Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
sziasztok!
Van 1 trafóm amire ez van írva/2X18V 52W/. A 18 Voltot hogy lehetne 12Voltá alakítani? Ja és a trafót kell, lehet földelni?Hogyan(a föld vezetéket hová kell kötni(erősítőhez kell a trafó))??
Helló köbzoli!
Némi segítségre lenne szükségem.Rámtalált jónéhány ferritmag a napokban.U57 és nála kisebb méretű talán monitor,vagy újabb tv sorkimenőjéből való.Nagy frekin jó mert nem kell annyi menet,de vajon jó lenne,ha többet összefogva csak 50Hz-en,mondjuk hegesztő lenne belőlük? Praktikus lenne a méret miatt. Előre is köszi!
Ferrit nem alkalmas 50 Hz-en trafónak. Legfeljebb ha többszáz cm2 felületűt használsz belőle.
Üdv Topiktársak!
Minden visszaolvasásom hiábavaló, ez okán kérdezem: Hol tudok kis mennyiségben transzformátor tekercseléshez anyagot vásárolni? Pl.: prespán, hostafán, sorszigetelő anyag, varnis-vászon, kivezetés szigetelő mü.a-cső, stb... Gyuri
Legegyszerűbben a legközelebbi motortekercselő mesternél. Még az sem kizárt, hogy a legolcsóbban is. Mire boltot találsz és elutazol oda,...
Sziasztok.
Egy olyan kérdésem lenne hozzátok, hogy adott egy trafó, aminek van egy primer oldala, és több szekundere. A szekunder tekercsek közül egy tekercs gyárilag rövidre van zárva. Miért? Előre is köszönöm a segítséget.
Gyakorlatilag hogy érted azt, hogy rövidre van zárva? Össze van kötve két kivezetése?
Igen. Egy ismeretlen menetszámú rövidre zárt tekercs.
A rövidzár megszüntethető?
Elnézést kérek a probléma megoldódott, kiderítettük, hogy az a trafónak a primeroldali közép kivezetése.
Nem volt könnyű kideríteni, mert egy pár száz kilométer választ el attól akinek segítettem, és még csak egy fényképet sem tudott mutatni. Mindenesetre köszönöm a segítséget.
Gondoltam, hogy turpisság van a dologban .
Már néztem én is egy nagyot, mert ilyennel nem találkoztam még. Mi értelme lett volna, ezen vitatkoztam a háttérben Dumatyival, és a transzformátor tulajdonosával.
Üdv! Transzformátor tipust keresek kerékpárdinamóhoz.
A cél az, hogy kicsi legyen, és 6V-ból 3V-ot csináljon.
Mert ledesre cserélem a hatsó lampat. A fél wattos led 3V-ról működik....Kettő sorbakötése =1w 0,5w teljesítményt nem vehet el az első világítástól...
Megnézted már mekkora fényereje van annak a LEDnek?
Kerékpár hátsó világításként alkalmazni szerintem nem szabad, ha valami fényesebb mint egy 5W-os cseresznyeizzó, azt a gépjárművezetők ködhelyzetjelzőnek, vagy féklámpának tekintik, ezért veszélyes! LED-hez egyenirányító kell, és áramgenerátor, így beállíthatod a fényerőt is, és nem lesz felesleges fogyasztás sem. Ha áramgenerátor nélkül kényelmes tempóban normál fényerőt akarsz akkor a LED tönkre fog menni egy gyorsabb szakaszon.
A többi az en dolgom, nem ebbe a topicba valo. egyebkent:author red , radbot 1w
Heló! Van egy leválsztótrafóm. Ez a trafó egy ismeretlen készülékből lett kiszerelve majdnem utolsó alkatrészként.
A gondom az , hogy túl nagy a szekunderfeszültség. A 230~as szekunderen 280V-ot, a 200~as szekunderen pedig 250V-ot mérek. Mit tegyek, hogy 230V legyen a szekunder feszültség, amivel "dolgozni" szeretnék?
Amit mértél, az az üresjárási feszültség. Vizsgáld meg terhelés alatt is, a 250V -ot egy izzó is elviseli rövid ideig (8%+) és a 280 V -ot is mérheted úgy hogy az izzóval sorba kapcsolsz egy nagy teljesítményű másik fogyasztót, mondjuk egy fűtőbetétet. Végső esetben két izzó is terhelés. A terhelőáram legyen legalább a névleges terheléshez tartozó áram 60%-a. Így mennyi a feszültség?
Az izzót bekötöttem, így 252V helyett 244-et mértem.
Fűtőszállal most nem akartam szórakozni. Ez lenne a megoldás, hogy folyamatos terhelésnél lesz nekem csak 230V munka feszültségem?
Leválasztásnál általában van tartalék a kábelveszteségekre (a legszebb rézkábelen is esik feszültség, különösen nagy áram esetén) ha sok neked, akkor megpróbálhatod, hogy a kimenet felől táplálod, és megnézed akkor mekkora feszültség adódik az eddigi bemeneti oldalon.
Ha a szekunder tekercs külön csévén van (biztonsági transzformátornál ez követelmény), akkor talán le lehet belőle bontani néhány menetet. Ha nem akarod feláldozni a gyári impregnálást, akkor a prespán szigetelésen kívülre, szigetelt huzalból feltekersz néhány menetet, és ellentétes tekercselési iránnyal sorba kötöd a szekunderrel, így a feszültsége kivonódik. Sajnos kísérletezni kell. Most látom, hogy nagyon tele van a vas, a befűzött menet kiesett.
Te gyorsabb voltál. Én még nem néztem ezt meg, de jah.
Még ma megmérem mennyi feszültség esik, 600W-os terhelés esetén egy névlegesen 8A-es 30m-es *esco hosszabbítón, hogy lehet-e előtét-ellenállásként használni )
És majd' el felejtettem: mérj rá a hálózati 230-ra is, mert az sem szentírás ám, lehet, hogy meglepődsz majd.
Auha hát izé. 250V bekapcsolt mosogatógép mellett?
Nem vagyunk közel a trafóállomáshoz. Egy alap multim van.
Számítás alapján a másfeles huzal is, amperenként majdnem 1V-ot ejt 60m-en.
Akkor kérj kölcsön egy hitelesnek mondhatót, vagy vidd el valahová, ahol meg tudod mérni a hibáját! Kalibrálni nem hiszem hogy lehetne, és többszörösébe kerülne egy hasonló műszer árának
Egy LM723 referenciafeszültségét is megmérheted, az egészen pontosan 7,15V
Sziasztok.
El szeretném készíteni életem első transzformátorát, az ehhez szükséges képleteket innen a videó pályázatból vettem. Csak el akadtam egy résznél hogy nekem két szekunder oldali feszültség kéne (226,6.3). Ilyenkor a primer oldali képletbe hogy kell be helyettesíteni a volt értékét? Össze kell adni vagy mindkét feszültség értékre ki kell számolni a menet számot és azt kell összeadni? |
Bejelentkezés
Hirdetés |