Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Lapozás: OK   66 / 254
(#) Gery78 válasza CIROKL hozzászólására (») Szept 10, 2010 /
 
Lacikám ez nagyon szép lett! Gratulálok!
(#) Gery78 válasza MolnarG hozzászólására (») Szept 10, 2010 /
 
Jól van no, nem erőszak a disznótor... Akkor legyen órakvarc. Én szerintem a DS-t fogom beépíteni mivel másom nincs itthon, és hát jó volt a beszerzési ára is... Majd ha elkészült a végleges kapcsirajz, akkor fel tudnád tenni? Én is nekilátnék a nyáktervezésnek.
(#) Hp41C válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 10, 2010 /
 
Szia!

Az eredetiben két egymásutáni időpontot jól kell dekódolni a szinkronizáláshoz, de nem vizsgál paritást és időzítéseket sem méri túl pontosan - a sokféle órajel frekvencia miatt.
Az általam alkalmazott méri az időket, csak a megfelelő időzítésűt fogadja el, leellenőrzi a paritást is.
Természetesen a kettő összedolgozható, további biztosítékok építhetők bele. A megadott időszak nem túl szerencsés - lehet, hogy viharos időjárás miatt hetekig nem szinkronizálna.
(#) MolnarG válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 10, 2010 /
 
Persze, ha kialakul a végleges elképzelés és a mester megírja, hogy mit mivel és hova, utána felteszem a rajzot.
(#) lui144 válasza CIROKL hozzászólására (») Szept 11, 2010 /
 
Szép munka. Gratula. Nekem is van egy darab Z568M Nixie-m foglalattal. Nekem nemcsak a mérete miatt tetszik, hanem a kijelzett számok is tetszenek. Főleg a négyes ahogy azt kijelzi az valami egészen ritka. Ugyanilyen a négyes szám kijelzése a Z566M-nek. Nixie-ből ha lenne annyi pénzem, akkor IN-18-at meg Rodan CD47/Gr414-et szeretnék venni. A Rodan CD47/Gr414-ből elég egy darab is. Viszont IN-18-ból örülnék 6 darabnak, de egy darab IN-18-nak is örülnék, mert Z5670M nixie-vel egész szép képet ad. Főleg ha ezek kék ledekkel alá vannak világítva.
(#) CIROKL válasza lui144 hozzászólására (») Szept 11, 2010 /
 
CD47/Gr414 Az igen az már félelmetes méret , de szerintem beszerezhetetlen meg az ára az kicsit ...
Az IN-18 -is tetszik de az is nekem sok az eBay-en szokott lenni de csak 4-6 darab együtt .
A Z568M -en nem csak a 4-es szám ami , nekem minden karaktere tetszik .
(#) lui144 válasza CIROKL hozzászólására (») Szept 11, 2010 /
 
Szerintem japánban még beszerezhető a Rodan CD47/Gr414. Tudom, hogy az ára igen borsos. Egyet sajnálok ezzel a nixie-vel kapcsolatban, hogy nem lehet alávilágítást csinálni. Maximum úgy, ha körberakjuk a ledeket. Kár, hogy nem lehet kapni darabszámra az IN-18-as nixie-t.
(#) CIROKL válasza CIROKL hozzászólására (») Szept 11, 2010 /
 
Nagyából össze hangoltam a nixie óráimat még a 6 csöves amivel küzdök ott még van egy pár másodperc elcsúszás a többihez képest , alapul a DCF -es volt azt neveztem ki a pontos időnek.
(#) Norberto válasza lui144 hozzászólására (») Szept 11, 2010 /
 
Egy lehetséges beszerzési forrás Nixie-khez: Bővebben: Link
(#) MrBrown válasza CIROKL hozzászólására (») Szept 11, 2010 /
 
Szép, megint...!
Látom nem csalt a megérzésem mikor a kért 4 helyett 10 darab zárt anyát küldtem :yes:
(#) CIROKL válasza MrBrown hozzászólására (») Szept 11, 2010 /
 
Megmondom az őszintét a dobozt a 9 darab zárt anyához terveztem , gyártottam a 9-ből még maradt 2 !
Köszöntem az önzetlen segitséget meg a közben járást az alkatrész beszerzésben , nélküled még csak a csövet lesném !
(#) sooty válasza CIROKL hozzászólására (») Szept 11, 2010 /
 
A 6 csövűnél cseréld ki az alaplapot az én Mule panelomra, akkor az is dcf-es lesz és tökéletes lesz a szinkron Nagyon szépek, gratula !
(#) Honki válasza CIROKL hozzászólására (») Szept 11, 2010 /
 
Hát Barátom ezek nagyon szépek! Gratula hozzá!
(#) pucuka válasza CIROKL hozzászólására (») Szept 11, 2010 /
 
Innen választhatsz pontos időt.
(#) Gery78 hozzászólása Szept 11, 2010 /
 
Sziasztok!

Azon gondolkozom, hogy DCF antenna csak a conrad-os van? Nem tudom esetleg egy komolyabb antennával (pl dipól, Yagi) nem tudnánk-e megoldani a stabilabb DCF vételt. A régi rádiókban amíg még khz-es sávokon ment a sugárzás, ott milyen antennát használtak? Ugyan úgy ferritet? Esetleg egy AGC erősítő beépítésével? Annyira nem értek az RF-hez, csak morfondírozok, mivel lehetne még jobbá tenni ezt a nagy óraprojektet. Sok helyen olvasom, hogy nem elég stabil a DCF vétel, ezen kellene elgondolkoznunk, hogy lehetne ezt megoldani. Vagy a komolyabb órákban milyen megoldást alkalmaznak?
(#) sooty válasza MrBrown hozzászólására (») Szept 11, 2010 /
 
Ilyen zárt anyákat honnan lehet venni? Ha megjönnek az inox lemezek, nekem is szükségem lesz rá az összeszereléshez. Mezei csavarboltban nem találtam ilyet...
(#) p_istvan válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 11, 2010 /
 
Szervusz!
Például így lehet növelni az érzékenységet:
DCF előerősítő
(#) pucuka válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 11, 2010 /
 
Természetesen, nem csak conrados lehetséges, de ez van (készen kapható). Főleg német piacra, ahol ez az érzékenység amit tud, elegendő. Nálunk már nem mindíg.
A probléma az, hogy csak egyenes rendszerű vevő jöhet szóba, és a nagyobb érzékenységgel együtt jár a stabilitás csökkenése, és a megfelelően szűk sávszélesség biztosítása is nehezebb. Vannak más pontos idő etalon adók is, de ez van a legközelebb. Lehet erősítés növelésével (p-istván) javítani, vagy jobb hatásfokú antennával jobb eredmény elérni. Az antennával meg az a gond, hogy a hullámhossz miatt a mérete elég nagy (a λ/4 -es antenna is 7 -800 m, és igazából λ/2 kellene), ami egy lakótelepi szobában nemigen elképzelhető. De lehet keret antennával is próbálkozni, avval is valamivel nagyobb jel produkálható, mint a ferritessel, igaz a zavarérzékenysége is nagyobb, ami viszont kissebb sávszélességű vevőt igényel.
(#) Norberto válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 11, 2010 /
 
Erre lenne itt szükség manapság. Ez irtózatosan jó minőségű vevőmodul, nem olyan, mint a c*nrad-os gagyi. Elméletileg ez vagy ennek valamelyik korábbi testvére volt beharangozva egyszer itt a HE-n, hogy lehet majd kapni Topi közbenjárásával. Ez azóta sajnos nem történt meg, de ettől független úton/módon is utána lehetne járni, a gyártónál érdeklődni a beszerezhetőségről. S végül, ha értelmes áron lenne beszerezhető, akkor valakit meg kéne bízni a megrendeléssel, aki külföldről is szokott vásárolgatni.

A fentinek egy testvérét lehet is kapni, ITT.
(#) p_istvan válasza pucuka hozzászólására (») Szept 11, 2010 /
 
Valamelyik régi RT évkönyvben vagy újságban volt egy nem egyenes rendszerű vevő 2,5 kHz középfrekvenciával és sok vasmaggal, duál j-fetes bemenettel. Akkor vagy 20 éve össze is raktam, csak akkor félreettem. Most előkerestem a lomok közül, majd beüzemelem. Úgy rémlik az érzékenysége elég jó volt itt Debrecenben.
(#) pucuka válasza Norberto hozzászólására (») Szept 11, 2010 /
 
Csak ezzel ugyanaz a baj, mint a másikkal. Ferritantennája van, és az érzékenységet (RF) elintézi lazán azzal, hogy "normal condition"
(#) pucuka válasza p_istvan hozzászólására (») Szept 11, 2010 /
 
Persze lehet szupervevőt is használni akármelyik AM vevő IC -t is akár, de akkor le kell mondani a vivőfrekvencia pontosságának felhasználásáról, és csak a kisugárzott időkódok dekódolt kijelzésével lehet operálni.
(#) p_istvan válasza pucuka hozzászólására (») Szept 11, 2010 /
 
Egy órához, nem feltétlen szükséges a halálpontos 77.5 KHz-es időalap (persze ha frekimérőt építenénk...) viszont cserébe sokkal érzéketlenebb a zavarokra egy korrekt szuper-vevő!
(#) pucuka válasza p_istvan hozzászólására (») Szept 11, 2010 /
 
Igen, ez ízlés, és szándék dolga. De eddíg (legalábbis én így vettem ki) hogy a vivőt használják, pl. az RTC szinkronozására is, tehát én ehhez a vonalhoz igazítottam a mondókámat.
(#) p_istvan válasza pucuka hozzászólására (») Szept 11, 2010 /
 
Szerintem meg az itt tárgyalt órák általában nem a vivőt dolgozzák fel, már csak azért sem mert pl a CONRAD-os modul már a demodulált jelet szolgáltatja, nem a vivőt. Általában a mellékel IC-hez hasonlót tartalmaznak ezek az egyszerű DCF vevők.
Csak a vivőből sosem találná ki az óra, hogy most éppen hányadika és hány óra és perc van...

da1016.pdf
    
(#) pucuka válasza p_istvan hozzászólására (») Szept 11, 2010 /
 
Azt, hogy hányadika, azt valóban nem, de hogy hány óra van azt igen, mégpedig a vivő speciális modulációjából. Nézd meg az egyszerű (motoros) faliórát az pl a vivő demodulálásából kapja a perc jelet, az óra jelet, és képes a megadott időpontokban szinkronizálni. Ehhez tekinsg meg a DCF 77 honlapján a modulációs módot, és az idődiagremmot.
A konrádos vevőkből is kinyerhető a vivő.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Szept 11, 2010 /
 
Sziasztok!
A saját tapasztalatom egy Conrádos DCF77 vevő működéséről itt nálam észak-keleten. (Csak az ablakban felfüggesztve irányban állítva működik). Napközben csak délelőtt 9-10 óra között, vagy délután 13-15 óra között hajlandó szinkronizálni. (Eőfordult már, hogy ilyenkor sem lehetett szinkronizálni). Az aktív időszakban 3 percen belül megtörténik a szinkron, és ez még ismétlődik, legalább 5-8, óránként. A többi időszakban vagy nincs jel egyáltalán, vagy csak néha villan fel a teszt LED teljesen véletlenszerű módon. Ez általában ”normális” időjárási viszonyoknál történik. Még sohasem tapasztaltam ”fals” idő felülírást a DCF77-el, de ez természetes is, hiszen a kezelőprogramok java részét Hp41C írta meg. Később, este már lehetetlen a szinkronizálás, még sohasem fordult elő a kb. egy éve folyamatosan működő modullal. Jelenleg négy DCF órám van, ezek önállóan is elég pontosak. (Kettő db Wand Clock, egy négy digites LED kijelzős, és egy épülő kísérleti órám van a hálózaton), ezek mind Hp41C által tervezett 4-es elosztó állomásról működnek egyidejűleg, párhuzamosan.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Szept 11, 2010 /
 
Szia Köbzoli!
Igen, valóban előfordul de fordítva, és nem tudom a pontos időt...
(#) p_istvan válasza pucuka hozzászólására (») Szept 11, 2010 /
 
Már megnéztem, kb. 22 éve...
Éppen azt írtam, hogy pusztán a vivőből nem lehet dekódolni az információt, hanem a demodulált jelre van szükség és a kapható eszközök is azt szolgáltatják!
Te írtad:
Idézet:
„Persze lehet szupervevőt is használni akármelyik AM vevő IC -t is akár, de akkor le kell mondani a vivőfrekvencia pontosságának felhasználásáról, és csak a kisugárzott időkódok dekódolt kijelzésével lehet operálni.
meg ezt:
Idézet:
„De eddíg (legalábbis én így vettem ki) hogy a vivőt használják, pl. az RTC szinkronozására is”
ez arra utal, hogy szerinted a vivőre van szükség!
Most meg mégis a demodulált jel kell?
Idézet:
„A konrádos vevőkből is kinyerhető a vivő.”
de valamiért mégsem használják...
(#) sooty válasza janocsi hozzászólására (») Szept 11, 2010 /
 
Miskolci tapasztalatom szerint, most egyáltalán nincs dcf vétel. A gyári óráim sem szinkronizálnak jelenleg (persze ezek alapvetően csak hajnalban akarnak szinkronizálni és ha nem sikerül óránként megismétlik 10 percen keresztül) Az eredeti Uwe Nagel féle algoritmussal sem tapasztaltam hibás DCF dekódolást, amelyet már én is több mint egy éve használok és ez működik az összes vicsys féle órában is, amit sokan utánépítettek már. @pucuka: A vivő 77.5 kHz-es frekijét 2 atomóra garantálja a PTB-nél, de a kommersz modulok nem használják a vivő frekvenciáját időalapnak, csak azt figyelik, milyen időtartamig van rajta moduláció és így mint egy "morze" kódot adják át a feldolgozó processzornak amelyek visszafejtik a bcd-ben kódolt adatokat. (sok gyári órában ugyanolyan modul van mint a conrados, csak esetleg a ferrit mérete, alakja különböző, valamint implementálnak egy tiltó portot, amivel elemspórolás miatt letiltják a vevőt.)
Következő: »»   66 / 254
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem