Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » VF2 végerősítő

Témaindító: proksa1, idő: Feb 7, 2007
Lapozás: OK   66 / 164
(#) saraha válasza mrex hozzászólására (») Aug 17, 2010 /

Üdv.
Itt van water rajza amiben van védelem is.Valószínűleg lehet applikálni a KD féle 130w-os hoz is.

water VF2.gif

(#) mrex válasza saraha hozzászólására (») Aug 17, 2010 /

Köszi már el is kezdem a kísérletet csak ha esetleg a mit mérjek kérdésre kapnék választ mert nem elég az elméleti ismeretem hozzá, bár gyorsan tanulok!.
A trimmerrel ekkora és mit kell beállítani.
Köszi
(#) mrex válasza mhatalyak hozzászólására (») Aug 17, 2010 /

Nos hát ha hiába válaszolunk magyarázattal, számításokkal, akkor kösd rá és megtudod! Végül is csak pár ezret dobsz ki az ablakon. Már én is megtanultam a saját káromon, hogy amint a számítógép, úgy az elektronika is parancsaink és nem vágyaink szerint működik.
Király Tibor honlapján a van egy mondat valahol" az elektronok mindig jobban tudják a fizikát"
(#) saraha válasza mrex hozzászólására (») Aug 17, 2010 /

Én zokni vagyok az elektronikához
De ha jól tudom az valamiféle áramkorlát.Műterheléssel kéne beállítani, gondolom a FET-en átfolyó áramot figyeli és meghatározván egy maximumot kéne működésbe lépnie.
De water többet tud az ügyről majd ő elmondja.
(#) mrex válasza saraha hozzászólására (») Aug 17, 2010 /

Nos én is segédmunkásként aposztrofálom magam bár amit lehet megtanulom amilyen gyorsan csak lehet remélem water beavat. nem szeretném seprűvel takarítani a hulladék feteket a műhelyben.
(#) (Felhasználó 46585) válasza mrex hozzászólására (») Aug 17, 2010 /

"130w os hoz én megfogadtam a tanácsot és dupláztam a feteket..."

Bölcs gondolat...
(#) CIROKL válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Aug 17, 2010 /

Mi lenne ha 4-4 darab fet lenne benne ?
(#) water válasza CIROKL hozzászólására (») Aug 17, 2010 /

Nekem volt olyan is de az csak szub erősítőnek jó. 3 kHz felett már jelentősen romlott az átvitele.
(#) water válasza saraha hozzászólására (») Aug 17, 2010 /

Kérésre írtam mrex-nek privátban erről egy esszét, ha gondolja megosztja majd veled.
(#) saraha válasza water hozzászólására (») Aug 17, 2010 /

Remélem igen
(#) (Felhasználó 46585) válasza CIROKL hozzászólására (») Aug 17, 2010 /

Kettővel több lenne benne oldalanként, mint amire szükség van ehhez a teljesítményhez. De ha nem tudod kiszámolni, akkor próbáld ki...
(#) banyaiakos válasza mhatalyak hozzászólására (») Aug 17, 2010 /

Hali! Szerintem itt láttad: VF5
(#) CIROKL válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Aug 17, 2010 /

Őszintén , nekem erre nincs is szükségem meg nem is kell , ja és még kiszámolni sem tudom

[/quote]130w os hoz én megfogadtam a tanácsot és dupláztam a feteket[quote]
Csupán erre mondtam hogy mi lenne ha ? amit te ezek szerint félre értettél ! A teljesítmény nem az én világom .
(#) (Felhasználó 46585) válasza CIROKL hozzászólására (») Aug 17, 2010 /

Célszerű ennek elkerülésére pontosabban fogalmazni... vagy a megfelelő szmájlit elhelyezni.
(#) mrex válasza banyaiakos hozzászólására (») Aug 17, 2010 /

Az lehet hogy itt láttad de el is olvastad? Folyamatosan 8 ohmról beszél! A kollega 4 ohm-on szeretne hidalni.
Nem CIROKL duplázta a feteket hanem én. Azt elhiszem, hogy ki lehet számolni és elegendő is egy pár fet a130w-ra de nem akkor amikor mikrofonba ordító banda vezérli túl az épp határon mozgó (150w megengedett disszipáció) mellett mint saraha példányát. 1 pár fet cca 600 Ft befektetés+ a cullag egy ezres és rengeteg biztonsági tartalék.
Szerintem !
water! a vf5 ben található a rövidzárvédelem applikálható a conductorba gondolom? a leirás pedig elmagyarázza a miérteket.
(#) (Felhasználó 46585) válasza mrex hozzászólására (») Aug 17, 2010 /

Egy pár tranyóból nem jön ki biztonságosan a 130 W. Ha 8 ohmos hangszórót feltételezünk és még azt, hogy a tranzisztorokon nem esik feszültség a teljes kivezérléskor, akkor 2x 45,6 V tápfesz szükséges. Ha a kimeneten rövidzár lesz, akkor 45,6/8=5,7 A áram fog folyni. Mivel rövidzár van, az egész betápfesz egy tranyóra fog jutni. Ez 45,6 x 5,7 A = 260 W veszteséget okoz, de miután csak egy félperiódust vezet egy tranyó, így csak 130 W fogja fűteni. Az igaz, hogy ez a tranyó kibír 150 W-ot, de csak ha a ház hőmérséklete 25 celsius fokon van tartva. Akkor a réteghőmérséklet a 150 W veszteség hatására pont 150 fok lesz, ennyi a megengedhető működési hőmérséklet. ( katalógusadat ) Ugye, ezt a 25 fokot semmivel nem tudjuk biztosítani ( épeszű körülmények között ), tehát a veszteséget a tranyón csökkenteni kell, ha a tok hőmérséklete nagyobb mint 25 fok. Erre való a linear derating factor=1,2W/celsius fok. ( katalógusadat ) Ha feltételezzük, hogy a tok mondjuk 60 fokos ( ez már egy nagyon jó hűtés ) akkor 60-25=35 fok, vagyis, 35 x 1,2 = 42 W-tal kell csökkenteni az eredeti 150 W-os maximális veszteséget. Ez viszont azt jelenti, hogy a tranyó nem 150 W-os, hanem csak 108! Ez ugye nem fog eldisszipálni 130 W-ot, tehát, zárlatban egy darab tranyó biztosan kevés! És akkor ez a számítás eléggé optimista, mert a valóságban nem 60 fokos a tok, hanem mondjuk 80, vagy még több és a betápfesz is legalább 2..4 V-tal magasabb a 45,6 V-nál.
Ugyanez a probléma van a VF5 leírásánál is. Király Tibor nem vette figyelembe a fentebb leírtakat. Azért azt hozzá kell tenni, hogy nem építette meg, csak elviekben foglalkozott egy ilyen nagy teljesítményű végfokkal.
Szerintem, olyan áramkorlátot kellene inkább csinálni a nagyobb teljesítményekre, ami egy adott áram elérésekor kikapcsolja a végfokot, vagy lekapcsolja a hangszórót, vagy a vezérlőjelet veszi el egy kis időre. Aztán visszadja és ha a zárlat továbbra is fenáll, akkor megint lekapcsol. Így az igaz, hogy kattogva szól az erősítő, de nagyon kicsi lesz a veszteség, tehát sokkal üzembiztosabb lesz.
A másik, meg a nagyobb teljesítményekre már illik csinálni clip, vagy kompresszor áramkört a túlvezérlés megakadályozására...
( csak halkan jegyzem meg, egy pár ilyen tranyóból kb. 250 W jön ki Hi-Fi minőségben, D osztályban, mondjuk 95 % hatásfokkal... )
(#) (Felhasználó 46585) válasza water hozzászólására (») Aug 17, 2010 /

Szimulátorban ezt nem lehet látni, de ha a valóságban ez van, akkor kicsi az áram a tranyók gate-source kapacitásában tárolt energiák mozgatására. Meg kell növelni a földelt bázisú fokozatok áramát, akkor több jut a FET-eknek. Vagy lehet betenni emmitterkövetőket is.
(#) mrex válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Aug 18, 2010 /

Igaz amit irsz.én jelenleg az újdonság varázsa alatt állok és egyenlőre a lehetőségeimhez mért legnagyobb nyúzásokat hajtom végre és elég sokat kísérletezem nem csak szimulátorban. A hifi nekem nem kell. Ha az kell jó a Quad. A clip áramkör tervben van éppúgy mint a rövidzárvédelem. Ahhoz, hogy ezek megvalósuljanak kísérletezni kell, a puszta elmélet ehhez kevés. A szakmámban a gépeink is hiba nélkül működnek a szimulátorban kár hogy sokszor a tészta ezt nem tudja . A vf5 egy módosulata meg lesz építve tesztjelleggel kisebb fetekkel irfp540/9540 van néhány darab kisebb tápfeszen megnézzük mit produkál műterhelésen és hangszón. Vannak gyári 400/1600 w os végek hidalva gyakorlatilag arányosan kicsiben kb ezt csináltam meg a Kd mester 80W os moduljának duplafetes hidalt verziójával ami biztonsággal 200-215w-tud +-28v ról tartósan. Mind a 2x200w egy darab 250mm hosszú 140mm széles hűtőbordára van csavarozva igaz egy 140mmx140mm es ventillátor adja a levegőt, de szinusz teljes kivezérlésnél amikor a műterhelésen 40v és 5A folyik 100Hz négyszögjellel a borda kb 40-45° s kozvetlenül a fet házán mért hőmérséklet 60-65° példányonként eltérő, ez a mérés kb 2 óra nyúzás után van mérve. akkor gondolom zeneiben ez sokal több óra bulit jelent. egyébként egy igen jó ötletet adtál, mégpedig a koppanásgátlóm bemetének a szűrőkörét át lehetne úgy alakítani hogy zárlat esetén lekapcsolja a hangszórót ha a kimenő ac meghalad egy szintet akkor is. Ez egyébként most is igy van megfigyeltem a sub erősítőn ha nagyon emelem a mélyet kikikapcsol a relé az eredeti specifikáció szerint a 20Hz alatti hangok igen nagy amplitúdójú jele is billenti a komparátort. a kérdés akkor az idő, tehát ha kombinálnánk water visszahajó karakterisztikájú rövidzárvédelmét és a koppanásgátló figyelő áramkörét hozzáigazítanánk az adott teljesítményhez akkor elvileg a fetek tönkremenetele előtt le tudnánk kapcsolni a terhelést ekkor nem csinálna mást a védelem mint kattogna mert 4 sec múlva újra be szertne kapcsolni de a zárlat miatt megint elejt. Túlvezérlére pedig kell a limiter a bemenetre ez egyértelmű .
Szerintem csinálok egy kétfetes kicsi conductort a kisérlet céljaira csavarosan csatlakoztatott fetekkel.Ha megkérlek linkelnél egy d-osztályút hogy megnézzem.
(#) sopi hozzászólása Aug 18, 2010 /

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni hogy ez a 130W-os verzió +/- 40 voltról kb. hány watt leadására képes, és hány millivolt szükséges a teljes kivezérléséhez? Köszi a segítséget.

sopi.
(#) mrex válasza sopi hozzászólására (») Aug 18, 2010 /

Hány ohmon?
(#) (Felhasználó 46585) válasza mrex hozzászólására (») Aug 18, 2010 /

Nekem elég rossz tapasztalataim vannak a csavaros tranzisztor leszorításokkal. Inkább egy akkora textilbakelit lemezt használok, ami túlér a tranyó tokján 8..8 mm-t. Ebbe fúrok két lukat a két szélébe és ez szorítja oda a tranyót a hűtöbordához. Ez különösen nagyfeszültségen jó, mert még a TO-247 tokozás sem tudja a szabványban rögzített előírásokat a szigetelési távolságra. A luk környékén kicsi a távolság, nem tartható be a 4 mm-es kúszóút a fold ( hűtőborda ) felé. Ha meg nincs csavar, csak leszorítólemez, akkor telibe lehet tenni alá szigetelőfóliát, fel sem merül, hogy nincs meg a 4 mm.

Küldök egy "alapművet" D osztályú erősítő ügyben, meg egy kis ismertetőt. De van topicja is, inkább oda írj, vagy olvasgasd.
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_547.html?pcount=0&pg=36&g=%3E%3E
(#) (Felhasználó 46585) válasza sopi hozzászólására (») Aug 18, 2010 /

+/- 40 V-ról, 8 ohmra, egy pár tranyóval 85 W, két pár tranyóval 90 W.
Ha marad a 2 x 40 V, akkor 4 ohmra két pár tranyóval 170 W, három pár tranyóval akkor 180 W. ( ez azért javasolt... )

Ha nem megy feljebb a betáp fesz, mint 2 x 50 V, akkor az IRF540/9540 is elég bele, talán olcsóbbak.

Az érzékenysége 1 V körüli, ha a visszacsatolásban 56k és 1,5 k van.

A nagyobb teljesítményekkel az a baj, hogy ezek a tranyók kicsik az eldisszipálható teljesítményüket tekintve. Ez a kapcsolás igazán jól nagyobb FET-ekkel működne ( pl: IXYS ), persze azok sokkal drágábbak.

Kösz a pdf-eket bár le kell majd forditgatnom de mire való a tél?
A topicot mentettem először olvasgatni fogom de már sejtem miért mondtad hogy 2 fetből ki lehet hozni a teljesítményt. A csavarost nem úgy értettem hanem a lábakra csavaros szorítással csatlakozom hisz egy rövidzárvédelem kísérleténél a fet valszeg fogyóeszköz lesz majd. A könnyebb csere miatt.

Ehhez annyit fűznék hozzá, hogy az irf 540 9540 gyártónként más disszipációt adnak meg 85w-150W ig láttam adatlapokon
tehát 2 pár fet 4 ohmon már nem biztos hogy a túlvezérlést jól viseli ha a 85w os páldányod van.
én belőném kb 80w.ra 4 ohmon 1v érzékenység mellett 2 pár fettel és hídban elszól 320w ot 8 ohmon ha már teljesítmény kell akkor 320w/4fet = 80W/fet elvileg még a ha a legrosszabb gyártótól való a fet akkor is elég lehet. 2 az egyik panel + félperiódusában 2 a másik panel-félperiódusában működik tehát mindig megvan a 2 pár használata ezért elég itt még a irf 540/9540 s ha csak 300w ig hajtod elég jelentős tartalék is marad. De szóljatok ha rosszul gondolom
(#) (Felhasználó 46585) válasza mrex hozzászólására (») Aug 18, 2010 /

A 85 W-hoz, 4 ohm-ra kb 2 x 28 V tápfesz kell, ebből mondjuk 2 V marad a tranyókon teljes kivezérléskor. ( meg az emmitterellenállásokon. Ha ez hidalva van, akkor 320 W lesz a teljesítmény, de nem 8, hanem 4 ohmon. Zárlatban, 52/4=13 A fog folyni. Ez tranzisztoronként 52V x 13 A /2=338 W. Ha két tranyó van párhuzamosan, akkor összesen 4 tranyóra jut ez a teljesítmény, vagyis 84,5 W. Lehet, hogy két tranyó párhuzamosan ( összesen 8 db ) elbírná, de én inkább hármat tennék párhuzamosan. Egy ilyen tranyó 150,-Ft nettó körül van. szerintem, nem a tranyó drága. IR-t kell venni, az bírja a 150 W-ot.

Igazad van nekem is ir gyártmányok vannak benne és +-28v on 8 ohmon 200-215w ot ad hidalva 2órán át ment műterhelésen színusszal és négyzöggel aztán a zene már hsz en. A kimenő fesz a műterhelésn mérve 40v átfolyó áram 5A szinusszal 42v és 5.nemtudompontosan mennyi A négyszöggel e főlé nem tudtam vinni a hiába állítottam a generátort 2.5v os szintre. szerintem a 4 ohmos utalásod megtévesztő
szerintem az elvet pontosítsuk
Hidalásról A második ábra szerinti adaptert használom, de ez most lényegtelen lejjebb van a magyarázat és számítás is ha valaki nem tud angolul fordizsa le a böngészővel egész jól fordítja le nem irodalmi magyar de érthető.
(#) elektrorudi hozzászólása Aug 18, 2010 /

Elér régen olvasom a topic-ot, de nem találtam róla semmit, ezért megkérdezem:
Megmérte már valaki a VF-2 vagy a VF-3 paramétereit?
Ha mást nem, legalább a torzítását?
Érdekelne, mit lehet belőle kihozni?
(#) water válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Aug 18, 2010 /

A tinát használom mert a multisim soha nem azt csinálta amit szerettem volna (és nekem egyszerűbbnek is tűnik) abban gyönyörűen látszik az, hogy az a 4-5mA 2 párhuzamos fetet még éppen eltöltöget 20kHz-en, de ha rákötök mégegyet már 10kHz-en sem, 4 fettel pedig 2-3kHz-ig lesz normális az átvitel és ez csak szinuszon. Négyszöggel valószínűleg még rosszabb a helyzet. Ez nekem így működött a valóságban is. A tranyók áramát nem lehet annyira növelni hogy jó legyen, ezt is kipróbáltam már. A plusz tranyók berakása valószínűleg mjavítana a problémán (majd leszimulálom ha lesz időm), de nem biztos hogy meg is oldaná. Nem pont ezzel de egy fetes végfokkal kísérleteztem régebben (ott is ez volt a probléma) és az emitterkövető berakása annyira gerjedékennyé tette a végfokot, hogy hiába voltak RC tagok mindenhol és hidegítés a tápágakban, folyamatosan gerjedt.

200W felett én is inkább a D-t preferálom, de nem találtam még olyan rajzot amit elvarázsolt nevű, seholsem kapható aranyárú fetek nélkül egyszerűen meg lehetne építeni, és rendelkezik olyan védelemmel, hogy teljes biztonsággal rá merjem kötni a hangfalakat anélkül hogy eldurrantaná őket.
Ami nekem elsőre tetszett az az UCD és az IRS2092.
(#) water válasza mrex hozzászólására (») Aug 18, 2010 /

Ezért írtam neked én is azt hogy egy fetpárra ne számíts 100-120W-nál többet.
Egy lényeges dolog kimaradt a leírásomból. Ha nem visszahajlót hanem sima áramkorlátot építesz, gondot okozhat a source ellenállás értéke is. Ennél ugyanis a teljes nyitófeszültségnek esnie kell az ellenálláson ahhoz hogy a tranyót kinyissa, mert a tranyó nincs előfeszítve mint a visszahajlónál. Mivel a fet a GS feszültségre nyit, nem biztos hogy teljesen ki tud nyitni mivel a vezérlőfeszültség egy részét a source ellenállás megzabálja. Ha viszont az ellenállás túl kicsi, nem esik akkora feszültség rajta hogy a kívánt áramnál működésbe tudjon lépni a védelem. Az első tesztek alkalmával szívtam ezzel is rendesen, akkor döntöttem a visszahajló mellett.
(#) water válasza elektrorudi hozzászólására (») Aug 18, 2010 /

Itt nem is fogsz találni. Ha minden igaz akkor a terminálon vagy a diy-en végzett valaki egy hangkártyás összehasonlító mérést (talán lamalas de nem biztos) és abban ha jól emlékszem szerepelt ez a kapcsolás is. Átvitel, torzítás, zaj szempontjából lettek összehasonlítva.
Következő: »»   66 / 164
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem