Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Lapozás: OK   51 / 254
(#) MrBrown hozzászólása Aug 28, 2010 /
 
Sziasztok,
technikai kérdésem lenne az igazán hozzáértőkhöz, itt most nem a szerényebb tudásúakat akarom kirekeszteni (jómagam is ilyen vagyok tudja mindenki ) de lévén Z568M-ekről van szó igen-igen nagy a tét!
A multiplexált vezérlés többszörösen bizonyította létjogosúltságát ebben a 74141-ekben egyre inkább szűkölködő világban viszont arró senki sem beszél, hogy hosszútávon vajon jó vagy rossz ez a csöveknek vagy éppenséggel semleges. Azt leszámítva hogy a csövek sípolása nem szimpatikus vígan használnám a böszme csövek meghajtására a vicsys féle dcf-es kapcsolást, de a csövek élettartamáért mindent meg szeretnék tenni.
köszönöm, barna
(#) MrBrown válasza kisgeri hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
6 darabot ilyen gyáriból gondolom lehetetlen szerezni?!
(#) CIROKL hozzászólása Aug 28, 2010 /
 
Kész is a házi foglalat a Z568M csőhöz , köszöntem a segitséget , a tervet ez nagyon megkönnyitette a dolgom
(#) CIROKL válasza CIROKL hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
És még a képek a nyákos foglalatról .
(#) kisgeri válasza sooty hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
Nyilván, ha áthúz valahol a cső, akkor ott valami vagy a csővel nem stimmel, vagy a feszültség ill. áram értékekkel. De látványra is teljesen elkülönül az áthúzás a derengéstől. Amelyik képen ezzel az elektromos légycsapóval mutatod a csövet, engem az nem győz meg igazán. Szerintem lehet az attól is lila, hogy nagyobb a feszültsége a légycsapónak, mint a szükséges, illetve nem látom, hogy előtét ellenállást használtál volna ott, ami viszont eleve hibás működést, áthúzást eredményez. Persze ha eleve hibás csövet "kínoztál" és ez a látható eredmény, akkor nem vitatkozom!
(#) p_istvan válasza MrBrown hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
Szia!
A Z568M megengedhető folyamatos (átlag) katódárama 4-7 mA A maximális érték 25 mA.
A multiplexelni max 4 csövet lehet és érdemes (4 * 5 mA = 20 mA) Az élettartam -ha nem is lényegesen- mindenképp rövidebb a multiplexeléssel, akkoriban nem erre tervezték őket.
További probléma, hogy a 74141 kimeneti árama is 7 mA-re van specifikálva.
(#) kisgeri válasza p_istvan hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
Megelőztél a válasszal, de ezeket csak megerősíteni tudom. A 74141 a leggyengébb rész ebben az esetben, nem fogja bírni. Ami miatt a multiplexelést még mellőzném ilyen értékes csöveknél, az az: ha bármilyen hiba miatt leáll a multiplex üzem, a normál üzemi áram többszöröse fog valamelyik csőre jutni, és az emiatt tönkremegy.


MrBrown: A gyári foglalat kb. mint a fehér holló, én is csak csövekkel együtt kaptam őket. Néha ebay-en látni, egy-egy garnitúrát, természetesen horror áron. De amit most CIROKL kolléga is megvalósított, tudom ajánlani!
(#) kisgeri válasza CIROKL hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
Gyorsan megcsináltad! A mechanikai stabilitásról mi a véleményed? Jól fogja a csövet?
(#) p_istvan válasza MrBrown hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
Esztergálni lehetne hasonló foglalatot pl. ebonitból mint a gyári, csak éppen esztergám nincs...
(#) vicsys válasza kisgeri hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
Várjál csak! Ha leáll a multiplex üzem (miért állna le?) akkor is ott van a soros anód ellenállás, tehát nem jut rá a többszöröse az üzeminek. Gondolom az 2W-os 15K-s ellenállás nem üt át 5mA-nél...
(#) Norberto válasza vicsys hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
Az átütés nem áram, hanem feszültségfüggő.
(#) MrBrown válasza p_istvan hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
Elszomorít a válaszod ami az élettartam csökkenést illeti. Vicsys féle kapcsolással szeretném hajtani a Z566M-eket, mert abból is "csak" 4 darabot sikerült szereznem
(#) vicsys válasza Norberto hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
Ez igaz, de: Az átütések nagyrésze abból fakad, hogy az átfolyó áramhoz képest alul van méretezve az alkatrész és elkezd szenesedni, olvadni. Amikor a szigetelési ellenállás már lecsökken, könnyedén átüt. Ugyanígy persze, lehet oka a koszolódás vagy a kis fizikai méret és ilyenkor a levegőn üt át. Az Uralon túl készítettek úgy komplett nyákokat, hogy forrasztás és bemérés után lakkba mártották. Ekkor is át tudott ütni- lásd első mondatom.
(#) kisgeri válasza vicsys hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
Mondjuk meghülyül a mikrokontroller, (miért pont ezek ne tudnának megbolondulni) Ott van a soros anódellenállás, de multiplex esetén annak az értéke annyi, hogy annyi áramot eresszen át, ami a multiplexált csövek száma szorozva a konstans árammal. Tehát aktuális példánál maradva, ha 4db ilyen Z568M-et akarsz multiplexálni, akkor 20mA lesz az anódáram. Ha ezt egy cső a multiplex leállása esetén folyamatosan kapja, és nem impulzusonként, akkor 4-szeresen túlhajtottad. Egy ledet is meg lehet hajtani impulzus üzemben a névleges árama többszörösével is, konstansan viszont nem. Ilyen szempontból ugyanígy működnek. Ha rosszul gondolom vétózd meg!
(#) vicsys válasza kisgeri hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
Ez igaz. Éppen emiatt van a fényerő szabályzó az "analóg" részen. Viszont így is túl van méretezve az anód ellenállás (11.5k kellene), hogy ha bármi gubanc van, ne menjen tönkre. Persze más csővel újra kell számolni, de 80-90%, fölé, így sem kellene menni. Tehát: gondos méretezéssel és nem csúcsra hajtva, gondoskodhatunk a hosszú élettartamról. Egyébként igazad van. A következő tervemben figyelni fogom az impulzus üzemet. Ha leáll, lekapcsolja az anódfeszt.
(#) CIROKL válasza kisgeri hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
Tökéletesen áll a cső benne és nem hinném hogy a gyári foglalatban erősebben fognák a tüskék mint itt is .
Azért forrasztottam bele az összes lábat hogy a mechanikai stabilitása jobb legyen i ,így még lefogató rugó sem igen kell , ha csak nem a látvány végett .
(#) p_istvan válasza MrBrown hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
A helyzet nem teljesen reménytelen!
Négy darab 7475-ös tárolót vezérelnék a multipex jellel -nem a nixie-ket-, és ezekről hajtanám meg a négy 74141-et. De meg kellene nézni a konkrét programot, hogy az időzítések jók-e ehhez az elgondoláshoz.
(#) kisgeri válasza vicsys hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
Hű, arra kíváncsi vagyok, milyen megoldást lehet rá találni. Gondolom, ha uC-hiba kiszűrése a cél, akkor nyilván nem programból kell megoldani, hanem "hardveres" védelemmel. Egyébként igen, láttam hogy túl vannak méretezve az alkatrészek! Amúgy félreértés ne essék, nem vagyok a multiplex üzem ellen, mert nagyon leegyszerűsíti a kapcsolást, és sokkal kevesebb alkatrész kell hozzá. Én csak abból indultam ki, hogy jelen esetben a csövek értéke sokkal nagyobb az összes többi összetevőénél, így nem kockáztatnék. A kapcsolásodat ki lehet valahogy bővíteni egyébként 6 csövesre?
(#) kisgeri válasza CIROKL hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
Tényleg nem fogja a gyári sem jobban. Csak kíváncsi voltam más véleményére is, mielőtt ezt leírom.
(#) MrBrown válasza p_istvan hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
Ezek szerint te/ti semmilyen esetben sem hajtanátok a Z566M-eket a vicsys féle multiplex kapcsolással?
(#) lajos1969 hozzászólása Aug 28, 2010 /
 
Sziasztok!
Megépítettem ezt az órát.Azt szeretném kérdezni,hogy mennyire állítsam a feszültséget az out/100-200V/ kimeneten.Most 145Vra van állítva és tökéletesen működik.
(#) MrBrown válasza p_istvan hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
Multiplex üzemnél nem az van, hogy 100%-ot látunk de valójában csak 25%-ot üzemel-használódik a cső tehát négyszer annyi ideig tart mint egyébként?
Jól van na, lehe hogy hüyeség de nekem annyira tetszene ez a válasz
(#) kisgeri válasza MrBrown hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
4 csőnél például: csövenként negyedannyi ideig üzemel a cső, de akkor 4-szeres árammal, ezért látod 100%-osnak a fényerejét. Tehát az átlagáram lesz ugyanannyi, mint ha konstansan hajtanád meg. Ja és egyszerre mindig csak 1 cső jelez ki, viszont a csövek egymás után olyan gyorsan, hogy folyamatosnak látod.
(#) MrBrown válasza kisgeri hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
Tehát ti nem az élettartam miatt aggódnátok, mert az jelentősen nem változk hanem hogy esetleg hibázik a multiplex rendszer?
(#) Hp41C válasza kisgeri hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
Szia!

6 nixie cső: A jelen kapcsolásban a 16F84-nek van még négy szabad lába...
Multiplexálás: A picben lehetőség van egy watchdog alkalmazására is, ebben az esetben, ha a program elkalandozik, a beépített hardver számlálót nem törli, az előbb - utóbb reseteli a kontrollert. Az üresen maradt utasításokat fel lehet tölteni "goto 0" -val. A 16F84 -ben is van... A nagyfeszültség előállítását ki lehet egészíteni úgy, hogyha a pic nem ad ki elég sűrűn jelet, akkor kikapcsol, vagy csökkenti a kimenő feszültséget.
Felületi vezetés: Párás időben, télen szállítás után a szobába behozva is megfigyelhető a jelenség. Aztán ahogy az áramkörünk öregszik, rárakódik a por, ami szintén csökkenti az átütési szilárdságot. A régi orosz tv-k (Fiatalság = Junoszty) baja volt a panelon egymás mellett menő különböző feszültségszintű jelek között történt átvezetés miatti hibásodás.
1Mohm: A felületén átfolyó nagy áram okozhatja a MPSA92 halálát is, hatása felér a multiplexálás leállásával...

Párhuzamosítás: Nem tartom célszerűnek a programban meglevő multiplexálás külső hardverrel való visszacsinálását. Ha már párhuzamosan szeretnénk járatni a csöveket, akkor a dekoderek (4-6)*4 bitjét pl. 74HC595 shift regiszterbe lehetne beléptetni, esetleg egy 28 lábú pic-kel megcsinálni. A négy 74141 + négy 7475 fogyasztása (4*0,35 + 4*0.25=1,4W) felér az egész óra fogyasztásával.
74141: A dekóder kiváltható CD4528 + 10 MPSA42 (úgy, mint a glim-nél).
Egy digit vezérlésének ideje: Rossz hírem van, az adatlapok szerint az egyes katókokat nem szabad sokáig vezérelni: pl: ZM1050 -nél 1000 óra. Ha valaki dátumot szeretne kitenni párhuzamosan, a tízhónap kijelzésnél már összejön az idő.
(#) kisgeri válasza lajos1969 hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
145V-al szerintem teljesen jó lesz, még egy kicsit kíméled is a csöveket. Persze kérdés, hogy milyen csöveket használsz. De ha szépen, tökéletesen meg, akkor hagyd úgy.
(#) lajos1969 válasza kisgeri hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
Z560M -es csövekkel dolgozik a kapcsolás.

z560m.gif
    
(#) kisgeri válasza MrBrown hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
Nem tudom, hogy bárkinél hibázott volna valaha is, csak mint elméleti lehetőséget hoztam fel. Z566M-et többen is hajtottak meg sikeresen multiplexelve, 568-nál viszont még nem láttam ilyet. Az alapvető kérdés, hogy a vezérlés bírja-e a multiplexelési túláramot. Minél nagyobb a cső, annál nagyobb áramot vesz fel. Így kisebb csöveknél egyszerű az alkatrészek károsodása nélkül megoldani a MPX-et, nagyobbaknál már nem annyira. Ill. több alkatrész kell hozzá.
(#) MrBrown válasza kisgeri hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
568-nak jár a "rendes" kapcsolás, ráadásul kijelző ki-be kapcsolással és cső regeneráló rutinnal mint a 6 csöves kapcsolásomnál az IN-18-al. Ez esetben most az 566-okról beszélünk abból négy darab van és nem tartok a rendszer hibától, legfeljebb "könnyen jött-könnyen megy" meg én sem hallottam hogy bárhol hibázott volna. Viszont ha azt mondjátok hogy a tökéletesen működő multiplex is öli a csövet sokkal jobban mint a normál akkor már elgondolkozom hogy "szándékosan" rongáljam-e :yes:
(#) sooty válasza kisgeri hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
Igazad van, nem túl jók voltak a példák, de csak a jelenséget szerettem volna bemutatni. Azon nem változtat, hogy szerintem hapro-nál valami probléma volt/van mert azt a fajta fényjelenséget jól működő óránál nem szabadna látni. A képen tisztán látszik, hogy a katódok odavaezető huzaljainál húz át. Áthúz? Remélem azóta helyre tudta rakni.
Következő: »»   51 / 254
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem