Fórum témák
» Több friss téma |
Egyébként meg mióta szoktunk trafókat párhuzamosan kötni? Főleg különböző típusokat?
Bocs elírtam a dolgot 30 V -ra tekertem őket, és így lett meg a 41,3V... Egyenirányítottam majd puffereltem és így mértem a feszültséget.
Akkor aztmondjátok a hiba az volt hogy az IC-k letesteltek a bordán? De mutatok egy rajzot. Szerintem az ic mindenféleképpen hozzá fog érni a csavarhoz . Vagy olyan alátét kell ami beül az ic felfogatós részébe? Ilyen alátét hogy néz ki vagy honnan tudok szerezni?
Igen van ilyen műanyag szigetelő gyűrű, de az is megoldás hogy egy fém "hevederrel" szorítod oda az íc-t és akkor nem kell csavar az íc hűtőfelületéhez. Ez a módszer még jobb hűtést is eredményezhet, csak 2 lukat kell fúrni a bordába.
Udv!
A leirasod alapjan meg mindig nem derult ki, hogy szimpla v. dupla tapegyseget keszitettel? Ennek az erositonek dupla tapegyseg szukseges, aminek max. feszultsege 2x40V lehet. A 41.3V-os egyeniranyitott tapfeszultseg mar kicsit magasabb a megengedettnel, de ettol feltehetoen nem fog tonkremenni az IC. Ilyen esetben a terhelo impedancianak nem szabad 8ohmnal kisebbnek lenni. Hidba kapcsolva mindez azt jelenti, hogy a terhelo impedancia minimalis erteke 16ohm kell hogy legyen. Ettol kisebb nem lehet!!! A trafok parhuzamositasa nem szep dolog foleg akkor nem ha ket kulonbozo traforol van szo! Keszits ket kulon tapegyseget a ket kulon oldalnak (dual mono kialakitas). A hutobordatol mindenkepp szigeteld el az IC-ket. Vagy a muanyag szigetelo gyuruvel vagy ugy ahogy fleta irta. Ez utobbi megoldas akar jobb is lehet mint a szimpla csavaros rogzites mert ha megfeleloen van elkeszitve akkor biztos, hogy az IC teljes hutofelulete normalisan felfekszik a hutobordara. A hutobordanak teljesen simanak, por es zsirmentesnek kell lennie, a csillam lemezt mindket oldalan vekonyan be kell kenni hovezeto pasztaval (pl. szilikon zsirral) a jo hokontaktus erdekeben.
Bővebben: Link
Kb így néz ki . Itt is tudsz venni , de ha van rossz PC tápegységed akkor abból tudsz kitermelni.
A trafó 62V- ra van tekerve és középen ki van vezetve.
A középső vezetékhez képest van 1x31V meg 1x31V Mindkét trafónál így van. De újra méregettem a vasmagot és olyan jól lemértem hogy 50W-ot tévedtem mindkettőnél... Mindkét trafó 300W-os... Kicsit megkönnyebültem, akkor nem is babrálom a cuccot. A gyűrűt köszi hogy megmutattátok, még nem is hallottam ilyenről, de selytettem hogy mi kellhet bele... Neki is állok még most tápegységet bontani, van jópár darab Ez a hidalt cucc kibír maximum + - 43V-ot is. A feszültség meg úgyis esni fog kicsit. Szerintem nekem ebből a 41,3V egyenirányított pufferelt feszültségből 1-2 V fog esni vagy nem? Trafó elég izmos huzalokból lett tekerve, primer 0,8-as szekunder 1,75-ös... Nem tudom hogy fog-e esni a feszültség.
Mindig esik. Azt ,hogy miért arról meglehet győződni úgy, hogy szinuszt kötsz rá és méred a graetz előtt a váltót , ha ott nem esik akkor elégendő a trafó.A pufferelt tápfesz szokott esni 1-2 voltot.
Csak egy kérdés: mekkora értékű és mekkora teljesítményű ellenállást használsz élesztéshez csatornánként? Köszi a választ.
Sziasztok ha nem gond nem olvasom végig ezt a 180 oldalt, de szükségem lenne a TDA7294-hez egy kipróbált paneltervre meg rajzra, a mono változat érdekelne amit már többen megépítettetek és nem füstölt nem gerjedt, hanem patentül működik már régóta.
Köszi Macken
39ohmos 2 wattos ellenállást használok. Azért mert ez van sok. Néha jól jön, már jó néhány fetet megmentettek a figyelmetlenségem miatt.
Van 1-2 jó kapcsolás a fórumban. Pl.: ott van a gyári is vagy az Alkotó féle adaptáció is... (ott egybe van a táp rész is a végfokkal... kisebb a veszélye annak, hogy elrontod a huzalozást esetleg)... oda kell figyelni az építésnél meg az élesztésnél és nem fog semmi elfüstölni...
Oké, még nem építettem meg csak akkor valami konkrét link kellene.
A rajzról meg a paneltervről. Macken
Kicsit lehetnél önállóbb, amiben nagy segítségedre lehet az itteni keresőlehetőség. Nem hibátlan, de azért elég hatékony, szerintem próbáld ki.
Hínnye de jó hogy megvagy!
Kérdésem hozzád hogy a tiednek a panelterve fönt van valami használható formátumban (mondjuk pdf)? Teccik ez a táppal kombinált verzió. Átnéztem amugy a téma képeit és a felénél föladtam mert belefájdult a szemem és mégsem találtam. Amugy hajtottad már huzamosabban Pl 6-8órát full terheléssel? Mennyire melegszik neked? Jahh és a másik kérdés használsz-e külső védelmet hozzá és minőt? Más: Nem gondolkodott már el valaki hogy lehetne fajentos sztereó nyákot csinálni hozzá amin a táprész is rajta van és a külső védelem is?
Szia!
Tessék ennél a hozzászólásnál megtalálod a nyákrajzot és paneltervet pdf formátumban természetesen az Alkotó félét!
Az én példányom nincs kész. Jelenleg nincs még benne védelem, de biztosan lesz ha összerakom egyszer, mert az nagyon fontos része a hangszórók megóvásának.
8 ohmos műterheléssel kipróbáltam kb. 30 percen keresztül mindkét oldalt egyszerre terhelve. Ezt simán bírta, és fotókon lévő borda 74°C volt. A bemenet 500mV amlitúdójú 1kHz-es szinuszjel volt. Véleményem szerint ez egy nagyon szélsőséges teszt volt, ilyet a "zene" sosem tud produkálni. Az én tervem csak egy lehetőség, számos egyéb kialakítás is nagyon jól működhet. Egypaneles kialakítás könnyedén készíthető, sőt valószínű célszerű is, ha már van végleges elképzelés.
Sziasztok!
Az elmúlt 2 hétben volt időm tesztelni a párhuzamos-híd kapcsolású 7293 erősítőmet. A teszt alatt inkább csak zenehallgatást értek. Azon belül is kb. 100Hz-ig bezárólag. Mi mást is hajtanék vele, ha nem egy subwoofert Ha valaki nem emlékezne, a hangfal egy JBL GT4-12 autós szub, 65 literes reflex ládában. A sima párhuzamos kapcsolással még nem, de a 2 oldallal együtt, hídban, vagyis 4 IC-vel már hallható hangfaltorzításokat is lehet produkálni, még clip előtt. Az az igazság, hogy nagyobb különbségre számítottam, a sima párhuzamos kapcsoláshoz képest, de a hangszórónak elfogy a "tudománya", másrészt, amin megdöbbentem, az a kapcsolás áramfelvétele. Ugyan, azt nem mértem, csak a felvett teljesítményt, de elég nyilvánvalóvá vált, hogy a 400W-os trafó ehhez az erősítőhöz Semmi! Az alacsony impedancia úgy megrángatja a trafó feszültségét, hogy meg sem merem mérni. Terheletlenül sinus jellel 60V mérhető a kimeneten, ott kezd pislákolni a clip LED (ez pont duplája a párhuzamos kapcsolásnál mérhető 30V-nak), terhelve nem lett volna értelme hangfallal megmérni, majd műterheléssel megnézem, ha lesz. Csak egy érdekesség, 20V-os sinus jelet kapcsolva a hangfalra (frekit nincs értelme írnom, de itt éppen 25Hz, a hangfal a végét járja) 139W "fogy" normál módban, és 266W híd módban (leszámítva a készenléteket). Vagyis 1,5-2x-es fogyasztást produkál a hídkapcsolás, ugyanakkora kimenet előállításához. Nyilván nem lenne hülyeség, híd módhoz duplára emelni a terhelő impedanciát, mondjuk még egy ilyen hangszóró sorba kötésével. Vagyis véleményem szerint 8 Ohm-on lehetne igazán jól használni erről a tápról, viszont akkor meg elég lenne a sima 2 IC-s híd, a 4 helyett. A rendszer, illetve az elgondolás nem rossz, hogy 4 IC működik egyszerre, de ahhoz hogy ebből ki lehessen hozni 400W-ot, 1kW-os kapcsolóüzemű táp kellene! Nyilván az én esetemben, ezzel a hangfallal értelmetlen volna. Ami még számomra megdöbbentő volt, az a szabadtéri vs. szobai teszt. A szabadtéren hangfalba pumpált 200W gyengébb volt, mint a szoba sarkában beállított ugyanazon hangfalra rákapcsolt 10W, ugyan olyan távolságból. Watt vagy decibel ? Nem kérdés! Kicsit nevetséges volt, hogy szabadtéren a "puszta" közepén 4m volt az elfogadható hatótáv a hangfalnak, és 0,5m-ről volt olyan hangja (kb 200W-al megküldve), amire azt mondom, hogy kellemes Hát 87dB/W/m nem sok. A másik véglet: a 25m2-es szoba sarkában lévő hangfal a párhuzamos-híd erősítővel "táp-maxon" megküldve olyan élményben volt részem, hogy leesett az állam. Valósággal dörgött a 30-40Hz, remegett a levegő, a saját kiáltásomat minden esetre nem hallottam, és nem túlzok
Sarokba helyezett hangsugárzó kb 12dB-el hangosabban szól ,de nemkívánt rezonanciák is fognak jelentkezni.
A szoba négyzet alakú, 5x5m, a hangfal az egyik sarokban volt, a padlón, én a másik sarokban, átlósan. Csak a sarokban állva volt brutál mély, onnan 1m-re, már nem volt olyan erős. Az a kiemelés megvolt 18dB is, de inkább csak egy púp az átvitelben, ami 30 Hz-nél tetőzött. Nem szólt szépen, csak döngött (vagy inkább dörgött).
ha valakit érdekel a mikroshopnál vehet kitet a100wattos 2500 ft a200wattos 4500ft a100watoshoz 150va-s toroid kell a 200watoshoz 300va-s a200watoshoz 2x28 voltos trafo kell 2x20000mikro faráddal 30amperes dioda hiddal 8om altt tilos használni tul melegszik 16omon 170watot tud 35voltos egyenáramal 40volt tápfesz főlőtt tulmelegszik a200watot hdban tudja sziasztok
Igen pontosan így.
Köszönjük...
szia ha ijen erősitőt keresel a bajielektronikánál 4000ft per panel megveheted 4db irfp 150watos fettel müködik 8 ómra 2x60volt kell 400va-s trafoval 4 ómra 2x46voltos 400va-s trafoval 2x20000mikro kella táphoz oldalanként 100voltosak 50amperes egyenirányito nem drága max1 ezres haNGSZORÓVÉDŐT HASZNÁLI LEGALÁBB 20AMPEREST SOK SIKERT 70SZÁZALÉKOS HANGERŐN MÉG NEM MÉRHETŐ TORZITÁS MAXON 0.05
Hali!
A többség itt nem kitben gondolkodik, hanem az egyedi építést választja inkább, kevés kivétellel. A segítőkész szándékod nagyon szimpatikus, de a kiteket áruló cégeket, itt szerintem mindenki ismeri :yes:
SZIA MÁGUS A QUAD-405 ERŐSITŐT NAGYOBB TÁPPAL HAJTOD NAGYOBB TÜRÉSHATÁRU ALKATRÉSZEKKEL 130WATTOT TUD ÉS 55VOLTAL HAJTOD HA MEGDUPLÁZOD A VÉKFOK TRANZISZTOROK SZÁMÁT 2 HEJET 4 RE 2DB 8OMOS HANGFALAT ELBIR MERT MEGOSZLIK A ÁRAMERŐSSÉG A TRANZISZTOROK KÖZÖTT 4 DB TDA ICT KÖTÖTTEM MÁT ŐSZZE 600VA KELL HOZZÁ A TDA FET ELVILEG 50 VOLTIG LENNE JO CSAK 40 VOLT FELET NEM LEHET STABILIZÁLNI AZ ÁRAMSZOLGÁLTATÓ ÁRAMINGADOZÁSÁT
De miért üvöltesz, nem süket itt senki? A nagybetűs írás ezt jelenti.
A mondatokat viszont illik azzal kezdeni, sőt, nemcsak itt nálunk kötelező! A helyesírásra is figyelhetnél, mert mint láthatod, itt mindenki ad erre. Megköszönnénk ha így tennél a közeljövőben.
Szia!
Köszönöm, de nem keresek erősítőt, már találtam, jobban mondva terveztem Éppen arról írtam, hogy azt tesztelgettem... És biztos vagyok abban, hogy tud 400W-ot megfelelő táppal.
A kérdésem inkább csak az, magamhoz: minek ekkora teljesítmény ? Igaz, így "csak" max 200W körül jön ki belőle a trafómmal, de ezzel már torzításig lehet tekerni a mélyládámat.
És, hogy mire jutottam (Ez most egy kicsit OFF lesz): - Szabadtéren (a puszta közepén) a hangfalam "hatótávolsága", ahogy írtam, mindössze 4 méter (ekkora az a távolság, ahonnan még meg vagyok vele elégedve. Persze 20 méterről is hallani lehet, de az a hangerő nem felel meg az elvárásaimnak). Ha egy kicsit utána számolok (remélem így jó): 87dB/W/m a hangfal (a doboz nem emel ki elvileg). Ha a hallgatási távolság 4m: -12dB, tehát 75dB-ről indulunk. Ha a belepumpált teljesítmény 200W, az 23dB, vagyis 98dB-nél vagyok csutkára tekerve. Tehát egy 98-100dB hangnyomást én igazán elvárnék. És itt jön be a képbe, mennyire fontos a hangfal érzékenysége. Ugyanis, ha a hatótávot 10m-re szeretném, akkor vagy 95dB/W/m hangszóró, vagy elméletileg 1200W erősítő kellene (persze, ha bírná a hangfal). Nem, kérdés, hogy a hangfal érzékenységén kell növelni, a hangszórók számának növelésével, vagy más típusú hangszóróval. Viszont azt sem szabad elfelejtenem, hogy ez subwoofer hangszóró, és az általában megfigyelhető, hogy vagy nagyon jó a hangszóró mély átvitele, vagy az érzékenysége jó, de a kettő együtt ritka. Például itt van: Ez a PA subwoofer. Nagyom mélyre lemegy, de 90dB-nél nem több. Persze nem kell, hogy 25Hz-ről induljon, az zenében úgyis ritka. De a tanulság számomra: autós vagy házimozi szubb-al nem érdemes szabadtéren eszetlenkedni, a nagy kimozgás még nem jelent nagy hangerőt. Szerencsére én nem is akarok szabadtéren hangosítani, mindössze csak kipróbáltam. Mi a helyzet egy szobában hallgatva. A különbség valami brutális. A sarkok, falak akkora támogatást adhatnak a hangfalnak, hogy tizede teljesítmény elég a szabadtérhez képest. Csak egy bökkenő van, a kiemelés az átvitelben "púpként" van jelen, tehát nem az egész frekvenciatartomány emelkedik pl.: 12dB-el, hanem csak egy bizonyos freki és környéke az elhelyezéstől, szoba méreteitől függően. Ebből adódik, hogy adott hangfal más szobában egész másképpen szól. A kiemelések mellet nagyon durva csillapítások is lehetek, akár 20-30dB nagyságrendben is. Legalábbis én így látom ezeket a dolgokat... Viszont ami az erősítőt illeti, ha egy 30cm-es hangszórónak nem elég 100W teljesítmény, mert úgymond halk, akkor 200 sem lesz elég, az a +3dB már nem hoz átütő különbséget. Vagyis lényegében megépítettem az invertáló cuccot, hogyha kell a párhuzamos panelokat hidalni lehessen, amivel ha nem is 4x-es, de azért egy dupla teljesítményt elérek (a trafó miatt), nem hozott nagy különbséget. Maga az erősítő most már elegendő tartalékokkal rendelkezik, nehéz torzításba vinni, a hangszóró előbb kezd torzítani általában, de a további hangerő növeléshez szubládát kellene váltani
Sziasztok!
TDA7294-gyel szeretnék egy erősítőt a mélynyomómba. Most tudtam szerezni egy 130W-os trafót(egy LG hifiben volt valaha), csak szerintem a feszültségek nem stimmelnek. Úgy tudom az IC-nek max. 50V az a fesz. amit elbír és 27V a minimum. Nézegettem a kivezetéseit és hát ha egyenirányítom a 20V-ot az 28 lesz, ami kevés, ha a 34V-ot az meg már sok. Valahogy jó lenne kihozni azt a kb. 35V szimmetrikus feszültséget, ami kell neki( 8Ohm-os lenne a hangszóró). Segítsetek pls!! Csatolom, a trafó kivezetésein a feszültségek rajzát. Köszi szépen a fáradozást. |
Bejelentkezés
Hirdetés |