Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DVB-T - Földfelszíni digitális problémák
Lapozás: OK   5 / 82
(#) proba válasza hzoli2 hozzászólására (») Aug 5, 2010 /
 
Szerintem ugyan az a a különbség mint DVD meg DIVX-es DVD között. (kicsit komolyabb hardver)
(#) szilva hozzászólása Aug 18, 2010 /
 
Tud-e valaki valamit mondani az EPG technikai megvalósításáról? Itt nem az interneten elérhető EPG érdekelne, hanem az, amit a műsor alatt sugároznak elvileg, és amiből az önálló dobozok mutatják a műsorújságot.
(#) kadarist válasza szilva hozzászólására (») Aug 18, 2010 /
 
A beltérik távirányítóján van egy olyan gomb, hogy GUIDE vagy EPG. Ezt megnyomva előjön a műsorújság. Nekem TRIAX-om van, ennél a GUIDE-gomb megnyomásával érhetjük el a "programfüzet"-et.
(#) szilva válasza kadarist hozzászólására (») Aug 18, 2010 /
 
Nem ez a része érdekel, hanem az, hogy mi és mikor jön a levegőből, amibő a beltérinek kell dolgoznia. Konkrétan az a bajom, hogy nemrég vettem egy Synaps DVB-T beltérit, és olyat művel, hogy rendszeresen "elfelejti" aktualizálni a jelenlegi és következő műsort, viszont ha belépek az időpontok szerinti listába, ott lehet látni napokra előre mindent rendesen. Csak éppen marhára zavaró, hogy mondjuk ma reggel csatornát vált az ember, és kitesz OSD-ben pár másodpercre a jelenlegi és következő műsor gyanánt valami tegnap esti programokat.

Azért is kérdem, hogy vajon mikor és minek kellene jönnie a levegőből, mert mintha az osztrák adásoknál nem lett volna ez, de nem esküszöm meg rá, mert nem sokáig volt időm a hétvégén nézni azokat.
(#) pucuka válasza szilva hozzászólására (») Aug 18, 2010 /
 
Itten kutakodjál lehet, hogy sikerül, de lehet, hogy regisztrálni kell.
Persze minezt befolyásolja, hogy mi hogyan van implementálva a boxodban.
(#) kadarist válasza szilva hozzászólására (») Aug 18, 2010 /
 
Melyik csatornánál csinálja ezt? Mert lehet központi elosztási probléma is, meg szoftver-gond is. Ez az EPG jel az MPEG4-es adatfolyamba van beleszőve, függetlenül a multiplexben lévő csatornáktól.
(#) szilva válasza pucuka hozzászólására (») Aug 18, 2010 /
 
Éppen azért akarok kicsit képbe kerülni, mert egy másik fórumon úgy tűnik, hogy el lehet juttatni az észrevételeket a firmware simogatójának. Épp tegnap adtak ki egy újabb bétás fw-t, amiben jópár korábbi problémát megoldottak (többek között az én felvetésem volt korábban az is, hogy a teletext-ben nem működtek a távirányító szines gombjai - ez a tegnapi frissítésben már javítva van). Szeretném a kívánságomat úgy megfogalmazni az EPG-vel kapcsolatban, hogy túl nagy marhaságokat ne írjak.

Egyébként egy érdekes kérdés: ha beviszem a készüléket garanciális szervizbe, hogy nem működik rajta az EPG ezen funkciója, akkor mi történik majd? Nagy huza-vona, x-edik újabb bejelentés után esetleg visszafizetik az árát, ha nem tudnak olyan firmware-t produkálni, ami jól csinálja? Mert akkor lehet, hogy végigjátszom a dolgot a tél kezdetével, ha már nem nagyon lesz egy ideig a beltérire szükség... Elég érdekes ez a mai világ, gyakorlatilag minden, félkész állapotban lévő szart el tudnak adni, mert sehol senki nem tudja, hogy minek hogy kellene működnie, illetve sehol nem lehet semmit normálisan kipróbálni. A végén meg úgyis a vevőre mutogat mindenki, hogy ő a hülye...
(#) szilva válasza kadarist hozzászólására (») Aug 18, 2010 /
 
Minden magyar csatornánál. Ma reggel végignéztem az összeset, és mindegyiknél valami tegnap esti dolgok voltak megakadva. Pedig az óra jól jár a beltériben. Arra is gondoltam, hogy esetleg csak azokról a csatornákról kap aktuális infót, amelyik frekvenciáról éppen nézem valamelyiket. De ez sem igaz, mert hiába nézem folyamatosan akármelyiket, elmarad az EPG.
(#) kadarist válasza szilva hozzászólására (») Aug 18, 2010 /
 
Nálam jól működik. M1 11:30 Nappali, M2 11:30 Átjáró.
És így tovább.
(#) szilva válasza pucuka hozzászólására (») Aug 18, 2010 /
 
Túl sok mindent nem találtam, igaz, sok időm sincs most beleásni magam. Ebben a dokumentumban a 16. oldalon viszont az látszik, hogy külön létezik ún. szolgáltatás a "jelenlegi/következő" és a "menetrend szerinti" esemény-információkra, és ez megvan az aktuális transport stream-re és más transport stream-re is (gyakorlatilag másik adókra vonatkozólag).

Azt még olvastam valahol, hogy ezekből az információkból (mármint leginkább a schedule típusúakból) a vevő a saját memóriájában kell, hogy karban tartsa a műsorújságot, amit majd a felhasználónak meg tud mutatni, mert ezek az információk lehet, hogy csak nagyon hosszú periódussal ismétlődnek meg a stream-ben. Pont arra nem találtam sehol utalást, hogy van-e valami kötelezettség, hogy kell-e ezt az infót küldeni, és ha igen, akkor milyen sűrűséggel, milyen ütemezéssel.

Ettől viszont teljesen független lehet a "jelenlegi/következő" esemény küldése, és azt gyanítom, hogy esetleg itt lehet a kutya elásva. Mert a beltéri lehet, hogy azt a kiírást ebből az információból venné, és valamiért nem kapja meg (mert mondjuk nem kötelező és az AH nem teszi bele a kisugárzott anyagba). Ettől függetlenül lehet, hogy más beltérik az órájuk és az elspájzolt menetrend alapján helyesen kiírják a műsort. De nem tudom, ennek hogy lehetne utánajárni.
(#) pucuka válasza szilva hozzászólására (») Aug 18, 2010 /
 
Azt kérdezted, hogy hogyan kellene működnie. Amit linkeltem azok az idevonatkozó szabványok. A végén megtalálod ETS szerint.
Igen valószínű, hogy a boxodban van a hiba, mert ha kadaristnak jó, akkor megfelelően ki van sugározva a stream -ben az EPG információ.
Sajnos a szabványokból elég nehéz kihámozni a sok kereszthivatkozás miatt, és meglehet, hogy nem is lehet egyikhez másikhoz hozzájutni. (ingyért)
(#) szilva válasza pucuka hozzászólására (») Aug 18, 2010 /
 
Igen, pont ez a bajom, hogy a dvb.org-os doksikban annyit találtam, hogy talán a technikai oldalát leírja, hogy hogyan épólnek fel ezek az adatcsomagok, de ott van szinte minden doksi elején, hogy a konkrét tartalomra ő nem tér ki, pl. az EPG-re sem.

A másik belinkelt doksiban találtam meg azt a táblázatot, amiből látszik, hogy "események"-et (műsorszámokat) leíró információt kétféle módon kódolhatnak bele a kisugárzott adatfolyamba: vagy a "menetrend" típusú bejegyzésekkel, amiből az x napos műsorújságot a vevőegység összeállítja; vagy az éppen futó/következő eseményt azonosító bejegyzéssel. Számomra az nem világos, hogy ezek használatát valami előírja-e vagy van-e valami "szokásjog" ezen a téren.

Feltételezve (naívan), hogy nem hibás a boxomban futó firmware, azt a magyarázatot tudom elképzelni a "jelenlegi/következő" információ befagyása, nem követése kapcsán, hogy a box ezt az infót a streamből venné, de ott nem találja. Ellenben a saját memóriájában összeállított műsorújság rendben van. Lehet, hogy más boxban a firmware nem ezt a rekordot figyeli, hanem az elmemorizált műsorfüzetből az óra alapján generálja.

Sajnos arra nincs időm sem és energiám sem, hogy olyan szinten beleássam magam a szabványokba és a hivatkozott dokumentumokba, ami a fenti dilemmámra választ ad, ezért is kerestem inkább a neten erről bármit, de nagyon keveset találtam.

A kérdés az, hogy ez hiba-e, mit szólnak hozzá, ha visszaviszem a dobozt ezzel, vagy csak jó magyar szokás szerint megrántják a vállukat, hogy hát biztos nem adják az információt a műsorban, és akkor az nem készülékhiba. Minden esetre piszkálja a csőröm, mert ugye nem innen-onnan, hanem szakáruházból vettem, rajta a MinDigTV-s matrica, és miegymás. Lehet, az AH felé érdemes lenne egy érdeklődő levelet írni, hogy ők mit is sugároznak EPG címszóval...
(#) kadarist válasza szilva hozzászólására (») Aug 18, 2010 /
 
Nálam egész nap jól működött az EPG. Jópárszor ránéztem. Ezért én úgy gondolom, hogy a hiba az Ön készülékében van. Még egy kérdés: Melyik adóról veszed a jelet?
(#) szilva válasza kadarist hozzászólására (») Aug 19, 2010 /
 
Igen, én is úgy gondolom, hogy ez a készülék csinálja máshogy, mint akár a Tied. Csak azt nem tudom eldönteni, hogy ez hiba-e, vagy csak más a logkája a firmware-ének, és az adásban van a "hiba". Mondjuk felhasználói oldalról "hibásnak" látszik, ez tény.

Itthon a Széchenyi hegy felé nézek, a Bakonyban pedig Kab-hegy felé. Majd most hétvégén jobban megfigyelem, mert mintha az osztrákoknál követte volna az EPG az időt, de a magyarok Kab-hegyről is ugyanígy viselkedtek.
(#) kadarist válasza szilva hozzászólására (») Aug 19, 2010 /
 
Én is a Széchenyi-hegyről veszem az adást, de tervezem a Kékesre való átállást, csak ahhoz forgatnom kellene.
Azt írtad, hogy MinDig tv-s matrica van rajta. Akkor pedig kutyakötelessége lenne a gyártónak-forgalmazónak tökéletes kompatibilitást biztosítani a készülékhez. Az osztrákok MPEG2-ben dolgoznak. Lehet, hogy ehhez a rendszerhez van optimalizálva a firmware.
(#) pucuka válasza kadarist hozzászólására (») Aug 19, 2010 /
 
És csak a szokásos hebehurgya módon van átfusizva a firmware a boxodban. Egyéltalán nem biztos, hogy ugyanúgy rakják össze az adatfolyamot MPEG2 ben, mint MPEG 4 ben, (ebbe kéne beleásni magát az embernek, de nem hiszem, hogy ezt egy mezei felhasználónak kellene megoldania) lehet hogy csak hasonló, ami felett elsiklottak a programmozók. Szerintem reklamálni kellene.
Sajnos az ilyesmik elég gyakran előfordulnak, pl. a mobiltelefonok szofjainál.
(#) vicsys hozzászólása Aug 19, 2010 /
 
Tudnátok ajánlani olcsó és megbízható vevőt (webüzletet)? Anyósnak lenne karácsonyi ajándék, úgyhogy tuti kellene...
(#) kadarist válasza vicsys hozzászólására (») Aug 19, 2010 /
 
Szia!
Én a Triax (Hirschmann) márkát ajánlom. Bár egy kicsit magasnak tűnik az ára, de legalább jól működik. Van benne kártyafogadó is. HD-s, meg minden hasonló...
Nekem ilyen van, és teljesen jól működik.
Triax TR 500H
(#) vicsys válasza kadarist hozzászólására (») Aug 19, 2010 /
 
Nem rossz! De kb. fele ennyit szeretnék költeni. Tekintettel arra, hogy én fogom beüzemelni, nem szeretnék nagy öngólt rúgni. Remélem menni fog.
Valami olcsóbb megbízhatóra nincs ötleted, javaslatod? Semmi extra nem kell.
(#) kadarist válasza vicsys hozzászólására (») Aug 19, 2010 /
 
Van az "olcsó" kategória:Strong SRT 8110. Ezek viszont érzékenyek a kisebb térerőre, zavartatásra. Ha nagy a térerő, akkor nem lesz gond ezzel sem. ebben nincs kártyafogadó, viszont USB csatlakozó van rajta, médiaállományok lejátszásához.
(#) vicsys válasza kadarist hozzászólására (») Aug 19, 2010 /
 
Velencén a Lido közelében szerelem majd fel. Azt írták arrafelé jó a vétel. Esetleg valakinek van tapasztalata a szereléssel? Mire figyeljek? Egy erősítős lepke antennával próbálkoznék...
(#) kadarist válasza vicsys hozzászólására (») Aug 19, 2010 /
 
Igazából semmilyen extra dolgot nem igényel a beállítás. Adó felé beforgatod az antennát, összedugod, installálsz, és már kész is. Ha az analóg vétel jó minőségű, zajmentes volt, akkor a digitálissal sem lehet gond.
(#) szilva válasza vicsys hozzászólására (») Aug 19, 2010 /
 
Az olcsóbb készülékek nem tudnak kártyát fogadni. Ha esetleg a fizetős TV cstornák érdekesek lennének majd a jövőben, akkor érdemes olyat beszerezni, ami tud kártyát is kezelni. Ezek kb. 23e-től kezdődnek. A kártya nélkülieket olyan 14e-től felfelé láttam már.

Nálam volt egy Alcor HD1500-as próbára, amikor a Bakonyban terveztem, hogy kiépítek egy ilyen rendszert. A vételkészségével és a képminőségével nem volt gondom, bár állítólag képes néha lefagyni a firmware-e, ha USB-s eszköz van rá dugva. Nálam ilyet egy hét alatt egyszer sem produkált, de nem is dugtam rá vinyót.

Amit én vettem, az a Synaps THD3000-ese, itt lentebb olvashatod a nyűgjeimet vele. Pozitív viszont, hogy úgy tűnik, van kapcsolat a firmware-t alakítók és a felhasználók között (sat.hu fórum), ami azért reménykeltő. Mint korábban írtam, erre a márkára egy kollegám korábbi, műholdas tapasztalatai alapján esett a választásom, és bár lehet, hogy a firmware még nem teljesen kiforrott, azért a készülék elég masszívnak néz ki.

Nézelődésnél érdemes megvizsgálni a kiszemelt készüléken (ami hirtelen eszembe jut):
- kimenetek száma, típusa, könnyű-e a meglévő eszközökhöz csatlakoztatni;
- RF kábel átfűzhetősége a készüléken, ha erre szükség van (külön érdemes utánajárni, hogy standby-ban a továbbmenő koaxon van-e jel!);
- különálló tápegységgel vagy beépítettel rendelkezik-e (a különálló adapteresek sokszor 12V-ról működnek, így akár autós üzemeltetés is könnyedén megoldható).
(#) szilva hozzászólása Aug 23, 2010 /
 
Épp most tettem egy kísérletet antennajelszint és annak visszajelzése tekintetében a beltéri még mindig a Synaps THD-3000. Érdekeseket tapasztaltam. Hozzá kell tennem, hogy sajnos nincsenek itthon RF műszereim, így ez a kísérlet sem pontos mérés, de talán a helyzetet jól ábrázolja.

A kísérleti összeállítás egy erősítős szobaantenna (Digitenne-TT1), és egy RFT 75 ohmos, folyamatosan változtatható csillapító. Analóg adásoknál TV-n nézve az alsó VHF csatornáktól a legfelső UHF csatornáig jól érzékelhető a csillapító működése: ahogy tekerem a jelszintet lefelé, egyre zajosabb, szemcsésebb lesz a kép, végül teljesen el is tűnik, a TV szerint nincs adás. Tehát úgy gondolom, az összeállítás a kísérlethez megfelel, azt teszi, amit elvárok tőle. Az antenna Csepelen egy 6. emeleti ablakban van és a Széchenyi hegy felé néz.

A Synaps bemenetére kötve a tesztösszeállítást, a szokásos értékeket kapom a "level" és "quality" csíkokon: L=79, Q=90. Ahogy elkezdem lefelé tekerni az antenna jelszintet, a "level" csík szépen elkezd felfelé (!) kúszni, ezzel párhuzamosan a "quality" pedig lefelé. A határ, ahol még folyamatos a vétel, kb. L=90 és Q=75-nél van. Ettől a ponttól egész kicsit csökkentve a jelet szétesik, diavetítéssé válik a kép, szakadozik a hang, L pár százalékkal lejjebb is mehet, 74-72 környékére. Egy egész picit tovább csökkentve a jelet, a Synaps kiírja, hogy nincs jel, az L indikátor leesik 0 környékére.

Minden esetre számomra elég furcsa, hogy az "level" kijelzés köszönő viszonyban sincs a valóságos jelerősséggel, sőt, fordítva jelez, egyértelműen nagyobb antennajelhez kisebb L érték tartozik. 78 alatti és 90 feletti L értékeket én még talán nem is láttam soha, akárhol, akármilyen adóval próbálkoztam.

A Q érték is megérne egy kis tisztázást: Q=75 felett gyakorlatilag folyamatosan nézhető adást látok, 75 környékétől lefelé drasztikusan és nagyon hamar teljesen elmegy.

Ezek az értékek persze lehet, hogy így jók, de nem kicsit megtévesztőnek tartom őket. Az ember örül, hogy mondjuk 90%-os antennajelet és 80%-os minőségre be tudja állítani az antennát, mire kiderül, hogy a 90-es L érték a leggyengébb antennajelekhez tartozik, a 80-as Q érték pedig éppen csak a "recsegésmentes" vézrl tartományába esik.

Nektek mi a véleményetek, tapasztalatotok ezekről a kijelzésekről? Esetleg más beltérik hasonló visszajelzései hogyan működnek?
(#) kadarist válasza szilva hozzászólására (») Aug 24, 2010 /
 
Ebből is látszik, hogy a Q értéke a mérvadó egy digitális vételnél, úgy, mint a műholdas vételnél. A minőség a hibajavító algoritmusoktól is függ (FEC).
(#) ManiaN hozzászólása Szept 4, 2010 /
 
Alcor hd 1500 hibás firmware ra frissítés után(más verzióra) elindul, de nem lehet vele kommunikálni usbn keresztül, a szervíz szerint vagy a csipet vagy a teljes alaplapot ki kellene cserélni.

Nem tud valaki alaplapon kialakított interfészt ilyen esetekre, hogy azon keresztül újra lehessen flashelni? (Pl Linksys wrt54-gl routeren jtag van meg sztem még 2 más szabványú is)

MArceLL
(#) vicsys hozzászólása Szept 16, 2010 /
 
Ma érkezett meg az Alcor HD1200-as vevőm. Nem bírtam ki és összeraktam. Tudni kell, hogy olyan helyen lakok, ahol nagyon rossz a vétel. Mivel csak egy kihúzható botantennát találtam, azt applikáltam rá. Magam is meglepődtem, hogy a szoba közepén már közepes szintű jelet találtam. Volt kép és hang rendesen!
Örülök, hogy sikerült élvezhető képet csiholnom.
A cég akitől vettem (online), ráadásul átvállalta a szállítási költséget. Borravalóval együtt került 16000.-be.
(#) Brandyman hozzászólása Szept 29, 2010 /
 
Adott egy használaton kívüli parabola antenna, amely szebb időkben a műhold jelét gyüjtötte össze egy pontba, a fejbe. De már nem használom.

Van viszont egy DVB-T képes TV-m, de sajnos olyan szerencsétlen helyen lakom, ahol nincs épkézláb vétel. A drága antennára egyelőre nem tellik.

Azon elmélkedem, hogy lehetne-e vajon a parabola tükör felhasználásával olyan antennát barkácsolni, amely kihasználná a tükör adta "jelösszegyüjtő" képességet, és ha nem is a műholdas fejjel, de valamilyen más megoldással megcsípni a digitális földi adást?

Sajnos nincs antennás szaktudásom ehhez...
(#) Medve válasza Brandyman hozzászólására (») Szept 30, 2010 /
 
Nem. A DVB adók 500-850MHz-en működnek, erre a frekvenciára jóval nagyobb parabola kellene, mint amit a 10GHz-re méreteztek. Inkább egy jól bevált Yagit kellene építened.
(#) Action2K válasza Brandyman hozzászólására (») Szept 30, 2010 /
 
Szerintem egy ilyen antenna megfelelne Neked. Az ára egyáltalán nem vészes. Hol is laksz? Netán Komárnó?
Következő: »»   5 / 82
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem