Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   115 / 782
(#) erbe válasza dddemeter hozzászólására (») Aug 14, 2010 /

Miért nem vágtad le a panel széléről a komplett tápot? Ha szerencséd van, lehet rajta 12 és 5 V-os rész is, a két tekercset sorbakötve 17 V. Már csak lejjebb kell szabályozni. Ha meg 24 V-ról megy a soreltérítés, azt is csupán "meg kell fékezni". A teljesítményt vígan tudja, hiszen a színes VGA monitorok mérettől, kortól függően 70-120W körüli teljesítményűek.
(#) aticska hozzászólása Aug 17, 2010 /

Sziasztok!

Szükségem lenne egy 12V-os szünetmentes tápegységre, hasonló mint ami pl. a riasztókban van, tehát tölti az akksit. Csak kicsit nagyobb teljesítménnyel, kb 6-7 A. Mindenképpen kapcsolóüzemű legyen. Ha tud valaki kapcsolási rajzzal segíteni, nagyon hálás lennék.

Üdv: Attila
(#) pimi9 válasza aticska hozzászólására (») Aug 18, 2010 /

Több lehetőséged is van:

1. TL494 IR2110 2xFet +PC-trafó
Fix kiemeneti feszültség, 15A-es terhelhetőség is akár méretezéstől függőn, állandó kimeneti feszültséggel.
(Van egy hasonló rajz valahol a fórumban, keresd meg.)

2. IR2153 2xFet PC-trafó
Az IR2153 fix 1.2u-s deadtimeja miatt a freki változtatása befolyásolja a kitöltési tényezőt, így be lehet állítani egy fix kimenő feszültséget (pl. 14V)
ami terhelés hatására esni fog.
Előnye, hogy egyszerű.
(#) aticska válasza pimi9 hozzászólására (») Aug 18, 2010 /

Az akksit meg csak simán rákötöm a kimenetre?
Beállítom 13.6 V-ra a kimenő feszt?
(#) zsolti002 hozzászólása Aug 18, 2010 /

Sziasztok. Elkezdtem építeni egy kapcsolóüzemű tápot, még csak a tl494 es ig van kész. Az vele a gond hogy nem lehet változtatni a kitöltési tényezőt mindig 45.7% a freki 60khz. Úgy próbáltam ki hogy adtam az ic-nek tápot és ahol a feszültséget figyeli oda adtam 12v-ot azért ennyit mert majd ennyit kell hogy adjon ha kész lessz, az R12 ellenállás hejett bekötöttem egy 10kohm-os potit de akárhova állítom akkor sem változik a kitöltési tényező. Ha tudtok légyszi segítsetek, Köszönöm!!
(#) kadarist válasza zsolti002 hozzászólására (») Aug 18, 2010 /

Szia!
Nem lenne jobb a már eleve a kapcsolásban lévő trimmerekkel (5k heli) próbálkozni? Azok direkt a beállításhoz vannak ott.
(#) zsolti002 válasza kadarist hozzászólására (») Aug 19, 2010 /

Szia. Azokkal sem csinál semmit először azokat próbáltam de semmi hatása. :no:
(#) proli007 válasza zsolti002 hozzászólására (») Aug 20, 2010 /

Hello!
Megnézed, hogy az IC 2. lábán, kb. Uref/2=2,5V van-e. Majd azt, hogy az optocsatoló, huzogatja-e az R13-on lévő feszültség változik-e kb. 5V..0V között, ha a 12V-ot változtatod..
üdv! proli007
(#) titi hozzászólása Aug 22, 2010 /

Hali!
Nem tudja valaki, hogy a Skori-féle tápba milyen diac kell? Bővebben: Link
Mert én nem találtam róla infót. Vagy lényegtelen a típus?
(#) kadarist válasza titi hozzászólására (») Aug 22, 2010 /

Ezekből nincs túl nagy választék. Bővebben: Link
(#) titi válasza kadarist hozzászólására (») Aug 22, 2010 /

Igen, ezt gondoltam én is, csak gondoltam rákérdek, biztos ami fix.
Köszi a választ!
(#) Ge Lee válasza titi hozzászólására (») Aug 22, 2010 /

A DB3 tökéletes hozzá.

Volna még kérdésem:
Az SF18-as diódát tudom valamivel helyettesíteni a HEStore-ból? (1A/400V <100ns)
Ez utóbbi adat miatt nem vagyok biztos a dolgomban.>

A Schottky-diódák között keress megfelelő feszültségűt-áramút.

Ott viszont 200V-os a legnagyobb fesz.

Akkor válaszd ezt: Bővebben: Link vagy ezt.

Köszi! Akkor jobb híján marad ez, csak jó lett volna, ha egy helyről össze tudom szedni, ami kell.
De majd megoldom akkor másképp.
Köszi még egyszer!

Írj a HE Store-nak a problémádról!
(#) nagy_david1 hozzászólása Aug 22, 2010 /

Üdv!
Most, hogy egyre jobban merülök bele a kapcsolóüzemü dolgokba merül fel pár kérdés.
Pl: ha nekem a primmer feszültségem 200V (amit kapcsolgatnék) akkor a trafó primer menetszámát is 200V-ra kell számoljam vagy 100-ra mert olvastam pár érdekes dolgot és most megzavart kicsit. Remélem érthető a kérdésem mert én sem igazán értem és tudom jobban kifejezni magam. Talán az effektív érték és a maximális 50% kitöltés miatt? Most akkor a kívánt feszültségekkel számolom a trafó menetszámát?
(#) nagy_david1 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 22, 2010 /

Valamit a félhídról olvastam de nem értem, hogy hogy is van és mi is ez.
Elnézést de annyit gondolkoztam nem tudtam már az előzőhöz hozzáfűzni, módosítani.
(#) pimi9 válasza titi hozzászólására (») Aug 22, 2010 /

(#) pimi9 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 22, 2010 / 1

Féhídnál van egy kapacitív osztód, amin 160V lesz, ezt húzod a priméren keresztül a felső és az alsó tápra felváltva, az +-160V.
Teljes hídnál a primérre felváltva kapcsolod a tápfeszt, ami +-320V.
(#) pipi válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 22, 2010 /

hát az nyilván a kapcsolástól függ. Ha a tekercs egyik vége a tápon, a másik vége/közepe ami kapcsolsz a földre akkor 200V, ha a trafó közepe féltápon, az egyik széle a földre, a másik szélét a tápra kapcsolgatod akkor 100V (*2tekercs)
(#) nagy_david1 válasza pimi9 hozzászólására (») Aug 22, 2010 /

Értem. Akkor azt hiszem jó, hogy a kérdésem feltettem mivel félhídban gondolkozok én is ezek szerint csak én akkor a teljes feszültséget kétszereztem mégegyszer meg. Akkor ezek szerint ha nekem pl 12V-ot kell kapcsolgatnom félhíddal akkor vagy 2*6V-al számolok vagy egyszer 12V-al. Köszönöm szépen a könnyen érthető választ.
Hát úgy képzeltem, hogy a közép leágazás fix ponton és a két szélsőt felváltva kapcsolom a fixel ellentétes ponthoz.
(#) titi válasza pimi9 hozzászólására (») Aug 22, 2010 /

Köszi!
(#) pimi9 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 23, 2010 /

Áljé.

Ugye a feszültség vektor mennyíség, van neki értéke (V) és iránya (+/-).

A +-6V az nem 12V csak hogy tisztázzuk.
[Félhídnál 6V-al kell számolnod, B=6V/(4*f*A*n)]
(#) kadarist válasza pimi9 hozzászólására (») Aug 23, 2010 /

Azért érdekes, hogy a HE Store-ban "Egyenirányító diódák" címszó alatt lehet meglelni ezeket a gyors diódákat is.
(#) nagy_david1 válasza pimi9 hozzászólására (») Aug 23, 2010 /

Így gondoltam én is csak hibásan fejeztem ki magamat. De ahogy a képletbe betetted úgy a középleágazásos tekercsem egyik tekercsét kaptam meg gondolom és a kapott értéketből kell majd kettőt teketjek. Azért írtam, hogy 12V-al számolok és akkor osztom a kapott értéket. Köszönök nagyon szépen mindent.
(#) pimi9 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 23, 2010 /

Most nem félhídról beszélsz? Ott nincs közép leágazás.

Középleágazású primér push-pull-nál van, ott meg az áram öszlik meg csupán a primérek között, ezért azokat teljes tápfeszre kell méretezni.

kadarist: Az is, csak gyors típús, hestore-n sebesség alapján meg nem szűrhető.
(#) nagy_david1 válasza pimi9 hozzászólására (») Aug 23, 2010 /

Akkor valamit én "kutyulok" meg nagyon tényleng. Én arra gondolok mikor a primer 2 részből áll (közép leágazás) és a tekercsek közös pontja megy pl testre és a tekercsek végeire felváltva kapcsolom a tápfeszt (vagy fordítva).
Következő: »»   115 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem