Fórum témák
» Több friss téma |
Miért nem vágtad le a panel széléről a komplett tápot? Ha szerencséd van, lehet rajta 12 és 5 V-os rész is, a két tekercset sorbakötve 17 V. Már csak lejjebb kell szabályozni. Ha meg 24 V-ról megy a soreltérítés, azt is csupán "meg kell fékezni". A teljesítményt vígan tudja, hiszen a színes VGA monitorok mérettől, kortól függően 70-120W körüli teljesítményűek.
Sziasztok!
Szükségem lenne egy 12V-os szünetmentes tápegységre, hasonló mint ami pl. a riasztókban van, tehát tölti az akksit. Csak kicsit nagyobb teljesítménnyel, kb 6-7 A. Mindenképpen kapcsolóüzemű legyen. Ha tud valaki kapcsolási rajzzal segíteni, nagyon hálás lennék. Üdv: Attila
Több lehetőséged is van:
1. TL494 IR2110 2xFet +PC-trafó Fix kiemeneti feszültség, 15A-es terhelhetőség is akár méretezéstől függőn, állandó kimeneti feszültséggel. (Van egy hasonló rajz valahol a fórumban, keresd meg.) 2. IR2153 2xFet PC-trafó Az IR2153 fix 1.2u-s deadtimeja miatt a freki változtatása befolyásolja a kitöltési tényezőt, így be lehet állítani egy fix kimenő feszültséget (pl. 14V) ami terhelés hatására esni fog. Előnye, hogy egyszerű.
Az akksit meg csak simán rákötöm a kimenetre?
Beállítom 13.6 V-ra a kimenő feszt?
Sziasztok. Elkezdtem építeni egy kapcsolóüzemű tápot, még csak a tl494 es ig van kész. Az vele a gond hogy nem lehet változtatni a kitöltési tényezőt mindig 45.7% a freki 60khz. Úgy próbáltam ki hogy adtam az ic-nek tápot és ahol a feszültséget figyeli oda adtam 12v-ot azért ennyit mert majd ennyit kell hogy adjon ha kész lessz, az R12 ellenállás hejett bekötöttem egy 10kohm-os potit de akárhova állítom akkor sem változik a kitöltési tényező. Ha tudtok légyszi segítsetek, Köszönöm!!
Szia!
Nem lenne jobb a már eleve a kapcsolásban lévő trimmerekkel (5k heli) próbálkozni? Azok direkt a beállításhoz vannak ott.
Szia. Azokkal sem csinál semmit először azokat próbáltam de semmi hatása. :no:
Hello!
Megnézed, hogy az IC 2. lábán, kb. Uref/2=2,5V van-e. Majd azt, hogy az optocsatoló, huzogatja-e az R13-on lévő feszültség változik-e kb. 5V..0V között, ha a 12V-ot változtatod.. üdv! proli007
Hali!
Nem tudja valaki, hogy a Skori-féle tápba milyen diac kell? Bővebben: Link Mert én nem találtam róla infót. Vagy lényegtelen a típus?
Ezekből nincs túl nagy választék. Bővebben: Link
Igen, ezt gondoltam én is, csak gondoltam rákérdek, biztos ami fix.
Köszi a választ!
Volna még kérdésem:
Az SF18-as diódát tudom valamivel helyettesíteni a HEStore-ból? (1A/400V <100ns) Ez utóbbi adat miatt nem vagyok biztos a dolgomban.>
A Schottky-diódák között keress megfelelő feszültségűt-áramút.
Akkor válaszd ezt: Bővebben: Link vagy ezt.
Köszi! Akkor jobb híján marad ez, csak jó lett volna, ha egy helyről össze tudom szedni, ami kell.
De majd megoldom akkor másképp. Köszi még egyszer!
Üdv!
Most, hogy egyre jobban merülök bele a kapcsolóüzemü dolgokba merül fel pár kérdés. Pl: ha nekem a primmer feszültségem 200V (amit kapcsolgatnék) akkor a trafó primer menetszámát is 200V-ra kell számoljam vagy 100-ra mert olvastam pár érdekes dolgot és most megzavart kicsit. Remélem érthető a kérdésem mert én sem igazán értem és tudom jobban kifejezni magam. Talán az effektív érték és a maximális 50% kitöltés miatt? Most akkor a kívánt feszültségekkel számolom a trafó menetszámát?
Valamit a félhídról olvastam de nem értem, hogy hogy is van és mi is ez.
Elnézést de annyit gondolkoztam nem tudtam már az előzőhöz hozzáfűzni, módosítani.
Féhídnál van egy kapacitív osztód, amin 160V lesz, ezt húzod a priméren keresztül a felső és az alsó tápra felváltva, az +-160V.
Teljes hídnál a primérre felváltva kapcsolod a tápfeszt, ami +-320V.
hát az nyilván a kapcsolástól függ. Ha a tekercs egyik vége a tápon, a másik vége/közepe ami kapcsolsz a földre akkor 200V, ha a trafó közepe féltápon, az egyik széle a földre, a másik szélét a tápra kapcsolgatod akkor 100V (*2tekercs)
Értem. Akkor azt hiszem jó, hogy a kérdésem feltettem mivel félhídban gondolkozok én is ezek szerint csak én akkor a teljes feszültséget kétszereztem mégegyszer meg. Akkor ezek szerint ha nekem pl 12V-ot kell kapcsolgatnom félhíddal akkor vagy 2*6V-al számolok vagy egyszer 12V-al. Köszönöm szépen a könnyen érthető választ.
Hát úgy képzeltem, hogy a közép leágazás fix ponton és a két szélsőt felváltva kapcsolom a fixel ellentétes ponthoz.
Áljé.
Ugye a feszültség vektor mennyíség, van neki értéke (V) és iránya (+/-). A +-6V az nem 12V csak hogy tisztázzuk. [Félhídnál 6V-al kell számolnod, B=6V/(4*f*A*n)]
Azért érdekes, hogy a HE Store-ban "Egyenirányító diódák" címszó alatt lehet meglelni ezeket a gyors diódákat is.
Így gondoltam én is csak hibásan fejeztem ki magamat. De ahogy a képletbe betetted úgy a középleágazásos tekercsem egyik tekercsét kaptam meg gondolom és a kapott értéketből kell majd kettőt teketjek. Azért írtam, hogy 12V-al számolok és akkor osztom a kapott értéket. Köszönök nagyon szépen mindent.
Most nem félhídról beszélsz? Ott nincs közép leágazás.
Középleágazású primér push-pull-nál van, ott meg az áram öszlik meg csupán a primérek között, ezért azokat teljes tápfeszre kell méretezni. kadarist: Az is, csak gyors típús, hestore-n sebesség alapján meg nem szűrhető.
Akkor valamit én "kutyulok" meg nagyon tényleng. Én arra gondolok mikor a primer 2 részből áll (közép leágazás) és a tekercsek közös pontja megy pl testre és a tekercsek végeire felváltva kapcsolom a tápfeszt (vagy fordítva).
|
Bejelentkezés
Hirdetés |