy legyen hangja.
(#) sound.man hozzászólása Júl 20, 2010 /
 
Én most ilyet fogok építeni. Meg van a rajza is már és nem is olyan nagy.
(#) dj_zsooltika hozzászólása Júl 20, 2010 /
 
Én most egy rutseban gondolkoztam de már nem tudom mit érdemes.

Amúgy az volt az eredeti terv hogy 18" rutse mdf lappból benne egy
18 inch (460mm) Eminence Pro-series Kilomax Pro-18A 8Ω hangszóróval
ugyan van egy kis ára de remélem nagyot fog szólni kültéren is.
De a ládában még nem vagyok biztos nem szeretném elkapkodni!
(#) andras1 válasza sound.man hozzászólására (») Júl 20, 2010 /
 
Nem kell.sőt ha több van sem kell feltétlenül összeforgatni. Használjuk így is úgy is.Mindenhogy jó.Ha oldalanként a 8db-ot összeforgatom, keményebben szól.( Rockra jobb) Ha állítva teszem egymásra, lágyabb, testesebb hangja van. Ladánybenére úgy jobb.
(#) andras1 válasza sound.man hozzászólására (») Júl 20, 2010 /
 
Ennyiért nem biztos hogy érdemes. Bár nem tudom mennyit szánsz hangszóróra, a miénkben csak a hangszóró 80K.
(#) ptesza válasza andras1 hozzászólására (») Júl 20, 2010 /
 
Már voltam élő ladánybenén. Mondhatom fantasztikus volt!
(#) andras1 válasza ptesza hozzászólására (») Júl 20, 2010 /
 
Most hétvégén is dolgoztam velük. Állat jó buli volt. Ők mindig jók...
(#) sound.man válasza andras1 hozzászólására (») Júl 20, 2010 /
 
Te keversz engem. Nem én tettem fel a kérdést h mi jobb rutse-ba stb.
(#) shalafi.66 válasza andras1 hozzászólására (») Júl 21, 2010 /
 
Elég érdekes megközelítés, az összes tölcsér sáváteresztő jellegű akusztikailag, szóval nem értem, hogy ebben hol a BP.. Azt az 54Hz-et sem tartom túl valószínűnek.
(#) andras1 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Júl 21, 2010 /
 
Nekem nem az van amit linkeltem, csak ezt találtam gyorsan a guglival. Nekem ezvan.AR 18 E SUB. Ezzelszerelve. Végülis majdnem ugyan az mint amit linkeltem, csak fordítva van benne a hangszóró. Ugyanilyen még a HK audio R, RL, Projektor szériája is.Itt
(#) Kovidivi válasza andras1 hozzászólására (») Júl 21, 2010 /
 
Megnézve az utolsó linked, elkezdtem gondolkodni, hogy minek kell hangdobozt méretezni, ha a "nagy" cégek is csak egy általános térfogatban gondolkodnak (összes láda ugyanakkora...), találomra rakják bele a hangszórót, ha jól megnézed, az alsó két ládának a kilépő nyílása, és a nyílás szöge is szerintem megegyezik... És ezekért adnak kemény pénzeket...Csak a design a fontos...
(#) sound.man válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 21, 2010 /
 
Mivel az alsó két láda ugyan az. Amúgy meg nem csak így hasraütnek és csinálnak egy ládát. Azt a ládát kiszámolták ahhoz a hangszóróhoz. Meg kiszámolják csinálnak pár prototípust amelyik jobb azt gyártják. Tuti meg is hallgatják őket.
(#) andras1 válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 22, 2010 /
 
Az alsó 2 láda természetesen ugyan az, csak összefordítva, hogy egy nagy tölcsért alkosson a 2 doboz. A hangszórókat meg nem találomra rakják bele, hanem általában pont fordítva van. A Martin audio, az EAW pl. akik a világ élvonalába tartoznak, használják a Precision Devices, B&C, RCF hangszórókat, és az utóbbi időben már azt is láttam, hogy nem un. custom ( csak nekik gyártott, vagy listás de átmatricázott ) hangszórókat használnak, hanem a sima listás készletből választanak. Manapság nem a hangdobozban van az okosság( abban is de egyre inkább háttérbe szorul), hanem a processzálásban és a meghajtásban. Sokkal gyorsabban lehet fejleszteni, ha nem töltenek éveket egy hangdoboz fejlesztésével, hanem csinálnak egy többé kevésbé elfogadható dobozt, a többit elektronikus úton megoldják. Ezért van az hogy mondjuk hiába van egy 800.000 forintos dobozod ( mondjuk EAW KF 650 ), semmire nem mész vele, ha nem veszed meg a gyári processzort, vagy egy ahhoz hasonló képességűt,( további 1 misi) és nem állítod be rajta azokat a paramétereket amiket a gyár megad. Borzalmasan fog szólni. Ez van.
(#) andras1 válasza klemo86 hozzászólására (») Júl 22, 2010 /
 
Nem kötözködésképp, a rúccse, az RUTSCHE, és a német csúszda szóból ered.( Merthogy ugye úgy néz ki.)
(#) klemo86 válasza andras1 hozzászólására (») Júl 22, 2010 /
 
Jó tudni Csak mert eddig ahányszor láttam, annyi féle képp volt leírva… Aztán gondoltam kiejtés szerint egyszerűbb Köszi az infót!
(#) meg_untam válasza (Felhasználó 2162) hozzászólására (») Júl 24, 2010 /
 
Sziasztok!
Engem erdekelne 18 vagy 15 colos hangfal doboz epitese,melyladanak kulteri hangositsa!
Gondoljatok,hogy a MAG md881 es tipusu hangfal doboz meg felelne arra???Masik kerdes,hogy ha ez jo erre a celra,akkor valaki tud segiteni a belso es rajzahoz adni valami tippet,meretet vagy rajzot esetleg.
(#) kvez hozzászólása Aug 9, 2010 /
 
Üdv!
Nekem is hasonló kérésem lenne mint az elöttem lévőnek. Jelenleg van 2 házi gyártott rutsem amit kültérre használok, vagyis csak szeretnék, mert nem vagyok megelégedve vele. Rezegni rezeg minden a föld is de a mély elmarad... csak kopog és igen rosz a hangja . Lenne valami ötletetek mibe lehetne áttelepíteni a hangszórókat. ( 15" Eminence Kappa 15A)
Elöre is köszi.
(#) vallon7 válasza kvez hozzászólására (») Aug 10, 2010 /
 
Helló! Nem kell sokat pöcsölni. Itt egy cím, és jók a hangfaltervek. A rutsche jó, de kell vagy 4 db, ahhoz pedig egy hadsereg és egy tankhajó, hogy cipelje.
Íme: Bővebben: Link
Én a pro sub-ot ajánlom. Egyszerű és dög jól szól.

Link beszúrva.
szamóca
(#) andras1 válasza vallon7 hozzászólására (») Aug 10, 2010 /
 
(#) kvez hozzászólása Aug 10, 2010 /
 
Üdv.
Köszi a tippeket megnéztem őket, szerintem kültérre a 2. variáció jobbnak tűnik szerintem azt választom. köszi helló
Következő: »»   41 / 74
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem