Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Egy szaki mondta vitassuk meg...
Hello!
Van egy kedves ismerősöm akinek hasonló beállítottsága van mint nekünk csak ő már jó pár éve ezt műveli.... A következő dolgot mondta ez a kedves ember graetz hid helyett epítsem meg diódából és minden diódával kössek párhuzamosan egy egy kondenzátort így szinte teljesen megszünik a földzaj(vagy másnéven hálózati brumm) ehhez mit szóltok? Gondolom hogy nem ő találta ki de szerintetek ez működőképes dolog? Vagy van valakinek ezzel kapcsolatban tapasztalata? Mellékeltem egy képet hogy ha vkinek nem lenne tiszta miröl is beszélek...
Hi!
Szerintem igaza van a mesternek, a régi erősítőkbe, magnókba nem véletlenül építgettek ilyen tápot. Üdv: Laci
Jó akkor idáig eljutottunk mostmár csak meg kellene fejteni, hogy milyen kondik kellenek bele milyen értéküek polarizált vagy sem....
Mondom a tutit.
Ezek a kondik nem a brummot szűrik ki, hanem a diódák zaját, és 100 nanofarádos tantálkondikat szokás oda rakni. Tudjátok a búúúúúúúúúúú mellett van a diódáknak olyan taja, hogy zzzzzzzzzzzzzzzz. És nem kellenek külön diódák, amit egyben lehet kapni graetz hidat, annak is éppen az a négy pontja van kivezetve, amelyek közé be kell szúrni a 100n-eseket. Ettől függetlenül az egyenfeszültségre rá kell tenni az elektrolit bufferkondit, mert a brummot az fogja elsímítani.
Erről már én is hallottam, sőt, mutatok nektek valamit!
A Hobby Elektronika 2004/3 számából van ez a kép. Ez egy 2x15 W-os erősítő tápegységét ábrázolja, rajta minden adat...
és aztat hogyan is? párhuzamosan, ugye?
![]()
ilyet már én is láttam, amit láttom ott minden hol 104 es kerámia kondi azaz 100nF-os kondi van a diódával párhuzamossan.
keyhole: letudnád fotozni nekem az egész cikket, érdekelne az erősítő icje is ![]() köszi elöre is üdv
Az előbbi hsz mellékletében egyértelműen látszik. Úgy.
Ez egy elég hosszú cikk, több számon keresztül, ezért körülményes lenne... De szerintem nézz fel ide (Itt egy, mára már elavult cím szepelt.), ahol megtalálod a komplett évfolyamot. Ez az erősítő a 2004/3. számtól található meg.
damatic...
...szerintem a tantál az nem lesz oda jó ![]() Az ugye tudod melyik...a csepp alakú... Elég nagyot szól, ha fordított polaritást kap! Mert a tantál az ugye polarizált. A kerámia vagy műanyag dielektrikumú az nem polarizált, úgyhogy azokat legyünk szívesek belerakni a tápokba!
A beküldött táp kapcsrajzban a kondik adata is úgy van megadva: 10nF/50V ker. Azaz kerámia kondikat kell alkalmazni. Semmi speciális, egyszerű pár forintos kerámia kondenzátorok...
Ebben a nagyteljesítményű tápegységben is alkalmazzák a diódákkal párhuzamosan kapcsolt kondikat. Eredetileg ez, egy CB adó-vevő aksipótló tápegysége lenne...
Átállítottam a topic típusát. Ez tipikusan csak sima társalgós téma...
![]()
Ok, megadom magam.
Nem tantál, kerámia. Vagy az a kis szürke kocka, ami nemtom milyen, de nagyon jók.
A 220-as hálózati vezetékekben mindenféle rádióhullámok feszültségeket indukálnak. Régen antennának is használták a hálózatot ( villanyantenna). A hálózati trafón gond nélkül átjut ez a nagyfreki, és a táp diódái képesek demodulálni. A demodulált jel igy rákerül a tápfeszültségre, és zavart okoz. Ezért kell a diódákkal olyan kondikat párhuzamosan kötni, amik a nagyfrekit rövidrezárják. Ekkor nincs minek demodulálódni. Az elkok nem zárják rövidre a nagyfrekit mert általában nagy az induktivitásuk a felcsévélt fegyverzetek miatt. Ezért szokás azokkal is párhuzamosan kötni kisebb kapacitásu induktivitás szegény kondikat. A tantálkondikat nem szabad használni tápegységekben. Nem birják a túl erős váltóáramot. Attól vakitó kék fénnyel világitanak, és összekormozzák a környező alkatrészeket.
Már csak az a kérdés maradt megválaszolatlanul, hogy milyen értékű kondik a legideálisabbak ezek megszűrésére.
Az egyik rajzon 10, másikon 22nF, de szabi mondott 100-at is. Hangfrekis erősítőbe kellene, tehát jó lenne ha mindent kiszűrne vagy ezt egy adott értékűvel nem lehet megoldani? üdv
Azok a kondik a diodak ki- es bekapcsolasi tranzienscsucsait csillapitjak - "lassitjak" a diodat, ezenkivul meg vegeznek kozosmodusu elnyomast is.
Optimalis ertekuk 10nF-100nF (22nF-ot ajanlok), anyaguk celszeruen folia (impluzusturo MKP a legjobb) vagy keramia legyen. Szamotokra batran elhagyhatoak, bar kiserletezni szabad persze... A szakmai reszen tul meg sajnos ezt is le kell irnom: A "szaki" meg minden, csak nem szaki... Ha valaki egy kicsit is szaki, az nem allit olyan baromsagot hogy azok a kondik brummelnyomast szolgalnak. Szoval csokoltatom a "szakit".
Valahol nyilván ő is hallotta, csak elfelejtette előle a kulcsszót: keresztmoduláció(s brumm elnyomás). Főleg rádiókészülékekben tud kellemetlen lenni, erős adók vételekor. Ilyenkor nagyobb fogyasztók bekapcsolásakor is megjelenhet a brumm.
Azért a lényeg is megemlítésre került: a diódák nagyfrekis működésének blokkolása. (régen még hívták "blokk-kondinak" is a mai néven "hidegítő" pozícióban használt kapacitásokat.
van egy 15 wattos gyakorlo marshall gitarerositom, regebben beleneztem kivancsisagbol, abban is benne van a negy kis kondi a greatz körul.
Szia!
A helyzet a következő a párhuzamos kondenzátorral kapcsolatban. Mikor egy dióda bekapcsol, akkor ugrásszerűen megnő rajta az áram. Ebben a pillanatban egy apró impulzus keletkezik. Ennek a tüskének olyan a hatása, mintha egy nagyon kis amplitúdójú és magas frekvenciájú oszcillátort kötnél rá az egyenáramra. Ez a jel bizonyos alkalmazásokban nagyon zavaró lehet. A diódával párhuzamosan kötött kondenzátor feladata, hogy ezt a zavaró jelet szűrje ki. Üdv: MaGor |
Bejelentkezés
Hirdetés |