Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » BEAG APX 100
Lapozás: OK   5 / 43
(#) bakos13gab hozzászólása Szept 2, 2010 /

Sziasztok!

Nincs valakinek véletlenül egy szervízdoksija, használati utasítása ehhez az erősítőhöz (már nem tudom, hogy készült-e egyáltalán hozzá) lehetőleg megosztható, elektronikus formában (kapcs. rajzom természetesen van). Nem élethalál kérdés, csupán kíváncsi lennék rá. Köszi
(#) Ricsi89 válasza bakos13gab hozzászólására (») Szept 2, 2010 /

Igazán ehhez nem nagyon van szervízdoksi, mert minek is? Van rajz, szerintem javításhoz bőven elég. használati útmutatása meg elég silány, nem sok mindent írnak le benne.
(#) bakos13gab válasza Ricsi89 hozzászólására (») Szept 2, 2010 /

Meggyőztél. Csupán érdekelt volna a dolog, ha már úgy tűnik, hogy sikerül egyre rátennem a kezemet.
(#) Ricsi89 válasza bakos13gab hozzászólására (») Szept 2, 2010 /

Én is ma lettem nagyjából kész az erőművel. tekertem a kimenőt, nem a legszebb módon, mert csak az utolsó 100V-os tekercs helyére ment fel az új szekunder. és hiába nem a legjobb így, olyan mélyei vannak...
Már csak normális hangfal kell hozzá.
A kimenőt egyébként nem nehéz szétszedni, az első 4 lemezt eltörtem, majd egy pont oda illő vastagabb lemez darabbal kiütöttem és utána már jött a többi is. Majd szerzek egy gyári kimenőt és megcsinálom rendesen, kíváncsi leszek, azzal mit csinál.
Nyugalmi áram csövenként 40mA lett. Zúgás, búgás nincs, bekapcsolva olyan, mintha nem is menne az erősítő. Semmi zaja. Nagyon szép hangja van. :yes:
(#) cruisher válasza bakos13gab hozzászólására (») Szept 2, 2010 /

nekem megvan a gyári szervizdokksi beszkennelve...
(#) bakos13gab válasza cruisher hozzászólására (») Szept 2, 2010 /

Ha megoszatnád velem ,azt nagyon megköszönném! E-mail az adatlapomon.
(#) bakos13gab válasza Ricsi89 hozzászólására (») Szept 2, 2010 /

Akkor ezek szerint jó vételt csináltam. Még nem láttam a delikvenst, csak vaterán leütöttem. Hétvégén megyek érte. A következő börze pont kapóra jön majd alkatrészekért. Nálatok a tápban milyen feszültségtűrésű elkók vannak?
(#) cruisher válasza bakos13gab hozzászólására (») Szept 3, 2010 /

Átküldtem privátba!
Nálam 2db 100+100+100ľF 350V egy 47+47ľF 450V és egy nemtommekkora 100V körüli elko van az előfesznek.
Mindegyik kondi NOS MM csavaros.
(#) Ricsi89 válasza bakos13gab hozzászólására (») Szept 3, 2010 /

Nálam még az eredeti kondik vannak, igaz a szűrőtagokat már én tettem bele, mert azok hiányoztak, pár másik alkatrésszel együtt. Én is láttam vaterán több APX-et is, de most másra kell a pénz. Pedig jó lett volna venni hozzá még egyet, hogy párban legyenek. Csak utána győzzük a villanyszámlát fizetni.
(#) bakos13gab válasza Ricsi89 hozzászólására (») Szept 3, 2010 /

Nézegettem, hogy cruisher is hirdeti az övéit. Sajnos 50000-em nincs rá, meg hát akkor oda is lenne az (át)építés öröme és izgalma. Azért ilyen 6P45SZ-eket megpróbálok majd bele szerezni (ha jól rémlik a börzén valaki árul új PL509-eseket 1000Ft-ért). ECC83-al nagyon más hangja van (ha esetleg cserélnem kell a 808-asokat, ilyenem van itthon)?
(#) cruisher válasza bakos13gab hozzászólására (») Szept 3, 2010 /

Szerintem nemigazán lenne hallható különbség. A 808 jóval alacsonyabb zajú cső, de ebben a kapcsolásban olyan sok előnnyel ez nem jár. Egy phono fokozatban már többet számítana. Börzén kapható 300ft-ért 6n2p-ev cső. Inkább akkor már erre lenne érdemes átalakítani.
Nekem azokkal a jelöletlen PL509 esekkel nincsenek jó tapasztalataim. De próbáld meg, lehet neked nagyobb sikered lesz velük.
(#) bakos13gab válasza cruisher hozzászólására (») Szept 3, 2010 /

6N2P-EV csövem van egy rakat (szintén börzés vétel), ha szükséges, akkor megpróbálom majd azokkal. Őszintén szólva nem szívesen kötözgetném át a foglalatokat, de majd egy ismerősnél bemérem a ECC808-asokat. Azt se tudom, mennyit mehetett az erősítő. Sajnos áttekert kimenő nélkül nagyon ki sem tudom próbálni (eszembe jutott 10db 1Kohmos 10W-os ellenállás sorbakötése is... ez járható út lenne?).
A végcsöveket csak akkor cserélném jelöletlenre, ha nagyon gázosak az eredetiek (vagy sikerül az orosz változatot beszerezni. Majd holnap meglátom, mit vettem...
(#) bakos13gab válasza bakos13gab hozzászólására (») Szept 3, 2010 /

Persze hülyeséget írtam, szóval 10 ohmos sorba vagy 1K párhuzamba.

Én kipróbálás céljából egy 220/2X20V-os trafót kötöttem a kimenetre. A 220V-os vége ment a kimenőre, a 20V-os tekercseket sorba kötöttem és a két vége a hangfalra. Nem a legszebb megoldás, de próbára jó. Annyira nem is volt rossz hangja.
(#) bakos13gab válasza Ricsi89 hozzászólására (») Szept 3, 2010 /

Na ez volt a következő, amit meg akartam kérdezni, hogy egy körülbelül 1:4 arányú trafó jó-e rá. Van itthon toroidból 2*28-as. Nem a legjobb, de majdnem. Ha ez szükségmegoldásnak jó, akkor magammal viszem holnap.

Jó elvileg az is, csak itt a tekercseket ne kösd sorba, mert sok lesz. Kipróbálásra megteszi.
(#) cruisher válasza bakos13gab hozzászólására (») Szept 4, 2010 / 1

A 808 hosszú élettartamú cső. Kicsi rá az esély, hogy agyonhasznált lenne. Persze ha az erősítő előéletéről nem tudsz, akkor bármi lehet. Ha van ismerősödnek csőmérője akkor méresd ki vele.
Illesztőnek pedig inkább használjátok az APT 100 kimenőtrafóját. De erről már többször szó volt itt. Osztott tekercseléssel készült, szép nagy vasra. Jobb megoldás mint ezek a hálózati trafók, de még az utólagosan rátekert
mókolásoknál is jobban szól vele. Ha kell valakinek, most van egy eladó darabom 2500ft-ért. (100V/24V)
(#) Ricsi89 hozzászólása Szept 4, 2010 / 1

Megejtettem egy apróbb mérést ma. 1kHz-es szinusszal meghajtva 5 Ohm-os műterheléssel kb 23V kimenő fesznél kezd a szinusz alja horpadni. Ez ha jól számolom kb 105W kimenő teljesítmény lehet. Frekvenciamenetet is néztem, 50Hz alatt és 17,5kHz felett esik a kimenő feszültség, közötte nem láttam nagy változást. Majd szerzek egy másik kimenőt, azt áttekerem rendesen osztottan és kíváncsi leszek mennyit változik úgy a frekvenciamenet. Szerintem elég tűrhető lett az eredmény, ettől a kimenőtől nem is igazán várható el jobb eredmény. Ja mérés közben 100-200Hz között a csövet leszorító rugó erőteljesen berezonált.
(#) Ricsi89 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Szept 4, 2010 /

Még annyit, hogy 4 Ohm-ra milyen visszacsatolás lenne ideális? 8 Ohm-ra megvan az RT szerinti visszacsatolás, de 4 Ohm-ra nem találok értéket. Most 10k/300pF van benne.
(#) bakos13gab hozzászólása Szept 4, 2010 /

Elhoztam a ketyerét. Még szerencse, hogy nem vonattal mentem érte, iszonyú súlya van. Csináltam róla néhány képet. Azt hiszem elég jó állapotban van. azt már látom, hogy a bemenet egyik felét RCA-ra kell cserélni. Be is kapcsoltam és szépen működik. Ami furcsa, hogy a stabilizátorcső típusa II-75 CG4C, ez nem 75 voltos? A műszer is működik az elején, de a fekete sávban van (lehet, hogy ez terhelés nélkül nem gond? A csövek szépen felfűtenek. Amint tudom, kipróbálom az említett toroiddal, mint rögtönzött kimenővel.
A gondom a következő: hogyan bontsam meg a kimenőt? Azt hiszem teljesen újratekercselésre szorul. Egy bácsi javaslatára most szedtem szét két hiperszil trafót úgy, hogy kromofágba áztattam őket egy órára. Ez járható út lenne?
(#) bakos13gab válasza bakos13gab hozzászólására (») Szept 4, 2010 /

Rákerestem és ez tényleg 150V-os. A 75 biztos a gyártási év.
(#) Ricsi89 válasza bakos13gab hozzászólására (») Szept 4, 2010 /

Az 150V-os csak az oroszok ezt a típust adták neki. Nembaj, hogy a műszer a fekete sávban van, szerintem annak ott is kell mennie. Érdekes, hogy előbb van a fekete rész, utána piros és utána zöld. A kimenő szétszedhető 4 lemez feláldozásával. Azt ki kell törni teljesen, hogy csak a középső része maradjon, majd egy lapos vasdarabbal, ami beleillik, azzal kiütni. Ha kijött, akkor már könnyen bontható tovább egy késsel, amivel a lemezeket választod el egymástól. Egyébként terhelés nélkül nem illik bekapcsolni a csöves erősítőket. :yes:
(#) bakos13gab válasza Ricsi89 hozzászólására (») Szept 4, 2010 /

Igen, azt tudom (mármint a bekpacsolási dolgot), de nem tudtam megállni...
A kimenő úgy is ugrik...
(#) rockersrac hozzászólása Szept 5, 2010 /

Át ütlek mint Hapro a csévetestet-VASIG! Elnézést, de ezt nem hagyhattam ki! Börzések közül biztos van aki ismeri a sztorit, most nem írnám le, nehogy kikapjak valamelyik moditól! :hide:
(#) cruisher válasza bakos13gab hozzászólására (») Szept 5, 2010 /

Az előlapja szép. Megkell próbálni felpolírozni, vagy lefújni aztán olyan lesz mint újkorában
(#) bakos13gab válasza cruisher hozzászólására (») Szept 5, 2010 /

Én arra gondoltam, hogy ha nagyon gáz, akkor elviszem szintereztetni. Most látva viszont lehet, elég lesz egy alapos tisztítás és polír.
(#) Ricsi89 válasza bakos13gab hozzászólására (») Szept 5, 2010 /

Én a burkolatot simán megcsiszoltam finom csiszolópapírral és lefújtam pár réteg mattfekete festékkel. Olyan lett mint a gyári. Csak a hátulja maradt ki, mert nem akartam kiszedni a csatlakozókat meg minden cuccot hátulról De az nem is nézett ki olyan rosszul, mint a többi része.
(#) 18david18 válasza bakos13gab hozzászólására (») Szept 5, 2010 / 1

Igen egyébként lefújva nagyon jól mutat. Én a sajátomat lecsiszoltam, portalanítottam és 3 réteg matt feketével lefújtam. Az egész dolgot megusztam 1000Ft-ból
(#) bakos13gab válasza 18david18 hozzászólására (») Szept 5, 2010 /

Szép lett nagyon. (Azt sajnálom, hogy az előlapot is szinte teljesen befeketítetted, de persze ízlések különböznek. Nekem az adja a hangulatát.)
Na mindegy, a külseje lesz az utolsó művelet. A héten szépen kitakarítom és elküldöm a kimenőt áttekercselésre.
(#) Ricsi89 válasza bakos13gab hozzászólására (») Szept 5, 2010 /

Legalább 4/8 Ohm-ra tekerteted?
Következő: »»   5 / 43
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem