Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Alacsony költségű digitális oszcilloszkóp
Lapozás: OK   48 / 118
(#) MaSTeRFoXX válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Ápr 17, 2007 /
 
Hát jó rég óta nem történt itt semmi...
Ezidő alatt befejeztem a memóriamodul nyákjának a tervezését. Remélem működni fog normálisan. Sajnos a 2 réteg kevés volt, ezért 1-2 huzalt kézzel kell majd beforrasztani, de annyi baj legyen.
Most már lehet az alaplapot tervezni, ha az időm engedi.

nyak.pdf
    
(#) bbatka válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Ápr 18, 2007 /
 
Nagyon szép lett.
Én meg befejeztem a PC-programot. Tegnap átterveztem a digitális részt. Ma délután átnézem mégegyszer, aztán jöhet a maratása. Nem lett ilyen szép mint a tiéd. Több időt kellett volna rászánnom.
(#) Hurka válasza bbatka hozzászólására (») Ápr 21, 2007 /
 
Hellosztok! Gorsan szükségem lenne egy rögtönzött szkópa. Arra gondoltam, hogy van egy ATMEGA8-asom és azt kéne vhogy rátenni sorosportra. hangfrekihez kell... Rajz és megjelenítő szoftver érdekel!
Segítségeteket előre is köszi: Hurka
(#) Hurka válasza Hurka hozzászólására (») Ápr 21, 2007 /
 
Jah, a belső adc-t szeretném felhasználni... Üdv!
(#) szabi_o válasza Hurka hozzászólására (») Ápr 21, 2007 /
 
Hangkártyás oszcillószkóp nem felel meg?
(44,1 kHz-ig 16 bites felbontás)
http://www.zeitnitz.de/Christian/Scope/Scope_en.html
(#) d0b0s válasza Hurka hozzászólására (») Ápr 23, 2007 /
 
Szia !

Sziasztok!

Én már próbálkoztam atmega32-vel.
Szerintem nem éri meg vele foglalkozni, sajnos kicsi
az elérhető mintavételi freki (kb. 70 kHz), mivel ezekben egy elég lassú szukcesszív approximációs ADC van, amelyet csak korlátozott sebességgel lehet csak működtetni, ha korrekt mérési eredményeket akarsz kapni.
Emellett, ha hangtechnikával foglalkozol, akkor nem árt, ha nem 10 bites ADC-t használsz, hanem mondjuk 16 biteset (vagy többet..).

Itt ezen a fórumon linkelt be valaki egy elég jó hangkártyás szkópot, ez a legjobb, amit idáig találtam és nem időkorlátos, stb.

Hangkártya bemenetedet pedig meg kell védened az extrém feszültségektől.. itt a fórumon találsz elég kapcsolási rajzot ezzel kapcsolatban.

A másik ami eszembe jutott, hogy szerezzél egy külső ADC-t az atmelhoz, illeszd hozzá és küldd át soros porton az adatot. Így már jóval nagyobb frekit érhetsz el.. sajnos vsz. csak 8 bites flash ADC-hez jutsz csak hozzá, de ha neked ez is jó, hajrá..

üdv.

scopecard.zip
    
(#) bbatka válasza Hurka hozzászólására (») Ápr 23, 2007 /
 
Még 1hónap és elkészülök a cikkel. A mintavételi freki max 588235 Hz lesz. Ez már majdnem megfelelő a hangfrekis tartományhoz. Ha gondolod akkor várd ki. Sajnos csak ekkora címzési sebességet tudtam elérni a PIC18f452-vel. A Microchip azóta piacra dobott 2MSPS sebességű A/D-s dsPIC-et is. Ha most akarnék nagyon egyszerű szkópot csinálni, hát akkor azzal kezdenék neki. Ha meg külső A/D használnék hozzá akkor szerintem 4-5MSPS címzési sebességet is ki lehetne hozni belőle. A hangkártyákat nemsokra tartom, legalábbis a középkategóriásakat. Általában csak 18khz a felső sávhatáruk. Kis ohmos a bemenetük. SZAL szerintem inkább építs saját szkópot.
(#) Gory hozzászólása Ápr 23, 2007 /
 
Én úgy csináltam, hogy egy Atmega16-hoz egy Max118-at illesztettem. Ezzel 1Mhz-et el lehet érni. Nekem még a triggerelés is majdnem belefért ennyi utasításba, de a címzés tuti megy.
(#) d0b0s hozzászólása Ápr 24, 2007 /
 
Nincs valakinek elfekvőben egy 40 vagy több MSPS ADC-je? Forrasztható kellene, nem pedig 0.0000005 mm-es lábtávú
(#) dpeti válasza d0b0s hozzászólására (») Ápr 24, 2007 /
 
nem hiszem hogy találsz... ilyen sebességeknél leginkább a "nem forrasztható" kategóriába tartozó ADC-ket lehet kapni
(#) MaSTeRFoXX válasza dpeti hozzászólására (») Ápr 24, 2007 /
 
De, lehet kapni, TLC5540 a neve, kb 1500Ft körül van, a texas instruments gyártja, 8bit, max 40MSPS, minimum 5MSPS, SMD tokba van, de ez forrasztható (1.27mm-es lábtáv) (Amúgy akár a 0.65mm-eseket is meg lehet oldani házilag)
(#) dpeti válasza d0b0s hozzászólására (») Ápr 24, 2007 /
 
Tessék, itt a válasz rá :p
(#) bbatka válasza d0b0s hozzászólására (») Ápr 25, 2007 /
 
1 évvel ezelőtt a HQVideo kft-nél vettem TDA8703-kat 1842Ft/db áron. Duplaszéles DIP tokozásúak.
(#) d0b0s hozzászólása Ápr 25, 2007 /
 
Köszi a tippeket.

Érdekes ez a TLC5540, nem értem, hogy miért van
alsó mintavételi freki korlátja. De azért megkérdem, hol lehet kapni.
A TDA8703 már egy jobb választásnak tűnik, ti próbálkoztatok vele: mi a tapasztalatotok?
A mostani terveitekben mit használtok?
Hol lehet ezeket beszerezni?
Tudom, keresgéljek az interneten, de egyszerűbb ha tőletek kérdezem meg, hátha lesztek olyan szívesek és megosztjátok velem (és másokkal is) az eddig felgyülemlett tapasztalataitokat, sikereket, kudarcokat.
Kicsit terebélyes ez a fórum...
Én az SMD Technology Kft.-nél néztem egy AD9057BRS-80 névre hallgató soklábút (80 MSPS), de ennek 0.5 mm-es a lábtávolsága, és ez a tény engem eltántorított a megvételétől. Tudom be lehet forrasztani, csak ehhez nyákot kell csinálni, amihez nekem nincsenek eszközeim (most lyukacsos próbanyákon nyomulok).

köszi előre is

(#) pokot hozzászólása Ápr 25, 2007 /
 
Én TLC5540et használok/tam, most áll a projekt.fixen 32Megán járattam, és csak olyan sürüséggel olvastam a mintákat, ahogy szükségem volt rá.
(#) d0b0s válasza pokot hozzászólására (») Ápr 25, 2007 /
 
És hogyan szinkronizáltad össze a procival, ami kiolvasta ? Egy órajelről jártak? Milyen procit használtál ? Mi az elérhető legnagyobb mintavételi freki ? Miért kérdezek ennyit ?
(#) Gory válasza d0b0s hozzászólására (») Ápr 25, 2007 /
 
Ha jól tudom Spartan3 FPGA-t használt, talán 80MHz mintavételt ért el pokot. Próbapanelon viszont a megahertzes kategória felejtős. OTt már olyan szemetes lesz a bemenő és az órajeled a lukacsoson hogy használhatatlan. Én lukacsoson raktam össsze egy Max118+Atmega16+SRAM+cmíző logika kombót. 1MHz-re kb jó vagy vele. Soros porton nyomattam át az adatot a gépre.


A félkész szoftver:
Bővebben: Link

A félkész hardver:
Bővebben: Link


idő és motiváció hiányában augusztus óta elő se vettem.
(#) pokot válasza d0b0s hozzászólására (») Ápr 25, 2007 /
 
proci nem volt, csak egy FPGA, nem az én szellemi termékem én csak átfordítottam VHDL-re.ha érdekel:
alternascope
az FPGA gyári fejlsztőkártyán volt, "csak" az AD volt "dzsoli-nyákon",de a 32M-s órajelet RC taggal kellett illeszteni a reflexiók miatt,alacsonyabb frekin meg megint szemetelt,azért járt fix frekin.
(#) d0b0s hozzászólása Ápr 25, 2007 /
 
Miért nem lehet többet kihozni egy lyukacsos nyákból?
Olyan nagyok a szórt kapacitások a többi forrszemhez?
Nem a keresztbe-kasul menő vezetékek indukáltak egymásba?
Én a hétvégén a következőt kezdtem el építeni:
1. cpld végzi a mem-cimzést
2. atmega32 vezérli a cpld-t és soros porton küldi át a gépre.
Odáig jutottam, hogy csináltam programozót a 32-höz,csináltam hozzá soros átalakítót, és még nincs befejezve a parallel-jtag cpld letöltő.
Egy próbanyákra ráraktam a cpld-t és a procit, és még erre akarom a memóriát is rakni.
A programozások tüskesorokon keresztül történnek.
az ADC-t és az analóg cuccokat pedig egy külön nyákra gondoltam rakni, a 8-bites digitális adatot szalagkábellel átvinni (egy adat-egy föld-egy adat ...).
Azért furcsa nekem, hogy szerinted nem működne csak 1-2 MHz-ig, mert ha megnézek régi alaplapokat, ott 33 MHz-es jelek ugrálnak keresztbe-kasul hosszú vezetékeken mégsincs probléma.
Ha meg mégse menne, akkor szűrőkkel talán megoldható.

Mindenesetre köszi az eddigi hozzászólásokat, élvezzétek a szép időt
(#) MaSTeRFoXX válasza d0b0s hozzászólására (») Ápr 25, 2007 /
 
Hát, sok szerecsét a szkóp projectedhez...
A TLC5540 az nekem nem jött be : nagyon zajos
A TDA8703 nem jött be: gerjed mint a fene

Az AD9059 az nagyon bejött, kultúrált kis IC, alig veszi a zajt, atomstabil (duál AD konverter, 8bites 60MSPS) viszont SSOP 28-as tokba van, de házilag be lehet azt is forrasztani minden segédwsztköz nélkül (JLT-02 pákával)

Ja, és ami fontos hogy a felsoroltak közül mindegyiket minimum 5MHz-el kell meghajtani, különbe nem működnek

Azért próbapanelon célszerű összepróbálni a szkópot, különben egy év után rájössz arra hogy elrontottad az egészet (mint én). Bár fel kell készülni hogy furcsa dolgokat tud csinálni ha összekavarodik.... Nem kell annyira hajtani....

Az analógrészt célszerű egyoldalas NYÁKRA építeni, nálam a kétoldalassal nagyon sokat szívtam, végül az egyoldalas nagyon szép tisztán működik.
A digitális panel rámehet kétoldalasra is, ott nem zavar annyira

Memóriának nem tudom mit használsz, de eléggé jók a régi 486-os lapokból kibányászott 66MHz-es SRAM-ok. Én ilyeneket használok, nálam beváltak (61C256, 8bitx32kbyte)
(#) d0b0s válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Ápr 25, 2007 /
 
Hát köszi.. remélem nem csak a szerencsén múlik
AD9059-et hol sikerült szerezned? Minta ?
AD9057 smd technology-nál láttam, de az csak mono (sóhaj).
Memó 61c256 van meg 71256 egy rakattal.
Ugyan az adatlapon olvasom, hogy 5MHz-es a min clk freki, de nem értem, hogy miért, hiszen ezek flash ADC-k, belül komparátorokkal, meg egy digitális átkódolóval.
Próbáltátok alacsonyabb frekin?
Technikailag ez nem okoz problémát, mert legfeljebb minden 101-edik mintát tarom csak meg, csak elvi szinten érdekel hogy MIÉRT ????
Első körben nem foglalkozok sokat az analóg résszel, ha majd, mint logikai analizátor korrektül megy, rátérek arra is. Azt jobban át kell gondolnom, hogy korrekt legyen.
Ja + egy sztori: valahol a neten olvastam, hogy valaki kimérte valamelyik régi csodacache IC-t, s kiderült hogy csak kamu: nem csinál semmit. A 486-nak meg belső cache is volt így nem volt probléma belőle.
Nem tudom mennyi igaz ebből, de sztorinak jó.

(#) MaSTeRFoXX válasza d0b0s hozzászólására (») Ápr 25, 2007 /
 
Nemtom miért, de próbáltam, nem működik alacsonyabb frekvencián. Mondjuk 1 megán még megy az AD9059... De alatta nem. Amúgy mintaként rendeltem..... De az AD9057 is pont ugyanaz működését tekntve mint a 9059, csak mono.
(#) dpeti válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Ápr 25, 2007 /
 
nekem 9446 van, de ehhez is eleg nagy kinlodas lesz osszehozni a nyakot...
(#) MaSTeRFoXX válasza dpeti hozzászólására (») Ápr 25, 2007 /
 
Most hogy durkáltam a gépen, megtaláltam egy videót amit pár hónapja csináltam a szkópról. Az órajelfrekvencia állítást, a triggert mutatja be...
(Itt még az LTC6903-is benne volt, amit azóta száműztem, és helyette van az órajelmodul)

Bővebben: Link

Eltart 1-2 percig míg betölt a videó...
(#) bbatka válasza d0b0s hozzászólására (») Ápr 25, 2007 /
 
Hasonlóak a tapasztalataim mint MaSTerFoXX-é. A jelenlegi szkópomban TL5510i van. A következőben TDA8703 lesz. Én azért fűzök hozzá reményt. Van akinek sikerült már használni.
Hasonló lesz a következő szkópom , mint amiben te gondolkodsz. CPLD végzi az órajel osztást, címzést. dsPIC végzi az összes többi funkciót. USB-n fog kommunikálni a PC-vel, de önállóan is használható lesz egy 320x200-as grafikus LCD-vel. A CMOSRAM-ba fog dolgozni (w24512AK-15)
Hát igen, a nyák kialakítás kritikus. Főleg az analóg résznél.
(#) d0b0s válasza bbatka hozzászólására (») Ápr 26, 2007 /
 
Van néhány - szerintem elég jó - tervezési segédlet az Analog Devices honlapjáról, fölrakjam ide valahova? (összesen 13 mega).
Tegnap este olvasgattam,és találtam benne érdekes dolgokat, pl. ADC és adatbusz közé CMOS latch-et szoktak rakni, mert a latch kiárnyékolja az adatbuszt, így az adatbusz és az ADC analóg bemente közötti kapacitív csatolás csökkenthető, így nő a jel/zaj viszony. Kevert analóg/digitális nyákokról is esik elég sok szó, stb.
Én xc95108/pc84 cpld-t vettem, tudom nagyon elavult, de nekem az is szempont, hogy gyorsan és kvázi szenvedés nélkül át tudjam konfigurálni a dolgokat, ha szükséges.
Kommunikációnak én is USB-t gondoltam, de előbb még soros porton tesztelek, azt ismerem.
FTDI IC-vel kapcsolatban kérdezném, hogy mekkora adatátviteli sebesség érhető el vele?

FoxiMaxi kalandjait sajnos nem tudtam megnézni, biztos hiányzik valami codec a gépemről.
(#) pokot hozzászólása Ápr 26, 2007 /
 
Régi pc alaplapokat nézd meg jobban, ISA csatlakozóknál végig illesztések, buszmeghajtók. Nekem az 5540 nem volt zajos, bár agyonkondiztam a tápvonalakat (1-2 uF), meg a ref-t is, plusz sokat játszottam a földekkel. Gyors AD-knél, hogy 1 volt tanárom idézzem:

Idézet:
„Messzemenőkig figyelembe kell venni a gyári ajánlásokat (földfólia, tápszűrés, stb).”


Minimális frekire úgy gondolom a belső mintavevő és tartó áramkör korlátoz, mint ismeretes a konverzó idejére 1 kapacitás tárolja a feszt, ami minél kisebb, annál gyorsabban lehet feltölteni, de annál gyorsabban ki is sül. Persze lehet más is, de sztem ez a legvalószínűbb.
(#) pokot válasza d0b0s hozzászólására (») Ápr 26, 2007 /
 
FTDI-t nemtom, de TUSB3410 majdnem 1Mbitet tud,tényleg, tud valaki olyan komponenst builder 5 alá ami kezel 1mbit-ig?
(#) Gory válasza pokot hozzászólására (») Ápr 26, 2007 /
 
Cypress USB cuccai között is érdemes körülnézni. Ott szerintem még nagyobb sebességű cuccok is vannak.
(#) bbatka válasza d0b0s hozzászólására (») Ápr 26, 2007 /
 
az FTDI FT232R 1MBIT/s tud.
Következő: »»   48 / 118
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem